[Eski] Kulak İçi Wireless Monitör Kulaklık Önerileriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

hoşbulduk özgür bey.. ben PCM700 kulaklık olarakta E5 kullanmanızı tavsiye ederimbiraz pahalı ama ömürlük bence

Shure kablosuz kulaklik konusunda cok problemli bir firma. En ust modellerinde dahi (PSM700) sadece iki frekans ile sizi limitliyor. Eger bulundugunuz cevrede bu araliklarda calisan kuvvetli bir verici var ise,(ornek olarak Kurucesme Arena'da bogazdaki telsiz trafigi kabus gibidir) birakin sorunlu calismayi hic ses alamiyorsunuz.

O yuzden Sennheiser'i tavsiye ederim bu alanda, kalite olarak sonucta ikisi de profesyonel firmalar ve Sennheiser frekans ayarini tamamen size birakiyor.(PLL) Hatta Pilot frequency uygulamasi ile de bu konuda bir cigir aciyorlar. Ornek olarak bir sistemi bir frekans a sabitlediniz ve o an icin o frekans temiz, herhangi bir problem yok. Fakat aksam ne olacagini bilemezsiniz.

Ornegin konser gibi organizasyonlarda bir cok televizyon canli yayin yapmak icin gelir, hepsi kablosuz sistemler kullanir, muthis bir RF kirliligi olusur. Ayni frekansta bir spikerin kablosuz mikrofonu calisabilir mesela. Bu da sizi etkiler normalde. Ama Sennheiser Pilot freq. ile bu iki sistemin birbiri ile iliskili oldugunu belirtirsiniz, bu sekilde IEM receiver, ayni frekansta baska bir kaynaktan sinyal alsa bile, Pilot Freq. olmadigi icin bu sinyali gormezden gelir

+1!

Burada anlattık ama ya kimse okumuyor, ya da insanlar bilip bilmeden sırf bir şeyler yazmış olmak için klavyeye dokunuyor!

Ben Shure serisinden ne 200 kaldı kullanmadığım, ne 700...
15 Kanal kullanabiliyorsunuz yalnızca 700 gibi en üst serisinde. Oysa Sennheiser da 999 kanal! Keza Sennheiser 15 kanal bile olsa Shure dan iyi çeker, bunu kullananlar iyi bilir. (IEM den bahsediyoruz) Hele birde 8-10 tanesini aynı anda çalıştıcaksanız, bırakın sekizi 2 tanesin de bile Zanaz içirtir!

Shure da 600a kadar olan modeller de 2 kanal, 700 olan en üst model de15 kanal var ....

Demek ki neymiş; sennheiser alıp paraları dökmeden bu sisteme giremiyorsun. :)
Girsen de pek sağlıklı olmuyor.Çünkü ben buraya daha onlarca farklı model yazsamda -uygun fiyatlı- hiçbiri üstadları tatmin etmeyecek nitelikte :)

sennheiser de var shurede ama benim çalıştığım türk grupları için bu markalar çok farketmiyor ama nedense yabancı gruplar neden PCM700 var diyince tamam o olsun diyorlar...

Dikkatimi cekti de her seferinde "yabanci gruplar" diye ornek veriyorsunuz. Yabanci gruplar hep dogruyu mi biliyorlar? Bir cok yabanci grup gordum. Turkiye'de gordukleri ekipman karsisinda agizlari bir karis acik kaliyordu. Hatta rider'da istemis olduklari seylerin ne oldugundan haberleri bile yok.

Yasanmis bir diyalog:

-Bakar misiniz, bu mikrofon neyin nesi?(Solist mikrofonunu isaret ederek)
-Neumann KMS 105?? Gondermis oldugunuz rider'da oyle yaziyordu? Yanlis mi koymusuz?
-Hmm, bakalim nasilmis sesi...
-:shock:

5 dakika bir soundcheck denemesi sonrasi:
-Pardon, yok mu soyle SM58 filan case de?
-Var tabi ki, hayirdir?
-Degistirir misiniz su siyah mikrofonu? :!:
-Ama sizin rider...
-Degistirirseniz sevinirim
-Peki :)

