[Eski] Müzikte CPU' nun önemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

cantabile

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar.Bilgisayarda, kayıt, beste, düzenleme yapıyorum.Bu aralar kendime yeni bir sistem toplamanın telaşı içindeyim.Sizce.Müzik olayında işlemci önemlimidir.Örneğin ben celeron işlemciyle birlikte 1024 mb tiwinmos dual kit ram kullansam.Sanıyorum makina oldukça hızlı çalışacaktır ve ben, bu makinada istediğim programları aynı anda çok rahat çalıştırabilirim diye düşünüyorum.Bu durumda cpu sorun çıkarırmı?Müzikte cpu nun önemi nedir.
Ayrıca ses kartı dışındaki diğer parçaların da (anakart,hdd,ram, diğer bütün parçalar gibi) müziğe etkisini merak ediyorum.Yardımcı olabilirseniz ne mutlu bana

Müzikle kalın...
Cantabile .

Müziğin nesine etkisini merak ediyorsunuz anlayamadım? Yapacağınız işin kalitesini etkilemeyecektir. Sonuçta günümüz bilgisayarları sayısal temellerde çalıştığı için yaptığınız işi yine yapabileceksiniz ancak daha uzun sürecektir. Bir diğer deyişle bir aynı anda bir çok programı çalıştırırken(gerçi bunun ne için yapılacağını anlamış değilim, yapan olduğunu da sanmıyorum) programlar tek başlarına çalışırkenki hallerinden çok daha yavaş çalışacaktır. Haliyle dediğiniz gibi aynı anda birden fazla programı çalıştırmak istiyorsanız-ki zaten ses kayıt ya da işleme programları yeterince işlemci gücü harcarlar o yüzden bunu mantıksız buluyorum- fazlasıyla güçlü işlemci(ler) içeren bir bilgisayar almalısınız. Bu durumda celeron gibi SOHO amaçlı üretilmiş bir işlemci işinizi görmeyecektir.

Konunun teknik yönünü pek bilmiyorum ama gözlemlediğim kadarıyla Efekt plug-inleri ve synthler için cpu, samplerlar için ise ram önemli. Evet, biraz kabaca oldu. :)

Kullanacağın programları ve yapacağın işleri söylersen daha fazla öneri gelebilir.

Bir diðer deyiþle bir ayný anda bir çok programý çalýþtýrýrken(gerçi bunun ne için yapýlacaðýný anlamýþ deðilim, yapan olduðunu da sanmýyorum)
Rewire desem plug-inler desem bana nedersin alper?GErçi rewire teknolojisi ile çalýþtýrdýðýn 2 program normalinden daha az cpu kullanýr.Bununla beraber plug-inlerde birer programdýr.Bazý geliþmiþ pluginlerde cpu ve bellek kullaným seçimleride göze çarpar.Bu tamamen programýn/plug-inin bize sunduðu bir özelliktir.
Özetle...
Birden çok programý kullanmak tabikide cpu gücünü tükedir.Ama bilgisayar toplarken öncelikle ramlerini en üst düzeyde tut.2500 gibi bir amd iþlemci þuan için ideal yanlýz 64 bit teknolojiside yatsýnamayacak kadar müzik programlarýna girmiþ bulunmakta.Önceliklerini ve bilgisayarla neler yapýcaðýný sýraya koyup mantýklý bir sistem yaratmak tabikli senin elinde.

Kolay Gelsin..

Not:Nerde çokluk orda bokluk.

@Brn: Rewire'da ya da başka bi plug-in insertion olayında ana programın ve plug-in'lerin ayrı thread'lerde çalıştığını zannetmiyorum. Tabii mantıklı olanı hepsinin ayrı thread'lerde çalışması ancak bunun rewire iletişimini yöneten programa fazladan yük bindireceğini düşündüm.
Neyse, sonuç olarak eğer bilgisayarda sadece kayıt yapıp daha sonra kesme biçme işlemleri ile düzenlemesini yapacaksanız ya da midiyle falan uğracaksanız; yani gerçek zamanlı uyguladığınız efektler az ise(kayıt işinde de de efektleri sonradan eklediğinizi varsayıyorum) çok güçlü bir işlemciye ve aşırı bir ram'e ihtiyaç duyacağınızı sanmam(yaklaşık 2500MHz frekansında ve 1GB ram'e sahip bir bilgisayar fazlasıyla yetecektir diye düşünüyorum). Ancak yazılım synthesizer'lar, sampler'lar, gerçek zamanlı uygulanan efektler falan işin içine girecekseniz, kesenin ağzını açıp mümkünse yeni çıkan çift çekirdekli işlemciler(AMD X2 ya da Intel P4 Extreme gibi) ve bolca ram(2-4gb gibi) mümkünse SCSI bir disk gibi opsiyonlar işin içine girecektir.

