[Eski] Kulaklık Monitör tercihi hakkında yardım

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

barkenar

Yeni üye
Öncelikle selamlar...

Foruma yeni üye olmakla birlikte site içi arama kullanarak cevaplamakta zorlandığım ve güncel olması bakımından sormakta fayda gördüğüm birkaç ufak sorum olacak...

12 yıllık bass gitaristim dolayısı ile pek çok irili ufaklı organizasyon içerisinde çalma pozisyonunda kalıyorum. İşin çapına göre her durumda anfi taşımakla uğraşmamak için kendime kulaklık monitör edinme fikri hasıl oldu :)

İncelediğim yurt dışı sitelerde genelde shure bu alandaki bilinen imajını başka markalara bırakmış diye düşünüyorum. Elbette üst modeller için halen geçerli olan bir standart söz konusu.

Şimdi kafa karışıklığına yol açmaması için adım adım giderek sorularımı sormak isterim...

1)M-Audio IE-10 veya IE-20xb alabilecek bütçem var bu bütçe dahilinde bir alternatif olarak da shure se110-se210 veya westone um1-um2 hedef kulaklıklarımız :) bir bass gitarist olarak sahnede bu alternatifler ile orta memnuniyette bass gitar + diğer kanallar kullanılabilir mi ?

2) Sistemi kablolu olarak kullanmayı düşündüğüm için mikserin aux çıkışından sinyal alarak kanallardaki auxlar yardımı ile herhangi bir kanalın sinyalini aux'a istediğim düzeyde göndererek kullanmak istiyorum. Ancak aux çıkışı --- kulaklık arasında bir samson / behringer preamp kullanmak yerine aynı tipte 2 kanallı minik mikselerden kullansam? Böylelikle aux sinyalini mikserin bir kanalına girdikten sonra aux'u tonlasam bu sistemde herhangi bir aksaklığa yol açarmı?

NOT: büyük organizasyonlarda zaten anfi götürdüğüm yada aux monitör (JBL, MACKİE vs..) kullandığım için, herşeyden önemlisi ben olay mahaline :) gittiğimde herşey hazır halde olduğu için sorularımı 100 kişilik lokal bar konseptinde düşünerek cevaplarsanız çok memnun olurum. Tekrarlamak gerekirse amacım tonmaister kullanılmayan lokal mekanlarda kendi bağımsız soundumu en azından isteiğim gibi ayarlarken dış kolonlara yada sahnedeki monitörlere fazla yüklenmeden yada full range çalışılan mekanlarda herkesi istediğimce duymak için bir sistem kurmak...

1 ) Evet, ama duyum, çok göreceli bir kavram. Deneyim bence..
2 ) Pre ampli yerine mixer kullanabilirsiniz. Her hangi aksiliğe yol açmaz, kullanılıyor zaten pek çok yerde.
Ama kalitesi ne kadar düşükse duyum o kadar kalitesiz olacaktır. Behringer den biraz daha iyi bir şey tavsiye ederim: Mackie, Tascam, Yamaha gibi..

Ayrıca bence tembellik etmişsiniz, site de arama yapsaydınız bu konu ile ilgili bir sürü şey tartışıldı, daha sağlıklı bilgi edinir diniz, işte size biri, bence mutlaka okuyunuz:
viewtopic.php?f=19&t=20317

Sevgili özgür eminim forumdaki pek çok konuda bu ve benzer alanlarda bıkmadan cevapladığın topicler mevcuttur. Bende elimden geldiği kadar incelemeye çalıştım forumu söz ettiğin başılığı da sonuna kadar okudum. Pek çok diğer başlıkta da benzer konular paylaşılmış ancak ben spesifik bir önerme yaptığım için doğrudan bu alanlarda yazılmış bir bilgiye ulaşamadım.

Bir topicde sanatçı orkestralarında IE 30-40 tercih edildiğine dair bilgiler yer almakta ancak benim bütçe kısıtım malesef bu sınırlara ulaşamıyor. Başka bir konuda doğaç titizin cx300 kullandığına dair tevatürler var. Başka bir konuda E serisi ön plana çıkarılmış ancak konu wireless iletişim protokollerine doğru kaymış.

Ben sanırım biraz daha detaylı sorular sormayarak acemilik gösterdim. Şöyle sorayım temel olarak sahnede iki yollu UM2 - IE20 xb SL220 bir kulaklık monitör ile bass gitar + diğer kanalları ortalama bir iki yollu monitörden (kaliteyi referans almak adına behringer yada EV ZX4 yazayım) full range duyduğum kadar alabilirmiyim?

Başlangıç düzeyinde bir sistem için tek yollu monitörler sadece iphone kulaklığı kadar mı iş görür yoksa yine de referans özelliğini hissettirebilir mi? Diğer forumlarda özellikle westone um1 için daha çok mp3 playerde kullananların yorumlarını görünce standartı otomatik olarak um2 yada IE20xb olarak belirlemek mantıklımıdır?

Bir de genel olarak bu wired kulaklık sistemlerinde kulaklık kablolarında aşınma sıklığı ortalama olarak ne düzeydedir?

Yazdıklarımın ışığında tekrar anladığım kadarı ile şöyle bir sistem optimali kurmanın mantıklı olduğu kanaatindeyim...

Bağlantın da sorun yok, evet doğrudur. Burda iki önemli nokta var:
1 ) Pre amli olarak kullanacağın mikserin kalitesi, senin kulaklıktan duyacağın sesin kalitesini doğrudan etkiler, o yüzden aşağıda yazdıklarımdan birini seçmen daha iyi olacaktır, yoksa teknik olarak sorun yok.

2 ) Tercih edeceğin kulaklığın kalitesi tamamen sana kalmış durumda. Bu, göreceli bir kavram olduğu için bir şey diyemem. Bana sorarsan, tavsiyemi istersen tabi ki yüksek modelleri öneririm, bu da daha fazla para demek ama..

Şöyle örnek vermek gerekirse: IE20 aldığım bir müzisyen önce iPod da dinleyip sahnede de çalıştıktan sonra çok beğendi... Ama bir başka müzisyene Westone UM3X yaptırttık, yaklaşık 980 Eu, beğenmedi sesini! Gene başka birisine aynı model yaptırttım, çok beğendi, "sahnede hayatım değişti" dedi adam :)))
IE 30 dan bir kaç kişiye aldım ben, kullananlar memnun, ama IE40 tavsiye ederim ben..

Geri