[Eski] Mac ile piyano çalmak ve güncellemeler ile ilgili soru

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

musicapuerte

Yeni üye
Merhaba, ben yeni mac kullanıcısıyım. 1-2 sorum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Piyano çalmak amaçlı Logic pro 8 kurmak üzereyim :

. Osx 10.5'i 10.5.6'ya update etmem bir çakışma yaratır mı? Rahatça update edebilir miyim?
. Logic pro 8'i kurduktan sonra 8.2 update'ini yapmalı mıyım?
Kullandığım cihaz macbook core duo 1.83ghz - ram : 2gb
. Henüz ses kartı almadım. Sizce macbook'un onboard ses kartı ile logic'te piyano çalınır mı? (forumda macbook core2duo kullanan bir arkadaş harici ses kartıyla bile piyano çalarken sorun yaşadığını yazmış).

Osx'i update edebilirsin... Problem çıkmaz.

Logic 8.2'de bir takım iyileşmeler var onu da update etmeni öneririm.

Piyano derken Logic'in kendi virtual enstrümanlarından bahsediyorsak rahatlıkla çalışır.

Kolay gelsin... :wink:

yavuzy' Alıntı:
Osx'i update edebilirsin... Problem çıkmaz.

Logic 8.2'de bir takım iyileşmeler var onu da update etmeni öneririm.

Piyano derken Logic'in kendi virtual enstrümanlarından bahsediyorsak rahatlıkla çalışır.

Kolay gelsin... :wink:

Peki daha tatmin edici bir piyano için (native akustik piyano vs.) firewire ses kartı alırsam sorunsuz çalabilir miyim? yani macbook core duo 1.83mhz bu amaç için yeterli gelir mi?

Logic satin almissin anladigim kadariyla, bu yuzden Logic kurabilirsin, MIDI klavyen varsa onu baglayip, yoksa Caps Lock tusuna basip normal klavyeni Muzikal klavye olarak kullanarak deneme yapabilirsin. Maliyet = 0

Eger ki ben Ivory gibi buyuk boyutlu bir sampler kullanacagim diyorsan, bu noktada olay yine Macbook'ta kabul edilebilir bir seviyede. Su an piyasada Ivory'den buyuk bir piyano sampler'i yok sanirim. Buyuk boyutlu sampler a gecmek icin birinci derecede onemli olan islemci degil, HDD nin hizi, (PATA vs SATA, 5400 vs 7200(hatta SSD)) ve ram miktari onemlidir. Ram miktarin yeterli ise genellikle calarken sorun yasamazsin, HDD hizi yuklenme asamasinda onemlidir.

grego' Alıntı:
Logic satin almissin anladigim kadariyla, bu yuzden Logic kurabilirsin, MIDI klavyen varsa onu baglayip, yoksa Caps Lock tusuna basip normal klavyeni Muzikal klavye olarak kullanarak deneme yapabilirsin. Maliyet = 0

Eger ki ben Ivory gibi buyuk boyutlu bir sampler kullanacagim diyorsan, bu noktada olay yine Macbook'ta kabul edilebilir bir seviyede. Su an piyasada Ivory'den buyuk bir piyano sampler'i yok sanirim. Buyuk boyutlu sampler a gecmek icin birinci derecede onemli olan islemci degil, HDD nin hizi, (PATA vs SATA, 5400 vs 7200(hatta SSD)) ve ram miktari onemlidir. Ram miktarin yeterli ise genellikle calarken sorun yasamazsin, HDD hizi yuklenme asamasinda onemlidir.

Yok macbook'un klavyesini değil, tahta tuşeli midi klavye kullanacağım :) Biraz daha açayım o zaman.
Amacım :
. Orta halli (1-2Gb) bir piyano sesi için Logic'i host olarak kullanmak. Kullanacağım piyano aşağı yukarı Steinberg Grand seviyesinde olmalı (steinberg grand'ın tiz bölgesindeki renkleri başarısız buluyorum bu arada) . Karar kılacağım piyano software'inde stand alone çalışabilme özelliği olursa Logic'i açmama bile gerek kalmayabilir. Bir adet macbook var. Macbook Firewire girişi olan modellerden ama henüz fireware ses kartım yok.
Merak ettiğim :
. Macbook'un onboard ses kartı bu seviyede bir piyano sesi için yeterli gelir mi? Bu sorunun cevabının olumsuz olduğunu tahmin ediyorum.

. Piyano software için Native akustik piyanonun iyi olduğunu duydum. Sonuçta macbook'un desteklediği ram miktarı belli, en fazla 3gb rami görüyormuş. hangi piyanoyu hangi ses kartıyla kullanmalıyım? Deneyimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum arkadaşlar.

Grego belirtmiş, hd hızı ve ram önemli...

Native Komplete 4 pakedi kullanıyorum. Native Ins. Akustik Piano'yu bu ram ve cpu ile rahat çalıştırırsın sadece hardisk hızına bakmak lazım.
Laptop'ta denemedim.

Ivory bir gıdım daha iyi gibi denediğim kadarı ile, ancak bende yok birebir karşılatırmadım. Komplete 4 paketinin içinde çok ekonomik bir fiyata geldiği için Native Akustik Piyano'yu tercih etmiştim.

Native Ins. sitesine bakarsan minimum konfigurasyonu yazıyordur.
Eğer kasarsa firewire hızlı bir harici hd alıp devam edersin. Cpu ve ram yeterli görünüyor.

Bu arada ben de macpro'nun onboard ses kartındayım teorik olarak. Coaxial şekilde Benchmark converter'lar bağlı ancak sonuçta Logic üzerinde built in digital audio in/out olarak seçili... 40-45 kanal ful miksler yapılıyor, Native Akustik piyano plugini çoğu zaman wav'a bile çevrilmeden çalıyor.... Yani mac'in ses kartı olarak bir yetersizliği yok.
Sound'unu beğenmezsen de harici bir converter veya ses kartı bağlayabilirsin...

Mesela uygun fiyatlı Apogee Duet falan düşünebilirsin...

yavuzy' Alıntı:
Grego belirtmiş, hd hızı ve ram önemli...

Native Komplete 4 pakedi kullanıyorum. Native Ins. Akustik Piano'yu bu ram ve cpu ile rahat çalıştırırsın sadece hardisk hızına bakmak lazım.
Laptop'ta denemedim.

Ivory bir gıdım daha iyi gibi denediğim kadarı ile, ancak bende yok birebir karşılatırmadım. Komplete 4 paketinin içinde çok ekonomik bir fiyata geldiği için Native Akustik Piyano'yu tercih etmiştim.

Native Ins. sitesine bakarsan minimum konfigurasyonu yazıyordur.
Eğer kasarsa firewire hızlı bir harici hd alıp devam edersin. Cpu ve ram yeterli görünüyor.

Bu arada ben de macpro'nun onboard ses kartındayım teorik olarak. Coaxial şekilde Benchmark converter'lar bağlı ancak sonuçta Logic üzerinde built in digital audio in/out olarak seçili... 40-45 kanal ful miksler yapılıyor, Native Akustik piyano plugini çoğu zaman wav'a bile çevrilmeden çalıyor.... Yani mac'in ses kartı olarak bir yetersizliği yok.
Sound'unu beğenmezsen de harici bir converter veya ses kartı bağlayabilirsin...

Mesela uygun fiyatlı Apogee Duet falan düşünebilirsin...

Aydınlatıcı cevabın için teşekkür ederim. Soruyu detaylı sorunca cevap da detaylı geliyor demek ki :) Onboard ses kartı ile bu kadar çok iş yapılabildiğini bilmiyordum, şaşırdım. Ama şu da var ki sendeki cihaz macpro imiş. Macbook onboard kullanan biri cevap yazmadı henüz. Forumdan cevap gelmezse kendim deneyip sonucu göreceğim artık.

Macbook'un onboard ses kartı aslanlar gibi çalışıyor. Konvertörler haliyle çok şahane değil ama latency konusunda çoğu external ses kartından daha verimli olduğunu denedim ve gördüm. Sample okutacağın için ses kartından öte ram ve hd önemli faktörler.

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Macbook'un onboard ses kartı aslanlar gibi çalışıyor. Konvertörler haliyle çok şahane değil ama latency konusunda çoğu external ses kartından daha verimli olduğunu denedim ve gördüm. Sample okutacağın için ses kartından öte ram ve hd önemli faktörler.

Ses kartı almam gerekmiyor yani. Bu iyi haber :) O zaman ben software'leri temin etmeye çalışayım. Sonra içindeki hdd ile bir deneme yapayım. Verim alamazsam Hdd'yi değiştiririm. Firewire hdd sözü geçiyor. Ben çok fazla ses yüklemeyeceğime göre 7200rpm dahili hdd taktırsam olur mu acaba?

7200 internal yeterli... Benimkiler de öyle.

Çalmak için veya çok kalabalık kanallı kayıtlar yapmayacaksan tek hd ile götürürsün...

Eğer multitrack kayıt da yapacaksan(kanal sayın yüksek ise) iki harddisk kullanmak da faydalı.

Şöyle ki bir harddisk'i sadece sample library okutmalları diğer hard diski ise projeyi kaydedersin...

Böylece mesela o akustik piyano (ya da bfd, dfh gibi büyük sample library'li davul sanal enstrümanları) bir harddisk'ten veri okurken, parçada kayıtlı wav'lar diğer harddiske okuma/yazma yapar.

Sistem hardiski 250GB, sample library'ler için 500 GB ve Logic projelerini kaydetmek içinse 500 GB olmak üzere 3 internal hd kullanıyorum. Çok faydasını gördüğümü söyleyebilirim...

Herkese tekrar merhaba, bir piyano sample cd edindim. Cd'yi takıp kontakt içiden browse yaptım ve nki uzantılı piyanolardan birini yükledim. Çalabildim ama sanırım cd'den çalmaya kalktığım için takılma yapıyor. Bunun önüne geçmek için hdd'ye yükleyip çalmam gerektiğini düşüdüm, cd'yi masaüstünde bir klasöre kopyaladım ama bu sefer kontakt bu klasörün içinde bir nki dosyası göremedi. Ne yapabilirim?

Selamlar.

CD-XTRACT adlı programla cd'nin içindeki sampleları (elimizdeki cd, muhtemelen bir Akai cd) Kontakt'ın açacağı şekilde convert etmemiz gerekiyor.

Akai cd'leri bilgisayara takınca (Mac - Pc farketmez) cd'nin içi dolu olmasına rağmen boş gözükür. Kontakt bu cd'nin içindeki sampleları görebilse de, biz cd browser yaptığımız zaman içerisinde hiçbirşey göremeyiz. (Bu arada sen masaüstüne kopyaladığına göre dosyayı görmüşsün. Bu durumda anlattıklarım işe yaramayabilir, o sebepten dolayı ilk paragrafta muhtemelen dedim. Ama denemekte fayda var, belki iş çözülür. Hem bu sayede CD-XTRACT ve becerilerini de bir nebze tanımış oluruz.)

Bu bahsettiğim CD-XTRACT programını bilgisayarımıza yükledikten sonra açıp, Akai cd'yi takıp "Refresh" deyince karşımıza cd'nin içeriği gelecek. Oradan istediğimiz sesi veya tümünü seçip, alt taraftaki ince dikdörtgen kutu şeklindeki save buttonuna basmamız gerekiyor. Save dedikten sonra karşımıza gelecek pencerede bir çok format olacak. Kontakt'ta açmak için "Halion" tuşuna basman yeterli. Bu program direkt olarak .nki'ye çevirmiyor ama .fxp'leri de açıyor Kontakt. Aynı şekilde bu program sayesinde elindeki farklı formatlarda olan sampleları, diğer formatlara çevirebilirsin. Eğer bulamazsan ben sana ödünç veririm dostum :) Malum orjinal dünya.

(Dipçik: Bu program Roland cd'lerini tanımaz. Cd olarak sadece Akai cd'leri tanır. Kaldı ki Roland'in çok fazla sample cd'si yoktur. En azından Akai kadar.)

OrcunCanakli' Alıntı:
Selamlar.

CD-XTRACT adlı programla cd'nin içindeki sampleları (elimizdeki cd, muhtemelen bir Akai cd) Kontakt'ın açacağı şekilde convert etmemiz gerekiyor.

Akai cd'leri bilgisayara takınca (Mac - Pc farketmez) cd'nin içi dolu olmasına rağmen boş gözükür. Kontakt bu cd'nin içindeki sampleları görebilse de, biz cd browser yaptığımız zaman içerisinde hiçbirşey göremeyiz. (Bu arada sen masaüstüne kopyaladığına göre dosyayı görmüşsün. Bu durumda anlattıklarım işe yaramayabilir, o sebepten dolayı ilk paragrafta muhtemelen dedim. Ama denemekte fayda var, belki iş çözülür. Hem bu sayede CD-XTRACT ve becerilerini de bir nebze tanımış oluruz.)

Bu bahsettiğim CD-XTRACT programını bilgisayarımıza yükledikten sonra açıp, Akai cd'yi takıp "Refresh" deyince karşımıza cd'nin içeriği gelecek. Oradan istediğimiz sesi veya tümünü seçip, alt taraftaki ince dikdörtgen kutu şeklindeki save buttonuna basmamız gerekiyor. Save dedikten sonra karşımıza gelecek pencerede bir çok format olacak. Kontakt'ta açmak için "Halion" tuşuna basman yeterli. Bu program direkt olarak .nki'ye çevirmiyor ama .fxp'leri de açıyor Kontakt. Aynı şekilde bu program sayesinde elindeki farklı formatlarda olan sampleları, diğer formatlara çevirebilirsin. Eğer bulamazsan ben sana ödünç veririm dostum :) Malum orjinal dünya.

(Dipçik: Bu program Roland cd'lerini tanımaz. Cd olarak sadece Akai cd'leri tanır. Kaldı ki Roland'in çok fazla sample cd'si yoktur. En azından Akai kadar.)

Hdd'ye cd extract yardımı olmadan direk kopyaladığım cd'yi kontakt'la açmayı başardım. Bu kez Kontakt'ın içinden browse etmeye çalışmak yerine hdd'deki klasöre direk çift tıkladım ve ses yüklendi. Sonuç : Takılmasız gayet rahat şekilde çalabildim fakat piyano küçük bir sample olduğundan işime yaramadı. 700 mb'lık cd'nin içinden iyi bir piyano çıkacağını ummuştum ama malesef içinde çeşitli dosyalar var. Bir tanesini yüklüyorsun ve 20mb civarıda yetersiz bir piano geliyor. Pc'de kullandığım steinberg grand'dan daha iyisini arıyorum ama daha henüz o kaliteye dahi ulaşamadım. Her tuşta birden fazla sampling barındıran büyük bir piano bulmam lazım. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar beni yönlendirirse memnun olurum. Native akoustik piyanoyu duyuyorum ama aradığım nitelikte olup olmadığını bilmiyorum. Bir de elimdeki sistemin sınırlarını aşmaması lazım. Tekrar yazayım : macbook core duo 1.83mhz - onboard ses kartı - 2gb ram - 5600rpm hdd (hdd'yi 7200rpm'ye çıkartma ve harici ses kartı alma şansım var tabii ki ama forumdan bir arkadaş onboard'un birçok harici ses kartından daha iyi netice verdiğini yazmıştı).

core 2 duo 1.83 2 gb ramli bir macbook um var..onboard ses kartı ile kullansanda bu makina aradığın performansı gayet rahat verir..Logic kullanmak zorunda da değilsin bu arada...Logic le beraber gelen Mainstage i kurup burdan kullanabilirsin piyanonu...10.5.6 ile oldukça stabil çalışıyor,update etmekten çekinme...7200 rpm 320 gb bir hdd takman oldukça faydalı olacaktır...Geniş bir sample library oluştururken yer sıkıntısı çekmemen için...Westen Digital yada Seagate in 16 mb lık 7200 rpm hdd leri oldukça sağlıklı,piyasada rahatça bulabilirsin..Sendeki 1.83 3 gb rami desteklemez,zaten 2 gb anlattığın amaç için yeterli olacaktır diye düşünüyorum...Eğer imkanın varsa bir ses kartı eklemen çok fark yaratacaktır...Eğer 2 analog out senin için yeterliyse ,onboard ses kartından optik çıkıp benchmark tan analog out alman sana mükemmel bir ses verecektir...hemde firewire port un boş kalır...2 den çok out kullanacaksan;macbook umda digi 002R ,macbook pro mda rme fireface 400 kullanıyorum.2 side sonderece stabil çalısıyor,tavsiye ederim..Ama benchmark ı optik bağlayınca çok daha mutlu oluyorum,onu ultra tavsiye ederim..

kolay gelsin...

digitolia' Alıntı:
core 2 duo 1.83 2 gb ramli bir macbook um var..onboard ses kartı ile kullansanda bu makina aradığın performansı gayet rahat verir..Logic kullanmak zorunda da değilsin bu arada...Logic le beraber gelen Mainstage i kurup burdan kullanabilirsin piyanonu...10.5.6 ile oldukça stabil çalışıyor,update etmekten çekinme...7200 rpm 320 gb bir hdd takman oldukça faydalı olacaktır...Geniş bir sample library oluştururken yer sıkıntısı çekmemen için...Westen Digital yada Seagate in 16 mb lık 7200 rpm hdd leri oldukça sağlıklı,piyasada rahatça bulabilirsin..Sendeki 1.83 3 gb rami desteklemez,zaten 2 gb anlattığın amaç için yeterli olacaktır diye düşünüyorum...Eğer imkanın varsa bir ses kartı eklemen çok fark yaratacaktır...Eğer 2 analog out senin için yeterliyse ,onboard ses kartından optik çıkıp benchmark tan analog out alman sana mükemmel bir ses verecektir...hemde firewire port un boş kalır...2 den çok out kullanacaksan;macbook umda digi 002R ,macbook pro mda rme fireface 400 kullanıyorum.2 side sonderece stabil çalısıyor,tavsiye ederim..Ama benchmark ı optik bağlayınca çok daha mutlu oluyorum,onu ultra tavsiye ederim..

kolay gelsin...

Sanırım yakında 7200rpm hdd'ye geçmek gereğini hissederim. Benhmark konusuna gelince, kaliteli bir dac kullanmanın ses kalitesinde büyük fark yarattığını hep duyuyorum ama farkı karşılaştırma fırsatım hiç olmadı. Fiyatlarının 2000 TL'nin üstünde olduğunu sanıyorum. Umarım bir gün kısmet olur.

OrcunCanakli' Alıntı:
Selamlar.

Yardım teklifin için de çok teşekkürler Orçun. Sana dün ö.m. attım ama sanırım ulaşmadı. Bana da senden bir mesaj gelmedi. Bir problem var sanırım.

Hayır mesajın gelmedi.. :/ Muziktek'te bu sorun sıkça yaşanıyor.. Mesajı gönderdikten sonra tepkisiz bir sayfa çıkıyor değil mi? Ara sıra es kaza mesajlar gidiyor, onda da zaten Mesaj Gönderildi yazısı geliyor..

OrcunCanakli' Alıntı:
Hayır mesajın gelmedi.. :/ Muziktek'te bu sorun sıkça yaşanıyor.. Mesajı gönderdikten sonra tepkisiz bir sayfa çıkıyor değil mi? Ara sıra es kaza mesajlar gidiyor, onda da zaten Mesaj Gönderildi yazısı geliyor..

Mail adresin var bende. Oraya yazayım o zaman :)

OrcunCanakli' Alıntı:
Tamamdır :) Şimdi baktım; Herhangibir mail yok haberin olsun.. İşte muziktek'te mailler bile gelmiyor düşün :p

Muziktek üzerinden yollamadım ki, direk benim hotmai'limden senin hotmail'e yazdım. Senin hotmail kişisel ayarlarıdan dolayı Junk Mail kısmına gidiyor olabilir. Bir kez daha yazayım.

Geri