[Eski] Pdf formatındaki notaları cubase ' e girme

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

siyahruya

Yeni üye
Hepinize selamlar,

Elimde bazı operaların pdf formatında notaları mevcut, midi olarak nette bulamadım. Söylemek istediğim kısımları piyano eşlik halinde söylemek istiyorum. Bu notaları tek tek piano roll, yada score editor den yazarak mı girmeliyim? Başka bir yöntem söz konusu olabilir mi?

ilginize teşekkurler

Cubase de varmı bilmiyorum fakat finale adlı nota yazım programında tarayarak notaya dökmek mümkün ama ne kadar başarılı bilmiyorum denemedim. En güzeli piano çalmayı biliyorsan midi klavye ile partileri ayrı ayrı kanallara çalarak kaydetmen..

Selam siyahrüya.. Ben o bahsettiğin işlemi birkaç defa Sibelius'la birlikte gelen Photo Score ile yaptım. Açıkçası pek randıman aldığımı söyleyemem.

Sen opera taratmaktan bahsediyorsun (full score yani yanlış anlamadıysam) ki ben basit iki partili Bach 2 sesli envansiyon taratmıştım, ona rağmen uzun uzun editlemeler yapmak zorunda kalmıştım. Yani sıfırdan piano roll'a geçseydim daha az zamanım giderdi herhalde. Aynı şekilde birkaç nota daha tarattım sırf o özelliği deneyebilmek için ama istediğim gibi olmadı. Elimde çok temiz, okunaklı Shostakovich senfonilerin partisyonları vardı ve bir anda hepsini midiye aktarmak geçti içimden.. Amacım istediğim partileri/kanalları susturup istediklerimi dinlemekti, yakın analizde zaman kazanmak diyelim.. Tabi yalan dolan.. Ya ben beceremedim ya da o teknoloji için biraz daha zaman var herhalde.. Yani notaları taramasına tarıyor fakat çok sorun çıkarıyor.. Mesela;

Bazı trioleleri tat-te-fe olarak yazıyor (bir 8'lik + iki 16'lık), sen onu kendin tekrardan triole haline getiriyorsun. Onun haricinde kaymalar söz konusu oluyor. Eksik ölçü başlayan bir müziğin ilk notasını ölçü başına koyabiliyor. Dolayısıyla sen komple bütün müziği kesip o eksik ölçü olan yere yapıştırman gerekiyor. Öyle olunca da ölçü geçişlerindeki bağları da tek tek senin koyman gerekiyor ve bağsız olan yerlere bağ ekleniyor. Yani 2'lik nota eğer ölçünün sonuna denk geldiyse diğer ölçünün ilk vuruşuna da 4'lük nota koyup bağlıyor falan.. Ha bi de bazen anarmonik olarak değiştiriyor sesleri.. Notada bekar var fakat onu yazmıyor, dolayısıyla bilgisayar onu öncesine göre değerlendirip; öncesinde diyez varsa diyez olarak okuyor ve bambaşka bir müzik tınlıyor. Bunların haricinde unuttuğum başka problemler de olmuştu, zaten bu photo score işinden soğuduktan sonra birdaha pek kurcalamadım. Belki update'leri falan çıkmıştır veya geliştirmişlerdir, bilemiyorum.

Kendi tecrübelerimden sonra rahatlıkla randımansız olduğunu söyleyebilirim.. Ha belki çok yalın bir nota taratacaksındır, o zaman muhtemelen daha az sorun yaşarsın ama full score yemez, düzeltmekle yersin bütün zamanı.. Ben step yazmaya alıştırdım kendimi, o yüzden bahsettiğin eşlik tarzı işleri direk piano roll'a kendim geçiriyorum, kontrol ede ede..

Cevaplar için teşekkurler, operanın tamamını kullanmıyoruz, sadece 5 arya için piyano eşlik gerekiyor. Sanırım, birkaç günümü piyano-roll ile çalışarak geçirmem gerekiyor.

Tekrar teşekkürler

Geri