[Eski] m-audio keystation 88 es almayı düşünüyorum ama...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

hayali

Yeni üye
merhaba. m-audio'nun keystation 88 es midi klavyesini almayı düşünüyorum. bunu tercih etmemin tek nedeni tuşlarının vurgu hassasiyeti olması. ancak yarı-ağır tuşları olduğunu söylüyor compel'in sayfasında ( http://www.compel.com.tr/m-audio/keyboa ... ation88es/ ).

iki sorum olacaktı:
1- bu klavyeyi kullanmış olanların yorumlarını merak ediyorum.
2- sırf vurgu hassasiyeti var diye bu klavyeyi almak ne kadar akıllıcadır. yani yaklaşık aynı fiyata yine m-audio'nun oxygen 49'unu almak daha iyi olabilir mi? http://www.compel.com.tr/m-audio/keyboard/Oxygen.49/

şimdiden teşekkürler...

Vurgu hassasiyetinden kastını tam anlamadım. Touch sensivitydenmi bahsediyorsun? Ben 1,5 senedir kullanıyorum bir tane, eğer soruların varsa cevaplandırabilirim.

Touch sensitivity her midi klavyede var zaten günümüzde. sanırım hayali'nin bahsettiği hammer action benzeri bir mekanizma. Ama yanlış hatırlamıyorsam 88es te gerçek piano hassasiyeti yoktu. Yine de tuşlar normalden ağır.

Bu konuda yorumu tek yapabilecek kişi sensin hayali. senin kullanım alışkanlıkların çok önemli bu noktada. genelde müziğe klavye ile başlayanlar normal tuş takımlarını tercih ederken, piano kökenli klavyeciler genelde hammer action mekanizmalı tuş takımlarını daha rahat buluyor. Tabii yapacağın tarz her ne olursa olsun 88 tuş büyük avantaj.

Alınabilecek en ucuz 88 tuş midi klavye. Tuşlar çekiç mekanizmalı değil yalnız. Yarı Ağır tuşe var (klavye ve piyano arası) Tuş hassasiyeti hepsinde var.

Eğer Oxygen üstündeki kontrolleri kullanacaksan onu alman daha mantıklı tabi. Yalnız 49 tuş sana yetecek mi? Eğer piyano ağırlıklı kullanacaksan 88 tuş daha iyi bir çözüm gibi.

Bana canlı performanslarda daha iyi bir 88 tuş gerekeceği için satmıştım. Performansından memnundum.

Bende Pro88 var çekiç mekanizmalý , yanlýz þunu iyice hesaplayýn . çekiç mekanizmalara alýþmak zor dur , herkes sevemez eðer çok büyük bir perdformance istiyorsan normal tuþelri öneririm . ahrdware synth kullanýyorum tuþalrýn hassasiyeti midi yazýlýmýnda çekiç mekanizmaya göre çok daha iyi geliyor bana , bu benim görüþüm ama ciahzýnda kalitesi önemli m-audio pro88 kaliteli bir ürün es i hiç kullanamdým ama çekiç deðilse oda farklý olabilir , iyice bir araþtýr derim.

cevaplar için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

hammer action değilmiş 88es'in klavyesi. sayfasında "vurgu hassasiyetli" ve "yarı-ağır tuşlar" diyor. aslında ürün tanıtım sayfaları bu işi benim gibi pek bilmeyenler için biraz karışık.

keystation 61es için "tuşe duyarlı", Oxygen 49 için "velocity hassasiyetli" diyor. arasında ne gibi bir fark var bilemedim :lol:

daha sonra ürün fiyat listesine baktım, orada hem keystation 61es için hem de 88es için "yarı-ağır tuşlar" diyor.

bu durumda 61es ile 88es arasında ne fark oluyor bunu da anlamadım.

yalnız fotoğraflarından görebildiğim kadarıyla 88es'in tuşları piyano tuşlarına benzetilmiş, 61es'in ise tuşları bildiğimiz org tuşlarına benziyor. (terimleri bilmediğim için kusura bakmayın :wink: )

ben aslında şunu çok merak ediyorum. piyano gibi kullanmak istiyorum ya klavyeyi. ondan 88es'in yarı-ağır tuşlu olması uygunmuş gibi geldi bana.

ama yarı-ağır tuş nasıl oluyor tam anlayamadım. deneme fırsatım da olmadı. izmirde yalnızca pro88'i görebildim.

eğer 88es'in tuşe duyarlılığı olan herhangi bir klavyeden çok da farkı yoksa, controller'ı olan bir klavye almak daha mı mantıklı olur?

Oğuz' Alıntı:
Vurgu hassasiyetinden kastını tam anlamadım. Touch sensivitydenmi bahsediyorsun? Ben 1,5 senedir kullanıyorum bir tane, eğer soruların varsa cevaplandırabilirim.

"vurgu hassasiyeti" terimini 88es'in sayfasından alıntı olarak kullanıyorum :) . benim esas istediğim bir piyano gibi ağır tuşları olması. ancak bütçem 250 dolar civarı olduğu için "vurgu hassasiyetli, yarı-ağır tuşlar" olarak açıklanan 88es uygun gibi geldi.

bu arada 1,5 senedir kullandığın 88es mi? (sat abi artık onu bana sana yenisini alalım :p şaka şaka :D . )

sevgili Oğuz, o zamam sen karşılaştırabilirsin bir piyanonun tuşlarının ağırlığıyla 88es'in tuşlarının ağırlığını. yani sırf ağır tuşlu bir midi klavye almak mantıklı olacak mı? hiç midi klavye kullanmadığım için bunu bir türlü anlayamıyorum..

tekrar teşekkürler...

Öncelikle, piyano ağırlığı dediğini piyano dışında herhangi bir enstrümanda bulamazsın. Midi klavyelerden son model dijital piyanolara kadar herşeyi denedim hiç biri ortalama bir piyano ağırlığında değil. Daha doğrusu o hesap şöyle;

Adamlar dijital piyano üretirken dünyanın en iyi piyanolarını örnek alıyorlar ama her zaman dünyanın en iyi piyanolarını çalmıyoruz. O nedenle hep dijital piyano vb.de çalışmak parmakların daha zayıf olmasına neden olabilir. Ancak eğer arada sırada gerçek bir piyano çalabiliyorsan sorun olacağını sanmam.

Evet 88es kullanıyorum hatta satmayı düşünüyorum şu aralar piyano almak için ama hemen değil. Yaklaşık 1,5 sene kullandım dediğim gibi. Okulda gerçek piyanolarda da çalışabildiğimden sorun olmuyordu ağırlık. Şimdi ABRSM'ye göre grade 6 seviyesinde falanım, o nedenle değiştirmeyi düşünüyorum. Ağırlık konusunda, tuşlar hafif tabi, ama çoğu midi controllerdan iyidir. Çok çok az sekmesi var, o da yay mekanizmasıyla yapılmış, yani piyano reprodüksyonu olarak düşünülmemiş sanırım. Eğer 0dan başlamayı düşünüyorsan güzel klavye ama zaten Rachmaninofflar çalıyorsan tavsiye etmem tabii ki.

Bu arada fiyatıda önemli tabii. Bunun fiyatına başka klavyeli ve 88 tuşlu herhangi birşey alamazsın. Piyano seviyeni ve yapmak istediklerini söylersen daha fazla yardımcı olabilirim.

piyanoya başlangıç aşamasındayım :D . ama kendimi bildim bileli klasik müzik dinliyor olduğum için (yani biraz aşinalığa sahip olduğum için klasik müziğe) mousela yazarak da olsa bir şeyler yapmaya çalışıyorum. ancak artık bir klavye alma vaktim geldi de geçiyor bile sanıyorum.

www.myspace.com/hayali adresindeki 'rastlantı' adlı parçayı işte böyle mousela yazdım. başka çabalamalarımı :) da dinleyen arkadaşlar midi klavyem olmadan enstruman seslerini doğal duyurmayı başaramadığımı söylüyorlar ve kesinlikle haklılar.

sonuç olarak asıl istediğim bir midi klavye almışken piyanoya benzer bir klavye almak ve piyano derslerine gitmek. piyano öğrenmeyi de çeşit olsun diye istemiyorum. amacım piyano çalmayı öğrenirken bir yandan da (nasıl anlatacağımı bilemedim umarım ucube bir anlatım olmaz) müzikteki "yumuşaklığı" ya da "sertliği", "yükselmeleri" öğrenebilmek. ama işte sürekli kafamı kurcalayan şey, baştaki mesajlarda da yazdığım gibi 88es bu isteğimi yerine getirebilir mi ve aynı fiyata 4 oktav bir midi controller (oxygen49) almak daha mantıklı olabilir mi?

gerçi 88es'le ilgili çok güzel, yeterince açık bir açıklama yapmışsın tekrar tekrar teşekkürler. ben muhtemelen piyano dersleri dışında piyano göremeyeceğim.

bütçemi de hesaba katarsak (250 dolar civarı demiştim) sanırım 88es almak şu an için en iyi seçenek ama son sözünü bekliyorum sevgili Oğuz. nasılsa vakit var 88es compel stoklarında yokmuş şu an :) tekrar teşekkürler...

Müzikteki "yumuşaklığı" ya da "sertliği" yakalaman aslında tuşların hangi mekanizmaya sahip olduğuna çok ta bağlı değil.
Midi klavyeleri az çok denemişliğim, fiyatlarını araştırmışlığım var. Eğer piano öğrenmeyi planlıyorsan 88 tuş bir cihaz alman neredeyse şart. Ve bu fiyata alabileceğin en iyi, hatta sanırım tek cihaz 88es.

değerli tavsiyeleriniz ve verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlar. 88es'i bugün aldım. şimdi kurmaya çalışıyorum ama beraberinde verdikleri driver cdsinde ilginç bir şekilde (belki de ben yanlış anladığım için ilginçtir :) ) windows için driver yokmuş da m-audio'nun sitesinden indirilecekmiş.

ben diyecektim ki:
indirip kurdum ama klavyeyi bağladığımda algılamadı windows. bakalım belki birazdan hallederim.

siz diyecektiniz ki:
allah allah olması lazım. power on yaptın mı?

neyse ben cevabı yazarken kurulmuş oldu işte.... :D

verdiğiniz cevaplar sayesinde içime sinmiş oldu yaptığım alış veriş. değerli tavsiyeleriniz ve verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar çok teşekkürler arkadaşlar... (yeni sorularımla yakında hizmetinizdeyim :oops: )

güle güle kullan. artık bir 88es kullanıcı olarak gelecekte bu klavyeyi almayı düşüneceklere de referans olacak yorumlarını bekliyoruz.

müzikle kal...

Geri