[Eski] piyano ve klavye armonisi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

shafts

Yeni üye
herkese selam

sanırım sorumu klavyeyle veya piyanoyla ilgilenen ark.lar cevaplar diye düşünüyorum.

8 senedir piyano dersi alıyorum ama herhangi bir derin teori bilgisi olmadan anlıycağınız benim olayım winamp stili çalmak 8. level dayım parçalarda fakat daha değişik şeylerle uğraşmak istiyorum armoni,kompozitörlük tarzı daha çok kendimi ifade edebileceğim tarzlar

öncelikle teori kitabı alıp çalışmaya başladım fakat zorlanmaya başladım hoca haftada 1 gün geliyor ve bende çok yavaş ilerliyorum o bakımdan daha hızlı ilerleyebileceğim teknikler veya kitaplar varsa bildiğiniz

akor ve dizi olarak bilgimi artırmak için ne yapmam lazım mesela herhangi çalan bir parçaya anında akor oturtmak ve eşlik etmek uzun çaba isteyen bişey o yüzden bana yol gösterirseniz bu alanda

jazz teorisi ayrı bir çalışma alanımıdır yani direkt olarak ondan başlamak mı makbuldür tabi dominantları,pentatonicleri bilmek lazım sanırım neler gerekli kısaca onu merak ettim

biraz fazla soru sordum ama cevaplarsanız büyük iyilik yaparsınız

herkese iyi çalışmalar , mutlu kalın

ozan

Öncelikle, winamp stili nedir onu anlamadım. Diğer sorularına gelirsek, armoniyi öğrenmenin çeşitli yolları, çeşitli metodları vardır. Oturup belli bir tarzın (mesela klasik müzik veya caz) kurallarını ezberleyip onları uygulayarak öğrenebilirsin. Veya herşeyin neden sonuç ilişkisini çalışıp yavaş yavaş, ama neyin ne olduğunu bilerek öğrenebilirsin. Ama senin dediğin "parça çalarken akorlarla eşlik etmek" konusu daha farklı. Burada bilmen gereken armoni bilgisi çok değil. Bazı temel şeyleri bilmen ve piyano da pratik yapman gerekir. Bill Dobbins'in "Jazz Piano Harmony" adlı bir kitabı var. Çok temel armonik bilgileri öğrendikten sonra o kitabı çalışırsan çok faydalı olacaktır.

İyi çalışmalar.

açık değildim doğru söylüyorsun winamp stilinden kastım sadece bir parçayı çalmak kısacası player gibi olmak herhangi bi şekilde belli müzisyenlerin ötesine gidememek kastım oydu

tavsiyen için teşkkr

Yardımcı olabildiğim için sevindim. Şimdi hemen evden çıkmam lazım. Akşam birkaç link asacağım.

selam shafts,

bu tur teori kitaplarindan ziyade iyi bir hocayla calismani tavsiye ederim. sahsi fikrim klasik muzik armonisi ile baslamanin daha dogru olacagi yolunda.

gerci amacin sadece duydugun herhangi bir melodinin altina akor basmak ise cok derinlere inmene gerek olacagini zannetmiyorum. yine de bir bilenin yaninda olup isteklerine cevap verebilecek sekilde seni yonlendirmesi daha dogru gibi geliyor ki anladigim kadariyla sen cok temel konulari ogrenmek istiyorsun. aslinda en guzeli bir konuya baslamisken alabildigin kadar yol alip bir melodiyi ogrendiklerin dogrultusunda caz armonisi veya klasik armoniyi kullanarak farkli sekillerde sunmaya calismak. bunlarin yaninda modlari da bilmek de fayda var gibi geliyor... ayrica genelde tum konularda oldugu gibi ogrendiklerini aninda partige gecirmek de dogru bir yol bence.

oğuz'un bahsettigi kitap da sanirim isine yarayabilir. ama en azindan kitabi okumaya baslamadan once bi seyler biliyor olman kitapta yazanlari uygulayabilmen acisindan da iyi olacaktir diye dusunuyorum.

sevgiler

Klasik Batı Müziği Armonisi

Armoni, müziğin evrensel dilidir. Herkes kendince çat pat bir şeyler yapar ve günümüz modern akımları bilinen geleneksel kalıpların dışına taşar ancak her zaman önemli olan armoninin yapısal bütünlüğü ve özgürlük sağlayan önemli kurallarıdır. (Armoniyi piyano armonisi diye ayırmak, John ingilizcesi, François fransızcası...vb. demeye benzer)

Pek çok armoni bilgisi ve sistemi bulunmasıyla birlikte batı müziğinin temeli olan klasik batı müziği armonisi evrensel anlamda esas kabul edilir ve günümüz konservatuvarlarında öğretilir. Elbette armoni hemen başlanacak kadar da basit bir anlayış şekli değildir. Kompozitör olmaktan bahsetmişsiniz, müzik eğitiminiz ne ölçüde bilmiyorum ama belirtmek isterim ki kişi ilk önce solfej bilgisi ile başlamalı, bu oldukça temel ve önemli solfej bilgilerini çok iyi şekilde tamamladıktan sonra armoniye başlamalı, armoniyi bir sistem olarak tamamen kavradıktan sonra da ilgileniyorsa kompozisyon öğrenimi görerek bu yönde devam etmelidir.

Bu bahsettiğim süreç en az 10 yıl sürmektedir. Müzik teorisi hiç hafife alınacak bir mesele değidir. Öncelikle belli terminolojileri kullanmadan önce hedefinizi belirlemeli ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Oldukça zorlu bir yoldan bahsettiğinizi yeniden hatırlatırım ve abarttığımı asla düşünmeyin, bu bahsettiğim adımlardan birini tamamlamadan diğerine geçmek mümkün değildir.

Herkes konuşur, önemli olan ne dediğini bilmektir. :wink:

The Dark Side, kompozitörlük ile söylediklerin doðru. Bu kolay bir iþ deðil, "biraz da kompozisyon öðrenmek istiyorum" diyerek geçiþtirilebilecek bir þey de deðil.

Ama bir iki þeye tekýldým. Solfejden kastýnýn müzik yazma, okuma(ritmik bileþenler dahil bunlara), ve kulak eðitiminin tamamý olduðunu varsayýyorum. Tabi ki solfej armoni ve kompozisyon bilgisi ayrý ayrý gereklidir. Ancak bahsettiðin yöntem(önce biri bitecek sonra öbürü tekniði) biraz saçma geldi kusuruma bakmazsýn umarým. Ayrýca 10 yýl meselesini neye gere ölçüp biçip söyledin, 10 yýlda her þey bitiyor mu, herkes için 10 yýl mý, sonra öðrenecek bir þey kalmýyor mu... Böyle tanýmlardan kaçýnmak lazým diye düþünüyorum. Tarihte 10 yaþýndan evvel eserler veren dahiler olduðu gibi, 50 yaþýna gelip iki notayý bir araya getirememiþ insanlar da mevcut olagelmiþtir muhakkak. Ayrýca kompozisyon eðitimi veren hiç bir kurumun "arkadaþlar 4 sene solfej çalýþýcaz, sonra armoniye geçeceðiz, 4 sene de armoni gerisinde de kompozisyon yapacaðýz" dediðini sanmýyorum.

Yani demek istediðim bunlarýn eðitiminin baþarýlý bir þekilde iç içe ilerleyebileceðidir. Paralel bir þekilde kulak eðitimi, armoni eðitimi ve kompozisyon eðitimi beraber verilebilir. Ve ne kadar sürede baþarý saðlanacaðý yine kiþinin kendi çabasýna baðlýdýr. Bu yüzden 10 sene gibi yuvarlak bir rakam vermek yanlýþ olur. Yani neyin süresi ki bu... 10 senede bu iþ bitmez, bitemez. Ömür boyu öðrenilecek þeyler var. Bunun yanýnda bu eðitim süresince eserler vermek için 10 sene solfej armoni kompozisyon okuyup beklemeye de gerek yok.

Ne demek istediðimi anladýn sanýyorum. Ýnsanlar standart þekillerde ayný biçimde hareket eden yaratýklar deðiller. Ve müzik de teknik yanýndan öte bir þekilde kendini ifade etme yöntemidir. 1 yýllýk müzisyen 1 yýllýk bilgisiyle müzik yazar, 5 yýllýk müzisyen 5, 10 yýllýk olan 10, 50 yýllýk müzisyen ise 50 yýllýk birikimiyle kendini ifade eder. Yani "arkadaþlar müzik yazmak için þu kadar sene bekleyeceksiniz" demek yanlýþ olmuþ bana göre.

Belki bu yolun zorluðunu vurgulamak için öyle yazdýn, ama öyle deðilse bu düþüncene katýlmýyorum.
Saygýlar

Re: Klasik Batı Müziği Armonisi

The Dark Side' Alıntı:
Armoni, müziğin evrensel dilidir. Herkes kendince çat pat bir şeyler yapar ve günümüz modern akımları bilinen geleneksel kalıpların dışına taşar ancak her zaman önemli olan armoninin yapısal bütünlüğü ve özgürlük sağlayan önemli kurallarıdır. (Armoniyi piyano armonisi diye ayırmak, John ingilizcesi, François fransızcası...vb. demeye benzer)

Bu başlıkta konuşulmuş olan konu Piyano armonisiydi. Evet, piyano armonisi bir armoni dalı değildir ama caz piyanistlerinin doğaçlama eşlik yapmak için sol ve sağ elleri için gördükleri eğitim piyano armonisi olarak yerleşmiştir. Nitekim Bill Dobbins'in bu konudaki süper kitabının adıda "Jazz Piano Harmony"dir ve içinde armonik sistemlerle, akor kuruluşlarıyla falan ilgili hiçbirşey anlatılmaz. İlk bölümden "evet, şimdi sizin maj7li min7li dom7li half-dim7li ve dim7li akorları ve kullanımlarını bildiğinizi varsayarak başlıyoruz. Sol elde ilk egzersiz şu" diye girer zaten.

Pek çok armoni bilgisi ve sistemi bulunmasıyla birlikte batı müziğinin temeli olan klasik batı müziği armonisi evrensel anlamda esas kabul edilir ve günümüz konservatuvarlarında öğretilir. Elbette armoni hemen başlanacak kadar da basit bir anlayış şekli değildir. Kompozitör olmaktan bahsetmişsiniz, müzik eğitiminiz ne ölçüde bilmiyorum ama belirtmek isterim ki kişi ilk önce solfej bilgisi ile başlamalı, bu oldukça temel ve önemli solfej bilgilerini çok iyi şekilde tamamladıktan sonra armoniye başlamalı, armoniyi bir sistem olarak tamamen kavradıktan sonra da ilgileniyorsa kompozisyon öğrenimi görerek bu yönde devam etmelidir.

Müzikteki en büyük hurafelerden biri, müzik teorisi=armoni hurafesidir. Müzik teorisi kendisi içinde bir çok dala ayrılır ve her türlü pedagoji bu dalların bir arada öğretilmesini savunur. Yani Rameau'nun 1722'de yazdığı kitapta da beraberdir, Schönberg'in 1930larda yazdığı kitapta da. Eğer sıralı bir eğitim olacaksa da kesinlikle; Solfej, Kontrpuan, Armoni, Form, Orkestrasyon şeklinde olmalıdır. Çünkü az da olsa bunların birbirini takip ettiği söylenebilir. Ama bence müzik teorisi öğrenmenin en güzel yolu kronolojik olarak öğrenmektir. Neden-sonuç ilişkisi daha kolay kurulur.

Ama yine de dediğim gibi bunları bir arada öğrenmek en iyisidir. Hatta bir kompozisyon öğrencisi kesinlikle kompozisyon yaparak başlamalıdır. Temel bir armoni bilgisinden sonra beste yapmaya teşvik edilmelidir ve bestelerde karşılaştığı problemler üzerine, form bilgisi geliştikçe daha karmaşık armoniler vb. öğretilmelidir.

Eğer yukarıda denildiği gibi önce armoniyi komple öğretip sonra kompozisyona geçersek; öğrenci minör subdominantla ilişkilerden whole-tone gamından çıkan akorlara, ne biliyim, 12-tondan pointilistik türlere kadar herşeyi bilir ama form bilmediğinden uygulayamaz. Komposiyona geçip 8 ölçülük küçük parçalar yazmaya başladığında kafası karışır ve büyük ihtimalle kendini yeteneksizlikle suçlar.

Çağımızın en büyük müzik eğitimcilerinden biri olduğunu düşündüğüm Schönberg, Harmonielehre kitabında "The Method of Teaching Harmony" adlı makalesinde şöyle demiş:

Arnold Schönberg' Alıntı:
...The materials involved in the teaching of musical composition are commonly divided up into three subjects: Harmony, Counterpoint and Form......
....This division is adventegous; for it is thereby possible to study seperately the factors which together constitute the technique of musical composition. Nevertheless, the necessity of training in each division of the material, apart from the others, creates excessive separation. The separate subjects then lose their relationship with one another, that affinity which should reunite them in the interest of their common goal: courses in harmony and counterpoint have forgotten that they, together with the study of form, must be the study of composition.....

Çevirisi:
...Müzikal kompozisyon eğitiminde karşımıza çıkan öğeler genel olarak 3 bölüme ayrılır: Armoni, Kontrpuan ve Form...
...Bu ayrım çok faydalıdır; çünkü bu şekilde müzikal kompozisyonu bir araya getiren etmenler ayrı ayrı çalışılabilir. Yine de, bu dalların öğelerini tek başına, diğerlerinden ayrı çalışmak, kopukluk yaratır. Böyle olunca ayrı konular birbirleriyle olan ilişkilerini kaybeder, ama bu benzerlikler tek bir amaç için bir araya gelebilmelidir: armoni ve kontrpuan eğitimleri, form eğitimiyle beraber kompozisyon eğitimini oluşturmalıdır....

Bu bahsettiğim süreç en az 10 yıl sürmektedir. Müzik teorisi hiç hafife alınacak bir mesele değidir. Öncelikle belli terminolojileri kullanmadan önce hedefinizi belirlemeli ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Oldukça zorlu bir yoldan bahsettiğinizi yeniden hatırlatırım ve abarttığımı asla düşünmeyin, bu bahsettiğim adımlardan birini tamamlamadan diğerine geçmek mümkün değildir.

Bence tam tersi. İnsanlar yeni şeyler öğrendikçe fikirleri ve yapmak istedikleri değişebiliyor. Müzik teorisi öğrenmeden önce ne yapacağına karar vermek oldukça sapabilecek bir yola girmektir. Ben kendi kendime müzik teorisi öğrenmeye başladığımda enstrümantel rock şarkıları yazmak istiyordum. Zamanla rock müzikten sıkılmaya başladım, başka yönlere yöneldim. İki gün önce de viyolonsel ve piyano için yazmakta olduğum scherzoyu bitirdim. Bahsettiğin adımlardan herhangi birinin kesinlikle tamanen bitirmedim ama bildiğim öğeleri kullanarak ortaya güzel olduğunu düşündüğüm birşey çıkarttım ve şimdi daha fazla şey öğrenerek yoluma devam ediyorum.

Eminim ki içinde beste yapma dürtüsü olan kimse ilk bestesini yapmak içi 10 sene beklemez. Bir analoji yaparsak bu, bir gitaristi alıp, 10 sene hiç parça çaldırmadan, istediği hiç birşeyi yaptırmadan sadece egzersiz çaldırmaya benzer. Bu egzersizleride "önce alternate picking bitiriyoruz. Evet şimdi 4 sene sadece tapping yapıcaz" şeklinde vermek hiç faydalı olmayacaktır. Önemli olan,o gitaristi, kendini ifade etmek istediği yolda önüne çıkacak engelleri aşacak şekilde eğitmektir.

Edit: Çeviri eklendi.

Oðuz benim anlatmayý beceremediðim þeyi somut örnekler söyleyerek açýklamýþ.

Kontrpuana öncelik verilmesinin önemine oðuz daha önce de deðinmiþti. Gerçekten de kontrpuan ve armoninin beraber yürütülmesinin ne kadar gerekli olduðunu þu anki eðitiminde anlýyorum. Ve böyle açýk bir eðitim aldýðým için de kendimi çok þanslý hissediyorum açýkcasý. Gerçekten bazý þeyleri doðru yolla anlatmak lazým. Þöyle açayým:

Bana müzik teorisi isimli dersi vermeden önce temel ses bilgisi verildi. Hoþ çoðundan haberdardým ama burada eðitim sisteminden bahsediyorum. Tahtaya "çocuklar major scale þöyle yapýlýr minör böyle" yazmak bir iþe yaramaz bunun neden böyle kurulduðunu da anlatmak lazým. Bunlarýn fiziksel temeller üzerine oturduðu(do notasý, selenleri ve bunlarýn sonucu üzerinden elde edeceðimiz diðer frekanslar, bunlarýn dizilimi, ayrý baþlýklarýn konusu) anlatýlmalý. Sonra konsonans disonans ayrýmý yapýlmalý(ki yýllar içinde bu terimlerin karþýlýklarý deðiþti, ve deðiþiyor). Bu temel bilgilerden sonra aslýnda kontrpuan öðrenmek için eksik hiç bir þeyimiz kalmýyor. Ama halen bir çok yerde kontrpuan kompozisyon öðrencilerine çok öte/zor bir þeymiþ gibi aksttiriliyor ve eðitiminin baþlangýcý sonraki yýllara saklanýyor. Kontrpuan temellerini bilmeden good melody nedir ne deðildir bilmeden en basitinden 3 part, 4 part armonizasyon voice leading/part writing nasýl öðretilebilir bilmiyorum. Veya nasýl anlaþýlabilir.

Bu yüzden oðuz'un referans verdiði "Solfej, Kontrpuan, Armoni, Form, Orkestrasyon" sýralamasý gerçekten de çok mantýklý(ancak kesinlikle biri bitsin öbürü baþlasýn þeklinde deðil! Ýç içe!). Ancak bunu yaparken öðrencileri sürekli mevcut bilgilerle bir þeyler üretmeye sevketmek "þart!". Zaten kendini müzisyen gören biri bir þey yazmak için bunlarýn bitmesini kesinlikle bekleyemez.

Bu yüzden eðitim için düþünülen metodlarý gözden geçirmekte yarar var gerçekten.

Ark.lar başlık uzun süre önce açıldı ama çok önemli kitaplar ile karşılaştım öncelikle MARK LEVİNE nin The Jazz Piano Book kitabının oldukça yararlı olduğunu söylemeliyim.Gerçekten çok harika bir kitap örnek ve kitap gidişatı çok düzenli ve kafa karıştırmıyor.Yalnız kitaba başlamadan önce biraz armoni bilginizin olması gerekli diye düşünüyorum yani başlarken augmented yada 7'li , inversion chords(çevrim akorları) yada en basitinden bir E minör nasıl basılır bilmeniz lazım çünkü kitap bunları anlatmadan direkt geçiyor.Ondan sonrasını okuyarak ve bol bol jazz dinleyerek kitapta ilerlemeniz gerekiyor ama kitap yine yetersiz ben açıkcası bir müzik kursunda eğitim almayı düşünüyorum çünkü aklımda tonlarca soru kalıyor bunları er yada geç öğreniyorum ama vakit kaybı oluyor haliyle

Şiddetle kitabı tavsiye ederim piyano armonisi için

Klasik Armoniyi öğrenmeden Caz armonisinde birşeyler olabileceğini sanmıyorum.En azından ben böyle birşeyi yapamayacağımı düşünüyorum ve şimdilik Caz armonisi ile ilgilenmiyorum.Sadece iyi bir caz dinleyicisiyim. Armoni içinse Nurhan CANGAL ın ARMONİ kitabını gerçekten tavsiye ederim.Sade bir dille anlatılmış.Basit ama güzel örneklerle pekiştirilmiş konularla Armoniye başlarken klavuz olarak elden düşmemesi gereken bir kitap bence.

Berklee'nin 4 kitaptan oluşan harmony serisi de başlangıç için uygundur. Caz piyano kitaplarına geçiş için iyi bir zemin hazırlayacağı kanısındayım.

Merhaba Ozan :) Diğerleri gibi uzun uzun yazmadan sorduklarına cevap vermek istedim :)

Öncelikle Jazz çalmak yada bestelemek istiyorsan ve bunu tekniğine uygun (bilimsel olarak) yapmak istiyorsan.Öncelikle klasik armoni dalında kendini geliştirmelisin.Geliştirmelisin diyorum çünkü jazz öğrenebilmek için klasik armonide mükemmel olmak gerekli değildir. (bence) İyi bir akor bilgisi ve öğrendiğin akorları pianoda yada başka bir enstrümanda pratik yaparak geliştimen jazz eğitimine başlamanın ilk adımını oluşturur (bence) O yüzden ikisini bir arada öğrenmende fayda var.Bu arada solfej bilgin iyi olursa hem klasik hemde jazz armonisini daha iyi kavrayabilirsin

Form bilgisine gelince; klasik batı müziği formlarını iyi bir şekilde öğrenebilirsen.Jazz müziğinde, bestelemede de yada yorumda sana büyük faydası dokunacaktır.(ki piyano çalıyorsan az yada çok klasik form bilgin vardır diye düşünüyorum )

Nurhan Cangal ın ARMONİ adlı kitabını tavsiye ediyorum.Eğer ingilizcen yada fransızcan sağlamsa sana tavsiye edebileceğim daha kapsamlı birkaç kitap daha var ama bana göre en iyisi türkçedir.Ana dilde eğitim en iyisi :)) (eğer istersen bana yaz o kitaplarında ismini yazarını sana gönderirim) Yukarıda yazdığım kitap, klasik armoniyi, bana göre en sade dilde anlatan ve aynı zamanda türkiyede yazılmış en kapsamlı armoni kitaplarından biridir.Aynı zamandada eski bir kitap sayılmaz.Sanıyorum basımına yaklaşık beş yıl önce başlandı.O yüzden anlaşılır bir kitaptır.

Bu kitaptan öğreneceğin şeyler seni jazz a da çok iyi bir şekilde hazırlar.

Bu arada sana kendi kanımca bikaç tavsiyede bulunmak isterim.Müziği, hiçbir zaman zor öğrenilen.Bilimsel, yada illada akademik eğitim gerektiren bişey olarak görme.(bu sözüm sana değil bu konu hakkında yorum yapan arkadaşlara ) :) Müzik özgür bir olgudur.Önce şunu yapacaksın sonra şunu gibi deyimler müzisyen insanı karamsar yapar, çalışma isteğini kaçırır.Her insanın öğrenme yetileri birbirinden farklıdır.Örneğin Ray Charles, blues, country yada caz yaparken armoni bilgisine sahip değildi.O herzaman ben kendi halk müziğimi yapıyorum hepsi bu demişti.Dünyada bunun gibi yüzlerce örnek vardır.Senin burada ter dökerek öğrenmek ve iyi bir şekilde yapmak istediğin müziği.Bir bakarsın okuması yazması bile olmayan bir insan mükemmel bir şekilde ve içinden gelerek yapabiliyor.Bu yüzden benim temel olarak üç tavsiyem olacak.Jazz müziği hakkına. Müziği dinle, sev, çalmaya çalış, caldığını hissetiğinde zaten bestede yapmak isteyeceksin ve eşlikte edeceksin bir süre sonra (bu işler pratik meselesi)
Ben bilimsel olarak herşeyi öğrendim şimdi ne yapıyorum alternatif müzik müzik teorisi olmadanda yapıla biliyor müzik kısacası

Sevigyle ve müzikle kal

Geri