[Eski] Line array sistemde seyirci faktörümü alan faktörümü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Yalcinsespro

Yeni üye
Öncelikle merhabalar herkese forumun yeni üyesiyim ama uzun zamandan beridir takip ediyorum öncelikle bu sohbet çözüm ortamı için herkese teşekürler. Line array sistem kullanıyoruz. Genelde duyuyorum bin kişiye üç bin kişiye on bin kişiye her neyse konser verdim derler işte 6+ 6 ile veya 8+8 ile. Saçma bulduğum bişey var buda kişi sayısı faktörüdür , örnek veriyorum 2000 metrekare bir konser alanına 6+6 kurmak kafiridir diyelim yani o programa ve deneyimlere göre böyle düşünüyoruz farzedelim , peki bu konser alanı tıka basa dolunca atıyorum on bin kişi , line array sayısını arttırmamızmı gerekir. Daha önce kule sistem kullanırdık halada kullanıyorum ama sklıkla değil , bence bu durum kule sisteminde elbette farkeder ama line array sistem için farketmez diye düşünüyorum. Yanılıyormuyum ? Şimdiden teşekürler..

Asıl olan alandır. Ses yayınını yaptığınız alan. Hoparlörlerinizi bu alana eşit şekilde yönlendirebilmek.
ikinci etken ise seyirci sayısı ve müzik türü.

5000 kişiye x marka 12 adet hoparlör klasik müzikte yeterli gelirken, rock müzikte 24 adet üst ve 16 sub gerekebilir.
Elektronik müzikte ise belki sub arttırmak gerekir. Bütün bunlarda yapılan müzik faktörü önemli gelir.

Evet öyle tabiki müzik türüne göre sistem değişir. Aynı müzik türünde aynı alana bin kişiyede aynı sistemi on bin kişiyede aynı sistemi kurarım diyenlerdenim , aksi saçma geliyor bana. Teşekürler.

Yalcinsespro' Alıntı:
Evet öyle tabiki müzik türüne göre sistem değişir. Aynı müzik türünde aynı alana bin kişiyede aynı sistemi on bin kişiyede aynı sistemi kurarım diyenlerdenim , aksi saçma geliyor bana. Teşekürler.

adam butun bilimi curuttu ATTI KOYDU KENARA :D

ALLFA_ng_n' Alıntı:
Yalcinsespro' Alıntı:

=) Bakın ben bahsettiğim konuda tamamen tecrübe farzederek konustum aynı müzik türünde aynı alana 5 bin kişiyede aynı sistemi kurarım 15 bin kişiyede diyorum ki senin tabirinle bu'' bilim'' i çürütecek bir fikir yok ortada. Bunun seyirciyle alakalı bi faktör olmadığını düşünüyorum . Bunu işverenlerden ve bazı sesçi arkadaşlardan duyuyorum fakat bence alan faktörü ve ve müzik türü önemlidir line array setupta. Diğer setuplar için bir sözüm yok =)Aksi bir düşünce varsa aydınlanmak isterim. saygılar

Sn yalcinsespro bana göre aynı sistemle, aynı alanda, aynı müzik tarzına 5000 kişiye ses açarken 15000 kişiyede aynı sesi açamazsın. En basit hesabı yapacak olursak 5000 kişinin çıkarttığı gürültü seviyesi ile 15000 kişininki aynı olabilirmi ? İnsan sayısı arttıkça illaki duyma noktasında azalmalar olacaktır.

OnuR44' Alıntı:
Sn yalcinsespro bana göre aynı sistemle, aynı alanda, aynı müzik tarzına 5000 kişiye ses açarken 15000 kişiyede aynı sesi açamazsın. En basit hesabı yapacak olursak 5000 kişinin çıkarttığı gürültü seviyesi ile 15000 kişininki aynı olabilirmi ? İnsan sayısı arttıkça illaki duyma noktasında azalmalar olacaktır.
Onur bey , sen zaten alanı iyice bir ölçüp biçiyosun bundan konunun başındada bahsetmiştim ona göre sistem kuruyosun. Ondan sonrasında kaç bin kişi gelirse gelsin ben bundan bahsediyorum =) Bir stadyum farzedelim , sen çim alana ve tribünlere göre yapıyosun setup ını e 1000 kişi gelince dinliyosun ses dövüyo stadyumu 10000 kişi gelince sesin alanda oturduğu gibi duyumdada ancak ufak oynamalar olabileceğini düşünüyorum bu oynamaların setup u etkileyebileceğini düşünmüyorum ki sen zaten o ssitemi oraya rastgele götürüp kurmuyosun ne çıkarsa gibisinden. Kule tipi kabinlerde elbetteki etkiler kişi sayısı ama line array setupda etkilemiyceği düşüncesindeyim. Yüksekliği yerden 4 ila 8 metre arası yüksekte ve kişi faktörünün etkileyebilmesi çok zor. Bahsettiğiniz 15000 kişide bir futbol maçı seyretmeye gelmiş tezahürat yapıp hep bir ağızdan bağıran taraftarlar değil insanlar müzik dinlemeye geliyorlar , böyle bir durum hepten işi değiştirirdi zaten =) Saygılar.

Yalcinsespro' Alıntı:
OnuR44' Alıntı:
Kule tipi kabinlerde elbetteki etkiler kişi sayısı ama line array setupda etkilemiyceği düşüncesindeyim.

Yanlış düşünüyorsunuz o zaman. Kişi sayısı, alana verdiğiniz sesi etkiler. Çünkü insan vücudu -pek çok diğer etken gibi- sesin bir kısmını absorb eder. Dolayısı ile ikibin m2 açık alanda, 100 kişilik bir seyirciye açtığınız ses ile 1.000 kişiye açtığınız ses aynı değildir.

Yalcinsespro' Alıntı:
ALLFA_ng_n' Alıntı:
Yalcinsespro' Alıntı:

=) Bakın ben bahsettiğim konuda tamamen tecrübe farzederek konustum aynı müzik türünde aynı alana 5 bin kişiyede aynı sistemi kurarım 15 bin kişiyede diyorum ki senin tabirinle bu'' bilim'' i çürütecek bir fikir yok ortada. Bunun seyirciyle alakalı bi faktör olmadığını düşünüyorum . Bunu işverenlerden ve bazı sesçi arkadaşlardan duyuyorum fakat bence alan faktörü ve ve müzik türü önemlidir line array setupta. Diğer setuplar için bir sözüm yok =)Aksi bir düşünce varsa aydınlanmak isterim. saygılar

iste bu is bole dusuncelerle yurumuyor :D
bu isin bir bilim oldugunu anlamakta oncelikle buyuk fayda var

sole kisacik birozet gecmek isterim L:D

yazin kullandigimiz vantilatorlerlerin onune b kisi durursa hava akimi azda olsa arkaya ulasir ama 5 kisi yanyana durursa arkadaki bolge bu akimdan yararlanamaz :)

sonuc olarak ses bir dalgadir ve hava ile iletilir
yani hava yoksa seste yoktur ( bkz sekil 1-a uzay)
dolayisi ile insanlarin bu akisi negatif yonde etkilemesi beklendiginden kisi sayisi sesin basincini yani enerjisini yani sis sesci abilerimin tabiri ile yuksekligini etkiler

Geri