(Gectigimiz yaz Istanbul'da unlu bir yabanci sanatcinin konseri oncesi, ses muhendisi ile aramda gecen diyalogdur.Sanatci ismi ozellikle belirtilmemistir, yoneticilerden talep gelirse belirtilebilir.)

grego' Alıntı:
Dikkatimi cekti de her seferinde "yabanci gruplar" diye ornek veriyorsunuz. Yabanci gruplar hep dogruyu mi biliyorlar? Bir cok yabanci grup gordum. Turkiye'de gordukleri ekipman karsisinda agizlari bir karis acik kaliyordu. Hatta rider'da istemis olduklari seylerin ne oldugundan haberleri bile yok.

Yasanmis bir diyalog:

-Bakar misiniz, bu mikrofon neyin nesi?(Solist mikrofonunu isaret ederek)
-Neumann KMS 105?? Gondermis oldugunuz rider'da oyle yaziyordu? Yanlis mi koymusuz?
-Hmm, bakalim nasilmis sesi...
-:shock:

5 dakika bir soundcheck denemesi sonrasi:
-Pardon, yok mu soyle SM58 filan case de?
-Var tabi ki, hayirdir?
-Degistirir misiniz su siyah mikrofonu? :!:
-Ama sizin rider...
-Degistirirseniz sevinirim
-Peki :)

(Gectigimiz yaz Istanbul'da unlu bir yabanci sanatcinin konseri oncesi, ses muhendisi ile aramda gecen diyalogdur.Sanatci ismi ozellikle belirtilmemistir, yoneticilerden talep gelirse belirtilebilir.)

Bizim Turklerin riderlarinada bakinca acaba yanlis bir ulkedemi yasiyoruz diye dusunmuyor degilim. Rider i gordukten sonra ok verilen sistemleri goruyorum vay be diyorum demekki sadece kagittan ibaret yaz Allah yaz.

Yabancı grup meselesine bende katılıyorum.Her yaz güneyde çalıyoruz -hatta ingiliz bir vokalimiz var-,orda bir çok yabancı müzisyenle tanıştım,çaldık.Hepsi de gerçekten çok sağlam müzisyenlerdi.Fakat ne bizim ülkemizdeki kadar müziği geniş bir yelpazede araştırıp öğrendiklerini,ne de söylediğim ekipmanlardan en ufak anladıklarını gördüm.Onlar galiba işin "teknik" kısmıyla pek ilgilenmiyorlar.Belki de imkanları çok diyedir.

Bu arada tanıştığım o müzisyenlere de soruyorum hangi kulaklık monitör diye,tek bildikleri sennheiser.Hiç birinden shure pcm modeli veya ozgurcakici'nin bahsettiği galaxy audio gibi diğer markaları duymadım.

Aslında bir tezat gibi bu durum.Ülkemizde olmayan ve yurt dışından getirtemediğimiz bir çok marka,onların elinin altında gibi.

Avrupalilar Sennheiser bilirler, Amerikanlar Shure :) Sozum meclisten disari, bizim muzisyenlerimiz biraz fazla biliyor, sorun orada :) Adamlar muzik yapiyorlar, teknik ekipmanlarla ilgilenmiyorlar.Cunku muzisyenin isi degil bunlar, ses muhendisinin bilmesi ve grup icin takip etmesi gereken seyler. Herkes kendi isinin en iyisini yaparsa isler duzgun yurur. Yoksa muzisyen bu mikrofon olmaz bu olur diye baslarsa, ses muhendisine gerek yok.Benim yukaridaki ornekte verdigim yabanci grubun "ses muhendisi" ile aramda gecen konusmaydi.

grego' Alıntı:
Avrupalilar Sennheiser bilirler, Amerikanlar Shure :) Sozum meclisten disari, bizim muzisyenlerimiz biraz fazla biliyor, sorun orada :) Adamlar muzik yapiyorlar, teknik ekipmanlarla ilgilenmiyorlar.Cunku muzisyenin isi degil bunlar, ses muhendisinin bilmesi ve grup icin takip etmesi gereken seyler. Herkes kendi isinin en iyisini yaparsa isler duzgun yurur. Yoksa muzisyen bu mikrofon olmaz bu olur diye baslarsa, ses muhendisine gerek yok.Benim yukaridaki ornekte verdigim yabanci grubun "ses muhendisi" ile aramda gecen konusmaydi.

Sonunda dogruyu dusunen insanlar :)

şuana kadar çalıştığım hiçbir yabancı grup yazdığını bana değiştirtmedi ayrıcada söledikleriniz saçma bizim ülkemizde bu işi yapan nekadar alaylı varsa yurtdışında tam tersi çoğu eğitimli bilmedikleri birşeyi zaten kullanmazlar benim bahsettiğim yabancı gruplar öle türkiyeye gelen herkes değil buarada isimle ve tanınmış gruplar

sesci' Alıntı:
şuana kadar çalıştığım hiçbir yabancı grup yazdığını bana değiştirtmedi ayrıcada söledikleriniz saçma bizim ülkemizde bu işi yapan nekadar alaylı varsa yurtdışında tam tersi çoğu eğitimli bilmedikleri birşeyi zaten kullanmazlar benim bahsettiğim yabancı gruplar öle türkiyeye gelen herkes değil buarada isimle ve tanınmış gruplar

Turkiye'deki ses muhendislerinin(egitim almamis, alayli olanlarin) yapabildikleri ve bildikleri karsisinda Avrupali ve Amerikan ses muhendisleri afalliyorlar. Egitimi bu isin yok. Teorik bilgisi var sadece, uzerine tecrube. Turkiye'de insanlar deneyerek ogrenmisler zamaninda, yeni nesil de deneyerek, abilerinin tecrubelerinden faydalanarak ogreniyor.

Avustralya'dayim bu isin egitimini almak icin buradayim. Gunde 3 saat ders var, haftada 4 gun. Geri kalan bos zamaninda devamli studyolarda gecirmen gerekiyor ki tecrube kazanabilesin. Sana hoca okulda, su mikrofonu su enstrumanin surasina koyacaksin diye tek tek gostermiyor. Mikrofonlari anlatiyor, sonra bu mikrofonlarimiz var, bu grubumuz var ogleden sonra sen su studyodasin, sen bu studyodasin dagitiyor ogrencileri ikili gruplar halinde. Biri kontrol odasinda, digeri studyoda. Mikrofonlari senin yerlestirmeni, yerini degistirdiginde nelerin degistigini tecrube etmeni sagliyorlar.

Bunun Staras'ta bana Serkan Payim'in ya da Ilker Cilli'nin ya da daha ismini sayamadigim bir cok abimin gosterdiginden ne farki var? Tamam buradaki hocalarda da yillarin tecrubesi var, ama sonucta degisecek tek sey bir kagit parcasi alacagim burayi bitirince. Ama bilgi seviyesi neredeyse ayni. Geri kalan teorik bilgiyi gerek Muziktek'ten, gerek kendi imkanlarinla bazi kitaplardan(Ufuk Onen'in kitabi Turkce kaynak, Yamaha Sound Reinforcement Handbook Rev. 2 Ingilizce kaynaklara ornek) ogrenebilirsin.Ha bu kitaplarda hersey yaziyor mu yazmiyor, teknolojiyi takip ederek bilgini taze tutman gerekiyor.

Bu sekilde yabancilar bu sektorde herseyin iyisini bilir seklinde bir yaklasima girdiginiz zaman savunmaya gecerim. Bu abilerim beni bugune getirdiler burada uc bes eksik birseyim varsa bunlari tamamlamaya calisiyorum. Ve evet, bu bahsettigim olayda da adam gercekten cuvalladi. PM5D-RH mikser vardi, tamamen bihaberdi masadan, sadece Ispanyolca biliyordu, ingilizce uc bes konusabiliyordu ve yardim taleplerimizi her seferinde geri cevirdi. Bu mikrofon konusundan sonra 3-4 saate yakin bir soundcheck alma girisiminde(!) bulundu ve en sonunda, produksiyon tarafindan bu isi kivaramayacaklarine kanaat getirildi ve Ilker abi gecti mikserin basina. 10-15(!) dakika suren bir soundcheck sonrasinda gece sorunsuz olarak gecti. :)

Yani bu yabancilari gozunuzde buyutmeyin sirf okumuslar diye. Evet okulda herseyi duzgun takip edip, saatlerini vermis, kendini studyolarda paspas yaparak paralamis, buyuk ustalarin pesinde cay tasimis olanlar var, onlarin onunde saygiyla egiliyorum ama bircogu bizim en kotu muhendisimiz kadar etmez.

sesci'ye not: Bizim nasil yazdigimiza biraz dikkat ederseniz, imla ve noktalama acisindan, ve yazinizin okunabilirligi acisindan daha iyi olacak

Grego bu söylediklerinde tamam haklısın ama türkiyede derken ben bu işi türkiyede yapan ve artık marka olmuş kişilerden bahsetmiorum onlara zaten kimse birşey diyemez

imla hatalarına dikkat lütfen
Moderatör

sen sanırım bu işi Türkiye'de birtek hakan telciler cem atikler yapıyor sanıosun yanlış düşünüyorsun bence

grego' Alıntı:
sesci' Alıntı:

Turkiye'deki ses muhendislerinin(egitim almamis, alayli olanlarin) yapabildikleri ve bildikleri karsisinda Avrupali ve Amerikan ses muhendisleri afalliyorlar. Egitimi bu isin yok. Teorik bilgisi var sadece, uzerine tecrube. Turkiye'de insanlar deneyerek ogrenmisler zamaninda, yeni nesil de deneyerek, abilerinin tecrubelerinden faydalanarak ogreniyor.

Avustralya'dayim bu isin egitimini almak icin buradayim. Gunde 3 saat ders var, haftada 4 gun. Geri kalan bos zamaninda devamli studyolarda gecirmen gerekiyor ki tecrube kazanabilesin. Sana hoca okulda, su mikrofonu su enstrumanin surasina koyacaksin diye tek tek gostermiyor. Mikrofonlari anlatiyor, sonra bu mikrofonlarimiz var, bu grubumuz var ogleden sonra sen su studyodasin, sen bu studyodasin dagitiyor ogrencileri ikili gruplar halinde. Biri kontrol odasinda, digeri studyoda. Mikrofonlari senin yerlestirmeni, yerini degistirdiginde nelerin degistigini tecrube etmeni sagliyorlar.

Bunun Staras'ta bana Serkan Payim'in ya da Ilker Cilli'nin ya da daha ismini sayamadigim bir cok abimin gosterdiginden ne farki var? Tamam buradaki hocalarda da yillarin tecrubesi var, ama sonucta degisecek tek sey bir kagit parcasi alacagim burayi bitirince. Ama bilgi seviyesi neredeyse ayni. Geri kalan teorik bilgiyi gerek Muziktek'ten, gerek kendi imkanlarinla bazi kitaplardan(Ufuk Onen'in kitabi Turkce kaynak, Yamaha Sound Reinforcement Handbook Rev. 2 Ingilizce kaynaklara ornek) ogrenebilirsin.Ha bu kitaplarda hersey yaziyor mu yazmiyor, teknolojiyi takip ederek bilgini taze tutman gerekiyor.

Bu sekilde yabancilar bu sektorde herseyin iyisini bilir seklinde bir yaklasima girdiginiz zaman savunmaya gecerim. Bu abilerim beni bugune getirdiler burada uc bes eksik birseyim varsa bunlari tamamlamaya calisiyorum. Ve evet, bu bahsettigim olayda da adam gercekten cuvalladi. PM5D-RH mikser vardi, tamamen bihaberdi masadan, sadece Ispanyolca biliyordu, ingilizce uc bes konusabiliyordu ve yardim taleplerimizi her seferinde geri cevirdi. Bu mikrofon konusundan sonra 3-4 saate yakin bir soundcheck alma girisiminde(!) bulundu ve en sonunda, produksiyon tarafindan bu isi kivaramayacaklarine kanaat getirildi ve Ilker abi gecti mikserin basina. 10-15(!) dakika suren bir soundcheck sonrasinda gece sorunsuz olarak gecti. :)

Yani bu yabancilari gozunuzde buyutmeyin sirf okumuslar diye. Evet okulda herseyi duzgun takip edip, saatlerini vermis, kendini studyolarda paspas yaparak paralamis, buyuk ustalarin pesinde cay tasimis olanlar var, onlarin onunde saygiyla egiliyorum ama bircogu bizim en kotu muhendisimiz kadar etmez.

sesci'ye not: Bizim nasil yazdigimiza biraz dikkat ederseniz, imla ve noktalama acisindan, ve yazinizin okunabilirligi acisindan daha iyi olacak

Çok doğru söylüyorsun.Bu işin okulunu okuyunca iş bitmiyor,okuduktan sonra iş başında asıl eğitim başlıyor. :) Türkiye'de ki sound engineer'ları aslında en zor malzemelerle çalışıyorlar.En zor derken kastım kendi yaptıkları,halk dilinde çakma diye tabir edilen malzemeler.Ama çok iyi de bir ses çıkartıyorlar.Bu da işte işinin eğitimini almış kişilerden oluşuyor. :)

sesci' Alıntı:
sen sanırım bu işi Türkiye'de birtek hakan telciler cem atikler yapıyor sanıosun yanlış düşünüyorsun bence

Bana cevap olarak mi yazildi bilmiyorum, cunku uzunca bir aradan sonra gordum bu cevabi. Yine de abilerim yerine ustume alindim. Bilmiyorum ne kadar taniyorsun Hakan Telci'yi veya Cem Atik'i. Cem Atik'in namini duydum kendisiyle hic tanismadim, Hakan Telci'yi sahsen tanirim ve cok saygi duyarim. Birincisi bunu ne amacla yazdigini cikartamadim.Genel olarak da bir asagilama havasi sezdim.

Hakan Telci hicbirsey bilmese, o kadar yilin verdigi bir tecrube var. Ki Hakan Telci'nin cikardigi alaturka mixlerini hic dinlemedigini tahmin ediyorum. Hakan Telci, Tarkan'in Harbiye konserinde, alaturka sanatcilari bir turlu memnun edememis, 'alisilmis' sesi yakalayamis Alman ses muhendisinin yerine Alaturka mix'i yapan Mustafa Celik'i yetistirmis biridir. Bir baska noktada Hakan Telci bugune kadar bir avuc insan yetistirmis ve bu insanlarin hepsi piyasada kayda deger isler yapmaktadirlar.

Farkli firmalar dolayisiyla, karsi firmalar seklinde mi yaklasiyorsun olaya anlayamadim, ama herseye ragmen yasca buyugun olan insanlara , hicbirsey bilmediklerini dusunsen bile uslubunu duzgun tutarak yaklasirsan, onlar da seni kardes gorup yardimci olurlar. O yastan sonra onlari yermissin ne fayda, ovmussun ne fayda, onlar icin. Onlari bilen biliyor, bilmesi gerektigi gibi.

Sen yabancıların yanında bizim Tükler daha iyi demiştin bende sana cevap olarak; tamam dediğinadamlar ok,bazıları ama sen herkesi HAKAN TELCİ CEM ATİK'Mİ sanıosun derken onları kötülemek amacıyla değil tam tersi piyasadaki en iyilerden bir kacını örnek vermek istedim bu adamlar yurt dışındakilerden iyi olabilirler bencede öledirler ama geri kalanınıda bunların içine katmayalım herkesin yeri ayrı bu saydıklarımıda şahsen tanırım

Bu in-ear kulaklık monitörlerinde örneğin;
Soliste sadece kendi sesimi gönderiliyor yoksa tüm sazlarla birlikte kendi sesimi gönderiliyor?

Ayrıca kulağında monitör takılı iken ortamın ambiansını duyması gerekmiyor mu? Yani biraz sahne içindeki ve dışındaki doğal sesleride duyması önemli değil midir? Bu denge nasıl sağlanıyor?
Teşekkürler...

Geri