Selam arkadaslar

bilgisayarim:Asus P4P800 2.8 GHz
200 hard drive (7200 rpm)
512 RaM
Pro tools ile calisiyorum ve windows'u bu is icin optimize ettim.Chipset recommended chip set,acikcasi Pro tools 6.4 Le digi 002 rack icin toparladigim bir bilgisayar.

su anda 15 channels audio ve bir kac plug ins ile kasiliyor ve beni cileden cikartiyor. 1.5 ram olacak cok yakinda...Ama cozer mi bilmiyorum?
Nasil olurda bu bilgisayardan daha yuksek bir performans alabilirim?

Bu arada bu bilgisayar sadece bu is ayrilmis ve diger islerimi labtop'umdan halletmekteyim.

dusuncelerinizi bekliyorum.

sevgiler
NW

RMS... Cozer. Sorunun RAM azligi. cpu'n guzel. RAM alirken, beraber calisirken yuksek performans veren "matched pair" hafiza cubuklari (RAM) tercih edebilirsin. RAM'lerin markasi ve frekansi da onemli. Anakartinin calistirabilecegi, yuksek frekansli DDRAM al. Bazi marka RAM'ler digerlerinden cok cok ustun olabiliyor, maalesef.

Onem sirasinda gore yaziyorum:

CPU, RAM, Sabit Disk (VSTi ve software sampler) ya da
CPU, Sabit Disk, RAM (VSTi ve Gigasampler)

Calisma sisteminiz ne olursa olsun (sampler ya da VSTi agirlikli olabilir), cpu cok onemli.
Eger butce cok genis degilse, iyi calistigi cok iyi bilinen Pentium 2,8 GHz'ler, ve dogru anakart secimi, ardindan dogru RAM secimi ve ardindan da dogru sabit disk secimi gelir. Ve maalesef o Celeron, 1 sene sonra tikanacaktir. Gerci Celeron'un GHz cinsinden hizini yazmayi unutmussun. Ama tahminimce 1,6 GHz'den hizli degildir.

Butce elveriyorsa, yeni cikan cift cekirdekli AMD'ler ve nVidia chipset kullanan ASUS anakartlari onerebilirim.
RAM'ler de minimum 2 X 512MB (1 GB) DDRAM olmali. Mumkunse 2 X 1024MB (2 GB) tabii.

sagol ilter.

Kusura bakma unutmusum.Islemci Intel, celeron degil,hiz konusunda ne demek istedigini pek anlayamadim,bunu da cahilligime ver. :D

RAM i artirayim sonra tekrar yazarim.:)

sevgiler

Yok, cantabile'nin islemcisi Celeron. Zaten 2,8 GHz Celeron yok.

RAM'i iyice arastirarak al. Internet iyi kaynak.
Kolay gelsin.

benim gorusum,

en az 10 ghz islemcileri beklemek, dual 5 ghz olursa o zamanda dual core cpu yu tam anlamiyla kullanack programlarin cikmasini beklemek gerekiyor,

zaten software piyasasi 1-2 yil geriden geliyor cpu yulari zorlayabilmek icin, herhalde 10 ghz ler ciktiktan 1-2 yil sonrada bi 20 ghz filan almak lazim olucak diye dusunuyorum eheh

Syntax, cok beklersin... :)

Aslinda durum o kadar da kotu degil.
Ben 4 sene once aldigim 1,46 GHz Athlon ile idare ediyorum hala (1 GB RAM). Gerci Cubase SX3'u henuz almadim ama, SX1 ile bir hayli yuklenirim makinaya. 40-50 kanal 24 bit audio, en az 5 VSTi ve 2 sampler... Ama benim bilgisayar ilk gunku gibi, temizligi ve bakimi ile ugrasiyorum, isletim sistemi dahil.

Simdi abuk cpu saat hizlari var ortalikta tabii. Ama 2,8 GHz HT Pentium + 1 GB RAM guzel calisiyor, onu biliyorum.

E tabii abartirsan, hicbir cpu dayanmaz.

Profesyonel studyolarda tek bilgisayar calismaz zaten. Benim is yaptigim studyo, bir davul sample seti icin 1 Gigasampler bilgisayari, Orkestra sample'lari icin 1 Gigasampler bilgisayari, VSTi ve pluginler icin ayri bir bilgisayar, sequencer'lar icin de ayri bir bilgisayar kullaniyor. Aslinda ideal sistem de boyle. Yani abarti birsey yok bunda.
Ev kullanicisinin isi zor, tek bilgisayarla. Hesap-kitap yapmak gerekiyor.

