[Eski] Microkorg XL

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Archimed

Yeni üye
Namm Fuarı'nda Korg Microkorg'u Radias ve R-3'deki ses motorunu ve vintage görünümlü düğmeleri kullanarak yeni bir Microkorg üretmiş-Microkorg XL. Gerçi tanıtımında tuşe için "natural touch mini keys" demişler, ben de bunu anlayamadım. Resimdeki düğmeler bana pek mini gibi gelmedi. Virtual analog, özellikle de Microkorg, Alesis Micron, Xiosynth gibi VA meraklıları için ilgi çekici bir ürün olacağa benziyor.

http://namm.harmony-central.com/WNAMM09 ... Synth.html

http://www.korg.com/product.aspx?pd=545

Pazarın ne kadarı küçük tuşlarla çalmayı seviyor merak ediyorum. Sırf tuşları yüzünden kullanmayacağım bir synth, ama XL'ın görüntüsünü çok beğendim :)

Dream_Gypsy' Alıntı:
Pazarın ne kadarı küçük tuşlarla çalmayı seviyor merak ediyorum. Sırf tuşları yüzünden kullanmayacağım bir synth, ama XL'ın görüntüsünü çok beğendim :)

Küçük tuşlarla daha hızlı geziyorum 8) dolayısı ile seviyorum

Dream_Gypsy' Alıntı:

Sana katılıyorum. Ayar oluyorum böyle küçücük casio org gibi yapıyolar. Ellerim birbirine giriyo bunlardan çalarken :D

TurkArmoni acelarite, ellerine hakim olarak çalıyorsan her tuş bir farketmiyor. Eğer küçük tuşede daha hızlı çalıp büyük tuşede zorlanıyorsan, teknik olarak birşeylerde yanlışlık yapıyor olabilirsin. ( bilek duruşu, ellerin duruş açısı vb... )

Yalnız eğer sürekli hafif tuşe aletlerle çalışırsan ellerin ağır tuşede kitleniyor, kramplar giriyor. Onun dışında gerisi bir. Örneğin Chick Korea her alette aynı tarz soloları çalabiliyor. :D

Şahsen piyanoda her gün gam ve kadans çalışırım.Buna ek olarak klavye ile desteklerim.Büyük tuşede zorlanmıyorum sadece küçük tuşlarda insan daha hızlı geçişler yapabilir.Tabi birbirine dolandırmayacaksın herkesin farklı yeteneği vardır 8).Benim küçük klavyelerde örnek aldığım kişi ise balkan müzik tarzına ayak uyduran Triton ve casio yu midi bağlantısı ile bağlayan Amza.

adszeu0.jpg

Amza Tairov'u ben de cidden çok beğeniyorum. Kullandığı casio cz-101 genelde tallava çalan tüm klavyecilerde var. Bunun temel iki sebebi var birincisi pith benderı çok rahat ikincisi ise küçük tuşları sayesinde çok daha rahat balkan, tallava vs çalınabiliyor. Bu da sanırım dilli çalma (tekniğin isminden tam emin deiğilim ama azeri pianistlerin çok kullandıkları bu tekniğe böyle dediklerini biliyorum) tekniğinin küçük tuşlarda daha rahat uygulanmasından kaynaklanıyor. Ama küçük tuşlar bu tarzların dışına çıkıldığında pek kullanışlı olmuyor. Örneğin bir piano partisyonunu bu tür bir klavyeyle çalmak neredeyse imkansız. Bunun için Amza da sürekli olarak casio yu kullanmıyor, tritonu çalıp casio nun pitch bendinin kullanıyor.

Casio CZ-101 ülkemizde Amza kullanana kadar pek popüler değildi. Sanıyorum Amza CZ-101'i akordiyon kalar gibi bir teknikle çaldığı için rahatça kullanıyor. Alaturka müzik yapan klavyecilerin ziyaret ettiği forumlarda pek çok CZ-101 hayranı var ve insanlar CZ-101 için bence ederinin üstünde tutarlar talep ediyorlar..

CZ serisinden 80'li yıllarda CZ-1000 ve CZ-5000 modelini hatırlıyorum. CZ-1000'i Piramid grubundan yanlış hatırlamıyorsam Feyyaz Kuruş kullanıyordu. CZ-5000'i ise yıllar önce Çeşme Festivali'ne gelen Sabrina'nın arkasındaki grubun klavyecisi kullanıyordu.

Günümüze gelirsek, geçen yıl Kadıköy'de bir müzik mağazasında çok temiz bir CZ-5000 vardı. Biraz inceledim, bana sadece eskiyi hatırlatan büyülü, ama bir Korg X5D kadar etkili tonları olmayan bir klavye gibi geldi..

Neyse, merakla Microkorg XL'i bekliyorum.. Kim bilir, belki Micron'u satıp MK XL alabilirim veya doğrudan Micron'un yanına eküri olarak koyabilirim..

Microkorg konusunudaki fikirlerim değişiyor sanırım. Geçenlerde melodika çalarken onun da tuşlarının küçücük olduğunu farkettim, eğer microkorg'un da tuşları öyleyse bir şans verebilirim :)

Ancak şöyle bir durum var, melodikamın (Hohner Student modeli) siyah tuşları, normal piyano ya da synthlerde olanlara göre daha çıkıntılı, özellikle uçlarında, bu da çalarken kolaylık sağlıyor. Microkorg kullanıcılarından bununla ilgili bilgi alırsam kafamdaki soru işaretlerinin bir kısmından kurtulacağım.

1-2 saat kadar önce boş vaktim oldu, Tünel'e gittim. Can Elektronik'te kutusunda bir adet Microkorg XL buldum. Alıcıların incelemesi için açıktan MK XL yoktu. Her zaman girişte duran bıyıklı abinin iyi günüydü herhalde, aleti yakından incelemek için kutunun açılması yönündeki talebimi kabul etti. Ancak aletin tuşesi beni dumur etti, kızımın oyuncak Casiotone orgun tuşesinden pek farklı değildi. Yaklaşık 25 yıl önce kullandığım Yamaha PSS-460'ın bile tuşesi daha iyiydi. Satış fiyatının 700 Euro olduğunu öğrenince bıyık altından güldüm.

Herhalde Korg düşük fiyatlı ürünleri geyik olsun diye üretiyor olmalı.. Zamanında eski Alesis Micron'u alırken Microkorg ile detaylı olarak karşılaştırmıştım, Micron tuşe ve analog sesler olarak Microkorg'a göre daha iyiydi. Yeni çıkan XL'in netteki demolarından seslerini iyileştirdiğini ve geliştirdiğini gördüm. Yine nette yeni MK XL tuşesinin de farklı olduğunu gördüm. Ancak bugün dokunduğum MK XL'in tuşesi çok dandik geldi. Açıkçası ilerde para durumuna göre iş yerinde arada stresimi atmak için bir tane MK XL almayı düşünüyordum, ama bugün sonsuza kadar MK'dan vazgeçtiğimi anladım.

Neden şaşırmadım acaba :)

Abi benim melodikamın tuşesi Microkorg'un tuşesinden iyi ya, benim anlamadığım bu. Gerçi herhalde ürünü sattıkları müşteri portföyünün güzel tuşe diye bir beklentisi yok, o yüzden uğraşmıyorlar.

Usta adamlar aleti iki parmak bass-line yahut tek parmak melodi çalınsın diye üretmişler bence. Konu tuşe değil yani. Ucuz da olsun istiyorlar ki hip-hop, rap beat making yürüsün. Bunu 700 değil 2700 yuro yapsan kimse almaz.

Gerçi ben kılığını sevdim, yakışıklı. :)

İşte tam onu diyorum ben de, beat making için kullanılsa gerek. Doğrudan tek tuşa basılı tutup knoblarla oynayan yeni nesil müzisyenlere yönelik :)

Bana klasik Microkorg'un klavyesi bile çok daha iyi gelmişti. Neyse, Microkorg XL alacaklara şimdiden hayırlı olsun..

Akai ile Alesis işbirliği yaparak Micron ile aynı tuş ve pek çok aynı özelliğe sahip Akai Miniak'ı çıkarttıklarına göre, tahminimce Alesis Micron'u artık üretmeyecektir. Bari Miniak'ın üstünde Micron'a ek olarak usb bağlantısı olsaydı veya birkaç tane daha yeni knob olsaydı iyi olurdu.

Herhalde ilerde iş yerimde kullanmak için almayı planladığım minik klavye için Alesis'in yeni serisini veya Novation'ın yeni çıkartacağı seriyi beklemek daha iyi olur. Aslında Yamaha 37 veya 44 tuşlu bir va çıkartsa ne de güzel olurdu..

Selamlar,

millet olarak genelde biseyi sevdigimiz zaman yerlere goklere sigdiramiyoruz. sevmezsek ufacik... tam tersini yapiyoruz :)

Hem microkorg hem de xl sahibi insanlar olarak. Klavyesinin kotu olmadigini acikca soyleyebiliriz. Hohner melodikamiz da var :) Korg larin klavyeleri melodikadan kotu falan degil. Neden yaniltici konusuyoruz arkadaslar. Yada cok emin olmadan konusuyoruz ?

MicroKorg Xl bu arada harika bir alet... cok kolay kullanimli, cok iyi sesleri ve iyi bir ses kalitesi olan cok hafif ve oldukca da sik bir alet...

MicroKorg XL adindan da belli olacagi uzere microkorg dan (ilk modelinden) cok daha fazla faydali ozelligi olan cok guzel bir synth.

:)

Hocam MK XL'in yakışıklılığına, teknik özelliğine ve seslerine bir şey demiyorum, ama bütü bu özelliklere rağmen bana kalırsa MK klasik tipinin karizmasını henüz yakalayamadı ve pek de umudum yok. Açıkçası ben merakla bekliyordum ve belki de almaya niyetim vardı, ama cihazın kendisini görüp dokununca bütün hevesim kaçtı.. Bana kalırsa o alet için güncel olarak Can Elektronik'te istene 590 Euro çok çok fazla, belki 350-400 Euro gibi bir fiyat olsaydı alıcılar bir tane bulunsun diye alırlardı, ama ben o fiyata fazla talep göreceğini sanmıyorum.

Arada Future Music dergisini alıyorum, orada pek çok prodüktörün ekipmanı arasında masa üstünde klasik MK gördüm. Sanki klasik MK ahşap kenarları ile daha karizmatik duruyordu. Sound on Sound dergisinin Temmuz 2009 sayısında MK XL ile ilgili değerlendirmeyi okumanızı tavsiye ederim. Değerlendirmeyi yapan kişi de cihazın teknik özelliklerini ve seslerini yazdıktan sonra şimdiye kadar pek çok Korg'u denediğini veya sahip olmak suretiyle kullandığını, ama ne yazık ki MK XL'de kendisini çeken bir şey olmadığını ifade etmiş.

KeremAksoy' Alıntı:
Selamlar,

millet olarak genelde biseyi sevdigimiz zaman yerlere goklere sigdiramiyoruz. sevmezsek ufacik... tam tersini yapiyoruz :)

Hem microkorg hem de xl sahibi insanlar olarak. Klavyesinin kotu olmadigini acikca soyleyebiliriz. Hohner melodikamiz da var :) Korg larin klavyeleri melodikadan kotu falan degil. Neden yaniltici konusuyoruz arkadaslar. Yada cok emin olmadan konusuyoruz ?

MicroKorg Xl bu arada harika bir alet... cok kolay kullanimli, cok iyi sesleri ve iyi bir ses kalitesi olan cok hafif ve oldukca da sik bir alet...

MicroKorg XL adindan da belli olacagi uzere microkorg dan (ilk modelinden) cok daha fazla faydali ozelligi olan cok guzel bir synth.

:)

Bunlar çok kişisel konular, sana hem tuşesi hem sesleri çok başarılı gelmiş olabilir. Ben tuşesini beğenmedim, tuşesini beğenmediğimi söylemek, ya da melodikanınki daha güzel demek de yanıltıcı değil, benim kendi fikrim. İnsanların aletlerle ilgili yaptıkları yorumları kişisel almana gerek yok, sevmeyen sevmesin de geç.

bence sen kisisel almissin :)

ben millet olarak dedim birinci cogul konustum. okuyabilirsin. Hicbir zaman sen demedim `seni` kastetmedim. ben de fikrimi yazmakta ozgurum.

Simdi sen diyorum: Yorumlarini okudugum zaman korg xl yi ismarladigim zaman kotu bir tuse gelecegini dusundum. hatta bu kadar kotu tuseli bisey neden ismarladim dedim kendi kendime,kizdim, interneti cok arastirmadan niye ismarladim dedim canım sıkıldı bir iki gun...
alet elime gecince, durumun hic de oyle olmadigini gordum hem de hiiic. bilakis, rahat hafif ve duzgun bir tuse. eski kucuk yamaha org tuselerinden de guzel.
evet tabi ki pro bir tuse degil ama korg nano yada melodika tusesi gibi kotu de degil.

yani ozetle senin yorumunu ismarlamadan once okusaydim bu aleti almayacaktim ve bu guzellikten mahrum kalacaktim. guzellik diyorum cunku MK un cok direkt ve samimi bir dili var. ve hayatima buyuk bir renk katti.

bu yuzden biz millet olarak.. diye bir mail attim. bu dusuncemi paylasmak istedim. hepsi bu

Geri