[Eski] PC kapanma sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mtfyz

Yeni üye
herkese selamlar..arkadaşlar bi kaç zamandır pc kendi kendine kapanır oldu.. :shock: kapanma derken ekranın kapanmasından vs bahsetmiyorum..elektrik kesintisi gibi tamamen stop ediyor alet..ve sanırım sorunu buldum..(yada bulduğumu sanıyorum)..c diskinde virüs olabilme ihtimali üzerinde duruyorum..bu sonuca nerden vardım? sistemimde yüklü olan norton ile bütün disklerimi taratıyorum..hiçbir sorun yok..virüste yok..gelgelelim c diskini taratmaya başlayınca,bir süre sonra pc kendini kapatıyor..yani taramayı tamamlayamıyorum..pc yi açıp tekrarlıyorum taratmayı fakat tekrar kapanıyor..bi kaç kere denememe rağmen hangi dosya taranırken kapandığını da bulamadım..bu sorun bir virüs kaynaklı sorun olabilir mi? yoksa harddisk sizlere ömür gibi bir durummu?öyle yada değil ne gibi bir işlem yapabilirim bu sorunu düzeltmek adına? şimdiden teşekkürler ...

bu arada üzerinde halen çalıştığım bi projemde gitti bu kapanmalar yüzünden :cry: delirmek üzereyim :evil:

Selam,

kapanma windows kapanýþ ekranýný takip eden bir kapanma deðilse, yani bilgisayar tabiri caizse "küt" diye gidiyorsa bunun sebebi bir virüs olamaz.

Öncelikle C: sürücüsündeki sorunun tesadüfi olmadýðýný doðrulamalýsýn. Yani ekstrem bir þey olmadýðý sürece bir harddisk arýzasý bilgisayarý damdan düþer gibi kapatmaz.

Kapanmadan önce son anda bir mavi ekran görünüyor mu anlamaya çalýþ. Bilgisayarým sað týkla-->properties-->advanced-->startup and recovery altýnda settings bölümüne gel. Orada system failure altýnda automatically restart checkli ise onu boþalt. Ve harddiskini tekrar zorla. Bak bakalým yine kapanýyor mu yoksa mavi ekran mý geliyor bu sefer.

Bu kapanma sorunu genelde güç kaynaðý yüzünden olur. Güç kaynaðý iflasýn eþiðine gelir, sen de fazla akým istediðin zaman talebi karþýlayamaz ve bilgisayara giden gücü keser. Ama önce sorunun bu olduðunu doðrulaman lazým. Bilgisayarýný zorlayacak yazýlýmlar çalýþtýr. Yani ben pek harddisk sorunu olduðunu düþünmüyorum.

Harddiskin kaç yýllýk?

Sorunun nerdeo lduðunu anlamak için problemi bir köþede sýkýþtýrmak lazým. Bu yüzden D sürücüsüne 5 kere c sürücüsüne 1 kere yüklen. Veya tarama yap en basit yolu. D sürücüsünde kapanma sayýsý 0 ve c sürücüsünde direk kapanýyor ise büyük ihtimalle donanýmsal bir harddisk sorunu.

C sürücüsünü defrag etmeyi de deneyeblirsin sorunu sýkýþtýrmak ve yerini bulmak için.

Yedeklerini al!

Biraz kurcala bakalým. Pis iþ...

Kolay gelsin.

selam Batuhan..çok teşekkür ederim alaka gösterdiğin için,sağolasın..şimdi otomatik restart hadisesini kapattım..bi zorlıyım bakalım aleti..sonucu yazacağım..tekrar teşekkür ederim

(bu arada harddiski alalı henüz bi kaç ay oldu..eski bi harddisk değil yani)

Benzer bir sorun bad sector'ümsü bir oluşum sonucu benimde başıma gelmişti. Virus scan değil, scandisk altında bile kendi kendini kapıyordu makine.

Scandisk gibi, hd deki bütün dosyalara erişmeye çalışan uygulamalar ile zorlamanı tavsiye ederim.

maalesef herhangi bir gelişme kaydedemedim..otomatik restart'ı kapatmama rağmen kapanıyor alet..mavi ekranda yok kapanma sırasında..direk kesiliyo herşey..power sorunu gibi gelmeye başladı bana..bir sebepten dolayı güç kesiliyo pc den..diğer disklere taratma yaptırdım defalarca..ama herhangi bi kapanma olayı yaşamadım..ama c de yine durum aynı..taratamıyorum c diskini..Ozan sen nasıl hallettin bu durumu ? (Batuhan tekrar teşekkür ederim bu arada fikirlerin için :wink: )

(Edit: unuttum bunu yazmayı..bugün bi arkadaşım ile finale partisyonları hazırlarkende kapandı pc..o da c diskine kurulu bi program şu an bende..)

Hmm ilginç... Yani bir 10ms bile olsa mavi ekran gözükmüyorsa, harddisk sorunu bile olsa gücü direk power supply dan kesmesi tuhaf. Kapanacaksa bile bir BSOD dan sonra kapanmasý gerekirdi.

Bu durum ancak power supply sorunu olursa olur ama neden d yi taratýrken olmuyor, bu iþleri bulandýrýyor biraz.

Windows CD si ile bilgisayarý aþlatma imkanýn var mý? recovery console a girip chkdsk c: komutuyla yüklü os dýþýndan bir scandisk çalýþtýr bakalým orda da ayný sorun oluyor mu...

Ýhtimalleri deðerlendirmek adýna.

Bu arada sað gösterip sol vuruyor olabilir, arýza birram arýzasý veya anakart arýzasý da olabilir pekala, ama o ihtimalleri deðerlendirmek için harddisk ve power suplly. ile bir alakasý olmadýðýndan emin olmak lazým.

tekrar selam herkese..Batuhan d diskini taratırken kapanma olmaması bana kalırsa d sürücüsündeki yüklemenin çok az olması..yani diskte fazla bişey yok..taş çatlasın 5-10 dosya..pc deki diğer 6 harddisk içinde geçerli bu sorun olmama durumu..sadece c diski böyle..ama c ciddi bir doluluğa sahip..fazla güç gerektirmesi olarak açıklayabiliyorum "c" yi tararken..diğer harddsiklerde onun kadar yoğun değil..

bu arada windows cd ile başlatmayı da denedim..ama yemedi..1..2..3 stop!!! BubbleTrouble teşekkür ederim fikir verdiğin için..bunuda bir deniyim..olmadı alıp kasayı gidiyorum aldığım yere..sorun ne ise çözsünler..daha çok yeni makine..garanti durumları devam yani..bu kadar uğraşmaya değmez..

teşekkür ederim ilgilendiğiniz için :wink: umarım düzeltebileceğim bi şekilde.. :wink:

Yalnızca tarama yaparkenmi kapanıyor? Değilse---->

Bilgisayarın işlemci veya güç kaynağı dışndaki hiçbir sorundan dolayı küt! diye kapandığına rastlamadım. (Batuhanın da bahsettiği mavi ekran olmadan kapanmasından bahsediyorum, ben rastlamadım tabiki, olur olur)

Eğer uzun süredir kullandığn bir makine ise işlemci ve fan başta olmak üzere sıkı bir temizliğe ihtiyacı olabilir makinenin. Kasa toz çekebilecek bir bölgedemi? kasanın açık kapağı varmı?
Kasanın fanları içerideki sıcak havayı dışarı atmak için devamlı çalışır ve doğal olarak kasanın açık olan bölgelerinden(genelde bunun için delikler bulunur kasanın yanlarında) içeri hava alır. Tabi bu deliklere kasa imalatçıları sünger filtre gibi şeyler koymazlar bu yüzden içeri çılgın gibi toz girer. Geçen işlemcinin fanını temizledim anlatmıyorum görmeniz gerekir. Oha! dedim

Şimdi bilgisayarın işlemci durumunu görev yöneticisinden kontrol edersen sorunun işlemciden kaynaklanıp kaynaklanmadığını çözebilirsin. Eğer işlemci değerleri çok yüksek ise:
-Ya fan işlemciyi soğutamıyordur
-ya işlemci arızalıdır
-yada fan işlemciye tam olarak temas etmiyordur.

Yeni işlemcilerde sıkça oluyor bu bunlara dikkat.

nortonu kaldır yerine Nod32 control panel + ad-aware + Ms Spyware Doctor 3 lüsünü dene . ben memnunum bence sorun nortonda ne Hdd ne başka birşey . Ve bu 3lü kesinlikle hiç yormuyor makinayı ve sonuç süper

ben norton u bu olay başıma geldikten sonra kurdum ama :?: nortondan kaynaklandığını pek sanmıyorum ..hala bi sonuca ulaşabilmiş değilim bu arada :evil:

Geçmiş olsun Mustafa...
Ben de bu adam nerelerde diyordum ...
Bence kafadan götür sen bu makineyi aldıgın yere , daha fazla uğraşma, sinirlerin bozulmuş zaten :?

Kolay gelsin

s

Dr Watson loglarında kapanmadan önceki son aktivite olarak ne görünüyor? O kütüklere Administration Tools menüsünden ulaşabilirsin.

M.

Söylediklerine bakýlýrsa, %80 bir psu çözecek sorununu. Ýçine biraz para sýkýþmýþ. Düzelmese de ziyan deðil, çýkartýr bir köþeye koyarsýn. Bu aletlerin ne zaman patlayacaðý belli olmuyor ters bir zamanda eskisi giderse çýkarar yenisini takarsýn. Boþuna para vermiþ olmazsýn yani.

Zaten bugünkü şartlarda DAW'larda en az 350W, ideal olarak 400W PSU olması şart. Yeni jenerasyon modüllerde hız arttıkça güç tüketimi de artıyor.

M.

Bunun birkac sebebi olabilir ve makinayi onume almadan soylemem zor. Ama aklima gelen ve burada yazilmayanlardan biri fanlarin. Ozellikle CPU faninda herhangi bir sorun varsa veya calismiyorsa, CPU belli bir sicakliga eristiginde, kendini korumak icin otomatik olarak kapanir.

serkan' Alıntı:
Geçmiş olsun Mustafa...
Ben de bu adam nerelerde diyordum ...
Bence kafadan götür sen bu makineyi aldıgın yere , daha fazla uğraşma, sinirlerin bozulmuş zaten :?
Kolay gelsin
s

Eyvallah Serkan sağolasın..gerildim resmen ya :shock:

Mahcem' Alıntı:
Zaten bugünkü şartlarda DAW'larda en az 350W, ideal olarak 400W PSU olması şart. Yeni jenerasyon modüllerde hız arttıkça güç tüketimi de artıyor.

M.

evet Mahcem abi..350w şu an bendede...ama ne yaptıysam düzelmedi meret şey..

Tonguç fanların tamamını ve diğer aksanların hepsini tek tek çıkartıp temizledim,güç kablolarını kontrol ettim..herhangi bir problem yok..fanların arasında çalışmayanı yoktu zaten,güç kablolarını kontrol ettim.. ama maalesef..aynı tas aynı hamam :cry: pekde fazla seçenek kalmadı gibi geliyor bana..en son şu power olayına bakıcam artık..herkese tekrar teşekkür ederim zaman ayırdığınız için..

Calisiyor olabilir fanin aslinda, ama ne bileyim, fanin gereginden yavas calismasi bile buna sebep olabilir. Bence bir program ile aletlerine giden elektirige, fan hizlarina ve CPU sicakligina falan goz at harcama yapmadan once. Mesela everest adli programin bedava home edition versiyonu ile bunu yapabilirsin. Buyuk ihtimal motherboard'i ureten firmada bu taz bir utility'de saglar. Web sitelerine gidersen bulabilirsin.

Hocam , sorunun sadece bir diski kullanırken oluştuğunu söylemişsin başka bir şeye bakmadan evvel o diski başka bir makinada deneseydin.
Ya diskte ya da işletim sisteminde -eğer o diskte kuruluysa- sorun var.

Takla,harddsik i başka bir pc de denemedim ama yeni bir windows kuralı henüz 1 haftada bilemedin 10 gün oldu..sebebi zaten bu kapanmalardı..kaldıki sıfır bir windows yüklemeye çalışırken de pc bir kez kapandı..hatta windows u kuramıcam sandım bi an..ama sonra tamamlanana kadar tekrarlamadı kapanmayı..neyse artık,yarın kasayı götüreceğim aldığım yere..bakalım ne çıkacak..sonucu yazarım yine..teşekkür ederim bu arada ilgin için sağolasın :wink:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri