[Eski] Kurzweil SP serisi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Sleepless

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar,

Sahip olduğum Juno D farklı ufuklara doğru yelken açmış bulunuyor. Haliyle ben de gözümü farklı cihazlara diktim.

Kurzweil SP serisini gözüme kestirdim. Ancak aralarında kağıt üzerinde tuşe harici pek fark göremedim. Adaylar arasında;

SP 76
SP2 76
SP2X 88

modelleri bulunuyor. Büyük ihtimalle sıfır alacağım. SP2X 88'i uygun fiyata bulabileceğim için listeye aldım.

Anlaşılacağı üzere benim için piyano sesleri önemli. Yanında gerektiğinde durumu idare edebilecek yaylılar gerekebilir belki. Bunun haricinde lead tonlar, kamyon sesi, dalga sesi ya da çığlık sesi gibi şeylere ihtiyacım yok. :)

Eğer bu seriden herhangi bir modeli kullanmış arkadaşlar varsa yorumlarını almak isterim. Gidip deneyeceğim elbette ama kısıtlı sürede alet hakkında çok fazla bilgi edinebileceğimi düşünmüyorum. Bu yüzden sizlerden gelecek değerli yorumlara ihtiyacım var.

Uc enstrumani da calimis birisi olarak yardimci olmaya calisayim.

Herseyden once 88 tuslu model ile 76 tuslu model arasinda cok ciddi tuse farki var. Bunu zaten kendin de caldiginda goreceksin. Cekic aksiyonlu modelin tusesi bana biraz sert gelmisti. Simdiye kadar caldigim enstrumanlar icinde vasat olanlardan birisiydi. 76 tuslu olan ise sadece bildigin synth action un birazcik, cok az sert hali. Tuslari tutan yayin etkisini cok rahat hissedebiliyorsun. Tuslarin kaplamasi da hic kaliteli degil. Sonuc olarak ben iki modeli de tuse yonunden pek begenmemistim.

76 tuslu model, boyut agirligi 88 tusa gore tabi daha kucuk ama o enstrumani nasil bir cantanin icine koyarim diye dusunmustum ben. Cunku panel kismi yukariya dogru kalkmis oldugundan dolayi boyutlarindan cok daha buyuk bir cantaya sigdirilabilir sadece.

Sound olarak sp2 kotu degil kesinlikle, ama oyle cok iyi de degil. Pianolarina biraz alisman lazim. EP bankalari da pek basarili degil, ozellikle sample larda velocity layer gecisleri cok bariz belli oluyor. Yani dinamikleri rahat kontrol edemiyorsun.

SP2 modelini belki biraz daha sevebilirdim, ama o parayi verdikten sonra daha guzel enstrumanlar alinabilecegini dusunuyorum. Eger bu enstrumanlardan birisini almayi ciddi olarak dusunuyorsan da sana tavsiyem kesinlikle pc3 modelini denememen.

Kaan teşekkürler.

PC serisine hiç bulaşmak istemiyorum. Ben bir workstation/synthten çok stage piano arıyorum . PC3 harika bir alet ancak benim o özelliklere ihtiyacım yok.

SP2X 88'i 76 tuşlu modellerden çok daha uygun bir fiyata ve sıfır olarak alabiliyorum. Ancak 22 kiloluk ağırlığı beni ürkütüyor. :D Ton olaraksa 3 model de benim ihtiyacımı görebilecek durumda. Alım-satım bölümünde 900 TL'ye bir SP 76 var mesela, hala satılmadıysa feci şekilde aklımı kurcalamakta. :D

Profesyonel değilim, herhangi bir organizasyonda da kullanmayacağım yakın zamanda ancak bu konudaki hastalığımız malum. :) Aslında bulabilsem bir Kawai MP4 falan da işimi görür hayli hayli.

Benim en çok merak ettiğim nokta, 1000 lira civarı SP 76 bulunabilirken gidip de 2 katı fiyatına SP2 76 veya SP2X almanın bana fiyatı gibi 2 kat getirisi olacak mı? Kısa vadede hepsi mutlu edecektir ancak vakit geçtikçe insanı aletten soğutma noktasına kadar gidebilecek durumlar olabiliyor. Aynı familyadan oldukları için çok da kötü bir senaryo yok kafamda ama, yine de ne olur ne olmaz diye alabildiğim kadar fikir ve tecrübe alsam iyi olur.

SP76 ile ilgili internette iyi yorumlar okuyabilirsin ama bunlari pek te ciddiye almamani tavsiye ederim. Herseyi bir kenara biraksan bile o anlamsiz pitchbendi bile adami kanser etmeye yeter kesinlikle.

Eger 76 tuslu fiyatina 88 tuslu SP2 bulabiliyorsan bu degerlendirilmesi gereken bir firsat olabilir, ama 88 tuslu modelin tusesinin biraz sert ve yorucu oldugunu unutmaman lazim. Bu tamamiyle kisisel bir tercih tabiki, Kurzweil ve Kawai bu konuda asagi yukari ayni kalibredeler, ve benim icin ikisi de biraz fazla sert tuseye sahip.

Zaten hatirladigim kadariyla 76 tuslu SP2, 1500-2000 tl civarindaydi. Bu fiyata alabilecegin 88 tuslu yamaha lar hic te ic acici degil. Roland da bu fiyata urun yok bildigim kadariyla. maudio yu zaten direk sil. Geriye benim bildigim birsey kalmadi.

Madem uygun fiyata 88 tuslu SP2 alma firsatin var, bence degerlendirmen akilica olur, hem ikinci el satarken zarar etmezsin. Ben begenmemistim ama bu guzel bir enstruman olmadigindan degil, ben isinamamistim.
Bir de kagit uzerinde enstrumanin malzeme kalitesi yazmaz maalesef. SP2 bu konuda orta halli bir enstruman, ne iyi ne de kotu ama eski SP ler pek te basarili degil

SP2'yi ben de denedim, açıkçası çok beğendiğim söylenemez. Uygun fiyata bulduysan alınabilir ama tabiyki. Yamaha CP33'ü denemeni tavsiye ederim.

Nedir bu tuşeden çektiğimiz. :D

Maalesef bu fiyat aralığındaki ürünlerin tuşeleri en fazla kötünün iyisi diyebileceğimiz seviyede oluyor. O yüzden öncelikle ses bankalarına dikkat etmeye çalışıyorum. Tabii bir de ağırlıkları. Hala almamış olmamın en büyük sebebi de bu ağırlık mevzusu aslında. 15-20 kg civarı aletleri her hafta stüdyoya taşımak tam bir işkence. Özellikle de konu toplu taşıma araçları olunca. Stüdyo işi olmasa hiç sorun olmayacak.

Ben size senaryoyu yazayım, siz olsaydınız ne yapardınız şeklinde bir beyin jimnastiği yapalım madem. :D

İhtiyacım:
* 76 ya da 88 yarım ya da tam ağırlıklı tuşlara sahip bir klavye. Birebir piyano tuşesi aramıyorum. Synth tuşesinden biraz daha ağır olması yeterli.
* Piano sesleri yeterli, olursa koro ve yaylılara hayır demem.

Kullanım yeri:
* Ev, haftada 1 gün stüdyo.
* Stüdyo harici canlı kullanım yakın zamanda yok.
* Evde kullanım zamanının %90ını PCye bağlı VSTi tetikler halde olacak. Audio kayıt yapmayacağım. Yani onboard seslerin çok muhteşem olmasına gerek yok.

Ağırlık:
* Mümkün olduğunca hafif. :D

Bütçe:
* Maksimum 2.000 TL

Profesyonel bir cihaz aramıyorum. Bu yüzden tuşe ve seslerinin kabul edilebilir seviyede olması yeterli.

Cihazları ve alternatifleri araştırdıkça kafam iyiden iyiye karıştı. En sonunda yine midi klavye + pc olayına döneceğim galiba. :D

Sadece sahne için yapılmış sp serilerinde aftertouch yok. Stüdyodaki midi kullanımları için eksik. Bir de ısrarla pitch/modulation tekerleklerini joystick tarzına çevirmiyorlar. Jeff Dunmire'a bunları yazacağım.

Ben bu tekerler ile öyle rahat bending yapıyorum ki değiştirdikleri anda kurzweil gözümde biter.
Bir de tekerleri diğer klavyelerden daha büyük bu da daha hassas bend e imkan tanıyor.
Joystick için bir korg klavye alınabilir. Eski bir korg kullanıcısı olarak tekerin daha iyi olduğunu düşünüyorum

Tabii zevkler farklıdır...

Wooden pitch stickten sonra wheel joystick vs anlamsız kaldı artık gözümde :)

Şaka bir yana, ben de çok memnunum Kurz'un wheel'larından, tekerleğimizi ellemesinler :D

Nord lead e lafımız yok. Bir gün bende alabilirsem bende gerçek bendin tadına bakabilirim:(
ama wheel tip yine de gerekli.
joystick lazımsa alın bir Korg 01 gerisi yalan...

Bu arada ben bu isi midi klavye (Keystation 61es - Korg NanoKEY) - laptop (Macbook) ikilisi ile cozdum simdilik. Mobilite benim icin tuseden daha onemli su anda. Ancak hala aklimin bir kosesinde duruyor SP2X. :D

Kurzweil SP4-7

Kurzweil SP4-7

Ne akla hizmet?

76 notalı ayarlanabilir tuşe, yıl 2010, hala aftertouch yok. Kelimelere sığmaz bir ısrarcılık ve ticari taktiksizlik ürünü. Kendisine çekilen faksları ve yazılan e-postaları dikkate almayan bir üretici. Bir üründen bir parti üretelim hemen ardından malzemeyi kısıp ilk çıkanları da aratacak yeni modelleri de aynı fiyata veya daha pahalıya satalım. Çabuk çabuk satılsın. Galerici misin be mübarek? Mal kalitesi, müşteri memnuniyeti ve marka itibarı bakımından her geçen gün değer kaybeden bir üretici firma. Dilerim bu işin sonu hayırlı olur. Siz Pc3'e 200 dolar indirim koymak değil üstüne 200 dolar verseniz artık almam. Yaşasın Roland...

SP4'ün ekranına gene hasta oldum :) Elalem kafam kadar dokunmatik ekran koyuyor, şu adamların yaptığına bakın. Az bir süre kaldı, ben de yaşasın KORG diyeceğim Kurz'ün bu hareketine karşılık olarak :)

Yeni SP'nin workstation olma gibi bir derdi olmadığı için, ayrıca zaten fiyatına da bakarak ekranının küçük olması çok mantıklı geliyor bana. Aynı fiyat politikası yüzünden aftertouch koymamışlardır diye düşünüyorum. Ayıca P3LE'lerle arada bazı farklar koymaları da gerekiyor olabilir satış politikasını düşünerek. Benim gözüme ekstra batmadı yani açıkçası :)

Bence (SP serileri için konuşmuyorum şu an) internetteki resimlerden ve özellik listelerinden kopup imkan varsa PC serilerini uzun uzadıya denemekte fayda var, ben açıkçası çok başarılı enstrumanlar olduklarını düşünüyorum. Yamaha/Korg/Roland'ı duymaya alışkın olanlar için çok farklı bir tecrübe olacaktır eminim.

Kurzweil'İn temsilcisi Ant Müzik'in sitesinde SP4 serisi tanıtılmamış. PC3LE modellerinin de fiyatları yok. Geçenlerde bir arkadaş, Ant'ın yeni cihaz getirmediğini, parayı peşin istediklerini ifade etmişti. Acaba Ant'ın Kurzweil distribütörlüğünde bir sorun mu var?

Geri