[Eski] Nasıl Bir Amp

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

LeventUslu

Yeni üye
Arkadaşlar aşağıdaki şekildeki gibi bir sistem kurmam gerekiyor ve şemadaki gibi seri bağlayabilirim. Kablolar çekilmiş yeni kablo çekme şansım yok.

Sistemi kuracağım yer 200 kişilik bir anfi. Ders ve küçük paneller yapılacak.
6 Adet JBL Control 25 düşündüm. Sağ sol duvarlara 3'er adet. (Uygun mudur? ) Şemadaki sub yok.

Hoparlörlerin değerleri şöyle.
Frequency Range: 80 Hz to 16 kHz (-10 dB)
Power Capacity: 150 W Continuous Program Power
75 W Continuous Pink Noise
Sensitivity: 88 dB SPL, 1 W, 1m
Directivity Factor (Q): 5.3 dB
Directivity Index (DI): 7.2 dB
Nominal Impedance: 8 ohms
Crossover Frequency: 3.0kHz

Nasıl bir anfi ile sürebilirim. Şemada her kanal için 4 ohm önerilmiş ama 3 adet 8 ohm hoparlör seri olarak bağlandığında 24 ohm eder. Anfininde bu değerde çalışıyor olması lazım diye biliyorum.

Böyle bir sistem için anfi gücü ve özellikleri hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

1. bütçe önemli mi?
2. amfinin 24 ohm sürmesi önemli değil de 24 ohm da kaç watt vereceği önemli.
3.kablolar şemadaki gibi mi çekilmiş onu tam anlayamadım.
4. Kablolar her hoparlör için ayrı çekilmiş ise paralel kullanabilirsiniz.
5. içinde xover olan hoparlörü seri bağlarsanız değerleri çok değişir.(içindeki xover kaçıncı derece o önemli)
6.hoparlör ecler audeo 106 olabilir.
7. amfide mikrofon girişi gerekli mi?
8.sadece konuşma için kullanılacaksa 100v kullanabilirsiniz.

AUDEO 106
http://www.ecler.com/en/products/loudsp ... eries.html

1. bütçe önemli mi?

Bütçe herzaman önemli. :)

2. amfinin 24 ohm sürmesi önemli değil de 24 ohm da kaç watt vereceği önemli.

Peki Stereo 24 ohm yada mono bridge 24 ohm anfi nerede. :)

3.kablolar şemadaki gibi mi çekilmiş onu tam anlayamadım.
4. Kablolar her hoparlör için ayrı çekilmiş ise paralel kullanabilirsiniz.
Tam inceleme fırsatım olmadı bana anlatılan şekli ile böyle. Ancak hoparlörden hoparlöre atlamışta olabilirler ki ozaman parelel bağlama şansım olur. Ozaman da çok sorun olacağını sanmıyorum.

5. içinde xover olan hoparlörü seri bağlarsanız değerleri çok değişir.(içindeki xover kaçıncı derece o önemli)
Hoparlörlerin değerlerini yukarıda vermiştim.

6.hoparlör ecler audeo 106 olabilir.

Türkiye yetkilisi ?

7. amfide mikrofon girişi gerekli mi?

Anfide mikrofon girişi olmaz. Powered mikser alırsanız tamam. Bu soruyu anlamadım.

8.sadece konuşma için kullanılacaksa 100v kullanabilirsiniz.

Salon içinde akustik düzenleme yok. Dolayısı ile fazla sayıda güçlü hoparlör ama düşük volum ile salonun tamamına ulaşmak istiyorum.

Büyük ihtimalle hoparlörden hoparlöre atlama yapılmıştır. Yani bir tarafa 3 diğer tarafa 3 paralel sistem kurulmuştur.

1.Ecler audeo 106 jbl'den biraz daha ucuzdur.Distribütörü direk satmıyor ben denedim :) Ama yetkili bayisi:

www.atilimelektronik.com

2.Bu tür yerler için yapılan amfilerde mikrofon girişi oluyor. Ama ayrıca mixer kullanacaksanız ona göre amfi önerebilirim.

3. hoparlör başına 25-30 watt düşerse bence yeterli olur.

mesela bu amfi olabilir
http://www.ecler.com/en/products/mixers ... eries.html

4. Ayrı mixer kullanılacaksa

Bunlardan biri olabilir.Lİnkteki toplantı salonları için yapılmış bir amfi. Mikserden sinyal alınca açılıyor.

http://www.ecler.com/en/products/amplif ... eries.html

Bunların dışında ise;

Biraz daha bütçe ayrılabilirse ecler verso8 hoparlör alınabilir.Konuşmalar için çok daha iyi netice alınacaktır.

http://www.ecler.com/en/products/loudsp ... eries.html

Eğer ucuz bir amfi düşünülüyor ise inter-m R-500 olabilir.Sözü geçen bütün hoparlörleri sürebilir.

Eğer iyi birşey istiyorsan Funktion One
F55
F81
F101
F88 lere bak.. Türkiye distribütörleri Murat Uncuoğlu ve Ertuğrul Karasatı
İstanbulda Anjelique, Public, Lucca, Club 29, Vogue, Wanna ve Kitchnette başta olmak üzere pek çok mekan Funktion One kullanmaya başladı...
distribütör
http://mek1sound.com/

Düşündüğünüz hoparlörlerin sürekli çalışma gücü 150 W ve hoparlörler 8 ohm.Seri bağlamak zorunda olduğunuz için; her çıkışı minimum, 8 ohm'da 450W ya da 4 ohm'da 900W güç üreten bir amplifikatör işinizi görecektir diye düşünüyorum.

Ürün broşüründe (JBL control 25), sürekli çalışma gücü derken normal konuşma ve muzik için verilen değerleri kastetmiş.Peak değerlerini göremedim.Ben olsaydım amplifikatörü yukardaki değerlerden biraz daha güçlü seçmeyi düşünebilirdim.Tabi bütçeler de önemli..

Ufak bir yorum:kablolamayı tekrar çektirme şansınızı zorlasanız iyi olur.Hoprlörlerden biri arızalanırsa devre tamamlanmadığı için diğer hoparlörler de çalışmayacaktır.

TuncaEskiyerli,

Function-One çok güzel görünüyor. Tasarım itibarı ile F88 3 tane bile yetecek sanki ancak biraz tuzlu. :) Şu an mevcut mekanda noname hoparlörler ve yerli yapım bir anfi var. Control 25'ten bile endişeliyim. :)

menc,

Seri bağlamadaki riskler beni de düşündürüyor ama ülkemizdeki bütün salonlarda olduğu gibi ses sistemi nedense bina bittikten sonra akıllara geliyor ve altyapı eksik kalıyor. Şimdi sıva üstü kablo çekimine de izin vermezler. Mevcut kablolama büyük bir ihtimalle paralel. Bu durumda sonradan her kanala 4 Control 25 paralel bağlamayı düşündüm. Bu şekilde mümkün olursa, kanal başına 2 ohm da 450W sürebilen bir anfi ile bu işi çözebilirim diye düşünüyorum.

LeventUslu' Alıntı:
TuncaEskiyerli,

Function-One çok güzel görünüyor. Tasarım itibarı ile F88 3 tane bile yetecek sanki ancak biraz tuzlu. :) Şu an mevcut mekanda noname hoparlörler ve yerli yapım bir anfi var. Control 25'ten bile endişeliyim. :)

menc,

Seri bağlamadaki riskler beni de düşündürüyor ama ülkemizdeki bütün salonlarda olduğu gibi ses sistemi nedense bina bittikten sonra akıllara geliyor ve altyapı eksik kalıyor. Şimdi sıva üstü kablo çekimine de izin vermezler. Mevcut kablolama büyük bir ihtimalle paralel. Bu durumda sonradan her kanala 4 Control 25 paralel bağlamayı düşündüm. Bu şekilde mümkün olursa, kanal başına 2 ohm da 450W sürebilen bir anfi ile bu işi çözebilirim diye düşünüyorum.

F88 110 derece filan salıyo valla.

Geri