[Eski] MBOX 2 Mini !

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

iskender

Yeni üye
Digidesign bugün MBox 2 ailesinin en küçük kardeşini duyurdu: Mbox 2 mini. Cihaz mac mini boyutlarında (hatta biraz daha küçük).
Üzerinde bir Mic in (48 V), bir line in ve stereo out mevcut. Ayrıca volume kontrollü kulaklık çıkışı ve zero-latency monitöring yapabiliyor. Tümü ile USB powered ve beraberinde Protools LE yazılımı geliyor.

Fiyat yaklaşık 375 USD + KDV olacak.

http://www.digidesign.com/index.cfm?lan ... temid=4962

Sonucta Digidesign'da piyasaya uymak zorunda kaldi. Yavas yavas fiyatlari dusuk seyler cikarmak zorunda kaliyorlar artik. Bunu yaparken icleri kan agliyordur eminim, cunku bir HD'den kazandiklari parayi kazanabilmeleri icin onlarca MBox satmalari gerekiyor artik.

Bu arada 3 senedir yeni DSP donanim cikarmadilar (HD/Excel gibi yani), bu da cok ilginc bir durum dogrusu.

Iskender bey, peki Digidesign orijinal Mbox 2 icin bi upgrade programi uygulamayi planliyor mu? Ben Mbox 2 Pro 'ya gecmek isterim ama elimdeki Mbox 2'yi 2. el olarak satip Mbox 2 Pro alirsam epey bir zarar edecegimi tahmin ediyorum. Yoksa 2 nesil falan bekleyip Mbox 4 falan cikmasini mi beklemem lazim boyle birsey yapabilmek icin?

ingilizanahtari' Alıntı:
Iskender bey, peki Digidesign orijinal Mbox 2 icin bi upgrade programi uygulamayi planliyor mu? Ben Mbox 2 Pro 'ya gecmek isterim ama elimdeki Mbox 2'yi 2. el olarak satip Mbox 2 Pro alirsam epey bir zarar edecegimi tahmin ediyorum. Yoksa 2 nesil falan bekleyip Mbox 4 falan cikmasini mi beklemem lazim boyle birsey yapabilmek icin?

http://www.digidesign.com/index.cfm?lan ... temid=4856

daha detayli bilgi vardi ama kaldirmislar sanirim.
bildigim kadariyla yapiyorlar ama mbox dan mbox 2 pro ya sanmiyorum.
mbox 2 den PT HD 1 e degisim yaptiklarini biliyorum.

evet bilgi varmis.
oradaki PDF dosyasini indir.Ama dedigim gibiymis HD almak istersen degistirebilirsin.
Digidesing hep boyle :) ama digidesing is digidesing!

Ben almayı planlıyorum..fakat incelediğimde usb 1.1 den bahsediyorlar alet için...??ve bilindiği üzere bu alet bilgisayardan besleniyor...

peki bu durumda,sisteme ağır yük bindirmezmi??ki bu durumda nasıl ""0 ""latency'den söz edilebilirnir ki???

sonucta dizüstü kullanmaktayım..1.86 işlemci..1 gb ddr2 ram..100gb hard disk

sizin yorumlarınız nedir??
MBox2LOGOwhite.jpg

Noyan'cım senin biraz kafan karışmış.

USB hattının bilgisayardan çektiği akımın latency ile hiçbir alakası yok. İkisi birbirinden tamamen bağımsız şeyler.

Cihaz bahsettiğin laptop ile gayet düzgün çalışmalı benim düşünceme göre, eğer USB chipseti ile ilgili bir seçiciliği yoksa tabii. Buna en güzel Compel cevap verir, onlarda uyumlu sistemlerin bir listesi vardır sanıyorum.

M.

peki usb 1.1??? sonucta veri aktarımı düşük...

evet 30 kanal değil,aynı anda 2 kanal kayıt alınabiliniyor ancak..1.1 oluşu,en büyük tedirginlik sebebi...pro versiyonu bilindiği gibi zaten pahalı..

Bu durumda biz ev kullanıclıları için en stabil malzeme bu gözüksede((mbox2 mini)) 1.1 usb oluşumu can sıkıcı...

teşekkürler.

Alet tam kapasitesi ile USB1.1'de çalışabiliyorsa niye umurunda ki?

USB2.0 olması çalışmasına bir etki yapmayacaksa?

M.

noyan' Alıntı:
peki usb 1.1??? sonucta veri aktarımı düşük...

evet 30 kanal değil,aynı anda 2 kanal kayıt alınabiliniyor ancak..1.1 oluşu,en büyük tedirginlik sebebi...pro versiyonu bilindiği gibi zaten pahalı..

Bu durumda biz ev kullanıclıları için en stabil malzeme bu gözüksede((mbox2 mini)) 1.1 usb oluşumu can sıkıcı...

teşekkürler.

Üreticiler yaptıkları ses kartının bilgisayardan ne kadar veri alıp vereceğini hesaplayıp ona göre bir arabirim seçerler (USB 1.x, 2.0 veya Firewire 400/800). Tabi bu seçimlerinde, standartlara uyumluluk, çekilecek max akım miktarı gibi değişkenlerde göz önüne alınır. MBOX 2 Mini özelliklerinde bir cihazı USB2 veya Firewire yapmak hem gereksiz hemde boşu boşuna fiyatı arttırmak anlamına gelirdi.

Arabirimin USB 1.x olması sisteme fazla yük bindireceği anlamına gelmez tersine, veri alışverişi düşük değerlerde olacağından aksi bir durum söz konusudur. Söz konusu MBOX 2 Mini olduğunda cihaz zaten aynı anda max 2 kanal giriş çıkış sağlayabiliyor. Bu ise USB 1.x standardının rahat rahat kaldırabileceği bir değer.
Ha üreticinin biri tutupta USB 1.x in sınırlarını zorlayacak 4 x 4 veya 6 x 6 bir kartı USB 1.x üzerinden çalıştırmaya kalkarsa o zaman korkabilirsin.

MBox 2 MIDI Digidesign'ın bu türdeki ilk USB arabirimi değil. USB 1.x standardının içi, dışı her bir köşesi artık geliştiriciler tarafından ezbere biliniyor. Bu zamandan sonra çıkan USB 1.x lik ses kartlarının performanslarından şüphe etmeye gerek yok bence. Helede bu işi yıllardır yapan bir firmadan geliyorsa...

0-latency olayına gelince; MBox 2 Mini'nin ön panelinde direct monitöring ile USB'den gelen (bilgisayar dönüşü) sinyali mixleyen bir pot bulunmakta. Bu sayede istenilirse mikrofon/line girişlerine giren sinyali 0-latency ile çıkışlara verebilir veya istenirse bilgisayardan dönüşü (sistemin latency değeri her ne ise) çıkışa verebilirsin.

1.1 olmasý bir sorun deðil ki, yani bant geniþliði 2 kanal kayýt artý ayný anda playbacke yetiyor.

Ben de usb 1.1 bir ses kartý kullanýyorum. Herhangi bir problemim olmadý.

Sayın İskender Bey' Alıntı:
bu seçimlerinde, standartlara uyumluluk, çekilecek max akım miktarı gibi değişkenlerde göz önüne alınır. MBOX 2 Mini özelliklerinde bir cihazı USB2 veya Firewire yapmak hem gereksiz hemde boşu boşuna fiyatı arttırmak anlamına gelirdi..

bu arada tüm cevaplar için teşekkürler...

peki şöyle bir soru işare çıkıyor ozaman;; Firewire solo gibi M-audio ürünleri((tabi burada firma farklı sadece bir örnek)) 2 kanal olmasına rağmen,bilindiği üzere firewire kapısını kullanmakta..

o zaman buna gereksiz yere bu kapı kullanılmış diyebilir miyiz..??çünkü kanallar baz alındığında,ikiside iki kanal..

iyi çalışmalar.

Noyan,

Sırf tasarlanan arabirimin ihtiyacı firewire'ın 10'da biri diye adamların "aman tam firewire'ı ziyan etmeyelim" deyip oturup 10'da bir hızında firewire standardı icat edecek halleri yok.

Bilgisayar teknolojisinde gündemde ne varsa ondan yararlanılıyor orada.

M-Box beslemesini USB hattından alan, ayrıca adaptörle çalışan ama ille de ona ihtiyaç duymayan bir cihaz.

Laptop'ların büyük çoğunluğundaki Firewire port'larında voltaj beslemesi yoktu eskiden, ama USB'lerde baştan beri vardı. O yüzden Digidesign o cihazı adaptörsüz de çalıştırabilsin diye ilk başta USB tasarladı, sonra da yeni modelleri geri doğru uyumlu olsun diye o yolda devam etti.

M.

Ben bir suredir Mbox2 kullaniyorum. Ilk USB 1.1 kartim. Daha once firewire, PCI ve PCMCIA kullandim, USB 1'den ozellikle uzak durdum. Aslinda Mbox 2 aldigimda Pro versiyonu olsaydi dusunmeden onu alirdim biraz daha kastiraraktan.

Mbox2 ile Protools kullanirken cok yuksek performans alamadim acikcasi hic bir zaman.

Eski Centrino 1.4 laptopumda 256 sample'lik bir buffer cok kullanisli degil, cok cabuk hata vermeye basliyor, 512 proje baslarinda ideal gibi gozukuyordu, maximum buffer olan 2048 i sik sik kullanmak zorunda kaliyordum.

