[Eski] pink sinyali ile DSP değerleri bulmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

özgür abiye sormak istiyorum;

bir muhabbet sırasında "pink" sinyalinden bahsedilmişti. yani crossover'a tam degerde (440Hz - 1kHz gibi belli bir notaya karsılık gelen) bir frekansta bir ses sinyali gönderip, bu sinyal okuyucuları dinleyen bir tuner la tam olarak esleştiinde doğru frekans aralığını bulamamızı sağlıyormuş.

gercekten enstruman akord eder gibi okuyucuların DSP degerlerini bulmak mümkünmüdür?

tabi bu bir fantezi deilse:)

Pink Noise dan bahsediyorsak, o 440Hz (diger isimleriyle fundamental tone, concert A...) degildir. 20-20Khz araliginda her 1/3 oktavda esit agirliktaki siddette sinyalin birlesimden olusur. Bahsetmis oldugun konuyu biraz daha acarsan ne demek istedigin daha anlasilir olacaktir. Eger okuyucu diye bahsettigin hoparlorler ise, pink noise gondererek hangi frekanslarin fazla oldugunu, hangi frekanslari kompanse etmen gerektigini gorebilirsin. Bunun icin Spectrum Analyzer ve Flat Response a sahip bir mikrofona ihtiyacin var.

grego' Alıntı:
Pink Noise dan bahsediyorsak, o 440Hz (diger isimleriyle fundamental tone, concert A...) degildir. 20-20Khz araliginda her 1/3 oktavda esit agirliktaki siddette sinyalin birlesimden olusur. Bahsetmis oldugun konuyu biraz daha acarsan ne demek istedigin daha anlasilir olacaktir. Eger okuyucu diye bahsettigin hoparlorler ise, pink noise gondererek hangi frekanslarin fazla oldugunu, hangi frekanslari kompanse etmen gerektigini gorebilirsin. Bunun icin Spectrum Analyzer ve Flat Response a sahip bir mikrofona ihtiyacin var.

+1

1= bir de yansımasız bir odaya ihtiyacın var. Ben bu işlemi leap-lms ile uzun zamandır yapıyorum.

Valla yazdıklarından hiç bir şey anlamadım, bir fincan kahve içtikten sonra cevap yazıyorum sana.
Pink sinyali dediğin, Pink Noise'dir. Pink Noise, doğada ki insan kulağının duyduğu tüm frekansları eşit şekilde içeren bir sestir.
Tüm seslerin bir nota karşılığı zaten vardır, 440Hz mesela Middle C, yani La notasına denk gelir.
DSP değerini akord aletiyle bulmak? Bu ne demek anlamadım. Sen DSP nin ne olduğunu biliyormusun?
DSP: Yani dijital sound processor: hoparlör sistemlerini dijital olarak işlemek için kullanılan bir çeşit crossoverdır. DSP de değerler şöyle olur:
"CH:1 = 20hz-100hz CH:2=100Hz-1,6Khz CH:3= 1,6Khz-20Khz
CH:1 = EQ1= 80Hz-20Q-+5db"

Şimdi sen bu değerleri Akord aletiyle bulabileceğine inanıyormusun? Bence Ufuk Önen'in kitabını alıp oku. Sound dergisinde bu ay ben senin kullanıcı adınla ilgili bir makale yazdım,"Feedback ile Savaş"; tam 5 sayfa. Alıp okumalısın.

White noise is a sound that contains every frequency within the range of human hearing (generally from 20 hertz to 20 kHz) in equal amounts. Most people perceive this sound as having more high-frequency content than low, but this is not the case. This perception occurs because each successive octave has twice as many frequencies as the one preceding it. For example, from 100 Hz to 200 Hz, there are one hundred discrete frequencies. In the next octave (from 200 Hz to 400 Hz), there are two hundred frequencies.
White noise can be generated on a sound synthesizer. Sound designers can use this sound, with some processing and filtering, to create a multitude of effects such as wind, surf, space whooshes, and rumbles.

Pink noise is a variant of white noise. Pink noise is white noise that has been filtered to reduce the volume at each octave. This is done to compensate for the increase in the number of frequencies per octave. Each octave is reduced by 6 decibels, resulting in a noise sound wave that has equal energy at every octave.

Pink Noise ve White Noise'in ne olduklari ve aralarindaki fark ile ilgili bir bilgi. Istenirse Turkce'ye de cevirebilirim.

grego' Alıntı:
White noise is a sound that contains every frequency within the range of human hearing (generally from 20 hertz to 20 kHz) in equal amounts. Most people perceive this sound as having more high-frequency content than low, but this is not the case. This perception occurs because each successive octave has twice as many frequencies as the one preceding it. For example, from 100 Hz to 200 Hz, there are one hundred discrete frequencies. In the next octave (from 200 Hz to 400 Hz), there are two hundred frequencies.
White noise can be generated on a sound synthesizer. Sound designers can use this sound, with some processing and filtering, to create a multitude of effects such as wind, surf, space whooshes, and rumbles.

Pink noise is a variant of white noise. Pink noise is white noise that has been filtered to reduce the volume at each octave. This is done to compensate for the increase in the number of frequencies per octave. Each octave is reduced by 6 decibels, resulting in a noise sound wave that has equal energy at every octave.

Pink Noise ve White Noise'in ne olduklari ve aralarindaki fark ile ilgili bir bilgi. Istenirse Turkce'ye de cevirebilirim.

Buradaki tanim aradaki farki belirtmek acisindan dogru olsa da white noise ile ilgili tanim teorik olarak dogru degil. Yani kelimelere dokulus hali biraz yaniltici olabilir. White noise hangi merkez frekansi secerseniz secin, sabit bir bant genisliginde esit kuvvet icerir. Buradaki yaniltici olabilecek nokta, white noise'un tam sayi frekansli sinus dalgalarinin birlesiminden olusuyormus gibi gosterilmesi. Eger oyle bir sey olsaydi, butun frekans icerigi 1 hertz'in harmoniklerinden olusacagindan (1, 2, 3, 4 vs...) her saniye basinda bit "cit" sesi duymamiz gerekirdi. Halbuki bu gurultu sinus dalgalarini tune edip ustuste bindirerek olusturulmuyor. Belirli bir aralikta tamamen rastgele degerler ureten (yani x degeri bir onceki degerden etkilenmeyecek) bir sistemi olceklendirip hoparlorlere yollarsaniz duyacaginiz ses white noisedur, yani tamamen "rastgelelik" (ornegin 2^16 yani 65536 yuzlu tamamen homojen ve duzgun bir zari 44100 kere atip cikan sayilari -1 1 arasinda olceklendirip, ses editorunde tek tek sample sample girip dinlerseniz ortaya 1 saniyelik white noise cikar (44.1kHz sampling rate de)). Bu yuzden frekans icerigi 1hz, 2hz, 3hz seklinde tanimlanmak zorunda degildir, hatta oyel olmamasi gerekir. cunku bu durumda bir periyodisite eklemis olursunuz sisteme, bu da onu rastgele olmaktan uzaklastirir.

Onun disinda pink noise ile arasindaki fark dendigi gibidir.

aslında soruyu soran arkadaşın amacını iyice bir anlayabilsek cevabını çok daha kolay bulabileceğimizi sanıyorum.

Ben geçen tanık oldum o pembe sesin kullanım amacına. "Ses hangi monitörden geliyo lan" diye bağırıyor biri, sorunun muhattabı da -sıklıkla ya da genelde- "Buradan gelmiyooo abiii" diye bağırıyor. Sonra 1'den 16'ya kadar filan parmak hesabı yapıp sayıları denkleştiriyorlar birbirleriyle. İcap eden kabloyu denk gelen monitörün arkasına takıyorlar.

Özgür aydınlatırsa iyi olur aslında bu Noise Generator'lar ne işe yarar, niye her masada bulunur? Olsa ne olur, olmasa ne olur?

Dur açalım bir başlık.

edit: Açtım.

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... 482#256482

:))

Zaten senin ağzından kaleme alınmış "müzisyen & ses teknisyeni diyalogları" kitabını hasretle bekliyorum, çok eğlenceli olacağı kesin!
:)

Haddimi bilerekten Can Yücel babayla yan yana giderim bak. Sonra itip kakmayın ama. Habertürklük olmayalım. :D :D :D

bkonuyu tam olarak anlatamamış olmam benim sucum.

daha acıklayıcı bi şekilde anlatayım.
öncelikle bunun sadece bir duyum oldugunu ve ciddiye almadığımı ama yinede boyle bişey alup olamıyacagını merak ediorum. pink sinyalin ne olduğunu bilmiyorum tek bildiğim o tuşa bastığım zaman kesintisiz bir ses yolladığıdır.

bu sinyali actıktan sonra hoparlörün önüne geçip bir tuner la o sinyalin karsılık geldiği notayı bulana kadar crossover'ın frekansını acarsak, doğru notayı tunerda gördüğümüz zaman ki crossoverdaki deger kullandığım hoparlörün DSP değerine eşit oluyormus. JBL jrx 100 hoparlörler kullanıorum ki zaten DSP degerleri acıkca yazıor speakon connecktor'lerinin yanında. bulmak için ugraşmam hiçbirzman.

sadece bu fantezinin gerceklik payı varmıdır bu konuda görüşlerinizi almak istedim. sonucta türk zekası beklenir bazen bole sapıkca seyler:D

DSP değerleri die bahsetiiğim sey işe örneğin üç yollu bir hoparlörün üç okuyucusuna gönderilecek olan üç farklı frekans aralıklarının sınırları, örnegin;

20.000-2.500Hz tiz
2.500-315Hz mid
315-63Hz bas

gibi. (kafadan salladım değerleri)

cahilliğime vermeni rica ederim özgür abi :(

Geri