[Eski] Kurzweil PC3X Performance Controller

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

waveform' Alıntı:
yavuzy@
Bu gelişimi her türlü takip altına adlık ve haber manyağı olduk çıktık. Şimdide bilgi ve tecrübeler forumlarda dile getiriliyor tüm dünyada ama bu çeneye vurma durumu içine düşülmüş bi girdabın dışa vurumu aynı zamanda ve hatta geri plana atılmış yaratıcılığın acısının tatmini birazda..

Cok guzel bir gozlem yapmissin, tebrik ederim. Internette sayisiz forum var ve burada insanlar her gun sayfalar dolusu yazi yazmak icin saatlerce vakit harciyorlar. Ama bu icerigin cogu maalesef gereksiz seylerle dolu.

Neyse, konumuza donecek olursak, ben de hardware-software arasinda secimimi yapabilmek icin ciddi miktarda emek, zaman ve para harcadim. Maalesef su anki durumumda bile kendim icin tam anlamiyla pratik ve verimli bir sistem olusturabilmis degilim.

Bu noktada bence sorulmasi gereken soru hardware yada software yollarindan hangisinin iyi oldugu degil, bu iki yontemin nasil daha pratik ve is akisini kolaylastiracak sekilde entegre edilmesi gerektigi.

Ben muzik yapmak icin motif es ve cubase kullaniyorum. Genel olarak aklima bir melodi geldiginde, bunu hemen motif sequencer ine kaydediyorum. Hazir drum groove larini kullanmak, gecici altyapi hazirlarken isimi oldukca kolaylastiriyor.

Eger melodiyi begenirsem ve uzerinde calismaya deger bulursam, hemen cubase i aciyorum ve calismaya burada devam ediyorum. Bu noktada da motif in "DAW Remote Control" ozelligi cok yardimci oluyor. Kullanmam gereken fonksyonlarin neredeyse tamamini, bilgisayarin klavyesine yada mouse a dokunmadan yapabiliyorum.

Hardware synth lerin tamamini dagitman pek te iyi olmamis. Bence bir muzisyenin ne kadar iyi bir software setup i olsa da, elinin altinda her an hazir bekleyen bir enstrumani olmali. Ben senin yerinde olsam, Juno G ayarinda bir enstruman almaya calisip, studyomu bu dogrultuda da biraz gelistirmeye calisirdim.

Hardware software ya da hybrid bir düzen seçimi hangisi veya hangileri ile daha rahat hissetmemizle alakalı...

Ben şu an kendimi software ile daha rahat hissediyorum ki önce müzisyenim, klavyeciyim. DAW öğrenip klavyeye başlamadım. enstrümana başladığım ilk 5 yılımda sadece akustik piyano vardı, klavyem bile yoktu...

Yani bu tabandan gelip son 2 yılda tüm yukarıda bahsettiğim hardware'imi sattım, canlı performansta dahi software tabanlı cihazları ve midi controller'ları kullanıyorum.

Ancak bu tip bir çalışmada rahatsız olacak birçok müzisyen var. Yaratım aşamasında teknolojik hiçbir cihazla uğraşmak dahi istemeyen müzisyenler de mevcut ki gayet normal... Müziği en saf hali ile bir akustik piyano veya akustik gitarla besteyenler gibi...

Veya elinin altındaki plugin hardware her ne varsa teknolojik cihazların sound'larının müzik yaratım sürecine ilham verdiğini söyleyenler de...

Benim için her iki yöntem de makbul, önemli olan müzisyenin kendini rahat hissetmesi...

Teknolojiyi takip konusuna gelince ; ben sinyal yolu ve kayıt düzeneği ile ilgili şartlar dahilinde en iyisine gitmek taraftarıyım.Zira sinyal yolu kötü ise kötüdür, mevcuttan çok çok iyisi çıkmaz, limitleri bellidir. (mikrofon,ses kartı,preamp,converter,compresor vs. ve hoparlor)

Ancak hardware klavye modül, software enstrüman vs.'de elimizdekilerin sınırlarını zorlamadan, %100 verim almadan, her yeni çıkan yazılım veya hardware cihaza yatırım yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum...

Yani bu sene moda olan o pahalı çantayı almaya çalışan kokoş hatunlar gibi olmamalıyız, elimizdeki giysileri iyi kombine edip şık olmayı bilmeliyiz...

Bilmiyorum örnek oturdu mu.. :lol:

kaanengin' Alıntı:
Ben muzik yapmak icin motif es ve cubase kullaniyorum. Genel olarak aklima bir melodi geldiginde, bunu hemen motif sequencer ine kaydediyorum. Hazir drum groove larini kullanmak, gecici altyapi hazirlarken isimi oldukca kolaylastiriyor.

Eger melodiyi begenirsem ve uzerinde calismaya deger bulursam, hemen cubase i aciyorum ve calismaya burada devam ediyorum. Bu noktada da motif in "DAW Remote Control" ozelligi cok yardimci oluyor. Kullanmam gereken fonksyonlarin neredeyse tamamini, bilgisayarin klavyesine yada mouse a dokunmadan yapabiliyorum.
Evet sanırım bende bu şekilde çalışmaya başlayacağım. Ayrıca motifin Daw Remote Control özelliği dediğin gibi gelişmiş ve kullanımı rahat ise, seçenekler arasında ciddi bir alternatif olarak yer almalı. Bu noktada kurzweil ın midi becerilerini araştırıp kıyaslamakta lazım tabi.

waveform' Alıntı:
Evet sanırım bende bu şekilde çalışmaya başlayacağım. Ayrıca motifin Daw Remote Control özelliği dediğin gibi gelişmiş ve kullanımı rahat ise, seçenekler arasında ciddi bir alternatif olarak yer almalı. Bu noktada kurzweil ın midi becerilerini araştırıp kıyaslamakta lazım tabi.

Remote daw ozelligi cok isine de yarayabilir, anlamsiz da bulabilirsin. Beklentilerin fazla yuksek olmamali yani. Ozunde bilgisayar klavyesini mous unu kullanmadan isleri yapmani sagliyor, boylelikle enstrumana daha rahat konsantre oluyorsun. Bende motif es var, eminim ki xs te bu ozellik cok buyuk renkli ekrani ve daha fazla slider a sahip olmasindan dolayi daha gelismistir.
Enstruman icinde zaten cubase, protools vs. ayarlari yuklu geliyor. Atanabilir kontrolleri degistiren dugmelere bastikca ekranlar degisiyor ve enranin altindaki fonksyon tuslarinin gorevleri de buna gore degisiyor. Banka ve patch secen dugmeler de track mute, solo, engage for recording gibi islevler aliyor.

Ben bu ekranlardan sadece birisini kullaniyorum. Cubase icinde devices menusunden mackie control yuklersen otomatik olarak sekiz fonksyon tusu (ve bunlarin shift ile kombinasyonu toplam 16 fonksyon) cubase icindeki istedigin 16 fonksyona atiyabiliyorsun.
Ben bunlari undo, delete, copy, paste, set marker, goto marker, split at cursor vb. gibi fonksyonlara atadim. Boylelikle bilgisayarin klavyesini neredeyse hic kullanmiyorum.

Biraz karisik oldu ama umarim yeterince aciklayici olabilmisimdir.

Ben katıldım Geoffrey Gee muhteşem bir show yaptı ve PC3X'i ve Kurzweil teknolojisini ayrıntılı olarak anlattı PC3X'i sadece performans controller olarak bilen arkadaşlara söylemek isterimki bu cihaz çok iyi bir performans controller olmasının yanı sıra ayni zamanda çok üst seviyede bir synthesizer ve workstation.

Ülkemizde bu tip etkinlikler oldukça az sayıda yapılmasına rağmen katılımcı sayısı çok yüksek değildi bu işle ilgilenen herkesin Geoffrey Gee'nin performansını kaçırmamasını dilerdim bu etkinlik için Ant'ı kutlamak gerekiyor.

PC3X, bir sahne piyanosu ve midi master keyboard olarak geliştirilmiştir. Tam bir üretim istasyonu olan K-serileri ile karşılaştırmak doğru olmaz. P(erformance) C(ontroller) serileri, yerleşik olarak ribbon controller içermez. PC3K dışında sample library ve K2 rom file okuma özelliği yoktur. İleri sample edit özellikleri yoktur. Zaten sampler özellikleri de yoktur ve bu seride (PC4-2012) en erken 2012'de K3000 çıkıncaya kadar da olmayacaktır. 1/768 ppq çözünürlüğünde sıralayıcıları yoktur. Live Mode ve KDFX, VAST işleme özellikleri de yoktur. PC3X'deki sequencer denen şey, yazılım tabanlı (yine de rakiplerinden daha stabil) bir yapıdır. Processor depending kabiliyetli 16 arpejyatörü aslında 16 kanallı tek bir arpejyatör olarak düşünmek gerekir. MIDI master keyboard ve sahne piyanosu olarak önümüzdeki 5 yıla kadar rakiplerinin eline su dökemeyeceği bir modeldir. Polyphonic aftertouch verilerini klavyeden tetikleyip gönderebilir. X modelinin tuşesi neredeyse piyanodan da serttir. Preset sesleri epey başarılı, bir distortion gitarın aftertouch'ına harmonix atanmış çalarken aklımı yitiriyordum neredeyse. Bütün sesler, gürlük dinamiklerine kadar multisample tabanlı. Kurzweil ile ilgili tüm konularda yardıma hazırım.

Ben de yakında bir PC3 almayı düşünüyorum. Sound kalitesi olarak PC3 e en yakın rakip kimdir?

Roland ve Korg M50 modellerini beğenmedim, Yamaha MO6 da denedim tatmin etmedi. Bu durumda Kurzweil digital workstation/synthesizer konusunda sektörde tekel güce mi sahip.

Ben denediğim klavyeler içerisinde diyebilirim ki; Kurzweilden daha iyisi çıkmadı..

4 bin TL'ye alternatif olarak başka ne alınabilir? :roll:

KURZWEİL PC3'e çok yaklaşmış bulunmaktayım.
1-2 aya kadar satın alacağım sanırım.

Bendeki PC1 61 ile , diğer denediğim bütün marka modelleri çöpe attım kafamda zaten.

Diğer marka modellerdeki çiiiiuvvvvvv,viiuuuuuuuuv vıııııızz tarzı gereksiz sesler yok PC serisinde.
Ki eminim, analog tutkunları ve elektronik müzikçiler hariç, o sesleri sahnede veya deneysel olmayan stüdyo işlerinde kullanan hiç kimse yoktur.
Bazen Kitaro -silk road türü şeyler çalmak istediğinde gerekli olabiliyor
Tek başına kafa dinlemek için falan :)

Ya anlamadığım şey, Kurzweil neden tutulmuyor bu ülkede?
Bence piano ve stringlerde, keyboard tarihinin en iyi, özgün ve en gerçekçi seslerini Kurzweil verebiliyor. Diğer seslerde tüm muadilleri ile kafa kafaya yarışır ayrıca.
Tabi renkler ve zevkler denilecektir şimdi.
Ama gerçek gerçektir.

Mesela geçen aylarda bir markanın pahalı bir modelini denemiştim La-fa müzikte, oyuncak gibi tuşları vardı.
3800 liraya (tr de 7 aylık asgari ücret demek yani) daha iyi bir tuşlu klavye üretilmeliydi bence.
Orjinal yüklü seslerinide sevmedim. Pianolara bastan başka bir şey yüklememişler.
Güya iyileştirmiş-ler-miş!

Sonuç olarak demek istediğim,bence Kurzweil'in hakkı yeniliyor bu piyasada.
Tabi distribitör, reklam, teknik destek vs. şeylerin etkisi çok önemli burda.
Bir şeyin iyi olması, onun çok tutulacağı anlamına gelmiyor bu çağda.
Kurzweil reklamdan daha çok, asıl işiyle uğraşıyor sanırım :)

Re:

kaanengin' Alıntı:
Muzik yapmayi biraktik yine teknoloji tartisiyoruz ama, anlamadigim bir nokta var :)

Bildigim kadariyla Kurzweil Strings rom kartinin kapasitesi 16 mb boyuntundaydi. Nasil oluyor da bu kadar kisitli kapasitede bu kadar basarili sound kalitesi uretebiliyorlar.
Ayrica pc3 un rom cipinin de 64 mb oldugunu okudum biryerlerde ama o kadar kucuk olamaz ?!

PC3'ü bilmiyorum detaylı fakat birbirine çok yakın olduğunu düşünürsek k2500'de orchestral rom yalnızca 8 mb. Piyano rom'u da 4 mb. Bildiğim kadarıyla sıkıştırılmış bunlar. Ama atladığınız bir nokta var, kulağa bu kadar güzel gelmesinin önemli bir nedeni de kendi synth engine'si. Yani "Solo Violin" ve "2nd Violin" adlı iki ayrı program da aynı sample'ı kullanırken biri 3 farklı filter diğeri ise 2 ayrı filter kullanılarak bu hale getirilmiş. Yani bir şekilde içindeki düz sampleları atıyorum bir triton'a yükleyip çaldığınızda yada biraz daha düzeltmeye çalıştığınızda çıkan ses kesinlikle aynı kalitede olmayacaktır.

örnek olsun diye vereyim.
mesela şöyle bir kıyaslama yapsak;

Motif xs- http://www.senkop.com.tr/urun/1775/yamaha-motif-xs8.htm

Pc3x- http://www.antmuzik.com.tr/urun.detay.a ... 5&PID=1260

K2600xs- http://www.antmuzik.com.tr/urun.detay.a ... 5&PID=1264

Roland fantom g8- http://www.muzikenstrumani.com/index.ph ... ynthesizer

Korg m3- http://www.mydukkan.com/urunler_detay.a ... 6&gid=1531

Virüs- http://www.compel.com.tr/Include/Module ... ProID=3213

Bu aletlerin değişik kulvarlarda olduğunun farkındayım, ama her markanın en ileri düzey makinaları olması dolayısı ile kıyasladım.

Virüs'ü analog synth oluşundan dolayı, korg m3'ü de daha alt bir kulvarda olduğundan dolayı saymazsak, en uygun fiyatlısı kurzweil oluyor.
Adın çıkacağına canın çıksın dememişler boşuna :)

PC3X'in tuşesi güzelse (kime göre güzel tabi), piyano-rhodes vari tonlar için mükemmel bir tercih olur bence. PC1SE kullanıyorum, gayet memnunumi PC3X'i düşünemiyorum :)

aristo' Alıntı:
sinewa' Alıntı:

5.692,83 TL az para değil de ondan 8)

Meraktan bakayım dedim PC3K (88 tuş + sample) 5500 küsür lira, havale ile ödemede 5000. Bence gayet güzel bir fiyat (Motif XS ve XF e kıyasla özellikle) . Şu anda stoklardaymış. PC3 ün de fiyatı ciddi düşmüş.

Hani aletin ıcığını cıcığını kurcalar sonuna kadar sömürürüm diyenlerdenseniz, gayet güzel bir alete benziyor. Bilgisayar editörü de var, hem rompler, hem VAST (kendi synth motoru) hem K serisinden gelen sample özelliği (flash bellek, eskisi gibi silinmiyormuş alet kapandığında) workstation severlerin ilgisini çekebilir.

VAST için sonikmatter forumlarında güzel tüyolar ve paylaşımlar da oluyormuş, kullananların yalancısıyım.

Minocan' Alıntı:
aristo' Alıntı:
sinewa' Alıntı:

5.692,83 TL az para değil de ondan 8)

Meraktan bakayım dedim PC3K (88 tuş + sample) 5500 küsür lira, havale ile ödemede 5000. Bence gayet güzel bir fiyat (Motif XS ve XF e kıyasla özellikle) . Şu anda stoklardaymış. PC3 ün de fiyatı ciddi düşmüş.

Hani aletin ıcığını cıcığını kurcalar sonuna kadar sömürürüm diyenlerdenseniz, gayet güzel bir alete benziyor. Bilgisayar editörü de var, hem rompler, hem VAST (kendi synth motoru) hem K serisinden gelen sample özelliği (flash bellek, eskisi gibi silinmiyormuş alet kapandığında) workstation severlerin ilgisini çekebilir.

VAST için sonikmatter forumlarında güzel tüyolar ve paylaşımlar da oluyormuş, kullananların yalancısıyım.

kötü huylarını yazayım önce: ara sıra stabilite (donanım ve yazılım) problemleri, ilkel ekrandan dolayı detaylı işlerde bolca sayfa dolaşma ve kısaltma okuma, editör kullanışsız ama en azından mevcut, eski teknoloji (kurzweil'ın iç hadiseleri ile ilgili) kullanımı (fazla xd card'ı olan var mı?), şimdiye kadar kurz değil de diğer 3lüden kullandıysanız 4 işlemden integrallere geçmek gibi bir deneyim...

iyi yanları (herkesin beğenisi kendine diyelim): ses, programlama ve kontrol açısından dövemeyeceği klavye yok.

not: mino, aslında senin hoşuna gidebilir. tam nerd işi bir alet (gözlerim ve beynim aktı aldığımdan beri). msn'den denk geldiğimizde konuşuruz.

Geri