[Eski] Motif kullanicilari sozum size!

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Temucin

Yeni üye
Yillardir bizlere motifi kullanmasi kolay ve bir o kadarda cubase ile olan o muhtesem uyumunu anlattiniz. Ama unutmayin herkes sizler gibi bu aletin kolayligini goremiyor. En azinda su cubase olayini cozemiyor.

Cubase veya bir baska programda, klavye ile yapilan duzenlemeleri nasil veya hangi sekilde mp3 formatina ceviririz? Bunun icin midi kablosu sart mi? Klavyenin ustuneki usb cikisi yeterli olmaz mi? Adi her konuda gecen kutsal studio manager yoksa koca bir yalandan ibaret mi?

Icimizde sirf bu olayin guclugune daha fazla katlananmayip adeta yenilgiyi kabul edip kendilerini vstlere vurup telef olan milyarlarca :D motif kullanici var. Eminim simdi bu satirlari okurken hepsinin yuzunde bir tebessem olusmustur. Iclerinde vstlerin isgaline karsi yeni bir umut isigi dogmustur.

Uye sayisi milyarlar ile ifade edilen muziktek adli sitede bu isin cozen yok mu? Veyahutta bir baskasinin cozdugunu goren yok mu?

Haydi motif kullanicilari goreve!

Gelin bir tasta siz koyun ki, bu kabus burada son bulsun.

Turk, cetin isler basarmak icin vardir! M.K. Ataturk

Temucin,
Motif, sinir bozucu seviyede karmasik bir arabirime sahip bu noktada sana katiliyorum fakat,

Bence oncelikle bu gibi temel bilgileri edinmen, sonrasinda bu sekilde bir serzeniste bulunman dogru olacaktir.

Tam olarak ne sordugunu anlamakta zorlaniyorum. Eger motif uzerinde yaptigin duzenlemeyi mp3 formatina cevirmek istiyorsan bunu cubase e ihtiyac duymadan da yapabilirsin. Sampling icin cihaza ram takarsan resample ozelligini kullanbilirsin. Daha sonra olusan wav dosyasini usb bellek kullanarak bilgisayara atip orada audiocity ve lame encoder kullanarak mp3 yapabilirsin.
Eger motif i cubase i kontrol edecek bir master controller olarak kullanmak istiyorsan bunun icin enstumanini bilgisayara bir usb kablo ile baglaman yeterli olacaktir.

Eger sorunu biraz daha detaylandirirsan elimizden geldigi kadar yardimci olmaya calisiriz. Basta soyledigim gibi motif her ne kadar cok karmasik bir workstation da olsa uzerinde harcadigin zamanin karsiligini kesinlikle alacagini soyleyebilirim sana.

kaanengin' Alıntı:
Temucin,
Motif, sinir bozucu seviyede karmasik bir arabirime sahip bu noktada sana katiliyorum fakat,

Bence oncelikle bu gibi temel bilgileri edinmen, sonrasinda bu sekilde bir serzeniste bulunman dogru olacaktir.

Tam olarak ne sordugunu anlamakta zorlaniyorum. Eger motif uzerinde yaptigin duzenlemeyi mp3 formatina cevirmek istiyorsan bunu cubase e ihtiyac duymadan da yapabilirsin. Sampling icin cihaza ram takarsan resample ozelligini kullanbilirsin. Daha sonra olusan wav dosyasini usb bellek kullanarak bilgisayara atip orada audiocity ve lame encoder kullanarak mp3 yapabilirsin.
Eger motif i cubase i kontrol edecek bir master controller olarak kullanmak istiyorsan bunun icin enstumanini bilgisayara bir usb kablo ile baglaman yeterli olacaktir.

Eger sorunu biraz daha detaylandirirsan elimizden geldigi kadar yardimci olmaya calisiriz. Basta soyledigim gibi motif her ne kadar cok karmasik bir workstation da olsa uzerinde harcadigin zamanin karsiligini kesinlikle alacagini soyleyebilirim sana.

Kaan Engin Beg,

Anlatmak istediğim motif i cubase üzerinden kontrol ettiğim vakit yaptığım düzenlemeleri mp3 veyahutta wav formatına çevirebilmektir.

Aslında konunun anlaşılması bakımından neler yaptığımı sizlere kısaca anlatarak başlamak istiyorum.

Öncelikle klavyemi Usb çıkışından bilgisayarıma bağladım. Daha sonra klavyemi midi moduna getirip ardından local seçeneğini off yaparak ses karışıklığının önüne geçiyorum. Sonrasında yine klavyemi pattern moduna alıp kendime boş bir çalışma alanı seçiyorum. Sonrasında enstruman seçimleri cubase üzerinden yapmak kalıyor. Sanırım buraya kadar herşey normal yada hatayı burada yapıyorum.

Sıra malum düzenleme moduna geldiğinde ise 16 kanala kadar düzenleme imkanı çerçevesinde bir güzel calışmamı yapıyorum. İstediğim entsrumanları bir güzel kullanaraktan, kafama yatan melodileri seslendirdikten sonra master kısmınının ardından çalışmamı sonlandırıyorum. Yalnız bu arada cubase da dehşet bir ağırlaşma oluyor. Bazı enstrumanların sesi bu kasmadan dolayı arasıra çıkmıyor. Sanırım buda bs min yavaşlığından olsa gerek neyse.

Sıra geldi en can alıcı noktaya. Yaptığım parçanın tamamlanmsından sonra cubasedaki benim görebildiğim hiçbir yerinden kayıt adına birşey yok! Hatta bir seferinde midi olarak kayıt etmiştim. Ardından midiyi mp3 formatına çevirdim fakat çıkan sesler ile benim koyduğum enstrumanların en ufak bir alakası bile yoktu. Sesler ancak klavyenin ve cubase ın açık olduğu zaman duyuluyor. Klavye kapandığı anda rüya bitiyor ve kabus başlıyor. Öğrenmek istediğim konu kısaca budur.

Yaptığım calışmamın cubase üzerindeyken mp3 veya wav formatına çevrilme imkanı yok mu? Tabii klavye üzerinden seçtiğim enstrumanlarda bir değişiklik olmadan.

Eğer hala daha yeteri kadar açık olamadıysam istekleriniz doğrultusunda birkez daha anlatabilirim.

Dostum, anladığım kadarıyla sen klavyenin "ses" çıkışlarını ses kartına yönlendirmemişsin. Yani bu sesleri export edebilmen için klavyeden çıkan sesin bilgisayara girmesi gerekli.

FatihPesmen' Alıntı:
Dostum, anladığım kadarıyla sen klavyenin "ses" çıkışlarını ses kartına yönlendirmemişsin. Yani bu sesleri export edebilmen için klavyeden çıkan sesin bilgisayara girmesi gerekli.

Peki bu işlem için ne yapmam gerekli?

İki kablo klavyenin output yazan çıkışlarından (L ve R) ses kartının input yani ses girişlerine girecek. (Eğer arada mikser varsa miksere tabiki)

Buradaki mantık şu. Nasıl ki kayıt yapmak için bilgisayara mikrofon takıyorsun, şimdide şöyle düşün klavyeyi kaydedeceksin ama aynı anda hem Cubase parçayı çalacak, yani MIDI sinyalleri klavyeye gidecek ve parça seslendirilecek, hemde o çıkan seslerde yine Cubase tarafından kaydedilecek.

Kısaca bağlantıyı yap, projeni aç, ek olarak stereo bir kanal aç. Klavyeden dönen sesleri bu kanalda toplayacaksın. Record'a bas ve arkana yaslanıp parçanın bitmesini bekle. :wink:

Bunun sonunda o stereo kanalı solo yapmayı unutma. (Aksi takdirde MIDI kanallar da çalmaya devam edecek.)

Artık istediğin tüm işlemleri bu tek stereo kanal üstünde yapabilirsin ve istediğin formata çevirebilirsin.

FatihPesmen' Alıntı:
İki kablo klavyenin output yazan çıkışlarından (L ve R) ses kartının input yani ses girişlerine girecek. (Eğer arada mikser varsa miksere tabiki)

Buradaki mantık şu. Nasıl ki kayıt yapmak için bilgisayara mikrofon takıyorsun, şimdide şöyle düşün klavyeyi kaydedeceksin ama aynı anda hem Cubase parçayı çalacak, yani MIDI sinyalleri klavyeye gidecek ve parça seslendirilecek, hemde o çıkan seslerde yine Cubase tarafından kaydedilecek.

Kısaca bağlantıyı yap, projeni aç, ek olarak stereo bir kanal aç. Klavyeden dönen sesleri bu kanalda toplayacaksın. Record'a bas ve arkana yaslanıp parçanın bitmesini bekle. :wink:

Bunun sonunda o stereo kanalı solo yapmayı unutma. (Aksi takdirde MIDI kanallar da çalmaya devam edecek.)

Artık istediğin tüm işlemleri bu tek stereo kanal üstünde yapabilirsin ve istediğin formata çevirebilirsin.

Ses kartım M Audio Fireware Solo. Anlattığınız gibi klavyemin output yazan yerden çıkışları, ses kartımın üstündeki unbalanced line ınputs yazan yere taktım. Aynı zamanda klavyenin üstündeki Usb çıkışını da bilgisayarım usb socketlarından birine taktım. Artık bilgisayar ile klavye birbirine bağlı.

Daha sonra Cubase i açtim ve her zaman ki gibi gerekli olan yukarıda da yazdığım ayarlarımı yaptım. Sonrasında bilgisayar ve klavye midi tetiklemeye hazır duruma geldi. Fakat stereo bir kanal açıp record yapmama rağmen klavyeden Cubase e giden hiçbir ses olmadı. Acaba cubase veya ses kartının üzerinde birkaç ayar yapmam mı gerekli?

Hatta ses girişlerinin bilgisayarıma gidip gitmediğinden emin olmak için adobe den record yapmama rağmen hiçbir şey olmadı.

Dostum VST Connections'da Input sekmesini bi kontrol et. Burada Left ve Right'a karşılık gelen Device Port seçeneklerinde senin kabloları bağladığın girişin adı yazması gerekli. Ya da Add Bus butonuna tıklayarak stereo'yu seçtikten sonra açılan yeni bus'ın left ve right'a karşılık gelen device port değerlerinde giriş yaptığın bağlantıyı etkinleştir. Yani şöyle bir şey olacak:

Stereo In
Left ----------------1 Analog In 1
Right----------------2 Analog In 2

Sonra ana ekrana dön ve o stereo kanala tıkla. Sol tarafta kanala ait in ve out ayarlarını göreceksin. Burada In yazan kısımda Stereo In'i seçeceksin (Benim verdiğim örnekte yeni Bus adı Stereo In olduğu için)

Bunu yaptığında kanala sinyal gelmesi gerek. :wink:

FatihPesmen' Alıntı:
Dostum VST Connections'da Input sekmesini bi kontrol et. Burada Left ve Right'a karşılık gelen Device Port seçeneklerinde senin kabloları bağladığın girişin adı yazması gerekli. Ya da Add Bus butonuna tıklayarak stereo'yu seçtikten sonra açılan yeni bus'ın left ve right'a karşılık gelen device port değerlerinde giriş yaptığın bağlantıyı etkinleştir. Yani şöyle bir şey olacak:

Stereo In
Left ----------------1 Analog In 1
Right----------------2 Analog In 2

Sonra ana ekrana dön ve o stereo kanala tıkla. Sol tarafta kanala ait in ve out ayarlarını göreceksin. Burada In yazan kısımda Stereo In'i seçeceksin (Benim verdiğim örnekte yeni Bus adı Stereo In olduğu için)

Bunu yaptığında kanala sinyal gelmesi gerek. :wink:

Sonunda başardım. Siz ve diğer arkadaşların gösterdiği yoğun ilgiye teşekkür ederim. Böyle bir foruma sahip olduğumuzdan da çok mutluyum. Gerek Türkçemizin düzgün kullanımı gerekse konulara hiç bıkmadan, usanmadan verdikleri cevaplardan ötürü tekrar teşekkür ederim.

Son olarak şu saatten sonra klavye için midi kablosu almamın bir gereği var mı? Bana ne artıları olabilir? (Şuan klavye, bilgisayara usb kablaosuyla bağlı)

Hayır gerekli değil, USB kablosu kullanmanın artıları var. Bende şuan bu şekilde kullanıyorum.

Yardımcı olabildiysek ne mutlu. İyi çalışmalar. :wink:

Geri