[Eski] Monitör (görüntü) önerisi ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

psygnosis

Yeni üye
Video montajı ile uğraşıyorum. Ön izleme için harici bir 4:3 TV'den faydalanıyorum. Tabi bu iş bu TV ile olmaz sanırım. Profesyonel anlamda değil tabi. Ama yinede bu iş için düşünürsek; doğru görüntüyü alabilmem için ne önerirsiniz. TV ve PC monitörünün satır sayıları bildiğim kadarı ile farklı. Sağdan-soldan ne kadar kırpılıyor vs. TV ile kesin görüntü sonucunu alamıyorum. En azından tüm ince ayarları yapılmış bir TV değil büyük ihtimalle. Evde gördüğüm ile dışarda gördüğüm sonuç farklı çıkmasın istiyorum. Çok uçuk olmayan bir fiyat düşünürsek, ne önerirsiniz?

Teşekkürler.

O iş için Sony'nin profesyonel broadcast monitörlerinden bir tane edinmeye bak. Onların üzerinde bir tuş yardımıyla görüntüyü içeri çekip sana crop edilen kısmı da gösterebilme özelliği de vardır. Ayrıca renk kalibrasyonları da standarda göre yapıldığı için renkleri daha doğru görürsün.

http://www.expandore.com/product/Sony/M ... 20MONITORS

M.

Selam
Mahcem gonderdigi linklerdeki PVM serisinin 14' olanlari gercekten cok ucuz. ($300-450) ne kadar rahatlikta bulabilirsin bilmiyorum. yurtdisinda olan birisini bulursan cok rahat elde edersin.

underscan ozelligi genelde her monitor de vardir. edit ederken "title safe" ozelligini NLE deki preview penceresinde aktif hale getirirsen, daha sonradan supriz ile karsilasmazsin.

evet bilgisayar monitorleri cok yaniltici, daha fazla contrast, daha fazla magenda...etc
bu yuzden dogru karar vermeni zorlastirir.
ev tipi TV de bakman daha dogru olmus...

kolay gelsin
bol sans

berk

Çok teşekkürler. En azından bir fikir edindim, araştırmalara başlayayım :) Safe Areas kısmını sürekli açık tutuyorum. Uygun mu bilmiyorum ama, konu ile ilgili nacizane 1-2 sorum olacak. Aşağıdaki örneklerden yola çıkarsak;

Pan/Crop'tan önce

görüldüğü gibi resimler güvemli bölgenin dışına taşmış durumda. Aslında 2 . resimdeki sağa daha yanaşık, soldaki siyah kısım daha fazlaydı, Pan/crop ayarına girerek ortaladım. Her görüntünün kenar boşluğu farklı (böyle karışık bir video hazırlıyorsanız; tek kaynak olmayan) Yapmam gereken resimleri tam güvenli bölge içerisine almak mı, yoksa biraz taşması iyi midir? Birde diyelimki MPEG-2 görüntü açıyorum. Otomatik olarak biraz zoom yapılmış olarak açıyor. Yani resimlerdeki görüntülere göre, bu yan kısımlar dışarda kalıyor ilk açılışta. Yani normalde ben TV'de izlerkende mi görmüyorum o kısımları? Yoksa açtıktan sonra tam olarak güvenli kısma oturtmam mı gerekiyor? Resimle sorayım;

Programa ilk attığım anda

Pan/Crop yaptıktan sonra

Hangisi doğru? Televizyonuma güvenemediğim için sormak istedim. Televizyonum belki olması gerekenden daha fazla kesiyordur. Siyah kenarlar görüntüye girdiği halde görmüyor olabilirim. Ayarları düzgün yapılmış bir televizyonda, bu boşluklar görünüyordur belki.

Son olarak TV çıkışının çözünürlüğünü kaç yapmam lazım? Ben şu an TV out ile bağlıyorum ve windows üzerinden 2. monitore uzat seçeneği işaretli. Çözünürlük olarakta 1024 x 768 seçili. 1024 / 768 = 1.33 yapıyorki bu da 4:3 bir televiyonun görüntü oranına denk geliyor. Ya da 800 x 600 mü ayarlamalıyım?

Teşekkürler.

Normalde PAL sisteminde görüntü 832x625 pikseldir. Kenarlardan crop edilince 800x600'e düşer, zira field/frame'ler arasında vertikaldeki VITC black burst aralığını ve horizontaldeki satır karartma dönüşlerini göstermek istemezsin izleyiciye. O yüzden safe area denen bölge genelde izleyiciye yansır.

NTSC'de ise satır sayısı 575'e düştüğünden satır uzunluğu da o oranda düşer. Onlar da field sayısını saniyede 50'den 59.97'ye yükseltip kaliteyi kurtardıklarını sanıyorlar işte 8)

(Şaka şaka. Field/frame sayıları şebeke frekansı ile alakalıdır, zira çok eskiden televizyonların vertikal katları şebeke frekansına senkronize edilirmiş, çünkü teknoloji henüz yeni olduğundan en kolay global senkronizasyon metodu olarak o görülmüş. Ama Amerikan sisteminde 60Hz'de bir takım sorunlar çıkınca onun da üstesinden belli periyodlarla frame drop ederek gelme formülünü bulmuşlar. O yüzden NTSC'de saniyede 60Hz değil, 59.97 field geçer. 2 field = 1 frame)

M.

Bilgiler için çok teşekkürler Mahcem abi. Aslında merak ettiğim, görüntülerdeki bu siyah kısımlar TV tarafından mı kesiliyor diye soracaktım; senin cevabınla anladığım kadarı ile, görüntünün taşan kısımları zaten ölü bölge sayılıyor ve her ihtimale karşı biraz taşırılmış bırakılıyor.

Abi biz seni sadece müzikle ilgilisin sanıyorduk maşallah her bilgi var, iyiki de var :lol:

Abi şimdi abartıp soruları arka arkaya patlatmayayım ben :D Satır, tarama vs. demişin. Kesin bu progresive / interlaced mevzusunuda biliyorsundur. Merakımdan sorayım yine; ben interlaced olan görüntülerin sadece NTSC olduğunu sanırdım. Ancak PAL olan görüntülerde de interlaced olan görüntülere rastlıyorum. Bu seçim ne ile alakalı. Yani bir görüntüyü neye dayanarak interlaced ya da progressive olarak bırakırlar/aktarırlar.

teşekkürler :)

O eski sistemde olan birşey değildi, yeni sistemlerde görüntü her ne kadar tüplü televizyonlarda son raddede analog elektronik devrelerde görüntüye dönüşüyor olsa da artık hatlarda dijital olarak taşınıyor ve flatscreen LCD veya Plazma ekranlarda tamamıyla dijital olarak işleniyor. Orada da taşıma hatlarında bant genişliğine mümkün olduğunca fazla kanal sığdırabilmek için bir nevi MPEG kompresyon ile sıkıştırılmış görüntü bilgileri gönderiliyor, zira insan gözü bir noktaya kadar kompres edilmemiş TIFF ile kompreslenmiş JPEG arasında bir kalite farkı hissedemiyor. Ondan yararlanıp kompres edilmemiş görüntü bilgisi yerine kompres edilmiş görüntü bilgisi gönderiliyor, ama bu bazan abartıya kaçtığında göz tarafından da farkedilebiliyor (özellikle ABD'de kanal sayısının çok yoğun olduğu Los Angeles ve New York City gibi bölgelerde kablolu dijital TV yayınlarında o kalite düşüklüğünü bariz olarak görebilirsin mesela, zira istasyonlardan gelen kanal talebine karşılık verebilmek için kablo şirketi MPEG sıkıştırma oranını arttırır, o da öyle bir noktaya gelir ki bazan görüntünün beyaza kaçan alanlarında sanki saturasyona uğramış gibi grileşmeler dahi görünebilir, vesaire.)

Interlaced ve Progressive seçenekleri de o yayınlarda kullanılan bir seçenek. Onun satır sayısı veya refresh rate ile bir ilgisi yok. Hangisini seçersen seç, saniyede gösterilecek kare adedi ve her karede belirecek piksel adedi değişmez. Sadece Interlaced'de pikseller on/off çalışırken progressive'de geçişler daha yumuşak olur. Interlaced'de pikselleri tiktak anahtar ile açıp kaparken Progressive'de dimmer ile açıp kapıyormuşsun gibi düşünebilirsin bunu.

Benim bildiğim kadarıyla olay bu.

Temel bilgilerim de Endüstri Meslek Lisesi'nde Elektronik okurken aldığım Televizyon Tekniği dersinden gelmekte. Sana da tavsiye ederim, o ders kitaplarından bulursan al boş zamanında oku, faydasını görürsün.

M.

Mahcem' Alıntı:
Normalde PAL sisteminde görüntü 832x625 pikseldir. Kenarlardan crop edilince 800x600'e düşer, zira field/frame'ler arasında vertikaldeki VITC black burst aralığını ve horizontaldeki satır karartma dönüşlerini göstermek istemezsin izleyiciye. O yüzden safe area denen bölge genelde izleyiciye yansır.

NTSC'de ise satır sayısı 575'e düştüğünden satır uzunluğu da o oranda düşer. Onlar da field sayısını saniyede 50'den 59.97'ye yükseltip kaliteyi kurtardıklarını sanıyorlar işte 8)

(Şaka şaka. Field/frame sayıları şebeke frekansı ile alakalıdır, zira çok eskiden televizyonların vertikal katları şebeke frekansına senkronize edilirmiş, çünkü teknoloji henüz yeni olduğundan en kolay global senkronizasyon metodu olarak o görülmüş. Ama Amerikan sisteminde 60Hz'de bir takım sorunlar çıkınca onun da üstesinden belli periyodlarla frame drop ederek gelme formülünü bulmuşlar. O yüzden NTSC'de saniyede 60Hz değil, 59.97 field geçer. 2 field = 1 frame)

M.
merhaba
Phase Alternating Line yani pal sinyali detayları şöyledir
25 kare 625 çizgi 72dpi 768 x 576 veya 720 x 576 çözünürlük dür
national tv standarts /system committee yani ntsc 525 ise 30 kare 640 x 480 dir.

bunun yanında monitor almak için şu gibi alternatifler önerebilirim
bildiğim kadarı ile sony artık tüplü monitör üretmiyor sadece lcd üretiyor
türkiye de avkom dan yardım alabilirsiniz
http://www.avkom.com/ProductsPage.aspx?GroupID=3#
bunun dışında www.basari.tv adresinde bazı ikinci el ilanlar var
başarı aynı zamanda panasonic getiriyor
jvc monitorler içinde nefan a bakılabilir.

psygnosis' Alıntı:
Çok teşekkürler. En azından bir fikir edindim, araştırmalara başlayayım :) Safe Areas kısmını sürekli açık tutuyorum. Uygun mu bilmiyorum ama, konu ile ilgili nacizane 1-2 sorum olacak. Aşağıdaki örneklerden yola çıkarsak;

Pan/Crop'tan önce

görüldüğü gibi resimler güvemli bölgenin dışına taşmış durumda. Aslında 2 . resimdeki sağa daha yanaşık, soldaki siyah kısım daha fazlaydı, Pan/crop ayarına girerek ortaladım. Her görüntünün kenar boşluğu farklı (böyle karışık bir video hazırlıyorsanız; tek kaynak olmayan) Yapmam gereken resimleri tam güvenli bölge içerisine almak mı, yoksa biraz taşması iyi midir? Birde diyelimki MPEG-2 görüntü açıyorum. Otomatik olarak biraz zoom yapılmış olarak açıyor. Yani resimlerdeki görüntülere göre, bu yan kısımlar dışarda kalıyor ilk açılışta. Yani normalde ben TV'de izlerkende mi görmüyorum o kısımları? Yoksa açtıktan sonra tam olarak güvenli kısma oturtmam mı gerekiyor? Resimle sorayım;

Programa ilk attığım anda

Pan/Crop yaptıktan sonra

Hangisi doğru? Televizyonuma güvenemediğim için sormak istedim. Televizyonum belki olması gerekenden daha fazla kesiyordur. Siyah kenarlar görüntüye girdiği halde görmüyor olabilirim. Ayarları düzgün yapılmış bir televizyonda, bu boşluklar görünüyordur belki.

Son olarak TV çıkışının çözünürlüğünü kaç yapmam lazım? Ben şu an TV out ile bağlıyorum ve windows üzerinden 2. monitore uzat seçeneği işaretli. Çözünürlük olarakta 1024 x 768 seçili. 1024 / 768 = 1.33 yapıyorki bu da 4:3 bir televiyonun görüntü oranına denk geliyor. Ya da 800 x 600 mü ayarlamalıyım?

Teşekkürler.
ben aşağı yukarı 10 senedir bu işlerle ilgiliyim bir çok film/video yaptım
tecrübelere dayanarak şunu söyleyebilirim konu eğer "tv" ise baz alınabilecek bir tv yok bence. özellikle yerli üretim tv lerde görüntü zaman içinde çok fazla kayıyor bu yüzden bizler stüdyolarda profesyonel video monitorlerle çalışıyoruz, fakat şöyle bir sorun var eğerki yaptığın işi bilgisayardan göstereceksen iş değişiyor çünki bilgisayar underscan gösteriyor yani tv den görmediğin kenarlar bilgisayarda var ve mesela üst üste koyduğun ve tv de birbiri üstüne binmiş olan 2 görüntü den üstteki alttakinden daha kısaysa ve bu underscande varsa bilgisayarda da var oluyor bunu betacam sp den capture edilmiş bazı filmleride bilgisayarda izlersen görebilirsin.. bunun dışında safe area sorunu için bir standar video monitor kullanırsan ve onu baz alırsan sorun yaşamazsın
selamlar.

Geri