[Eski] midas pro 3

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

turanrah

Yeni üye
midas 3 mixer le calışan oldumu olduysa kullanımı hakkında ne düşünüyor kolay veya zormu birde türk sanatcı piyasasında kullanılabilirliğine alırsak gelen tonmayster kullana bilecekmi yani yine m7cl e mecmurkalırmıyız doğru bir yatırım olurmu şu anda piyasada gecerlilik bakımından yamaha dışındakilere şüpe ile bakıyorum yabancı riderlerde cok geciyor ancak yerli riderler daha tam yamahadan soyutlanamadı düşünceleriniz nelerdir

Ben Türkiyede pro3 alan duymadım.. pro6 yı da şener elektronik aldı sanırım antalyadan.. playback te var staras almıştı noldu bilmiyorum birde harbiye kültür merkezinde var bir tanede xl8 var.
Ama dediğim gibi pro3 duymadım.

Pro 6 ana mixer. Pro3, 6'nın kartları eksik modeli gibi düşün. Kart takıp upgrade edince 6 veya 9 oluyor. Kasa aynı 3 modeldede. Yani 3 alıp ileride 6veya 9'a çevirebilirsin.
Ben Pro6 ile çalıştım bir kaç kez. Şimdilik Antalya Şener Elektronik, Playback Müzik ve Fantom da var. İstanbulda da sabit Harbiye de var.
Pre ampli inanılmaz başarılı. ÖZellikleri say say bitmez bence, kullanım çok kolay. Ne görüyorsan o diyebiliriz.
İşin güzel tarafı, feedback ten önce müthiş bir gain var.
M7CL ler, pre-ampli kalitesinden dolayı önümüzdeki yıllarda istenmeyecek bence.. Yüksek volümlerde efektler bile distorsiyon oluyor, hele kompressorler..
Burada PRo6 ile ilgili bir makale yazmıştım, onu okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin:

merhaba,

Alp Turac ile baraber nisan ayi baslarinda atempo muzik sponsorlugunda birminghan'daki midas fabrikasina pro6 egitimine gittik. hatta sound dergisine bu seyahat hakkinda bir yazi yazma girisimimz oldu ama henuz hayata geciremedik, hala ugrasiyoruz :) neyse, por6 birebir xl8 ile ayni sese sahip ama yari fiyatinda bir masa. xl8 ne kadar iyi derseniz, cevap studio grade olacaktir. ornek olarak (eski) oasis grubunun kayit studyosunda xl8 kullandiklarini soyleyebilirim (gerci vokaller icin vintage bir EMI masa kullaniyorlar, o ayri mesele. Jason Kelly'nin facebook resimleri arasinda var oradan da gorebilirsiniz). pro3 de aslinda pro6'nin biraz daha kirpilmisi. yanlis bilmiyorsam 48 khz ornekleme frekansinda calisiyor, ki zaten bu nedenl 48 khz f/s'de cevrim yapan bir stage box ile geliyor.

ingiltere'deki egitimden geldikten birkac hafta sonra sans eseri yeni yapilan istanbul kongre merkezindeki xl8'i kullanma sansim oldu. o aksam sahne alan diger grup ise m7cl ile miksleniyordu ve basitce soylemek gerekirse fark inanilmazdi... m7'nin zaten yillardir dert yanilan pre'leri ve ceviricilerinin seviyesi xl8'in yaninda acik ve secik olarak ortaya cikti :)

bol isikli olmalarina ragmen, kullanim olarak hem xl8 hem de pro serisi tamamen midas analog mikserler ornek alinarak tasarlanmis. mesela her tusun ve pot'un sadece tek bir gorevi var. "shift'e basili tutarken cevirirsen su fonksiyon oluyor" durumu yok yani. ayrica input kanallari her zaman input output'lar ise her zaman output, neyin nerede oldugu hep belli.

ben sahsen midas dijital mikserleri kullandiktan ve duyduktan beri baska dijital mikser kullanmak istemiyorum. her iste pro6 soruyorum (ki genelde olmuyor :)). ses teknisyeni fetisi olacak ama pre'ler, ceviriciler, ozellikle eq'lar, ve compressor modellemeleri kullanirken zevk veriyor :). umarim kullanimi ulkemizde yayginlasir.

sevgiler,
Aziz.

edit. "stage boz" tarzi kullanimlar duzeltilmistir :)

Bende gecenlerde Midas Pro6 kullandim. Ilk dikkat ceken preamp kalitesi inanilmaz derecede iyi. Eq kati oldukca yumusak ve etkili.Onun haricinde yillardir kullandigimiz Klark Teknik grafik Eq larda modellenmis masada.Rack bolumune rahat rahat dizebiliyorsun. Dinamik katlarida oldukca guzel. Ben o masada klasik muzik konseri yaptigim icin olumcul kompresler yapamadim, fakat ona ragmen etkisi hemen duyuluyordu. Birde master katindaki kompressor seceneklerini cok sevdim. Her tarza gore Bus Kompressorleri koymuslar.

Aziz ama Birde Digico SD 8 dene derim ben. Cok rahat ve kullanisli bir masa. Ozellikle Rock soundlarinda baya baya iyi performans veriyor. :D

abi bronx'da her konser yaptigimda sd8 kullaniyorum zaten, gercekten guzel calisan bir sistem. ama mesela midas'lardaki (ve yamaha digitallerdeki) gibi "mixer" hissinden ziyade "controller" hissi hakim alete... yine de cok basarili bir urun gercekten.

yanliz sd8'le ilgili soyle bir meselem oldu benim, internal routing ile parallel compresssion yapmayi bulamadim ben (kanallari post olarak bir buss'a yollayip, sonra o buss'i deli gibi basip stereo out'a gondermek) cunku aletin buss manitiginda buss'lari stereo out'a yonlendiremiyorsun :) eminim stage box'dan kablolama disinda da baska bir yolu vardir :) (bilen lutfen anlatsin) ama mesela bu da sd8'in bildigimiz mixer mantiginda calismadigina bir ornek...

sevgiler,
Aziz.

jumping_cat_music' Alıntı:
(kanallari post olarak bir buss'a yollayip, sonra o buss'i deli gibi basip stereo out'a gondermek) cunku aletin buss manitiginda buss'lari stereo out'a yonlendiremiyorsun :)
Aziz.

Var, yapabiliyorsun. Ama Mixer'in yanında olmadığım için anlatamıyorum şimdi. Mac editörü de yok SD8'in. Bir ara elime geçerse anlatırım sana..

abi bronx'da her konser yaptigimda sd8 kullaniyorum zaten, gercekten guzel calisan bir sistem. ama mesela midas'lardaki (ve yamaha digitallerdeki) gibi "mixer" hissinden ziyade "controller" hissi hakim alete... yine de cok basarili bir urun gercekten.

yanliz sd8'le ilgili soyle bir meselem oldu benim, internal routing ile parallel compresssion yapmayi bulamadim ben (kanallari post olarak bir buss'a yollayip, sonra o buss'i deli gibi basip stereo out'a gondermek) cunku aletin buss manitiginda buss'lari stereo out'a yonlendiremiyorsun :) eminim stage box'dan kablolama disinda da baska bir yolu vardir :) (bilen lutfen anlatsin) ama mesela bu da sd8'in bildigimiz mixer mantiginda calismadigina bir ornek...

sevgiler,
Aziz.

Anladığım kadarıyla yapmaya çalıştığınız şey inputları gruplara yönlendirmek (VCA değil de fiziksel gruplara), gruplar üzerinde dinamik işlemleri kullanıp ardından bu grupları da mastera yönlendirmek.Mesela davul setini bir gruba yönlendirip, genel olarak kompresleyip, mastera göndermek gibi..

Kısaca anlatmak gerekirse:

-giriş kanalınızın, çıkış yönlendirmesini masterdan kaldırıyorsunuz; analog bir konsolda faderların yanından L-R switchini kaldırır gibi..

-Giriş kanalınızın, çıkış yönlendirmesini, kullanmak istediğiniz gruba yönlendiriyorsunuz ; analog bir konsolda faderların yanından yönlendirmek istediğiniz grubun switchine basar gibi..

-Son olarak da; yönlendirme yaptığınız grubu ana çıkışa gönderiyorsunuz; analog bir konsolda grup faderlarının olduğu yerden L-R switchine basar gibi..

Bu üç işlemi yapmak uzun gibi görünse de aslında 5 saniye filan sürecektir.

Digico konsollar, yazılımından tutun, EQ knoblarının bulunduğu yere kadar analog konsollar düşünülerek tasarlanmış.Ayrıca, konsolu istediği gibi şekillendirmek isteyen kullanıcılar için de bir çok özellik bulunmakta.Kısacası Digico konsollar, siz nasıl kullanmak isterseniz öyle çalışabilir.Dolayısıyla ''kontrol yüzeyi'' yorumunuzu çok doğru bulmadığımı belirtmek isterim.

İşimin bir parçası da Digicoyu kullanıcılara tanıtmak olduğu için, Digico kullanacağınız bir etkinliğe gelip size seve seve yardımcı olabilirim :) PM atmanız yeterli.

midas pro 3 basliginiz bayagi kirlettigimizin farkinda olarak,

oncelikle tesekkur ediyorum aciklamaniz icin...

peki kanallari birden fazla gruba, ya da hem master out'a hem de bir stereo gruba (stereo gruba post fader gitesi gerekiyor) yonlendirmek mumkun mu, yani bildigimiz anlamda post fader split yapmak? zira yapmak istedigim asil sey bu: davul kanallari hem master out'a hem de stereo baska bir gruba yonlenecek, daha sonra stereo grup da gosterdiginiz gibi master out'a cikacak...

yani benim bahsettigim sey bus processing'den farkli birsey. iki ayri miks olmasi gerekiyor, biri kanallardan yapilan (dry) miks, digeri de gruptan yapilan -ve kanal miksi ile ayni fader seviyeleri ile yapilmasi gereken- (wet) miks. bu ikisinin master bus'da (faz kaymalarini onlemek icin sample accurate olarak) bir araya gelmesi gerekiyor...

Aziz.

midas pro 3 basliginiz bayagi kirlettigimizin farkinda olarak,

oncelikle tesekkur ediyorum aciklamaniz icin...

peki kanallari birden fazla gruba, ya da hem master out'a hem de bir stereo gruba (stereo gruba post fader gitesi gerekiyor) yonlendirmek mumkun mu, yani bildigimiz anlamda post fader split yapmak? zira yapmak istedigim asil sey bu: davul kanallari hem master out'a hem de stereo baska bir gruba yonlenecek, daha sonra stereo grup da gosterdiginiz gibi master out'a cikacak...

yani benim bahsettigim sey bus processing'den farkli birsey. iki ayri miks olmasi gerekiyor, biri kanallardan yapilan (dry) miks, digeri de gruptan yapilan -ve kanal miksi ile ayni fader seviyeleri ile yapilmasi gereken- (wet) miks. bu ikisinin master bus'da (faz kaymalarini onlemek icin sample accurate olarak) bir araya gelmesi gerekiyor...

Aziz.

Evet, kanallar hem mastera hem de gruplara route edilebilir.Kanalın output routing penceresinde istediğiniz kadar grubu ve/veya masterı seçebilirsiniz.Gruplar, auxiliary mantığında çalışmadığı için zaten post fader olacaktır.

Evet, kanallar hem mastera hem de gruplara route edilebilir.Kanalın output routing penceresinde istediğiniz kadar grubu ve/veya masterı seçebilirsiniz.Gruplar, auxiliary mantığında çalışmadığı için zaten post fader olacaktır.

Bu baya iyiymis. Bende paralel kompres yapamadim SD8 de. Cunku M7Cl deki gibi Auxlari mastera gonderemiyorsunuz. Ama genel olarak masanin kullanimi cok pratik. Mesela hem VCA leri hem FXleri ayni anda Auxlari kontrol etmek cok pratik. Bence SD8 basligi acalim :D

Geri