[Eski] Ney ile ilgili bilmek istedikleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Akin

Yeni üye
İzmirli bir ney ustası ve yapımcısı olan Mehmet Yücel bey'in hazırladığı çok güzel bir site. İsteyene PVC kabı içerisinde yurt içi kargoyla ney gönderiyor. Türk neyzenlerden, ney metoduna, Mevlanadan, makamlara kadar ney ile ilgili bir çok bilgi bu sitede.

www.neyzen.com
www.neyzen.net

Bir kere deneyeyim dedim, hic bir ses cikaramadim :oops:
Saksofon, flut ve trompette dahi boyle birsey olmadi :?

valla abi bu ney isi cok ilginc bir is. Calismakla olmuyor. Neyzen adayi bir arkadasi dinlemistim gecende,cocuk cagiz bir tarafini yirtiyormus ses cikarmak icin ama olmuyormus. Hocasi da ona Allah'a dua et,kalbin temizse mutlaka cikar diyormus. Yani kisaca isin Allaha kalmis vaziyette. Ama ney calmayi cok istedigimi de belirtmek isterim. fakat o kadar sabir degilim malesef.

yine ayni arkadas bir gece ugrasirken ses cikarmayi becermis,telefon etmis hocasina,acaip sevincliymis. Hocasi da bunun icin sukretmelisin,dua etmelisin falan demis. Ertesi gun hocasina dinletmeye gitmis ama malesef yine ses cikmamis,sonra cocuk bunalima girmis ve hastaneye kapatmislar. Bu kismini uydurdum :D (bunalim ve hastane bolumu)
yani bir kere denemekle falan olacak gibi degil.

ben,benim için uzun sayılabilecek bir süredir deniyorum ses çıkarmayı, ama henüz başaramadım, yani tam istediğim gibi ses çıkmıyo.bence bu sevdadan vazgeçmeyen,sonunda kalbini temizlemeyi başarıyor:)

Ney'in parmaktan ziyade nefesle çalınan bir enstrüman olduğunu bilerek çalışmak lazım. Her parmak pozisyonu için farklı nefes şiddeti ve dudak açıları söz konusu. Ben neyzen.com daki metoddan bakarak bir haftada ses çıkarttım, şimdi etüdleri çalışıyorum. İyi bir site orası.

Belki de dedikleri doğru. Ney hakkaten sabır, tasavvuf işi :D

Ben ilk denememde ses çıkarmıştım şimdide az buçuk çalıyorum.Ama oktav falan işleri öldürüyor adamı.Sigarayı bırakmak lazım :?

project17' Alıntı:
Ben ilk denememde ses çıkarmıştım şimdide az buçuk çalıyorum.Ama oktav falan işleri öldürüyor adamı.Sigarayı bırakmak lazım :?

Evet sigara performans ile direkt alakalı. Birçok ney hocası, sigara içen adamın neyi hakkıyla çalamayacağını idda eder....sonra da kendileri içern :lol:

gercektende neyzen.com daki metodlar cok iyi gecen gun ilk defa ney elime aldım ordaki metodla 1 saatte ses cıkarmayı basardım.. yasasın neyzen.com :lol:

Neyzen.com'un sahibi de çok bilgili, çok yardımsever. Acayip yardım etti bana. Zaten sitesinden bu işe ne kadar gönlünü koyduğunu görüyorsunuz.

akinu' Alıntı:
Ney'in parmaktan ziyade nefesle çalınan bir enstrüman olduğunu bilerek çalışmak lazım. Her parmak pozisyonu için farklı nefes şiddeti ve dudak açıları söz konusu. Ben neyzen.com daki metoddan bakarak bir haftada ses çıkarttım, şimdi etüdleri çalışıyorum. İyi bir site orası.

Belki de dedikleri doğru. Ney hakkaten sabır, tasavvuf işi :D

Ney üflerken kafanızın ney'e göre olan açısı da çok önemlidir çünkü kafanızın bu açılardan sapması durumunda nota değeri peslere ve tizlere doğru kayar direkt olarak. Şunu da belirtmek isterim, Mehmet Yücel çok güzel bir iş yapmış bu siteyi kurarak,fakat neyleri hakkında aynı kanıya varmam zor gibi. (Tabii ki bu benim şahsi görüşüm.)

Sence kim iyi yapıyor mesela? Ben bir tek neyzen.com dan ney aldım, başka yerleri bilmiyorum da ondan sordum.

Burada (Adana) Ferhan Gültekin var. İstanbul'da ise Gökhan Özkök var. Ben ikisinden de aldım ney, ikisini de çok begendim. Tavsiye ederim. Gökhan Özkök'ün de sitesi var: www.neyyapim.com buradan da irtibata geçebilirsin kendisiyle. Ferhan Gültekin ile irtibata geçmek istersen tel'ini atarım sana.

ozanoyunbozan' Alıntı:
Burada (Adana) Ferhan Gültekin var. İstanbul'da ise Gökhan Özkök var. Ben ikisinden de aldım ney, ikisini de çok begendim. Tavsiye ederim. Gökhan Özkök'ün de sitesi var: www.neyyapim.com buradan da irtibata geçebilirsin kendisiyle. Ferhan Gültekin ile irtibata geçmek istersen tel'ini atarım sana.

Bu işe yeni girdiğim için pek tecrübem yok. İyi ney nasıl anlaşılır? Hani belli kriteri var mı yoksa sadece bilen biri mi anlar iyiliğini?

Akın' Alıntı:
Bu işe yeni girdiğim için pek tecrübem yok. İyi ney nasıl anlaşılır? Hani belli kriteri var mı yoksa sadece bilen biri mi anlar iyiliğini?

Aslında en sağlamı bu işi meslek olarak icracı ya da üretici kimliği ile sürdürenlere sormaktır. Ama benim bildiğim az da olsa bir iki şey var. Öncelikle eline bir ney aldığın zaman bakacağın ilk şeylerden bir tanesi kaç boğum olduğu. 9 boğum olması şarttır. Onun dışındaki her hangi bir sayı o neyin yanlış açıldığını (üretildiğini) gösterir. Boğumların uzunluğu birbirine mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır. Eğer boğumlar arasında bariz bir şekilde uzunluk farklılıkları mevcut ise o zaman ney yine yanlış açılmıştır.

Ney'in yapıldığı kamışın ise ince ve muntazam yapıda olması, ona daha doğal bir tını vermesi sebebiyle tercih edilir.
Eğer kullanılmış bir ney alırsan, şunu bilmelisin ki neyler zamanla eğikleşebilir. Ama yeni bir ney her zaman düz bir doğrultudadır.

İnternet sitelerinde ney yapılarını incelemişsindir. O yüzden kaliteli bir neyde olması gerekenlerden biri de parazvanelerdir. Bunlar kamışın sağlamlığını arttırmakla birlikte çatlamasını da önler. Çünkü neylerin en hassas kısımları oralardır. Bir de şimdilik tam olarak hatırlamıyorum, ama bazı ney yapımcıları bilgisizlikleri dahilinde başparelerde yapı malzemesi olarak insan sağlığına zararlı olabilecek bir takım maddeler kullanıyorlarmış. Başparenin hammaddesi önemli bir husustur.Gökhan Özkök'e bunu sorabilirsin ben tam olarak o zararlı hammaddenin ismini hatırlayamadım şimdi. Şimdilik benim hatırlayabildiklerim bu kadar ben de aylardır ara verdiğim için uzaklaşmışım biraz bu konudan. Hatırladıkça yazarım. :wink:

Akın' Alıntı:
Sence kim iyi yapıyor mesela? Ben bir tek neyzen.com dan ney aldım, başka yerleri bilmiyorum da ondan sordum.

Akinu kaça aldığını sorabilirmiyim neyi? Gerçi bu başlık üzerinden çok geçmiş ama hatırlıyormusun bende almayı düşünüyorum ama fiyatları hakkında en ufak bir bilgim yok.

Çok çok saol ozan. Bu arada unuttum bak, pan müzikten bir tane Behringer TO100 Tube overdrive aldım. Fiyatı da KDV dahil 50-YTL çok komik fiyat yaaa :lol: Diğer başlıkta yorumlarımı yazacağım.

Bu arada herekesin yeni yılını kutlarım.

Geri