[Eski] Macbook Pro HD yükseltme: Siz ne kullandınız?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mahcem

mahcem.com
Benim 15" Macbook Pro'nun gürültü yapan fanlarına bakmak için aleti açtığımda aklımdan bir de Hard Disk'in kapasitesini yükseltmek geçti. Benimkinin içinde Fujitsu MHY2200BH model 200GB 5400rpm var.

Bunu 500GB veya üzeri kapasitede 7200rpm bir diske yükseltsem diyorum, acaba aranızda böyle birşey denemiş olan var mı? Hangi HD'den kullandınız ve ne kadar süre oldu, deneyimleriniz neler bir paylaşırsanız sevinirim.

Burada maliyetten ziyade performans ve güvenilirlik önemli tabii ki.

Şimdiden teşekkürler.

M.

2 tane Macbook Pro ve 1 tane Macbook'da uzunca suredir(1 yila yakin suredir.) Seagate 7200.4 500GB 7200 rpm diskleri kullaniyorum. Herhangi bir problem cikarmadilar. Macbook Prolarin birisinde 2 tane HDD var. (Optibay) 2 tane 7200 rpm hdd ye ragmen pil omrunde cok fazla bir azalma yok. Biraz isinma sorunu oluyor 2 tane oldugundan dolayi. 1 tane icin gonul rahatligiyla kullanabilirsin. Zaten 1 tane onay goren bir upgrade.

Mahcem, yapmışken Solid State yap derim.
Benim bir tecrübem yok ama sağdan soldan duyduğuma göre performansı alıp götürüyormuş.
Gerçi kapasite olarak fazla yukarı çıkmak maliyetli oluyor.

Ben de bir soru sormak istiyorum bu konu ile ilgili. Benim de Macbook'umu 7200 rpm yapma isteğim vardı. Ankara Cepa Alışveriş Merkezindeki Apple Neo'daki arkadaşlar , bunun pek iyi olmayacağını, harddisk hızını arttırdığım halde sürekli fanlarımın çalışacağını ve pil ömrünün azalacağını söyledi. 7200 rpm 'lik harddisklerin daha performanslı olacağını herkes biliyor ancak bu fan ve pil durumu nedir? Sizler böyle bir şey gözlemlediniz mi?

grego' Alıntı:
2 tane Macbook Pro ve 1 tane Macbook'da uzunca suredir(1 yila yakin suredir.) Seagate 7200.4 500GB 7200 rpm diskleri kullaniyorum. Herhangi bir problem cikarmadilar. Macbook Prolarin birisinde 2 tane HDD var. (Optibay) 2 tane 7200 rpm hdd ye ragmen pil omrunde cok fazla bir azalma yok. Biraz isinma sorunu oluyor 2 tane oldugundan dolayi. 1 tane icin gonul rahatligiyla kullanabilirsin. Zaten 1 tane onay goren bir upgrade.

İki tane 2,5 inçi nereye sığdırayım onun içinde yahu? Tıkış tıkış zaten onun içi :shock:

Piller zaten malum bir seneyi geçer geçmez geberiyor. Benimki öyle oldu, onun yenisinden de aldım bir tane ABD'den, zira burda stokta yoktu.

SSD olayına da bakıyorum, ama bilmediğim bir teknoloji, pro audio açısından ne getirir ne götürür bir okumam lazım. Var mı bir geridönüş sayfası bildiğin Vedat?

M.

Sadece replacement ünitesi (HDD hariç) 99 dolarmış. Bir şey değil. Sistem diski için küçük bir SSD, yanına da storage, library gibi şeyler için bir 750GB 2.5". Koy kolunun altına maci, libraryinle birlikte gez.

Geçen fanımı temizledim, RAM'imi arttırdım. Bir de böyle bir şey yapabilirsem, desktop rahatlığına ulaşırım herhalde. :)

Optibay'in kendi sitesinden almayin. eBay'de 20$ a muadilleri var. Gayet kaliteli urunler. Alti ustu bir adaptor zaten, herhangi bir devre yok isin icinde. O yuzden gerek yok MCE'ye o kadar para yatirmaya. Benim en cok duydugum system harddiskini SSD yapip, 2. HDD yi 7200 kullanmak. Benim butcem yetmedi o aralar, o yuzden ikisini de 7200.4 olarak aldim.

Miraç Atıcı' Alıntı:
Ben de bir soru sormak istiyorum bu konu ile ilgili. Benim de Macbook'umu 7200 rpm yapma isteğim vardı. Ankara Cepa Alışveriş Merkezindeki Apple Neo'daki arkadaşlar , bunun pek iyi olmayacağını, harddisk hızını arttırdığım halde sürekli fanlarımın çalışacağını ve pil ömrünün azalacağını söyledi. 7200 rpm 'lik harddisklerin daha performanslı olacağını herkes biliyor ancak bu fan ve pil durumu nedir? Sizler böyle bir şey gözlemlediniz mi?

Benim bu yıl aldığım MBP i7 işlemci, 500 GB 7200 rpm HD'li olarak konfigure edilmişti fabrika çıkışı.
Pilde, fan'da herhangi bir sorun gözlemlemedim. 7200 rpm diye özel pil vs. yapacak halleri de yok diye düşünüyorum, standart makinaya 7200 rpm takıyorlar fabrikada.. .Korkacak bir durum yok... :D

Peki Boran 2,5"lik 7200 disk ile 3,5"lik 7200 disk arasında okuma yazma hızı açısından büyük bir fark var mı, yoksa aynı mı bir bilgin var mı? 24 kanal 24/48 kayıt alabiliyor musun mesela ikinci diske hiç aksırma tıksırma olmadan birkaç saat boyunca? Ya da 24/96 alınca kaç kanal alabiliyorsun maksimum hiç denedin mi?

Benim devrik cümlelerim de öldürür bu arada ha. Şimdi geri okudum ben kendim bunaldım vallahi de düzeltmeye uğraşamayacağım şimdi mazur gör :oops:

M.

Mahcem' Alıntı:
Peki Boran 2,5"lik 7200 disk ile 3,5"lik 7200 disk arasında okuma yazma hızı açısından büyük bir fark var mı, yoksa aynı mı bir bilgin var mı? 24 kanal 24/48 kayıt alabiliyor musun mesela ikinci diske hiç aksırma tıksırma olmadan birkaç saat boyunca? Ya da 24/96 alınca kaç kanal alabiliyorsun maksimum hiç denedin mi?

Benim devrik cümlelerim de öldürür bu arada ha. Şimdi geri okudum ben kendim bunaldım vallahi de düzeltmeye uğraşamayacağım şimdi mazur gör :oops:

M.

24 bit/44.1 kHz 24 kanal playback yaptim, o konuda bir sorun yok. 24 kanal Macbook Pro'ya kayit yapabilecegim bir donanimim olmadigi icin deneyemedim tabi ki. (Genelde studyoda HD ile kayit yapiyorum, MBP'de edit ve pre-mix) Iki HDD var su an. SYS ve LIB isimlerinde. Pro Tools SYS'ye yuklu, proje LIB harddiskinde. Harddiskin butun yazma ve okuma gucu projedeki ses dosyalarina gidiyor. Bir kac saat devamli kayit denemedim, ama 6 kanal 24 bit/96 kHz kayit aldim Mbox2 Pro ile. (Bir konser kayidi.) Herhangi bir sorun cikarmadi. Maksimum konusunda bir cevap veremeyecegim. Eger cok stabil ve performansli bir sey istiyorum, tasinabilirlik ve butce pek sorun degil dersen, tavsiyem ExpressCard34 e-Sata ve External Raid. 4 HDD External RAID var, RAID 10 calisiyor. Muthis hizli, ayni sekilde aninda ikinci yedegi aliyor. Yani hem cok guvenli, hem cok hizli. Bir tek off-site backup almak kaliyor yapilmasi gerekn :)

Önceki yazılanları derinlemesine okuyamadım henüz ama, Vedat haklı.
Güncelleme yapmışken SSD yap Mahcem. Çok büyük fark göreceksin. Çok büyük.

Fiyat farkı çok yüksek İlter, ve yazma hızları da beklediğim kadar iyi değil SSD'lerde. Sistem diski olarak düşünülebilir ama audio kayıt diski olarak daha yolu var biraz. Superdrive yerine bir 500gig 7200.4 atsam çok daha fazla işimi görür benim diye düşünüyorum, yanlış mı?

M.

Bir kaç gün önce bende harddisk değiştirdim.MBP 13.3 inc içinde 250 GB Seagate Momentus 5600 Rpm bir harddisk vardı. Önce tüm verileri external harddiskte taşımak yerine 1TB 2.5 inc bir harddisk bulma yoluna koyuldum. İnternet üzerinden tek model olarak WD nin 1TB 7200RPM 2.5inc lik bir modelini buldum. Bir aracı ile aldıktan sonra pil ömrümde büyük bir düşüş vardı ve böyle büyük kapasiteli bir harddisk makinada resmen titreme ve uğuldamaya yol açtı :D Ardından internette testlerine rastladığım Seagate in Momentus XT 500GB 7200 RPM lik harddiski aldım. Bu harddiskte 4GB lık bir SSD hafıza yer alıyor Seagatein kendi geliştirdiği bir teknolijiyle sık kullanılan dosyaları veya programları bu SSD bölümde saklıyor. Okuma/Yazma hızında gözle görülür bir artış var ve SSD bölüm sayesinde sistem açılış süresi oldukça hızlandı.Gerçekten güç tüketimi performans konusunda iyi bir harddisk tavsiye edebilirim...

Harddisk hakkında detaylı bilge ve test videosu için ;
http://www.seagate.com/www/tr-tr/products/laptops/laptop-hdd/

Mahcem' Alıntı:
Fiyat farkı çok yüksek İlter, ve yazma hızları da beklediğim kadar iyi değil SSD'lerde. [...] Superdrive yerine bir 500gig 7200.4 atsam çok daha fazla işimi görür benim diye düşünüyorum, yanlış mı?
Başlık mesajında 5400 rpm'lik sistem drive'ını değiştirmek istediğini yazmışsın.
Herhalde superdrive yerine yeni/2. drive koyup ses kayıtlarını oraya almak yeni hedefin.

Eh tabii, SSD ile ses kaydı henüz gerine gerine yapılan bir şey değil... ben de SSD'yi sistem drive'ı ve sample playback olarak kullanıyorum sadece. Deneme amaçlı [ve sorunsuz] 8 simültane kanal kayıt aldım ama, uzun uzadıya denemişliğim yok, bir şey diyemem o konuda.

Ben benim MBP'ye ikinci bir HD koyarsam, bu meretin ısısı ve gürültüsü benim için yine katlanılmaz olur. Bir de bendeki 17 inch. Daha da ağırlaşır. Önceki 7200'ü SSD ile değiştirdim, kayıtlar için external ile devam ediyorum Mahcem. O da değiştirilebilir HD'lerden oluşan 2TB/7200rpm WD Mybook.

Geri