Günümüz bilgisayarlarını açık bırakmanın tehlike yaratması gibi bir durum söz konusu değil gibi...
Burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Çok derinlemesine bahsetmeyeceğim. Dilersen basit google aramaları ile ilgili konular hakkında daha geniş bilgi bulabilirsin. Öncelikle güç kaynağın markalı, iyi bir ürün olmalı. Yüksek watt değerinde olsun demiyorum, ama güç çıkışlarını doğru veren, güvenilir bir marka olması sistem stabilitesi için önemli.
Sistem içi soğutma da oldukça önemli... Kasanın içindeki ısının yükselmesi, böyle bir durumda belki de en büyük risklerden biri. İyi bir güç kaynağı burada da yardımcı olacaktır. Çünkü iyi bir güç kaynağının üzerindeki soğutucular da genel olarak iyi çalışan ve güç kaynağının ısısını kasanın içine vermeyecek türde geliştirilmiştir. Bu da kasa içi sıcaklığa direkt etki eden birşey. Bunun dışında ihtiyaca göre, ekstra kasa içi fanlar, hard disk, ram soğutucuları vs. kullanabilirsin. Ancak unutma ki ne kadar çok fan, o kadar çok gürültü demektir. Overclock edilmemiş bir sistemde, kasanın içini fanlarla doldurmayı çok da anlamlı bulmuyorum açıkçası. Ancak sistemini uzun süre açık bırakmayı planlıyorsan, özellikle işlemci ve güç kaynağı fanlarının kaliteli ürünler olmasına özen göstermeni öneririm. Fanların sistem içindeki havayı nasıl yönlendirdiğini iyi hesaplamanda fayda var, amaç, kasanın içindeki sıcak havayı hızla kasanın dışına atarken, bir yandan da kasaya yeni, temiz hava girişini sağlamak olmalı.
"Yok, ben fanlarla uğraşamam." dersen, su soğutma sistemleri mevcut. İnceleyebilirsin. İyi bir su soğutma sistemi hem daha etkili bir soğutma sağlar, hem de daha sessiz bir sisteme sahip olmana imkan verir.
Toprak hattı... Eh...
2000li yıllarda hala elektrik kesintileri ile vs. uğraşan bir ülke olduğumuz düşünüldüğünde, kesintisiz güç kaynağı da ihtiyaç listesine eklenebilir. Burada sistemi dalgalanmalara karşı koruyan, voltaj regulasyonu yapan seçeneklere bakmakta yarar var. Bu UPS konusunda, forumda kapsamlı bir başlık vardı. Arayıp bulabilirsin.
Her ne kadar artık evimde böyle bir sistem bulundurmuyorsam da, bundan özellikle 90'lı yıllarda, BBS işlettiğim sıralarda aylarca kapatmadığım makinelerim vardı, ki o zamanki sistem mimarileri şimdiki gibi de değildi, şu anki sistemlere kıyasla daha fazla ısınıyorlardı. Sistem içindeki soğutma sistemini mantıklı bir biçimde kurup kaliteli ürünler kullanırsan, bunu iyi bir güç kaynağı ve yeterli bir ups ile desteklersen hata payını minimuma indirmiş olursun.
Bunların dışında, uzun süre çalıştıracağın bir sistemde güç profillerini buna göre tanımlayabilir, uzun süre kullanılmayan (harici disk, monitör vs.) bileşenlerin durdurulmasını sağlayabilirsin. Bu hem güç tasarrufu, hem de söz konusu bileşenlerin ısınmasını önleyeceği için kasa içi ısının düşürülmesinde kolaylık sağlar. Uzun süre açık bırakılacak bir sistemde hız aşırtma işlemlerini çok sağlıklı bulmuyorum. Hatta işlemciyi varolan hızından daha yavaş çalıştırmak bile düşünülebilir. Eğer işlemcinin varolan hızının tamamına ihtiyaç yoksa, biraz yavaşlatmak, işlemcinin ısısını düşürmekte ciddi fark yaratacaktır.
Yine de benim fikrime göre "ne olursa olsu her zaman doğru ve sorunsuz çalışır." diye tanımlayabileceğim bir sistem yok.

Sana düşen, riski minimuma indirmek.
Biraz karışık bir anlatım oldu ama, bu saatte bu kadar.
Kolay gelsin.