[Eski] Mp3 Gain sorunsalı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

meow

Yeni üye
Üstadlar saygılar,

Öncelikle Ableton live kullanıcısıyım, limiter ve compressor konusunda yazılanlardan konu başlıklarından öğrenebildiğim kadarı öğrendim. Buraya niye konu açıyorsun arkadaşım derseniz, sizin önerebileceğiniz mp3'ler için gain sabitleyici programcıklar varmıdır acaba? mac os veya win işletim sistemleri olabilir farketmez. google'ın bana bu konuda verdiği destek beni pek memnun etmedi, siz üstad'lara sormak istedim :) Forumda en uygun bu bölümü gördüm, yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim. Teşekkürler.

"gain sabitleyici"den kasıt, birden çok mp3'ün loudness'ını eşitlemek, ya da otomatik normalize işlemi yapmak mıdır?
Otomatik normalize işlemi, pek çok wave > mp3 encoding yapan yazılımda bir seçenek olarak var.
Miksteki tepe noktalarını 0 dBFS'e çekiyor, öyle mp3 yapıyor.

Ama Ableton gibi bir DAW varsa, daha mp3 encoding'e gelmeden önce onun içinde yapabileceğiniz işlemler daha önemli değil mi?
Ableton'dan mp3 olarak mı export/mixdown yapıyorsunuz? Tüm mp3'lerin kaynağı aynı mı (yani mp3'lerin hepsini siz mi yapacaksınız), yoksa bir toplama albüm/miks mi yapılmak isteniyor?

ilterocktive' Alıntı:
Ama Ableton gibi bir DAW varsa, daha mp3 encoding'e gelmeden önce onun içinde yapabileceğiniz işlemler daha önemli değil mi?

Sayın hocam ilgilendiğin için teşekkür ederim, mevzu aslında dj'ing live performans üzerine. Ama dediğiniz gibi toplama albümler gibi hazır compilation'lar da hazırlıyorum. Bir kaç program denedim tabi kulaklık, monitör olmadığı için net bulgulara erişemedim.

"gain sabitleyici"den kasıt, birden çok mp3'ün loudness'ını eşitlemek, ya da otomatik normalize işlemi yapmak mıdır?
Otomatik normalize işlemi, pek çok wave > mp3 encoding yapan yazılımda bir seçenek olarak var.
Miksteki tepe noktalarını 0 dBFS'e çekiyor, öyle mp3 yapıyor
Ableton'da direk parçalara ince ince nüfus ettiğimiz için açıkcası parçalara zarar verebilir diye tekrar encode etmek istemedim. Platinum notes bu işi iyi yapıyormuş gibi duruyor.

Ableton'da bunları otomatik olarak yapabileceğimiz bir plug in , veya compressor gibi araçlar mevcutmudur ?

Sanıyorum yoktur.
(Brickwall Limiter'lar kullanılabilir ama, tek başlarına yetmeyecektir.
Mastering'imsi bir işleme dönüşür o iş. Otomatik işlem olmaktan çıkar, işin içine perceived loudness ayrıntıları falan da karışacaktır).

Yahu aslında şu Native Instruments'in ürettiği DJ yazılım ve ekipmanlarında öyle şeyler olabilir?
De, sen muhtemelen daha kestirme sonuçlar peşindesin.

Demolarına göre Platinum Notes işi çözermiş gibi görünüyor. Gerçi otomatik seviye tutturayım derken dinamikleri falan garip bir hale getirmiş yazılım... ama onları herkes her ortamda farketmeyebilir, millete yedirilebilir.

Aslında bir çeşit otomatik mastering yapmaya çalışıyor yazılım. Kolay iş değil, çünkü parçadan parçaya büyük farklılıklar oluyor doğal olarak.

Teşekkür ederim hocam aydınlattığın için

çok parça olduğu için zaman kısıtlı bazen yetişemiyorum, yüksek sesle dinledikten sonra çoğu insan anlamasada ben anlıyorum gain farklarını tabiiki buda hoşuma gitmiyor :) en iyi herzamanki gibi kulakla manuel olarak kendimizin yapması burdan bunu çıkarıyoruz dediğiniz gibi üstadım.

Native instrument'in dj yazılımlarında maaşallah herşey otomatik, aman bana uzak olsun ableton varken yaklaşmam açıkcası :)

Platinum notes aynen dediğiniz gibi hocam dinamikleriyle oynuyor, warping yaparken farkettim çok stabil değil açıkcası.Zaten çok uğraşıyor bu işi yaparken yazılım gayet normal yoksa niye bu kadar bekletsin.

meow' Alıntı:
Platinum notes aynen dediğiniz gibi hocam dinamikleriyle oynuyor, warping yaparken farkettim çok stabil değil açıkcası.Zaten çok uğraşıyor bu işi yaparken yazılım gayet normal yoksa niye bu kadar bekletsin.

Bugün kaliteli denebilecek plug-inlerin hazır presetleri bile istenilen sonuçlardan uzak cevaplar verirken, parçalara bu şekilde komple otomatik ayar vermeyi vaadeden programların düzgün çalışmasını beklemek hayal olur.

Sizin de belirttiğiniz gibi burada kendinize, çaldığınız tür, format ve ekipmana göre bir manual proses akışı ve standart yaratmak daha mantıklı..

BubbleTrouble' Alıntı:
Sizin de belirttiğiniz gibi burada kendinize, çaldığınız tür, format ve ekipmana göre bir manual proses akışı ve standart yaratmak daha mantıklı..

Dediğiniz gibi kesinlikle manuel olarak daha net sonuçlar alınır. Platinum notes ve orjinal parçanın waveform'unu aşağıda veriyorum. Başlık amacına kavuşmuştur tüm ilgilenenlere teşekkürler.

Platinum notes
mavibf.jpg

Orjinal
mor2z.jpg

Geri