İlterocktive, senin çalıştığın studio olayı bayağı abartmış ya da bayağı kasmışlar galiba :lol: Gigasampler için bolca ram li ayrı bir bilgisayar tamam da, Giga orkestra için ayrı, drum için ayrı, vst pluginler için ayrı ve seq. için ayrı... oy oy oy... bir sürü Windows, dört mouse ve klavye... Yani çok güçlü ama bir sürü ayrıntı ne bileyim, iki tane pc ile vst link göze alınabilir ama 4 pc kabus gibi geldi bana. Windows 64 bit ve yazılımların uyumluluğu bir an önce hayata geçse, şöyle güzel bir dualcore işlemci, 8gb. ram falan çok güzel olacak. Sevgilerimle, kolay gelsin...

Benim calistigim studyo degil abicim o, arada sirada miks ve mastering islerimi oraya gotururum.
1.si, tabii ki 4 adet klavye ve 4 adet mouse yok :) Eskidenmis o. Hepsi bir makineden kontrol ediliyor artik (Lan, FX teleport vs vs).
Gigasampler bilgisayarlarinin isi de cok yuklu aslinda.
Makinenin birinde Larry Seyer Acoustic Drumscalisiyor. Eskiden o PC, yedek makine olarak agda duruyordu. Fakat bu Larry Seyer zimbirtisini aldiktan sonra, tek bir bilgisayari ona adamak zorunda kaldilar, cunku sadece bu sample seti icin onerilen sistem 3,2 GHz islemci + 1 GB RAM olan bir sistem, ve seti tum ozellikleriyle kullanmak istersen, arkada bir tek isletim sistemi durabiliyor. Yani bilgisayar canavari bir set.
Diger gigasampler makinesini de ayni nedenle, VSL'i aldiktan sonra yalniz biraktilar.
Gigasampler'a zaten 1 kere bulastin mi, pacayi kurtarmak zor.
Studyoda VSTi ve pluginlere ayri bir bilgisayar ayirmalarinin sebebi de, gelebilecek abuk projeler yuzunden. Yoksa genel calisma prensibi, software uzerine degil studyonun.
Ama tabii ki "oha" demeni normal karsiliyorum :)
Bana 2 bilgisayar yetiyor.

yippppiiii :lol:

Ilter, he is working perfectly :D
RAM'i taktirdim,hemen uzerinde calistigim miximi actim,abartmis olmak icin bir kac stereo tracks daha, her kanala en az 3-4 plugins actim ve fistik gibi calisiyor.Nasil mutlu oldum.:))))

desteginiz icin cok sagolun. :)

NW

Hmm.. Bilgisayarlar "she" degil miydi, gemiler ve ulkeler gibi? :p :) Belki senin bilgisayarin oldugu icin "he"... :)

Windows XP, temiz bir formattan sonra bile, calisabilmek icin 90 kusur RAM ister. Gerekli programlari yuklediginde RAM ihtiyaci 200 MB'a kadar cikar (CD/DVD burning, Adobe Acrobat, QuickTime vs vs..).
Buna ek olarak, bazi servisler de genislik ister. RAM kullanmiyor gorunse bile.
Dolayisiyla, iyi calisan bir Windows XP icin minimum RAM, aslinda 384 MB.
Muzik ya da multimedia yazilimlari ve Windows XP'yi beraber kullanmak istiyorsan( :lol: ), 512 MB RAM, minimum'dur.
Bunu pek soylemek istemez yazilim uretenler, o ayri :)

Sisteminin daha iyi calistigina sevindim :)

DazeJar, Allah arttirsin, ne diyeyim :)
DFH Superior yok muydu sende zaten?
Lerry Seyer, ayri bilgisayar istiyor, ona gore. Biliyorsundur, okumussan :)
Kolay gele. Afiyet olsun, bize de kismet olsun...

Çok teşekkürler, darısı başına :) DFH Superior bende yok, fakat Lary Seyer beni vurdu diyebilirim... Bende ayrıca bir Amd 2500 var, ram arttırıp ona kuracağım. Sevgiler...

Merhaba.
Bilgisayarımın işlemcisi intel p.4 , 1.7 ghz, ram ise 512+256 mb.
Genel olarak pek memnun olduğum söylenemez sistemimden. Biliyorum müzik için 1.7 ghz gerçekten çok düşük. İntel p.4, 3.0 ghz işlemci almayı düşünüyorum fakat ısınma sorunları olduğu söyleniyor. Amd önerenler de oldu. Gerekmediği zaman 1ghz ile çalışıyormuş.
İntel pentium 4, 3.0 ghz bir işlemciye terfi etmeli miyim? Yoksa benim için daha uygun işlemci hangisi olur?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri