[Eski] Mac PRO/Windows uzerinde 4GB'den fazla RAM kullanmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Wookiert

Yeni üye
Merhaba,

OSX yerine windows kullanmanizi gerektiren durumlar varsa ve ram sorun oluyorsa (Mac PRO uzerinde 32 bit xp/vista 2 gb'den fazla goremiyor!) sorunun ustesinden gelmek icin tavsiyelerim:

64bitlik vista/xp kullanmadiginizi var sayiyorum (plugin'lerin/sampler'larin cogu 32 bit oldugu goz onunde bulunduruldugunda muhtemelen hayal kirikligi yasayacaksiniz. Bitbridge vs. teknolojiler saka gibi ve yine proje basina 2.6gb limitine takili kalacaksiniz + bir suru uyum sorunu, crash...)

1. * Isletim istemi olarak Windows 2008 Server kullanabilirsiniz. Gerekli feature'lari sectiginizde (desktop experience vs.) Vista'dan kullanislilik olarak farki kalmiyor. Ucretsiz, 120 gunlugune deneyebilirsiniz. Windows 2008 server (32bit), sisteminizdeki tum ram'i sorunsuzca taniyacaktir.

* 32bit sistemlerdeki process basina 2 gb (cubase/sonar vs icin kullanilabilir miktar yaklasik 1.7 gb) limiti hala gecerli. Yani total 5gblik sample yuklemek istiyorsaniz, bu mumkun degil. Burada fxteleport yardimimiza yetisiyor (90 dolar fiyati)

* Bilgisayariniza Terminal Services ozelligini ekledikten sonra yeni bir admin kullanici ekliyorsunuz (bunun sebebi desktop heap sinirlamalarindan kurtulmak) - fx teleport server ikinci bir kullanici olarak calisacak.

* Kullanmak istediginiz, cok ram isteyen (Kontakt, RMX, Trilogy, BFD) gibi pluginlerin LAN uzerinde olanlarini yaratiyorsunuz (Bu islem oldukca basit, fx teleport'un kullanma klavuzunu okumanizi tavsiye ederim.) Hizli transfer icin ip olarak network kartinizin ip adresini degil 127.0.0.1'i secmeniz gerekiyor.

* Remote Desktop uygulamasi ile yeni yarattiginiz kullanici adini kullanarak bilgisayariniza baglaniyorsunuz (127.0.0.1). Yeni bir desktop goreceksiniz. Bu desktopta fxteleport'u startup'a koyarsaniz her defasinda tekrar acmaniza gerek kalmaz.
FX Teleport process'i de yaklasik 2.7 gb adresleyebildigi icin proje dosyamizin sinirini 32 bit altinda yaklasik 1.5gb'dan 5.5'e cikarmis olduk.

Iyi eglenceler!

Merhaba,

Diğer bir başlık altında da belirttiğim üzere, birkaç gün önce bir Macbook Pro aldım.

Burda anlattığın, birden fazla işletim sistemiyle çalışma işlemini, Boot Camp'le yaptığını varsayarak ve de konuyla ilgili oldukça deneyimli olduğunu gözlemleyerek, senden tavsiye almak istiyorum.

Leopard'la, normalde kullandığım birçok uygulamayı, şimdilik kullanamayacağım gibi gözüküyor.

Bu durumda Boot Camp'le Xp kurmayı düşünüyorum ikincil olarak. Sanırım böylece eski Pro Tools sürümleri başta olmak üzere elimdeki bir çok programı kullanabileceğim yanılmıyorsam.

Benim MacBook Pro üzerinde 4 gb Ram var. Bunun nerdeyse yarısını mı kullanabiliyor duruma geleceğim o zaman?

Benim sanırım bilgisayar konusundaki teknik eksiğim dolayısıyla genel bir aydınlatmaya ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkür ederim.

64 Bit Vista, 3 Gb rami görüyor ve maximum da kullanabiliyor (bkz. görmesi ve kullanması aynı şeyler değil)
XP ise maximum da 2 GB kullanabiliyor.

Benim MB de 4GB ram var, XP yi açtığım zaman 2GB olarak gözüküyor.

Benim XP yüklemek istemekteki amacım, yeni sürüm programlardaki henüz halledilmemiş sorunlarla uraşmaktan kurtulmak.

Bunun dışında bu ikilem her okuduğum forumda gözüme çarpıyor, işin aslını ben de tam bilemiyorum ama, Vista'yı tecrübe ettiğim kadarıyla bana saç baş yoldurdu.

64 bit olmasının getireceği olası problemleri de düşününce, 2gb ram olsun, sorunsuz olsun diye mi düşünmek lazım acaba?

Merhaba,

Uzun zamandir forumlari takip etme sansim yoktu. Dilerim gec olmamistir cevap icin.

Sizin durumunuzda 32bit xp ya da vista kullangidinizda, 2 gb'den fazla ram kullanmak mumkun olmayacaktir.

Kullandiginiz proje dosyalari buyuk ise ve ram miktari sizin icin onemli ise vista64 deneyip kullandiginiz programlarin/donanimlarin calisip calismadigini kontrol etmeniz yarariniza olacaktir. Vista cikali 2 sene kadar oluyor bir cok sey de uyumlu hale geldi. Vista 64bit uzerinde 32bit programlar sorunsuz calisabiliyor - eger sansli iseniz. Oncelikle kullandiginiz donanim'in vista 64 destegine bakarak ise baslayabilirsiniz.

Bir kac gunluk deneme suresini gozden cikarabiliyorsaniz Vista 64bit kurulumunu tavsiye edebilirim. Bu surede sorunla karsilasirsaniz xp 32bit'e donus yapmak en garantisi olacaktir.

Ama sizin icin onemlisi hemen sorunsuz calismaya baslamak ise tabii ki xp 32bit cozum olacaktir.

Geri