[Eski] pro tools da editingde compact komutu ve diger unsurlar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

davulzade

Yeni üye
Herkese merhaba. Pro toools da stüdyoda davul kaydı aldık. Kayıtlar take take yeni playlistler şeklinde yapıldı. böylece yeni öğrendiğim editing işlemini çok rahat yaptım. Ancak ilk defa öğrendiğim bazı şeyler hakkında tedirginim ve sormak istediklerim var. Detaylar şöyle ;

Kaydın yapıldığı makine mac osx sistemli. Kayıtlar stüdyoya ait external hfs dosya sistemli diske yapıldı. Ve her gün ben bu diskten yeni yapılan kayıtları kendi external diskime (fat32 disk kullandım çünkü fat32 hem windows hem mac ile uyumlu dediler) kopyalama yaptım. Kopyalama işlemini mecburen save copy in işlemi ile yaptım çünkü öbür türlü sorun yaşadım.
Evde her gün editleri yaparken bir yandan da bass kayıtları başladı.

1- Ben fat32 diskime attığım projelerinin bazılarını evdeki bilgisayarıma (ntfs disk) atıp yaptım. bazılarını ise direkt external disk üzerinden bitirdim. Şimdi editi biten projeleri ntfs disk ten fat32 ye taşırken dikkat etmem gereken bir nokta var mıdır ( hem mac hem de pc de çalışması için)

2- Biten bass kayıtlarını evdeki editli davulların olduğu diske almak için tekrar save copy in yapmak yerine editlenmiş davul projesini açıp o projede import session data diyip bass kaydının olduğu projeden bassları aldım. Bu yöntem doğru mudur ? ( audio media options dan copy from source yi seçince o bassları benim proje folder ime kopyaladığını düşünüyorum)

3 Diyelim ki bu 2. adımı hatasız yaptım ve elimde de editli davul ve basslar var. bu projeyi ayrı bi isimle temiz bass davul adıyla gitar kaydına hazır bir şekle getirmek istiyorum. Ancak projedeki davul playlistlerinde o kadar çok davul take si var ki ben sadece editte kullandıklarımı birleştirmek ve kullanılmayanları da atmak istiyorum bu yeni dosyada. Çünkü diskte çok yer kaplıyor(14 kanal davul kaydı var ve her proje 3-4 gb civarında) Bunun için pt manual dan compact ve consolidate yi kullanmam gerektiğini öğrendim ancak korkum şu ki bu işlemi yaparken yanlışlıkla elimdeki projedeki(eski proje yenisi değil) kullanılmayan davulları silmekten korkuyorum. Bir kere denemeye cesaret edemedim. Tahmin ettiğim kadarıyla eğer yeni proje ile eski proje aynı ortak audio folderini kullanıyorsa compact işleminden sonra eski takelerin
olduğu proje de çalışmayacaktır.

Bu işlemleri birçok profesyoneller yaşamıştır. Bana bu süreçte nasıl sistematik adım adım gidilir ve nelere dikkat edilmeli diye detaylı olarak yazarsanız çok sevinceceğim. Aslında en ideali tüm davul editleri bittikten sonra basslara başlamak ama malum zaman sıkıntısından dolayı böyle oldu.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın lakin hiçbir detayı esksiksiz vermek istemedim.

1:windows uzerinde kopyaliyorsan dosya boyutuna bak ayni ise problem yoktur
2:copy from u sectikten sonra dogrudur
3:eek:zel bir ayar secmedigin surece protools yaptigin her islemin kopyasini alir
sol pencereden kemndinde gozlemleyebilirsin
consolidate yapmak istedigin yeri sec alt+shift+3 yap.

Davulzade,

1-Pro Tools'da edit yaptıktan sonra sadece session dosyasini, yani Pro Tools icon'lu dosyayı diğer klasöre kopyalaman yeterli. Audio Files klasöründeki dosyalar kayıtlar aynı olduğu sürece bu yeni editlenmiş session fat32'de yer alan dosyaları görecektir. Sanıyorum ntfs'den fat32'ye transfer yaparken dosyaları ziplersen bence hiçbir sorun olmaz.

2-Evet.

3-Temizlemek istediğin dosyayı aç. Timeline'da yer alan bütün regionları highlight yap. Ondan sonra region bin'de select unused regions seçeneğini işaretle. Bu kullanılmayan region'lar seçildiğinde clear düğmesine bas. Ondan sonra çıkacak mesajda remove seçeneğine bas. Böylece bu regionları sessiondan çıkarttın ama silmedin. Sonra save copy in yapıp yeni bir dosya hazırla.

Ikinize de çok teşekkürler. Şimdi görüyorum ki çok kompleks düşünmüşüm. Çözüm çok daha kolaymış. Compact yapmama gerek kalmadı.
Yanlız şöyle bir durum var bazen ntfs den fat 32 e kopyaladığım dosyların büyüklüğünde küçük farklar olabiliyor. Mesela biri 2.09 gb iken diğeri 2.10 gb gibi ya da 2200 mb iken 2112 mb gibi. Ama bu da sanırım ntfs ile fat32 nin en küçük dosya boyunun farklılığıdan olabilr mi ? sanırım bir tanesi en az 8 kb kullanıyor böylece birçok ziyan oluyor. Sonuçta sorun olmaz değil mi ?

İlk sorduğun sorunla ilgili olarak, evet, OS X işletim sistemi orijinal hali ile NTFS formatlı harddiskleri okuyabiliyor ancak yazamıyor. Ama NTFS-3G adlı ücretsiz dağıtılan bir programı OS X'e yükleyerek hiç sorun olmadan OS X'den NTFS harddisklere okuma ve yazma yapabilirsiniz.

http://www.ntfs-3g.org

Biz denedik ve NTFS formatlı harici harddiskleri iki yönlü olarak XP Pro ile OS X arasında gayet güzel de çalıştırdık, okuttuk yazdık (Leopard idi sanırım). Pro Tools session taşıması yaptık ve sorunsuz olarak çalıştık.

OS X ve XP ortamları arasında sıkça çalışıyorsanız bence FAT32'dan mümkün olduğunca kaçının, zira OS X'in timestamp meta bilgileri FAT32'ye geçirilince kayboluyor. Arşivlemelerde ya da çalışmalar arası zaman verildiğinde ileride başınıza sorun çıkarabilir.

Yukarıdaki mini programı yükleyip NTFS çalışmanızı tavsiye ederim.

İkinci sorundaki farklar ise FAT32 ile NTFS formatlama sistemlerinin tanımlayabildikleri maksimum, minimum ve varsayılan cluster büyüklüğü farkından dolayı oluşuyor. Dosyanın büyüklüğü değişmiyor ama dosyanın Harddisk üzerinde işgal ettiği cluster bazında yer miktarı, formatlamada kullanılan cluster büyüklüğü miktarına bağlı olarak değişiyor. Küçük cluster boyutu kullanırsan hard disk kapasitesini daha etkili kullanabilirsin ama okuma yazma hızın düşebilir. Daha büyük cluster boyutu kullanırsan okuma yazma hızın artar ama bu arada ziyan edilen alan da artar. Zira iki ayrı dosyaya ait bilgiler aynı cluster'a yazılamaz, dolayısı ile cluster'da boşta kalan alan başka bir dosyaya ait bilgi ile doldurulamaz.

Örnek olarak, diyelim 17kB büyüklüğünde bir dosyayı hard diske yazacaksın.

Eğer cluster boyutun 4kB ise 5 adet cluster'a o dosyayı sığdırabilir ve 20kB yer ile işi bitirebilirsin. Kullanılamaz olarak bekleyecek alan sadece 3kB olur. Tabii bu arada o bilgiyi okuyup yazabilmek için okuyucu/yazıcı kafa her bir cluster'a ayrı ayrı ulaşmaya çalışıp 5 hamle yapmak zorunda kalacaktır, yani birim zamanda bilgi akışı yavaşlayacaktır.

Eğer 32kB cluster boyutu kullandıysan dosya bir adet 32kB cluster'a yazılacaktır. Okuyucu/yazıcı kafa bir hamlede yazma/okuma işlemini bitireceği için harddiskin okuma yazma hızı yükselecektir, ama bu sefer de âtıl olarak bekleyecek alan miktarı 15kB olacaktır.

Hard diskin kapasitesi yükseldikçe kontrol edebilme açısından cluster boyutlarının yükselmesi de kaçınılmaz olur, zira boot sector'a yazılabilecek cluster index sayısı sınırlıdır. Kapasite ne olursa olsun, bütün kapasite alanını belli sayıda indeks etiketi ile tanımlamak durumundasın. Oradaki tercihler de ya alan kullanım verimliliğini, ya da tanımlanabilecek alan büyüklüğünü sınırlayabilir. FAT32'nin yüksek hard disk kapasitelerinde küçük cluster kullanabilmesi mümkün değildir, oysa NTFS ve HFS daha küçük clusterlar tanımlayabilir. O yüzden yüksek volümlerde FAT32 diğer format sistemleri kadar alan verimli çalışamaz.

Ayrıca Bilgi akış hızının alan kullanım veriminden çok daha önemli olduğu ses/görüntü kayıt düzeneklerinde mümkün olduğunca yüksek cluster boyutu tercih edilir ama bu da alan kullanımının verimsizleşmesine yol açar.

M.

Mahcem abi bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim. tam olarak öğrenmek istediğimi öğrendim sanırım. Yanlız moralim biraz bozuldu çünkü yaklaşık 15 şarkının 13 ünün editleri bitti sayılır kimisi benim internal diskte(fat32 den copy in yapmıştım) kimisi ise halen fat32 harici diskte. Keşke bu soruyu daha önce sorsaydım forumda. Kayıt süreci başladığında mac den ntfs ye copy yapamayınca zaman da kısıtlı diye fat32 disk aldık. Bu saatten sonra sanırım işimiz zor.

Peki şöyle birşeye ne dersiniz :
Davul ve bassların editlerinin bir kısmı fat32 diskte bir kısmı ise benim ntfs internal diskte. Fat32 dekileri de internal ntfs diske atıp tüm temiz editlenmiş kayıtları orda toplayıp hepsini bitirince fat32 li olan external diski formatla ntfs yapsak sonra internal diskteki tüm bu projeleri save copy in ile external diske atıp yeni yapılcak kayıtlara da öyle başlasak. Hatta ntfs bile olsa hiç mac osx e bulaşmadan pc ile devam etsek ?
mantıklı olur mu ?

FAT32'yi NTFS'ye çevirmek kolay, hem de içindeki bilgiyi kaybetmeden. XP'deki convert.exe adlı program o işe yarar. (Ben bunu da denedim, bilgi kaybolmadan çevirim gayet güzel yapıldı, hiç bir yerden bir yere bilgi taşımadan format sistemini FAT'dan NTFS'ye değiştirip devam ettik.)

Bunu yapmak için izlemen gereken yol şu:

Diyelim ki K: harici diskini FAT'dan NTFS'ye çevireceksin.

- Her ihtimale karşı K: diskindeki bilginin bir yedeğini al. Genelde sağlıklı disklerde birşey olmaz, çevirimde bilgi kaybolmaz ama olur ha diskin yüzeyinde hatalar olabilir, denk gelir diye sen emniyetli ol, bir yedek al. Zaten müzik işinde yedeksiz çalışmıyor olman lazım. Birbirinden fiziksel olarak bağımsız üç ayrı yere kopyalanmamış bilgi yaşıyor kabul edilmez dijital ortamda.

- Start Menü > Programlar > Command Prompt ' u aç

- Command Prompt'a şunu yaz: CONVERT K: /FS:NTFS

- Convert.exe K: harfli hard diski ya da volümü NTFS'ye çevirmeye başlayacaktır.

Burada dikkat etmen gereken şu ki, NTFS'ye çevirmeye çalıştığın volüm harfi ile Command Prompt'un o an bulunduğu volüm aynı olamaz. Yani C:\> promptunda iken convert C: diyemezsin. Eğer dersen "mevcut durumda o drive harfine erişemiyorum, sistem yeniden başlatıldığında çevireyim mi?" diye sorar. Evet dersen çevirimi makine yeniden başlatılınca yapar.

Ayrıca çevirimin yapılabilmesi için diskte belli bir kısmın boş olması gerekir, o yüzden ağzına kadar dolu diskleri çeviremeyebilirsin. Convert.exe yer yok değiştiremiyorum der vaz geçer. O durumda bilgiyi başka tarafa yedekleyip diske NTFS format çekmekten başka çaren yok.

Ama her iki durumda da denemekle birşey kaybetmezsin.

Bu arada o bahsettiğim NTFS-3G programını bütün harici disklerinin içine bir klasöre ne olur ne olmaz kopyala. Eğer ileride karşına çıkacak Mac'lardan herhangi birinde o program yüklü değilse hemen oradan okur yüklersin, geri yazmaya başlarsın. Zira Mac normalde NTFS'ye yazamıyor ama okuyabiliyor.

Kolay gelsin.

M.

Mahcem abi çok teşekkür ederim. Lakin bunlar her yerde bulunabilecek bilgiler değil. Kafamdan büyük bir yük kalktı.

Rica ederim. Son olarak söylemeden geçmeyeyim: Formatlama yapmadan FAT32'den NTFS'ye çevirim mümkün, ancak NTFS'den geriye FAT'a çevirim mümkün değil. O yüzden NTFS'den FAT'a geri dönmeniz icap ederse harddiski başka bir yere kopyalayıp tekrar sıfırdan FAT32 format atmanız gerekir.

O yüzden bu gibi işlemlere girişmeden önce mutlaka ve mutlaka bilginin bir yedeğini alın DVD'ye veya başka bir hard diske vesaire.

Kolay gelsin.

Geri