[Eski] Müzik için bilgisayar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

BugraKezan

Aktif üye
İlk soru bu başlığın yeri burası mı?

Diğerleri şöyle;

Kayıt için bir ilgisayar topluyorum....

Ses kartı Emu 0404...

Yalıtımsız bir kasa var...

Anakart ve işlemcisi sorunlu sanırım, anakart ve işlemci olarak hem ucuz hem kullanılabilir ne önerirsiniz?

Büyük ihtimalle bilgisayarı müzik amaçlı programlayacağım; burada da sanırım ona benzer bir makale vardı.. Oyun filan oynayacağım yok; olsa olsa annem okey filan oynar, soliteir oynar...

Cubase ve pluginleri nasıl bir ekran kartı ister?

Çift işlemci mi alsam?

Ram nasıl olmalı...

Kısacası, müzik amaçlı kullanılacak bir bilgisayar en ucuza, sorun çıkartmayacak şekilde, nelerle doldurulmalı?

Stabilite için Asus önerebilirim.
Ekran kartı ise en ucuzu(ancak sorun çıkarmayan en ucuzu) hangisiyse onu al. Büyük monitör kullanaksan(21" mesela) RAM'i bol olsun ekran kartının.
İşlemci için ise, Athlon64'ler fazlasıyla yeterli. RAM için 2GB olması büyük rahatlık olur. Ayrıca anakartın SATA2 destekleyen bir modelini al. SATA2 Raid yaparsan cayır cayır gidersin.

Cubase ve pluginleri, ekran kartı istemez Buğra. Maytap mı geçiyorsun kuzum?

Neyse.

Sen bütçeden haber ver. Ona göre densin bir şeyler.

Öptüm.

Onur

baba şey gerçekten fiat aralığını belirlersen benim bazı tanıdıklar var bilgisayarcı istersen senin için araştırabilirim :wink:

Onur_Erbas' Alıntı:
Cubase ve pluginleri, ekran kartı istemez Buğra. Maytap mı geçiyorsun kuzum?

Yooo :p

Bütçem çok belirli değil, zaten abim alacak...Bu aletlerin piyasa fiyatlarını da bilmediğimden (pek ilgilenmedim bilgisayar parçalarıyla) bir bütçe söyleyemiyorum...

Alperz; SATA2 ne? Sata2 Raid ne? :D

RAID yapmak için minimum 2 tane sabit disk'e ihtiyacın olacak. Yapacağın RAID sistemine göre disk sayısı değişebilir. RAID işi biraz masraf kokar o yüzden :) Şu an işlerim var ama akşam eve gidince sistem ve RAID hakkında ayrıntılı birşeyler yazmaya çalışırım :wink:

SATA, Serial ATA anlamına geliyor.

Şimdi SATA2 de çıktı. Saniyede 300MB veri aktarımına olanak tanıyor. RAID ise, türüne göre, birden fazla disk kullanılarak, veriyi ya disklere böler(RAID0)-ki bu disk sayısına göre en az %30'luk bir performans artışı sağlar- ya da veriyi aynı anda birden fazla diske birebir yazar(RAID1)-bu da güvenliği artırır. disklerden birine birşey olursa diğerinde aynısı vardır- ya da ikisini birden yapar(RAID0+1)-bu en az dört disk gerektirir-

RAID 0 a.k.a Splitting

Minimum 2 disk ile yapılır. Veri, disk'lere bölünerek yazılır. Hızın gerektiği yerlerde kullanılır. Ama disk'lerden biri bozulursa bütün data'larını kaybedersin. RAID 0 yapılan bir sistemin sürekli back-up'ının alınması gerekir. Yani istersen alma tabi ama data'ların uçunca ağlama :D Disk'lerde bozulma olmazsa sorun yok ama bunu kim garanti edebilir :p

Çok yüksek veri okuma-yazma performansı sağlar.

RAID 1 a.k.a Mirroring

Diğer adı aynalama :wink: RAID 1'in yapıldığı disk'lerin hepsine aynı veriyi yazar. %100 data güvenliği için kullanılan bir sistemdir. Disk'lerden biri uçarsa aynı data %100 diğer(ler)inde de vardır 8) Disk sayısı arttıkça yazma hızında düşüş yaşanır.

%100 data güvenliği istenen durumlarda kullanılır.

RAID 0+1

2 sistemin birleşimidir. Hız + güvenlik istenen durumlarda kullanılır. 4 adet disk ile yapılır. Disk'ler 2'şer olarak mirror'lanır. Daha sonra mirror'lanan çift disk'ler birbirine RAID 0 yapılır.