Soyle karsilastirmalar yaptim, cok yuvarlak olarak aklimda kalani soyluyorum:

Cubase - EMU 1616m (pcmcia ses karti) = ayni pluginden 36 tane acabiliyorsa

Cubase - Mbox 2 = 30 tane aciyor

Protools - Mbox 2 = 24 tane aciyor

gibi bir oran vardi. Tabi cok yuvarlak soyluyorum, hangi pluginle denedigimi bile hatirlamiyorum. Ayrica burada yaptigim teste etki edebilecek pek cok faktor var, misal laptop'um Digidesign tarafindan tam onaylanmis donanima sahip olmayabilir, kontrol bile etmedim acikcasi, RAM sadece 512 MB idi, vs, vs.

2-3 aydir MacBookPro kullaniyorum, benzer bir karsilastirmayi onboard ses karti (ki 24/96 onboard kart) vs Mbox2 olarak yapmak isterim de hem bunu yapacak vaktim olmadi hem de elimde yapabilecegim bir program yok su anda (Cubase 4, Logic, Digital Performer, vs). Eger bir sekilde emanet program falan bulursam dener bildiririm bir ara.

Yani sadede gelecek olursak bana USB 1.1 formatinda biraz overhead varmis gibi geliyor. Tabi bu Mbox'in ASIO driverlarinin pek basarili olmamasindan ve DAE driverlarinin daha fazla sistem kaynagi kullanmasindan kaynaklaniyor da olabilir tamamen. Belki Mac uzerinde daha iyi bir test uygulayip daha ciddi sekilde sonuc bildirebilirim.

noyan' Alıntı:
Sayın İskender Bey' Alıntı:
bu seçimlerinde, standartlara uyumluluk, çekilecek max akım miktarı gibi değişkenlerde göz önüne alınır. MBOX 2 Mini özelliklerinde bir cihazı USB2 veya Firewire yapmak hem gereksiz hemde boşu boşuna fiyatı arttırmak anlamına gelirdi..

bu arada tüm cevaplar için teşekkürler...

peki şöyle bir soru işare çıkıyor ozaman;; Firewire solo gibi M-audio ürünleri((tabi burada firma farklı sadece bir örnek)) 2 kanal olmasına rağmen,bilindiği üzere firewire kapısını kullanmakta..

o zaman buna gereksiz yere bu kapı kullanılmış diyebilir miyiz..??çünkü kanallar baz alındığında,ikiside iki kanal..

iyi çalışmalar.

Tam olarak değil. Firewire solo 2 analog I/O ve S/PDIF digital I/O'ya sahip bir kart ve toplam 4 giriş / çıkışa sahip. Aynı zamanda 24-bit 96 Khz çalışabiliyor.

Burada unutulmaması gereken bir başka faktörde örnekleme frekansı. 96 Khz'e çıkıldığında 48'e nazaran iki kat daha fazla band genişliği gerekir, ki buda 4x4 lük bir ses kartı için USB 1.x'in sınırlarını hayli hayli aşmak anlamına gelir...

Tüm cevaplar için teşekkür ederim..alalım bakalım şu mereti!!

Bu arada;Mini ile gelen PT LE versiyonu nedir??7.0??

iyi çalışmalar

O bizim gibi sistemlerini çok önceden almış olanlar için.

7.3 çıkmadan hemen önce eski versiyonla dağıtılan ünitelere satış anında son versiyonu eklemek teknik olarak mümkün olmadığı için upgrade'i alıcıya kayıt ettirdikten sonra ücretsiz olarak veriyorlar.

Sistemlerini 7.3 çıkmadan önce almış olanlar ise 7.3 için para ödemek durumunda kalıyorlar, zira ellerindeki ürünü piyasada o an en son ne var idiyse o şartla anlaşıp almış oluyorlar. Daha sonraki upgrade'ler doğal olarak paralı oluyor.

M.

o zaman şunu diyebiliriz...

aldığın zaman aletin içinden gelen PT nin versiyonuna dikkat et..45€ hediye etme onlara.. :wink:

noyan' Alıntı:
o zaman şunu diyebiliriz...

aldığın zaman aletin içinden gelen PT nin versiyonuna dikkat et..45€ hediye etme onlara.. :wink:

Hayır, diyemeyiz.

Anlatamıyorum sanırım.

Eğer cihazın satın aldığında en son versiyon 7.3 ise ama pakedin içinden 7.1 çıkmışsa, o zaman adam sana "cihazı aldığını bana register et, 7.3'ü bedava göndereyim" diyor.

Eğer cihazı satın aldığında en son versiyon 7.1 ise ve sen de cihazını 7.1 ile almışsan (7.3'ün mevcut olup olmayacağı daha belli değil o konumda), 7.3 çıktığında adam doğal olarak o ilerletme için para istiyor.

Arada büyük fark var.

M.

Geri