[Eski] Midi CC Sysex konularında yardıma ihtiyacım var..

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

possessor

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar. Bende bir adet microkorg var bu cihazın herhangi bir yazılımı olmadığı için cubase içerisindeki Midi Device Manager ile midi bağlantılı bir kontrol paneli yaptım. Ancak cihaz CC adresleri ile sadece kısıtlı kontrol imkanı sunmuş mesela filtre katında Cut,Res ,ADSR gibi. Edit bölümünde hiç bir şekilde birşey yapamadım örnek olarak delay verebilyiorum ama delay'ın sync butonunu kontrol veremiyorum çünk bu cc olarak yok. Şu an bende cihazın midi implementation die bir dosyası var bu dosyada geçen Hex ,Decimal ,Msb,Lsb gibi parametreleri anlamadığım için herhangi birşey yapamadım. Ama şunu düşünüyorum herhalde bu parametreler ile cihazın edit bölümüne ulaşabileceğim.
Ayrıca bir şey daha gözüme çarpdı bu CC ler arasında Data Entry isimli 5 adet adresler var acaba bu Data Entry leri kullanarak istediğim bölgelere ulaşabilirmiyim ?
Saygılar...

Senkronizasyon synth'lerde 3 türlü oluyor ,

- Squencer'ı olan synth'lerde , genel squencer ayarları kısmında internal ya da external olarak sync seçeneği vardır . Bu drum machine ya da cubase , logic benzeri audio workstation'lar ile sync etmek için .

- Bazı synth'lerde LFO'larda sadece rate seçeneği yok , external clock ya da benzeri seçenekler vardır , bu da lfo'ları yine squencer ve drum machine'ler ile sync etmene yarıyor ama her synth'te olmuyor malesef .

Sonuçta bu 90'larda ilk olarak synth'lere ilave edilen bi özellik ama her cihazda olmuyor . Virtual analoglarda ve yeni poly analog''larda vardır genelde çünkü filtre'yi ya da pitch'i lfo ile module ettiğinde lfo'nun ritm ve bass line ile uyumlu olması istenen bişey genellikle .

- Yine LFO benzeri bi sync arpegiator'larda var , rate yerine external clock seçme opsiyonu bazı synth'lerde oluyor .

Drum macine ve hardware squencer'lardaki sync opsiyonları ise biraz daha farklıdır . Master ve slave olarak cihazları seçtiğinde , sadece tempo değil , start-stop , tempo ayarları da kontrolaltında oluyor . Tek bir cihazdan bir birine bağlı tüm cihazları kontrol etmek mümkün oluyor .

Sonuç olarak bunun midi mesajları ile bi bağlantısı yok , tamamen synth'in dizaynı ile ilgili .

synfox' Alıntı:
Senkronizasyon synth'lerde 3 türlü oluyor ,

- Squencer'ı olan synth'lerde , genel squencer ayarları kısmında internal ya da external olarak sync seçeneği vardır . Bu drum machine ya da cubase , logic benzeri audio workstation'lar ile sync etmek için .
Evet var hatta şu anda external sync de. Ama benim bahsetmeye çalışdığım bu değil.
synfox' Alıntı:
- Bazı synth'lerde LFO'larda sadece rate seçeneği yok , external clock ya da benzeri seçenekler vardır , bu da lfo'ları yine squencer ve drum machine'ler ile sync etmene yarıyor ama her synth'te olmuyor malesef .

Bendeki micro korg Clock ayarını Ext yapınca herşey Sequancer a göre çalışıyor.Ama şöyle bi durum var her LFO ve Delay bölümünde Sync i on ve off yapan tuş var işde ben bu tuşu açıp kapayacak, LFO o nun uzerındeki diğer seçeneklere erişebilmeyi istiyorum.

synfox' Alıntı:
Drum macine ve hardware squencer'lardaki sync opsiyonları ise biraz daha farklıdır . Master ve slave olarak cihazları seçtiğinde , sadece tempo değil , start-stop , tempo ayarları da kontrolaltında oluyor . Tek bir cihazdan bir birine bağlı tüm cihazları kontrol etmek mümkün oluyor .
Evet bunu denedim Roland ın mc 909'na Korg un ElectribeSX'ni bağladım Microkorg u da electribe e Thru dan girdim hepsi cok iyi birşekilde çalışdı.
Ancak incelik gösterip yaptığınız açıklamarın benim anlamaya çalışdığım konu ile pek alakası yok aslında..
Sync konusunu geçelim, başka bir örnek vereyim; Cihazin içerisinde 4 adet patch var bunlar isterseniz lfo seçerek isterseniz Vel isterseniz EG isterseniz ADSR ayarı ile filtrelere ve ampluite etki ettirebilirsiniz. Bu etkiyi elle yapabiliyoruz. Örnek vermeye çalışdığım bu parametrelere erişebilme imkanım yokmu bunlara Edit Select ile erişiliyor.Hatta ben adresi görmek için şöyle bir şey denedim patch i 1,2,3,4 olarak gezdirekek cubase de midi kayıt yaptım ve 95 CC ye geldi bu CC ismide Data entry olarak karşıma cıkdı ama bu adresden geleni geri gönderdiğimde bir etki olmadı. Anlatmaya çalışdığımı şimdi daha net anlatmışımdır herhalde. Teşekkürler Synfox...

En fazla, hangi sysex komutunun hangi parametreyi kontrol ettiğini öğrenip ona göre sysex dosyaları hazırlayıp alete yükleyebilirsin. Bunların hepsi aslında aletin kullanma kılavuzunda yazıyordur. Ama en iyisi Korg'a e-mail gönder konu hakkında. En doğru bilgiyi onlar verecektir.

Geri