[Eski] Mac Pro Harddisk

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tunç Akın

Aktif üye
Merhabalar. Mac pro 2.66 ghz kullaniyorum. Uzerinde gelen 250 GB yetmemeye basladi. 1 TB yada 250 GBlik bir HDD almak istiyorum.

Saniyorum Seagate veya Western Digital almak en iyisi olacaktir.(Internette okudugum seyler sonucunda buna vardim)

Fakat aklima takilan bir sey var, FAT32 ve NTFS ayri formatlar ve Macintosh'ta kullanabilmek icin aleti formatlamak gerekiyor. (kulaktan dolma bilgiler bunlar)

Bu nasil bir islemdir?

Ayrica saniyorum bendeki HDD sata, bunun bir de SATA2'si varmis. Bir fark var midir? Beraber calisirlar mi?

Son olarak ram ile ilgili bir sey sormak istiyorum. 2 tane 512lik ve 2 tane 2 GB'lik ram kullaniyorum. Bir problem yaratir mi? Bir yerde ciftler halinde kullanilmalari gerektigini okumustum. Bir problem yaratmadi ama (2 aydir filan kullaniyorum) yine de sormak istedim.

Herkese selamlar.

Tunç Selam,

Bende de bir 250 bir de 500 GB var. Bir tane daha 250 almam gerekiyor. Apple dükkanında da tuzlua çıkıyor. Alternatif varsa haberim olsun :D

Benim ram'ler 4 tane 1 GB ve üzerinde gelen 2 tane 512 MB. Toplamda 5 GB herhangi bir sorun yaratmadı....

Bu arada işlemciyi manual olarak upgrade etme ile ilgili birkaç yazı okudum.

Nasıl yapılacağını falan tarif etmişler,Apple resmi olarak bu konuda yardımcı olmuyor... Biraz meşakkatli ama anakart destekliyor...

Garanti süreleri dolunca deneyebiliriz.
(8 çekirdek işlemciler de ucuzlar zaten 1-2 seneye)

Selam Yavuz Abi,

Valla ben Vatan Bilgisayar'a baktim, WD harddiskler (750 GB) 260 YTL civari. Zaten Apple Store'den hic alinmaz, yazik olur. Adamlar 3 liralik sey icin 10 lira almayi amac edinmisler.

Senin islemci 2.00 miydi abi? Yeter de artar yahu :lol:

Zaten burdan 2.66 aldigim fiyata Amerikadan 8 cekirdek, 8800gt ekran kartli alet alinabiliyor, ama artik dusunmuyorum oyle seyleri.

Islemci upgrade'i ilginc :) Ama ben cesaret edemem herhalde.

Bu arada bir haber, 1.nesil Mac Pro'lar icin 8800gt upgrade kiti satista su anda. Turkiye imece'de haberi olan yok, ama Amerika fiyati 270 dolar.

Oyunseverler'e duyrulur :)

Bence external bır kutu al...içine istedigin harddiski koy...

Benim tavsiyem serotech hardbox marka kutu...Yaklasık dort yıldır sadece bu markayı kullanıyorum...

Projeyi firewire 800 yada 400 ustunden acıyorsun...Cok cok stabil ve istediğin yere tasıyabilmende cabası...

bende 3 tane var bu kutudan en son 500 Gb lık bir HDD aldım içine...

Mac servis adlı dukkan getiriyor türkiyeye...

Fena halde tavsiye ediyorum...

120-150 Dolar gibi bişi kutu...

istediğin HDD alıp takıyorsun...

Tunç Merhaba,

Benim makine 2.00 evet. Yetiyor da artıyor bile... :lol:

Zaten 2 x UAD kart planım var, bu durumda native audio plugin oldukça az kullanılacak. Uzun yıllar bu makine ile giderim gibi....

Ancak softsynth'lerde işlemci darboğaz olduğu zaman değiştirmeyi düşünüyorum. Şu an için makineyi en fazla yoran program BFD2, o da pek problem çıkartmıyor....

Mac'i aldığım Apple mağazasındaki arkadaşa sordum.
İşlemci değiştiriliyor ama Apple upgrade yapmıyor.
Garanti dolunca dene diyor.

(Ben yaparım demedi ama biraz ısrar edersem, sorumluluk bana ait olmak üzere ufak bir ücrete yapar gibi hissettim, donanımı da iyi bilen bir arkadaş)

Takarken işlemci üzerine birşeyler falan sürülüyor ya ben kesin mundar ederim makineyi... :lol:

Çağan, bu hd kutu olayı da güzelmiş, iyi fikir... :wink:
Aklımda olsun...

Chucky alternatif icin tesekkur ederim ama zaten su aralar sefil durumdayim, 1 kurus ekstradan harcayabilecegim param yok :( Zaten bu HDD alimi da zorunluluktan, yer kalmadi alette.

Ama aklima takilan seyler var, yoksa bugun gidip alacagim.

1) Bu aleti aldigimda bu FAT32 NTFS zimbirtisi ne olacak? Nasil formatlamak gerek aleti? Ayrica SATA2 alsam performans farki olur mu? Yoksa alet direkt SATA ile beraber calismaz mi?

2) Aleti taktigimda, Bootcamp kismina acaba pay verebilir miyim? Yani 500luk alsam, 100 GB filan Windows'a ayirabilir miyim? Herhangi bir bilgiyi kaybetmeden.

Bunlari merak ediyorum, ilgilenenlere tesekkurler.

Tunc_Akin' Alıntı:
1) Bu aleti aldigimda bu FAT32 NTFS zimbirtisi ne olacak? Nasil formatlamak gerek aleti? Ayrica SATA2 alsam performans farki olur mu? Yoksa alet direkt SATA ile beraber calismaz mi?

2) Aleti taktigimda, Bootcamp kismina acaba pay verebilir miyim? Yani 500luk alsam, 100 GB filan Windows'a ayirabilir miyim? Herhangi bir bilgiyi kaybetmeden.

Bunlari merak ediyorum, ilgilenenlere tesekkurler.

1) Mac OS "Fat32" ye okuma/yazma desteği verir ancak "NTFS"e sadece okuma desteği veriyor. Eğer mevcut anakartınız SATA2 destekliyorsa arayüzün vermiş olduğu hız miktarınca performans kazancınız olur.

2) Tabiîki doğru blümlemeyle ve formatlamayla istediklerinizi yapabilirsiniz. Mesela alacak olduğunu z HDD'i önce bir tarafı 400GB diğer tarafı 100GB olacak biçimde MacOS içinde önce blümleyebilirsiniz. Bence windows için kullanacağınız kısmı öncelikle "Fat32" formatlamakta fayda var-hoş NTFS forlatlamaz MacOS- çünki PC kullanıcılarının çoğu önce "Fat32" formatlamayı tavsiye eder. "NTFS" dönüşümünü "Windows"u kurarken yapabilirsiniz. NTFS formatlamanın bir iyi birde kötü tarafı var. İyi olan tarafı "Fat32" formatında 4GB'tan büyük veriyi hareket ettiremezsiniz fakat "NTFS"de bu imkan mevcut. Kötü olan tarafı ise MacOS içinden "NTFS" kısmına müdahale edemezssiniz.

Bunların dışında "Windows" içinden "MacOS" partisyonlarına müdahale edebileceğiniz proaramlar mevcut.

Bu konuda NTSF 3g for mac gibi bir free program vardı.

Forumda Mahcem detaylı şekilde anlatmıştı, bu sayede paragon'a falan para vermeden, os x üzerindeki bu sınırlamayı aşmıştım.

Herkese tesekkurler, 240 liraya Western Digital 320 GB 2.5"lik external HDD aldim, ilgilenen, bilgi veren herkese tesekkur ederim.

Kolay gelsin.

Sagolasin abi. De gicik oldum, Windows aleti gormuyor. Daha dogrusu goruyor, takinca o gicik "bidit" sesi cikiyor hatta kullanilan HDD'lerde de gozukuyor ama bilgisayarima gelmedi.

Neden bir fikri olan var mi acaba?

Nasıl yani windows görüyor sen bunu mac için almamışmıydın peki yanında adaptör yada ayrıca usb power kablosu varmı?

Mesela ben Lacie 160 gb lık aldım geçen bazı pc lerin usb portundan beslenemezse tanımıyor ve onu takmam gerekiyor.

Gercekten anlayamadim, FAT32 4 GB yazabiliyor, HFS sadece macintosh goruyor, NTFS yapinca MAcintosh goruyor ama yazma yapamiyor.

Ne yapmam gerek gercekten bilemiyorum. Hem windows'ta hem Mac'te 4 GB'den fazla yazmanin bir yolu yok mudur :D

Berkay' Alıntı:
Bu konuda NTSF 3g for mac gibi bir free program vardı.

Forumda Mahcem detaylı şekilde anlatmıştı, bu sayede paragon'a falan para vermeden, os x üzerindeki bu sınırlamayı aşmıştım.

Berkay bunu yaptim fakat yazma hizi acaip dustu, bir fikrin var mi?

Tunç bana büyük boyutlu klasör ve dosya transferi deme, başım büyük belada, doğru dürüst back-up alamıyorum. DL-DVD'lerle idare ediyorum.

Dokunmayın ağlarım. :)

Geri