Hız + güvenlik arıyorsanız ve paranız çoksa :D kullanabilirsiniz. Sadece 4 disk ile yapılır :wink:

RAID sistemleri masraflıdır. Eğer ihtiyacın yoksa girişme. Senin işini (yüksek performansından dolayı) RAID 0 görür. Eğer "back-up almaktan bıkmam" ya da "benim data'larım uçsa da problem değil" diyorsan manyak bir sistemdir. Kemerini tak ve uçuşa geç 8)

Ayrıca şurayı da oku :wink:

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... pic&t=8072

Hmm okudum.. Ama Raid bile fazla masrafa mal olabilir bana...

Ya çok fazla uçmasına gerek yok şu an için... Kayıt yapacağım, ses kartından..

Salt kayıt.. Mixaj gibi işlemeri öğrenene kadar yükseltçek bütçeyi ben yaparım zaten...

Sata'nın ne olduğunu hala anlamış değilim bu arada :?

ben yeni aldım

çift çekirdek dual core 2 2,8ghz
asus anakart p5b
(sadece anakart ve işlemciye 500ytl verdim)

80gb hdd sata 60$
128 mb ekran kartı 40$
1 gb 533 ddr2 kingston ram 150 $
kasa+hız ayarlı 400w powersupply 150 ytl

sadece kasa bu kadar tuttu ve ses kartı klavye falan filan hariç...

baphomet' Alıntı:
Sata'nın ne olduğunu hala anlamış değilim bu arada :?
RAID'i anladın sanırım :)

Sual : SATA nedir?

El-cevab : Günlerden bir gün IDE yola çıkmış :) Yaklaşık olarak kablo şöyle birşey,

Bu IDE bağlantılı HDD'lerin veri iletim hızları Ultra DMA (ATA) 66/100/133 olarak zaman içinde hızlanmış. IDE'ye aynı zamanda Parelal ATA (PATA)'da denirmiş. Sonra bir gün teknoloji gelmiş-çatmış ve birden SATA (Serial-ATA) diye bi meret çıkmış. Ahanda şöyle bi' bağlantısı var,

Bu SATA için de demişler ki IDE'nin veri iletimi 133'ken bizimkisi 150 (vay anasını bea) :p Neyse.. Teknoloji durmuyor kardeşim. Gün gelir bilim adamları der ki; SATA 2'yi çıkardık hayırlı olsun. Diyeceksin ki SATA 1-2 arasında ne fark var :) Şöyle ki;

SATA-1 1,5 GB/sn'lik bir bant genişliği sunarken, SATA-2 3 GB/sn'lik bir bant genişliği sunar. IDE'lerde bu hız daha azdır. Yalnız, SATA-2'nin desteklediği hıza tam olarak ulaşabilmek için RAID 0 yapmak gerekirmiş, öyle diyorlar. Ben denemedim henüz.

Did you understand what is SATA?

Ben hala ısrarla dijital audio işlerinin çoğu için RAID gereksiz diyorum. Hatta bildiğimiz IDE bile yeterli olmalı.
İçinizde harddiski yavaş kaldığı için kayıtta/mikste sorun yaşayan var mı?

Tamam SATA'yı da anladım, gelgelelim, şu render ne oluyor :D

RAID ve SATA fazla bütçe demekse ve onlar olmadan da paşalar gibi kayıt yapılabilecekse; ben daha düşük bütçeli bir donanım kursam? Ya da daha düşük bütçeli bir donanım için danışsam size?

Benim için bir sorun yok. Ama bazen render'ın yavaş olması "approximate remaining time: 34234536 mins." falan yazması insanı delirtebilir.

Render dediğim şey de, mikslediğin şarkının çıktısını almak... Diyeyim. Ya da bir vsti kanalını audio'ya çevirmek. Ya da bir grup submix'ini tek kanal audio'ya çevirmek...

Anakart ve işlemci için önerim :

Anakart : Asrock 775Dual-880P

Hem AGP hem PCI-E, hem DDR hem DDR2 barındıran güzel bir anakart. Fiyatı eksen bilgisayarda 66$ + KDV

İşlemci : Intel Core2 Duo E6300
Vatan bilgisayarda 201$ + KDV

Gayet ucuz, hızlı ve upgrade edilebilir bir sistem için birebir.

Evet, çift çekirdek...

Aslında kullanımına bağlı lazım olup olmadığı. Eğer çok kanal üzerinde bir sürü efekt kullanmıyorsan, ağır VST enstrümanlar kullanmıyorsan şart değil. Aslında öbür durumda da şart değil, freeze - bounce idare edilir. Ama insanoğlunun gözü aç, ben de çift çekirdeklere ağzım sulanarak bakıp duruyorum...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri