[Eski] Laptop kullanıyorum, işlemci hızını nasıl sabitlerim..

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Benim bu nacizhane laptop sağolsun, işlemcisinin hızını kendi kefine göre değiştirip duruyor.. :) bunu sabitlemenin bir yolu yokmudur acaba?
Delirmek üzereyim.Protools'da beste yapıcam 2 kanal kayıt alırken, 10saniye geçmeden lak!! kilitleniyor.Bir bakıyorum işlemcim sağolsun havalar ısındı diyemidir nedir?900mhz çalışmaya karar vermiş.
Bilen varsa acilen bir yardım lütfen..

laptobun fani cok etkili olmadigindan bir sure sonra isinin daha yavas artisini saglamak veya fanin sogutabilecegi bir duzeyde calismasini saglamak icin dusurur.bence hizi sagitlemek yerine fanli aletler var laptoplar icin sehpa tarzi ama sadece laptobun altina goyup laptobu masana vs koyuyosun o aletlerden al.sogutmaya yardimci olur senin aletde o kadar kafaya gore calismaz.

Benim bildigim, islemcinin saat hizi BIOS'taki yanlis ayarlardan kaynaklanir. Muhtemelen bilgisayari restart ettikten sonra, bilgisayar BIOS hafizasindaki ayarlari siliyor ve default degerlere getiriyor.

BIOS'taki MHz carpanlarini, islemcinin hizina es deger olacak seviyeye getirmen gerekiyor sanirim. Bu X 10 ya da X 11 gibi degerler olabilir.

Bir de bu sorunla saniyorum direkt olarak alakasi yok, ama Power Options'u da kontrol etmek lazim. Laptop da olsa, yaptigin is muzik isi, ve "Hibernate" moduna gecmemesi lazim. Isletim sisteminin (Control Panel>Power Options) sabit diskleri belli bir zaman gectikten sonra kapatmiyor olmasi lazim.

benim bildiğim kadarıyla((ki kullanıcısı olarak)) bios ta speed step ayarı olmadıkça bir müdehalede bulunamıyorsun..olmadı pt'nin işlem önceliğini arttır.. benim aklıma bunlar geliyor

iyi çalışmalar.

noyan

Ýlter abi bu yeni, laptoplar yüke göre iþlemci hýzýný on the fly deðiþtirebiliyor, oskay ondan bahsediyor sanýrým. LAptopum olmadýðýndan nasýl deðiþtirileceði konusunda bir fikrim yok.

Bende ilk laptop aldığımda aynı şeyi çok araştırmıştım. Daha sonra çok sağlam bir kaynaktan öğrendim ki (arkadaşların da dediği gibi) yeni nesil laptoplar (zannedersem centrino ile çıkmış bu teknoloji) çalışma hızlarını o anki işlem talebine göre belirliyor.. Ama Pro Tools bende kullandım, hiç bir şekilde problem çıkarmamıştı. Zaten PT'yi açar açmaz max. hıza çıkıyordu işlemci. noyan'ın da dediği gibi PT önceliği işine yarayabilir.

PT olduğunu düşün aşağıdaki örnekte....

adsz9ej.jpg

M-audio USB arabirim beni deli etmekteyken sitelerinde speed step icin bir oneri bulmustum. Program SpeedswitchXP v1.4; BIOS'tan ve ayarlardan bu ise cozum bulamamam uzerine yuklemistim, halen yuklu ve bende ise yariyor. Acik olan yazilima gore Max. Performance ve Battery Optimized secenekleri arasinda gidip geliyorum. Umarim dogru seyden bahsediyorumdur ancak bunun speed step fonksiyonunu duzenleyen bir yazilim oldugunu biliyorum.

SpeedswitchXP - CPU frequency control for notebooks running Windows XP

SpeedswitchXP

A-haa, vay eşşşek yeni laptop'lar. Bilmiyordum.

Islemci hizi, on-the-fly. E tabii workstation kullananlar icin kotu bir fonksiyon. Genel kullanici icin herhalde iyi birseydir. Bize yaramaz.

Oskay bilgisayarin markasi ve modelini yazsaydin daha nokta atisi yapabilirdik heralde :)

16bf4sp.gif

Bu benim toshiba laptopun guc ayarlari, orda gayet intel speed step ayarlariyla oynayabiliyorsun, sabitleyebiliyorsun vs.
Eger ki butun Turk kullanicilar gibi bilgisayari alinca ilk yaptigin sey format atip kendi windowsunu kuruyorsan makinene bu uretici programlarini genellikle yuklemiyorsundur :D
Ivir zivir programlar gelse de bazi programlar makinenin duzgun calismasi icin elzem
Belki guc ayarlariyla ilgilidir sorun.

Butun CENTRINO veya Pentium M laptoplar icin sunu yapman gerekiyor:

Control Panel - Power Options - Power Scheme : ALWAYS ON

Alternatif olarak, Centrinolar icin: http://www.diefer.de/speedswitchxp/ linkindeki programi indirip kurmani tavsiye ederim. Bu program system tray'e yerlesiyor ve istedigin zaman pille veya elektrikle calismana gore CPU hizini ayarlamani sagliyor.

Centrino ve Dual Core işlemcili bilgisayarlar için NHC(notebook hardware controller) adında ücretsiz bir program vardı.İşlemci hızını sabitleyebileyebilir ve sıcaklık değerlerini kontrol edebilirsiniz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri