[Eski] Midi klavye ve kararsızlık

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

EmrePolat

Yeni üye
Bulunduğum yer itibariyle, hiçbir modeli deneyemediğim ve internetten aldığımda ürünün sapasağlam gelip gelmemesi konusunda endişelerim olmasından dolayı kararsız kaldım.

Kararsız kaldığım bir diğer konu ise, kaç tuşlu modelden alacağım?

Projelerimde birçok ses kullanıyorum. Buna piyano da dahil, synth sesler de, yaylılar da, nefesliler de...

Aslında gönlüm hep 88 tuşludan yana. Ama hammer action ile synthlerde sorun yaşama olasılığım olması, vazgeçiriyor. Tam ağırlıklı olmayan 88 tuşlu modeller de var, velakin bu modellerin de kalitesinden şüphem var. Bu konuda en işe yarar model sanırım Fatar VMK 88 Plus. Hem 88 tuş, hem yarım ağırlıklı. Tabi bu forumda bu modeli kullanana da rastlamadığım ve deneme imkanım da olmadığı için, emin olamadım.

İleride synthesizer almayı da düşünüyorum, fakat bu "ileri" ne kadar ileri olur bilmiyorum. Belki 1 sene sonra. O yüzden, "midi klavyeyi 88 tuşlu alayım, synthesizer 61 de olur" diye düşünmeye başladım. Ama dediğim gibi, 88 tuşluların boyutu ve ağırlığı itibariyle, kargo başlı başına sorun olacak gibi gözüküyor.

Şu anda listemde olanlar şunlar;
- Fatar VMK 88 Plus (Yarım ağırlıklı)
- Fatar Numa Nano 88
- CME UF70, UF7
- CME UF60, UF6
- Emu X-Board 61

CME'nin 88 tuşlu modellerini ağırlıklarından dolayı eledim. X-Board'un 76 ve 88 modeli yok ve bu seriyi öven birçok insanla karşılaşmış olmam hasebiyle listeye 61 tuşlu modelini dahil ettim.

Aslında VMK birçok açıdan isteklerime uyuyor. Hem fazla ağır değil (7 kg'nin altında imiş), hem 88 tuşlu; ama Türkçe kaynaklı forumlarda hakkında yorum bulamadım. O yüzden emin değilim. Yani malzemesi sağlam mıdır, tuşesi iyi midir, kontrol özellikleri nasıldır, bunları öğrenmem gerekiyor.

Sahi, Bodrum'da bu ürünleri bulabileceğim yer yok mudur yahu? Güya cennet diyorlar buraya, neyleyeyim stüdyo ekipmanı bulunmayan cenneti...

Not: Bütçe, 400 TL ile 900 TL arasında. Çok çok önerdiğiniz bir model olduğu takdirde, 1000 TL'ye erişmeye çalışırım. Ama bütçe konusunda rahat olmadığımın da altını çizmem gerekiyor. Hatta çizdim bile.

BLmüzikve Akalın sitelerinden firmalar ile iletişim kurup satın alabilirsin. Milyarlık cihazları kargo ile alıyoruz hiç bir sorun yok. Orjinal kutu ve doğru ambalajla ki firmalar buna çok dikkat ediyorlar sorun yaşamazsın.

EmrePolat, tuşe ve knob hadisesidir midi klavyenin özü. Tuşe için, söylediğin klavyeleri denemen en doğrusu. Bodrumda yoksa bile bir gün atla git İzmir'e ya da ne bileyim en yakın neresi satar ise orada tuşeleri dene ve aynı gün al bir tane kendine.

Her klavyecinin tuşe zevki farklıdır. Mesela ben 61 tuştaki o yumuşaklığı (cacıklığı) sevmem, benim çalarken en haz duyduğum tuşe "semi-weighted" olanıdır. Ama her semi-w de aynı olmuyor yani. Modelden modele farklılık gösteriyor.

O yüzden deneyerek parmaklarına ve çalış tarzına uygun tuşeyi ve modeli bulmalısın.

aristo,

800'den 900'e çıkarken dahi bayağı zorlanacağımı söylüyorum. Benim İzmir'e gidip gelmem (ki hiçbir yerini bilmediğimi de hesaba katarsak) bütçeyi zorlayacak ve alacağım ekipmandan ödün vermeme sebep olacak.

Onun dışında, yukarıda saydığım modellerden özellikle Fatar kullananlardan tavsiye bekliyorum. VMK 88 Plus modeli, diğerlerine nazaran daha ucuz. Bunun tek sebebi yarım ağırlıklı olması mı, yoksa genel itibariyle kaliteden ödün verilen bir model mi? Merak ettiğim nokta bu. 7 kg'den hafif olduğu da söylenmiş.

Geri