[Eski] Power veya anakart problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

cevit

Yeni üye
Merhaba, tamamen müzik dışında donanım problemim var. Fikir almak isterim.

P4HT 3.00GHz işlemcili ve 1GB hafızalı bir bilgisayarım var. Anakartım ASUS P4C800, power olarak ThermalTake 420Watt kullanıyorum.

Cuma günü akşam makine açıldıktan sonra çalışma esnasında aniden kapandı. Standart CPU fanı kullandığımdan ve kasa yan tarafı hep açık olduğundan tozlanmıştır diye düşünerek temizliğini yaptım, kremi sürüp tekrar kapattım. Cuma günü çalışmalarımı yaptım.

Dün akşam (cumartesi) tekrar açmaya kalkıştığımda daha baştan elektrik gitmiyordu bilgisayara. Açma-kapama tuşu çalışmıyor gibi görünüyordu fakat anakartın ledi normal yanıyordu. Kasanın arkasındaki power'ın tuşu ile kapatıp açayım dedim, kapatma esnasında yarım saniyeden de az bir süre olur ya hani, elektrik geldi, fanlar döndü ve tekrar durdular.

Birkaç kez bu işlemi devam ettirdim, power fanlarını temizledim ve bilgisayar açıldı, hatta windows da başladı fakat bu sürede dürekli power'dan çınlama geliyordu, sanırım elektriksel bir atlama ya da kısadevre olacak diye bekledim yanacaksa yansın ne olursa olsun gibi düşünerek... Fakat öyle olmadı, çalışma esnasında tekrar aynı CPU ısınması gibi kapandı makine ve bu süreler 5 dakikayı bulmuyordu windows'un çalıştığı zaman bakımından.

IT'ci bir arkadaşımı aradım, ihtimallerimin hepsinin de olabileceğini söyledi fakat net bir yorum getirmedi. Bu tip durumla karşılaşan birileri var mıdır aramızda? Varsa yardım edebilirse sevinirim. Bilgisayarım oldukça büyük bir hacim ve kütleye sahip olduğundan, ayrıca Delta1010LT bağlantılarını söküp takmak işkence geldiğinden evde yapabileceğim birşey varsa servise götürmeden çözeblmeyi tercih ederim.

Teşekkürler şimdiden.

cevit, birkaç ay önce bu söylediklerinin tamı tamına aynısı başıma geldi. Bilgisayar kendiliğinde kapandı ısındığı içindir dedim ama açmaya çalışınca led yanıyordu ama bilgisayar çalışmadı. Ben de senin yaptığın gibi tozlanmış olabilir diye kasayı en ufak parçasına kadar söküp temizledim. Sonra bilgisayarı çalıştırdığımda bilgisayar son defa açıldı windows ekranı göründü ve tekrar kapandı.Daha sonra açmaya çalıştığımda bilgisayarda tık yoktu. Anakart yandı diye biraz korktum ama neyse ki sadece power yanmış. Yerine bi power aldım sorun kalmadı.

Sanırım seninki de benzer bir problem ama tabi servise göstermen en iyisi. Umarım ufak bişeydir.

Teşekkürler. Power'dan gelen ses zaten ona yoğunlaştırdı beni. Direk power alacağım ve ardından artık laptopa yükselme zamanıdır sanırım.

teknik serviste incelenmeden böyle bir durum için fikir yürütmek çok zor.. power fan'ı olabilir, power olabilir, anakart olabilir.. kısacası bi baktırmak lazım.

Böyle aniden durup dururken kapanma, açýlýrken yataktan kalkmak istemeyen çocuk numarasý yapma gibi durumlar ile karþýlaþtýðýmda, güç kaynaðýný deðiþtirmek problemi "genelde" çözmüþtür.

Arkadaşım bahsettiğiniz problemin 10 larca nedeni olabilir fakat görünen o ki bu 10 larca nedenin hemen hepsi de diğer arkadaşlarımın belirttiği gibi power ile ilgili. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; şayet pc nin bağlı olduğu hatta iyi bir topraklama yoksa halk arasında "kaçak" diye bilinen düzensiz elektrik akımı, aynı kanser gibi, pc de elektriğin gittiği her noktada dolaşır. Bu da özellikle kasa içindeki parçalarda her an bozulma riski demektir. Bence yeni power almadan önce hattı bi kontrol edin. Ne yazık ki ülkemizdeki mükemmel müteahhitler inşaa ettikleri mükemmel kibrit kutularına doğru düzgün topraklama yapmıyorlar, yaptıkları yetersiz toprak hattını da banyo, mutfak gibi yangın çıkma olasılığı yüksek olduğu odalara bağlıyolar. Evinizde ki prizleri bi yoklayın bakalım...

Evdeki hattı kontrol etmedim fakat bulunduğum sitedeki sistemin ve kablolamanın yeterli olduğunun onayını site teknik servisinden aldım.

Bugün gidip 500Watt bir Tagan power-supply aldım. Eski power'ın bozulduğu ve çınlamanın ondan geldiği kesinleşti. Fakat bilgisayar yine açılmadı. Yedekte bir anakartım vardı, onu taktım. Şimdi de saniyede 3 kez açılmaya çalışma işlemi yapıyor, cpu ve power fanları dönüyor, kasa fanı ise açılmaya çalışma hareketi ile senkron bi şekilde dönmeye çalışıyor. Bir türlü sebebini anlayamadım.

Daha üst düzeyde yardımı olabilecek var mıdır acaba aramızda teknik servise gitmeden önce? Acaba CPU da etkilenmiş olabilir mi endişesi taşıyorum. Ama açılamayan bir bilgisayar var ortada... Kafam oldukça karıştı.

Hmm sorunun nerede olduðunu anlamak gerekiyor o zaman. Anakartý ve güç kaynaðý deðiþmiþ bir bilgisayarýn açýlmamasý pek hoþ deðil.

Öncelikle anakarttan her þeyi sök, tek bir ram stick kalsýn. O zaman açýlýp açýlmadýðýna bak, yine açýlmýyorsa, iki anakartýn birden bozuk deðilse iþlemcide bir problem var diyebiliriz. Tabi birden fazla ram ile denemek gerekiyor. Eðer o þekilde açýlýyor ise, yabaþ yavaþ söktüðün þeyleri takarak denemeye baþla, diðer ramlerin varsa onlarý ekle, dene. Sonra kartlarý tek tek takmaya baþla ve dene... Bir yerde patlak verecektir.

"Evdeki hattı kontrol etmedim fakat bulunduğum sitedeki sistemin ve kablolamanın yeterli olduğunun onayını site teknik servisinden aldım." ne yazık ki bu söylem çok lux siteler için dahi her zaman geçerli olmuyor. Kaldı ki sorun "kablolama" değildir. Kendi yaşadığım evimden örnek vereyim. Aynı duvardan geçen iki ayrı hattan birinde topraklama hiç yok, diğerinde ise var. Bunu kendim deneyerek buldum. Şuan bilgisayarımın bağlı olduğu priz ise yan odada :)
Daha önce de belirttiğim gibi yaşadığınız sorunun birçok nedeni olabilir. O nedenle kasa içindeki olası problemleri yerinde görmeden çözmek çoğu zaman hayalidir. Thermaltake ve tagan sizinde bildiğiniz üzere oldukça kaliteli ürünlerdir. Ben kendi adıma (yaklaşık 13 yıldır pc kullanıyorum) bugüne kadar hiç harici power almadım. Buna rağmen 5 yaşının üzerinde bozulan bir power a da rastlamadım. Bu nedenle sizin sorununuzu okuduğumda ilk aklıma gelen soru "bu power nasıl olur da bozulur?" oldu. Bence kilit nokta burası. Bunun nasıl olduğunu çözerseniz, bu durumun kasa içine nasıl bir hasar verebileceğini de bulursunuz sanırım...
Bir kaç sorum olacak:
1-Cuma akşam makina ilk kapanmayı yaşamadan önce voltajda ani bir düşme yada yükselme hissetiniz mi?
2-CPU a voltaj vererek O/C yapıyor musunuz?
3-Bilgisayarınızı çalıştırdığınızda sistem hoperlöründen ses geliyor mu? Geliyorsa nasıl bir ses?
4-Anakart üzerindeki ön panel kontrollerinin bağlantıları doğru mu?
5-Monitörünüzde daha önce çalışırken hiç dalgalanma veya titreme hissetiniz mi?
6-Bios ayarlarını hiç değiştirdiniz mi?

Ben de 18 yıldır PC, 23 yıldır da bilgisayar kullanıcısıyım. Tuhaf bir durum olduğunu en başından beri kabullendim fakat kasam çok çok hantal olduğu için kendim halletmek istemiştim. 3 faz bulunan bir sitede yaşıyorum ve hepsinin de toprak hatlı olduğu bana söylenmişti.

Power'ın bozuk olmaması ihtimali gündeme geldi bu aşamada. 2 anakartın birden bozuk olması ihtimali yok, CPU'ya geldi sıra ve standart CPU fanı kullandığımdan bunun bozuk olması da çok olası.

Batuhan_Bozkurt'un önerisini denemek galiba burada yapılması gereken çünkü diğer yönlerde 6 sorunun bir kısmını siz yazmadan düşünmüştüm fakat şu an için hiçbiri geçerli değil; voltaj oynamadı, O/C hayatımda yapmadım (nasıl yapıldığını, ne olduğunu biliyorum), ses duymuyorum, panel bağlatılarını board değiştirirken kontrol ederek yeniledim, monitör (2 tane kullanıyorum) sorunum yok, bios ayarlarında önemli bir değişiklik yapmadım. Tamamen durup dururken oldu yani aslında hatta yavaş yavaş...

Standart dışı yaşadığım tek problem CPU ile ilgili, o da tahmin edeceğiniz gibi aşırı ısınma. Kaliteli bir fan da bulamıyorum sıfır olarak. Hatta fan almaya gittim, hoşuma giden ve prescott işlemcilere uymayan başka bir fanı alıp geldim uymadığını bile bile çok hoşuma gittiği için... Standart fan kullanıp CPU yaktığımı öğrenirsem çok hüzünleneceğim. Hem de Intel...

Dostum eğer değin gibi voltaj vererek O/C yapmıyorsan, hattında sorun yoksa, ani voltaj şoku yaşamadıysan, herşey normalse yani cpu'nun bozulması çok düşük bir olasılıktır. Stock fan da olsa hatta çalışırken fan dahi durdursan bu olmaz. P4 3.0 Ghz familyasının büyük bir kısmı 90 nm ve 0.13 micron mimariye sahiptir yani küçük birer sobadırlar. Aşırı ısınma derdide bundandır. Stock fan ise gerçekten çok vasat olduğundan (yani mimari açıdan) bükük peteklerinin arası kısa sürede toz dolar ve soğutabilmek için devir çok yükselir (tabi sesi de). Ancak böle dahi olsa işlemci aşırı ısınma ve/veya yanlış voltaj durumunda kapanır. Eğer kusurlu bir ürün aldıysan bu sölediklerimin anlamı kalmaz tabi.
Yazdıklarını toparlarsak; start tuşuna basınca tepki yok veya fanlar hafifçe hareket ediyor, ön panel bağlantıları doğru, sistem hoperlöründen ses gelmiyor, voltaj o/c u yok, aklıma 2 problem geliyor.
1- Her ne kadar ben düşük olasılıklı desem de birşekilde işlemci bozuldu
2- Ön paneldeki start tuşu yandı (bu basit fakat çoğu kişinin ilk bakışta aklına gelmeyecek bir sorundur, olabilir, olmuştur, şaşırmam).
Çözüme yardımcı olmak isterdim ancak daha önce de söylediğim gibi burdan yazılanlar hep havada kalır. Görmek lazım. Umarım bozulduysa bile sadece işlemci bozulmuş olsun. Bence en mantıklısı garantisi süren parçaları ellemeden garantiye götürmektir. Bozulanları ise teknik servise götürmek lazım ama işinin ehli bir servise tabi. İşi sadece yazılım yüklemek olan servisler senin derdini çözemezler. Paspal ama teknik bilgi anlamında iyi bir servis biliyorum daha önce de benim anakartım bozulmuştu götürmüştüm yaptılar. İhtiyaç duyarsan telefonunu verebilirim...
Not: Cpu fanı piyasada bolca mevcut nasıl bulamadın anlamadım o kısmı. Kasa müsaitse ve egzoz fanın da varsa kule tipi olanları öneririm. Unutmadan, işlemcinin garantisi devam ediyorsa mutlaka kendi stock fanı ile garantiye götürmelisin aksi halde kalbul etmeyebiliyorlar diye duymuştum.

Aktardığınız bilgiler ve ayırdığınız zaman için teşekkür ederim. Garanti süresi dolalı çok oluyor, eski bir makine oldu zaten. Ayaklandırabilirsem (inşallah) ikinci makine olarak kullanmayı sürdürmek istiyorum.

Öndeki tuşun bozulmuş olması da olası gerçekten. Artık gücüm kalmadı, haftasonu teknik servis uğraşsın artık. Bu büyük ve ağır kasaya Kadıköy yolları göründü demek. Düşündüğüm bir yer var aklımda ama önereceğiniz yerin de telefonunu almak isterim.

Fan gerçekten bulamıyorum, hala da yok. Yanlış yerlere bakıyor olabilir miyim diye netten de arıyorum ama standart fan dışında bir şey bulamadım gerçekten.

Teşekkürler tekrar.

Cevit, götürmeden önce dediðimi dene. Bütün kartlarý sök, tek ram ile býrak. On board ekran kartý varsa kullandýðýn ekran kartýný da sök, onboard ý kullan, aç bilgisayarý. Bir sorun çýkarsa, sorun takýlý elemanlardan biridir. Çýkmazsa söktüklerinden biridir. Tek tek takýp aç sýrayla, hangisinde sorun yaptýðýný anlarsýn böylece. Kasayý kucaklayýp kadýköye götürmekten daha kolay bence.

Batuhan beyin önerdiği yöntemi de deneyebilirsiniz elbete fakat şu halde bir işe yarayacağını sanmıyorum çünkü (sistem hoparlörünün doğru bağlandığını ve çalıştığını varsayarak) starta basınca gıkı çıkmayan makine ekran kartını sökünce kendine gelir mi muamma :) Olur mu olur :) benim de zamanında eserli bir celeron 1100 üm vardı floopy disk i beğenmezdi. Hoşlanmıyordu ondan belli ki, onu takınca çalışmıyordu.
Haa bu arada start tuşunun bozulup bozulmadığının kontrolünü kendiz de yapabilirsiniz. Board üzerinde kasanın ön panel kontrollerinin takıldığı 12-14 pinli bölümden power anahtarının kontak ederek deneyebilirsiniz bunu. Önce pinlere geçen tüm anahtarları sökün, elinize düz bir kontrol kalemi alın power pinlerinin iki ucunun tepesine kontrol kaleminin ucunu değdirin ve çalışınca hemen çekin. Çalışırsa demek ki start anahtarında bir problem var.

Harddiskleri sökünce power çalışmaya başladı. Nedenini anlayamadım. Harddiskler sağlam. Herşey sağlam. Harddiskleri takınca makine açılmıyor. Yeni anakart-cpu-ram-ekran kartı şeklinde bir upgrade yapıyorum artık, işe kalkışmışken boş oturmayayım dedim.

Harddisklerin saðlam oluþu bir "inanç" mý yoksa deney ile kanýtlanmýþ bir gerçek mi. :) Farklý bir anakart ile denedim demiþtin daha önce, yapacaðýn upgrade de ayný sorunu yaratýrsa?

Bir şekilde harddiskler fazla akım çekiyor olabilir, bu durumda eğer kullandığın power sigortalıysa çalışmayı durduruyordur. Batuhan da sormuş, harddisklerin sağlam olduğundan emin olma. Ama harddisklerde eğer sorun yoksa yine powera bakmak gerekiyor.

:lol: olay iyice çatallaşmış. Sizden birşey rica edecem: Makinanız prize takılı ve power üzerindeki ana şalter açık iken kasa üzerinde metalin çıplak olduğu bir yeri kontrol kalemi ile yoklayın bakalım, kontrol kaleminin ışığı yanıyor mu?

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Harddisklerin sağlam oluşu bir "inanç" mı yoksa deney ile kanıtlanmış bir gerçek mi. :) Farklı bir anakart ile denedim demiştin daha önce, yapacağın upgrade de aynı sorunu yaratırsa?

Harddiskleri başak bilgisayarda çalıştırabiliyorum. Her ikisini ayrı ayrı çalıştırdım, birlikte taktığımda birbirlerine uyuz oluyorlarsa bilemeyeceğim artık :)

Kasa montaja gittiği için artık daha fazla deneme yapamayacağım ama kaçak durumu olmadığını düşünüyorum çünkü kurcalarken yeteri kadar makineyle içli-dışlı olmuştuk ve bir şekilde çarpılmam gerekirdi.

Power-supply zaten en başta yeni bir tane satın almıştım. Eskisi de iyiydi (480W Thermaltake), yenisi de hoş (tagan 500W). Onlardan değil problem.

Zaten eskimişti makine, bu şekilde birbirimize saygımızı kaybetmeden :) yollarımızı ayırmak daha doğru oldu sanırım.

Aldığım parçalar şunlar;

-Intel Core2Duo 2.8GHz işlemci
-Gigabyte GA- EP45-DQ6 (EP ile kastedilen Elektro Piyano mu acaba)
-4GB RAM 1066MHz Kingston ikili paket (XP yalnızca 3 GB görecekmiş, geleceğe dönük bir alım oldu)
-1GB Palit ekran kartı
-1,5TB Seagate HDD

Forumda bir başlıkta Seagate ile ilgili problem okudum ancak seçimimi yapmıştım zaten, o yüzden değiştiremedim.

Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri