[Eski] Pro Tools ipuçları ve Kısayolları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mahcem

mahcem.com
Evet arkadaşlar,

Pro Tools'da yaşamı kolaylaştıran bildiğiniz kısayollar ve tüyoları bu başlığa toplamaya ne dersiniz?

Lütfen bu başlığa "+1, süper valla, teşekkürler" gibi yorumlar yapmayın. Buradaki tüyolardan herhangi birini derinlemesine tartışmak için ayrı bir başlık açabilirsiniz.

Eğer vereceğiniz tüyo daha önce verilen bir tüyoyla bağlantılı ise bir öncekini alıntılayabilirsiniz.

Tüyo ile ilgili ekran caption vermek isterseniz PrintScrn tuşu ve Paste fonksiyonu ile Paint'e aktaracağınız resimlerinizi Demo Kliniği FTP'sinde açtığım Pro Tools TuyolarıResimleri klasörüne yükleyebilirsiniz.
Resimler şu adres altında görünecektir.
http://www.muziktek.net/demoklinigi/Pro ... Resimleri/
Ortalığın derli toplu olması açısından oraya resimleri yüklemeden önce tüyonuzun adını taşıyan bir klasörün içinde yer alacak şekilde yüklerseniz daha iyi olacaktır. Mesela aşağıdaki ilk örnekteki resimler yukarıdaki adresin altında /send_zoom_in/ adlı bir alt klasörün içinde yer almaktadır.
Bu konuda göstereceğiniz itinaya şimdiden teşekkür ederim.

[Moderatör Edit 210806: Ne yazık ki o imajlar çoktan tarih oldu, ekran görüntüsü asmak isterseniz lütfen şimdilik şu anki resim ekleme özelliklerini kullanın]

Ben ilk tüyo ile başlıyorum.

Buyrun.

Mahcem

Moderatörün son düzenlenenleri:
SEND ASSIGN PENCERESİNDE SEND BUS MİKSER KONSOLU AÇMAK

Bu fonksiyona "Send Assign Seçeneklerine Eşzamanlı Zoom In Yapmak" da denebilir ve Windows'da Ctrl + Sol Fare ve Mac'da Command + Fare Tuşu yardımıyla kullanılır.

Amacı Mikser penceresinde daha rahat Aux Send miksajı yapabilmek için Assignment Grup kontrollerini aynı anda bütün kanallarda bütün detayları ile görebilmek ve ayarlarını değiştirebilmektir.

Bunu, Aux'ları miksaj esnasında veya kayıt esnasında monitor miks olarak kullanma durumundaysak, Aux'ları sanki aşağıdaki ana kanal volüm fader'larıymış gibi aynı anda tek hatta bir arada görmek istediğimizde kullanabiliriz.

Bunu yapabilmek için önce alıştığımız default mikser penceresine bakalım. 1,2, ve 3 Geri vokal tracklarında Aux Send A hattına, 4,5, ve 6. tracklarda ise Send B hattına Aux sinyali göndermişiz:

send_zoom_in_01.JPG

Bunu yapmak için, Ctrl tuşunu basılı tutarken fare ile Send Assign Seçici butonlarından hangisini görmek istiyorsak ona dokunuyoruz. Diyelim Send A'larda ne oluyor görmek istedik ve Ctrl + Send A'ya dokunduk. Mikser penceresinde ilgili Send bölümü hemen şu şekli alıyor:

send_zoom_in_02.JPG

Gördüğünüz gibi üzerinde Aux Send A hattı kullanılan bütün kanallar bir anda o bölümde Send A ayarlarına ne oluyor ne bitiyor bize gösterecek ve değiştirme imkânı verecektir. Send A hattına sinyal göndermeyen kanallarda ise o alan boş kalıyor.

Eğer Send A hattından Send B hattına geçmek ve oradaki dengeler nedir görmek ve değiştirmek istiyorsak yine Ctrl tuşu basılıyken Send A Seçici butonuna dokunuyoruz. Bir düşen menü açılıyor:

send_zoom_in_03.JPG

Düşen menüden Send B'yi seçtiğimiz anda ilgili Send bölümü bize bütün kanallarda Send B hattında ne oluyor önümüze döküyor:

send_zoom_in_04.JPG

Diyelim ki eğer dört ayrı müzisyen için dört ayrı monitör miks kanalı ayırmışsak ve bunları dört ayrı Send hattından onlara göndermişsek, bu özelliği kullanarak onların kulaklık mikslerini sanki aşağıdaki normal fader'lardan yapıyormuş gibi rahatça normal bir mikser havasında yapabiliriz.

Veya bu hatları ana miksaja paralel olarak alternatif miks kanalları için de kullanabiliriz (paralel kompresyon vesaire gibi teknikler için ideal).

Eğer en başa dönüp hangi track'tan hangi Aux'lara gönderilme yapılmış en tepeden görmek istiyorsak tekrar Ctrl ve Send Selector tuşuna basıp düşen menüden Assignments'i seçiyoruz:

send_zoom_in_05.JPG

Bu ilgili Send bölümünü en baştaki mikser penceresi görüntüsüne döndürüyor:

send_zoom_in_06.JPG

Kolay gelsin.

M.

MARKER'ların ALTERNATIF KULLANIMI

Pro Tools üzerinde kanal sayısı fazla olan dosyalarda çalışırken her kanalı görmek için kanal genişliklerini küçük tutmak zorunda kalırız. Ama iş editlemeye, veya ince ayar çekmeye geldiğinde bu küçük kanallar bir işe yaramaz. Şimdi vereceğim tüyo bu sorunu bir kaç değişik yoldan halletmeye yarıyor.
Örnekte kullanılan dosya bir TV programının mixine ait. Normal bir müzik dosyası bundan hayli hayli kanala sahip olabilir.

MIX.jpg

Örnekte görüldüğü üzere bütün kanallar küçük vaziyette mikse devam ediyorum. Bu şekilde edit yapmak ya da ne olup bittiğini görmek pek kolay değil. Dikkat ederseniz video kanalı da "hidden" yani edit penceresinde saklı.
Seçilen kanalları aynı anda saklayıp-göstermek, zoom in ve out yapmak, genişliklerini ayarlamak için "marker" ların yardımını alacağız.
Önce pencereyi hangi kanallarla doldurmayı, ve hangi zoom aşamasında ve hangi büyüklükte görmek istediğinizi uygun yerlerden seçin.
Ben aşağidaki örnekte kanalları "medium" genişlikte ve hafif zoom in şeklinde ayarladım. Daha önce saklı olan video kanalını da görünür hale getirdim ki örnek açısından değişiklik bariz olsun.
Eğer bu müzik dosyası olsaydı sadece davulları, veya sadece gitarları, sadece efektleri vs gösteren bir kaç marker yapardım.

VIDEO.jpg

Dosyanın şu haldeki görünüşünün Marker'ını yapmak için ENTER tuşuna basıyoruz. (İlk resimdeki görünüşün markerını daha önce yapmıştım ki dönüşüm kolay olsun)
Marker penceresi karşımıza çıkıyor:

MARKER.jpg

"Time Properties" bölümüne "none" yani "hiçbiri" diyoruz ki koyduğumuz "marker" zaman çizgisinde bir noktaya sabit olmasın. Eğer bu bölümde "marker" ı işaretlerseniz bu normal bir "memory location" olup yanında diğer ayarlar da gelir. Biz bunu istemiyoruz. Biz marker'a bastığımızda sadece görünüş ayarlarının değişmesini istiyoruz, bulunduğumuz zamandan zıplamayı istemiyoruz. Bu yüzden uygun olan kutucukları işaretliyoruz. OK dediğimizde verdiğimiz isimle beraber markerımız hazırdır.

Marker penceresinden istediğimiz marker'a basarak istediğimiz görünüş pozisyonuna atlıyoruz.
Aşağıdaki örnekte ATMOS kanallarına yoğunlaşmak için bir kaç kanalı kaybedip sadece istediğim kanalları açan bir marker'a bastım:

ATMOS.jpg

Umarım faydalı olur.

Re: SEND ASSIGN PENCERESİNDE SEND BUS MİKSER KONSOLU AÇMAK

Mahcem' Alıntı:

send_zoom_in_02.JPG

Bu fonksiyonun kullanımına bir ilave; eğer Command 8 veya Digi002 gibi bir kontrol yüzeyi kullanıyorsanız bu konumda "Flip" düğmesine basarsanız, kontrol yüzeyindeki dokunmatik fader'lar ve diğer pan/mute/solo düğmeleri üzerinden bu minik send fader'larını ve mute/pan düğmelerini kontrol edebilirsiniz. A, B, C, D, E butonları ile Aux Send mikserleri arasında dolaşabilirsiniz.

Sanki mikser içinde bir mikser daha varmış da bir kademe aşağı inip bir alt mikseri kontrol edermiş gibi.

Süper.

M.

Simdi bahsedecegim pek tuyo sayilmaz. 7.2 ile gelen super Automation seceneklerine bir goz atma diyelim.
Ilk once yeni Automation penceresi nasilmis bir bakalim:

Automation.jpg

Dikkat ederseniz "auto join", "auto match", "preview", ve "capture" diye secenekler eklendi.
Benim pek sevdigim "auto match" nasil calisiyor bir bakalim.

Volume2.jpg

Yeni ozelliklerden biri olan "yazilan otomasyonu gorme" sayesinde (kirmizi cizgiler yeni otomasyon) ne olup bittigini gorebiliyoruz. Dikkat ederseniz onceki otomasyon ince ince islenmis. Ben ise bazi yerlerini "LATCH" modunda duzlestirmisim. Iste "auto match burada devreye giriyor. LATCH modunda olsaniz bile "Auto match" e basar basmaz yeni otomasyon eskiye baglaniyor siz mikse devam ediyorsunuz.

VOLUME1.jpg

Bu resimde alttaki kanal Touch modunda ustteki ise latch modunda "auto match edilmis"

"Preview"'ye basarsaniz otomasyon yazmadan kanalin mikse nasil oturdugunu duyabilir begendiginiz seviyede yandaki oka basarak otomasyona baslatabilirsiniz. Capture ise tam tersi. Begendiniz bir otomasyon seviyesini "capture" a basarak hafizaya alir yandaki ok'u kullanarak "baska bir yerde "punch" edebilirsiniz.
"Auto Join" ise latch modunda "stop" a basip tekrar play ettikten sonra otomasyonun kaldigi yerden devam etmesine yariyor, yani bir sonraki otomasyon degerine ziplamiyor.
Bence PT otomasyon alaninda devrim niteligi tasiyan ozellikler bunlar.

Birkac tuyo da benden, yalniz screenshot koyamiyorum zira yanimda su an pro tools yok, umarim daha sonra...

- Timeline`da mousesuz gezinmek: P ve ; tuslari ile timeline`da trackler arasinda asagi yukari hareket edebilir, TAB ve ctrl + TAB (win) ile seciminize gore ya sonraki ve onceki transiente ya da sonraki region sinirina gidebilirsiniz. Shift + TAB ile bir region sinirindan digerine kadar olan bolgeyi secebilir (ctrl ekelyerek onceki region sinirina dogru hareket edilebilir), daha sonra Shift + P ya da ; ile selection`u yukari ya da asagiadki tracklere yayabilirsiniz. bunlari kullanmayi akil ettigimden beri acikcasi hayatim daha kolaylasti.

- Session`lar arasinda proje tasimak : PT 7 ile gelen group regions ile tum projeyi group ettikten sonra, region list menusunden export region list secenegi ile export edebilirsiniz. Daha sonra baska bir session`unda import region group ile butun trackleri birbirlerine gore olan pozisyonlarini koruyarak yeni session`a aktarabilirsiniz.

- Numeric keypad`siz nudge: Benim gibi notebook`da calisan arkadaslar M ve , ile geriye dogru; . ve/ tuslari ile de ileri dogru secilen deger ya da iki kati kadar nudge yapabilirler.

Simdilik aklima gelenler bunlar oldu.

Aziz.

Ek. Hayat kurtaran quick punch modu: ctrl + shift + P ile quick punch moduna gectiginizde, pro tools arm edilen her track`e 2 voice (cok onemli!!!) atar. bunun nedeni sudur: Mesela bir track`i bir noktaya kadar dinleyip ordan sonra kayda gireceksiniz ama girmek istediginiz yeri kacirip kayit tusuna gec bastiniz. Kaybedilen birsey yok! kayit ettiginiz region`u sol ucundan tutup geriye dogru cektiginizde playback sirasinda da aslinda pro tools`un kayit etmis oldugunu goreceksiniz. Bir nevi emniyet sibopu gibi yani. bu belki de Pro Tools`un iyi bilinmeyen en onemli ozelliklerinden biridir!

Biraz da uyarılardan bahsedelim:

-Pro Control faderları tırnak tanımıyor. Orta ve işaret parmağıyla miks yaparken öbür parmakla başka bir fader'ı alttan ittirmeye kalkarsanız fader geri atlıyor. Tabi bunun bio-elektronik sebepleri var. Gene de uyuz edici.

-"Mute" edilmiş bir "region"i "consolidate" ederseniz meydana gelen dosya ses bilgisi taşımıyor.

-Region Group export edip bu grubu yeni bir session'a import ettiğimizde otomasyonlar kayboluyor.

-PT bilgisayara takılan her türlü drive'a cache yükler. Herhangi bir drive'ı un-mount etmek için önce "workspace" penceresinde sol üst köşeden drive'in ismini seçip "unmount" etmeniz gerekiyor. (Windoze da öyle mi?)

Mundox' Alıntı:
Biraz da uyarılardan bahsedelim:

-Pro Control faderları tırnak tanımıyor. Orta ve işaret parmağıyla miks yaparken öbür parmakla başka bir fader'ı alttan ittirmeye kalkarsanız fader geri atlıyor. Tabi bunun bio-elektronik sebepleri var. Gene de uyuz edici.

Aynı durum C24 de var. İlk seferinde çok şaşırmıştım.

-PT bilgisayara takılan her türlü drive'a cache yükler. Herhangi bir drive'ı un-mount etmek için önce "workspace" penceresinde sol üst köşeden drive'in ismini seçip "unmount" etmeniz gerekiyor. (Windoze da öyle mi?)

Evet öyle.

jumping_cat_music' Alıntı:
- Timeline`da mousesuz gezinmek: Shift + TAB ile bir region sinirindan digerine kadar olan bolgeyi secebilir (ctrl ekelyerek onceki region sinirina dogru hareket edilebilir), daha sonra Shift + P ya da ; ile selection`u yukari ya da asagiadki tracklere yayabilirsiniz. bunlari kullanmayi akil ettigimden beri acikcasi hayatim daha kolaylasti.

Buna Alt tuşu eklendiğinde aynı işlemi geriye doğru yapar.

Shift+Tab+Alt: Seçerek ilerlemek, sadece Tab+Alt cursorı hareket ettirmek.

* Kanallar gruplandiginda , grup aktifken , aralarinda tek bir kanala mudahele edilmek isteniyorsa : CNTR tusuna basili tutularak istenilen mudahele gerceklestirilebilir. Buna sadece volume degil, solo mute vs.. de dahildir.

* Bir region secili iken , CTRL tusuna basili tutup diger bir kanalda ki region a tiklanirsa , secili olan referans kabul edilir ve digeri , secili region in baslangicina tasiir.

* Eger sesiion da tempo bulunmak isteniyorsa : transport da tempoyu sayili olarak gosteren yer tiklanarak aktif edilir , sessiona tempoyu yaziyormusuz gibi. Sonra parca calinirken her vurusta " T " ye basilarak parcanin temposu rahatca bulunabilir...

(PT 7.1 icin konusuyorum)

Biraz da az bilinen kisa yollar:

- CONTROL + asagi/yukari oklar: Secilen kanalin (kanallarin) edit penceresinde yuksekligini degistirir.

-CONTROL + OPTION + APPLE'a basili tutup herhangi bir parametreye tikladiginizda (PAN, EQ ayarlari vs) bu parametreyi Automate eder, CONTROL + APPLE ve parametreye bastiginizda edit duzlemindeki parametreye ait automation view'a gecersiniz.

-Bir kanali solo halinde dinlemek istiyorsaniz CONTROL + NUMERIC 5 tuslarina basin. Secilen kanallar calacak digerleri calmayacaktir. (SOLO yapmaya gerek kalmadan) Scrub icin ise CONTROL + DRAG

(tuslar Apple)

Ben de metronom sesini istediğimiz gibi ayarlama konusundan bahsedeyim;

001.jpg

Öncelikle apple+shift+N tuş kombinasyonuyla yeni bir "Instrument Track" açıyoruz şöyle ki:

002.jpg

Daha sonra altta görünen enstrüman ekleme bölümünden synthesizer vs. ne isterseniz seçiyorsunuz,

003-2.jpg

Alttaki fotoğrafta da göründüğü üzere seçtiğiniz enstrüman "Instrument Track" bölümünde görünecek, transport menüsünü açıp (Apple+1 tuş kombinasyonu) metronom işaretinin üzerine çift tıklarsanız, son fotoğraftaki menü açılacaktır, Output'unuzu seçtiğiniz synthesizer'a yönlendirirseniz, metronom sesiniz synthesizer'a yönlendirilmiş olacaktır.

004-2.jpg

WORKSPACE Pencersinde ses dosyasi seçmek.

PT menusunde "windows" dropdown menuden "workspace"e ulasiyoruz:
workspace.jpg

Buradan bilgisayara bagli butun lokal ve remote drive'larda sesleri bulup audition etme imkanimiz var. Hoparlor ikonuna bastiginizda ses calmaya basliyor, dosyanin neresine basarsaniz da orasi caliyor.
En guzel tarafi da yeni catalog yapip istediginiz sesleri folderlar halinde duzenleme olanagi vermesi. Buradan sese iki klik yapip direk session'a import ediyoruz. Yalniz prefence'lardan "copy files durng import" isaretli olsun ki dosyalar sizin session audio files folder'ina kopya edilsin.

(resim buyuk galiba, su anda kucultme imkanim yok)

SoundReplacer

Eminimki birçoğunuz kullanıyordur ben çok sevdim
sound içinde zayıf kalan kick,snare vs.. gibi sesleri
daha güçlü duyurmak için library mizde bulunan başka soundlarla
desteklemek çok kolay ve çok başarılı

mesela kick imiz zayıf paralel compres hoş olmadı o zaman
kick kanalının altına yeni audıo kanalı açıyoruz
kick kanalını seçip AudıoSuite den SoundReplacer i açıyoruz
istediğimiz sesi import edip gerekli ayarları yaptıktan sonra
process ediyoruz

(başka bir bilgisayarda net e bağlandığım için resim koyamadım)

iyi çalışmalar

Replacement yapmak için

TL Drum Rehab

WaveMachine Labs Drumagog

gibi alternatiflerde var

iyi çalışmalar

Ben de küçük ama yararlı bir kısayolu paylaşayım.

Bir region'ı bir trackten diğerine, yerini koruyarak hızlı biçimde kopyalamak için slip mode'da "alt + drag" yapıyoruz.

Bu şekilde 10 track aşağıya kaydırıyorsanız, dikey olarak yer değiştirmesi işten bile değil, o zaman "ctrl" ile dikey olarak sabitliyoruz kaydırırken, yani "ctrl + alt + drag" yapıyoruz.

Az önce 3-5 mikrofonla kaydettiğiniz gitarların 10 küsür playlistinden en iyi take'leri çekip, az sonraki vokal kaydına hazır hale getirmeye çalışırken kazandırdığı zamanı tahmin edersiniz.

Audio ve Aux Track lerın I/O larına ek yapmak icin I/O secmeden once mac de ctrl, win de windows a basılı tutup tracklere bi tane daha I/O ekleyebilirsiniz.Boylece ornek olarak aynı track ten hem bus 9-10 a, hem 13-14 e out verebilirsiniz. Bu durum da trackteki I/O nun basına + isareti gelir.

Ayrıca alt a basılı tutup I/O secerseniz butun tracklerde aynı I/O secilir.Gene alt a basılı tutarak butun tracklerin yuksekligini aynı anda ayarlayabilirsiniz.

Mac'te "option", windows'ta "alt" modifier tuslari bir kanala yapilan her hangi bir degisikligi butun kanallara uygulamak icin kullanir.

Ayrica islem sadece secilmis bir kac kanala uygulanmak istiyorsak option'un yaninda "shift" kullaniriz.

Bu kombinasyonu dilediginiz isleme uygulayabilirsiniz. I/O secimi olsu, kanal yuksekligi olsun (contol + arrow), mute, solo ves.

Yeni kesfettigim bir Apple atraksiyonunu sizinle paylasayim. (Windows'cu arkadaslar eger sizin de buna benzer bir olanaginiz varsa lutfen paylasin)

Bilindigi uzere Pro Tools menusundeki seceneklerin hepsinde kisa yol yok.
Bu Mac OS X'in Customizable Keyboard Shortcuts ozelligiyle yeni bir hal aldi benim icin. Ozellikle Region isimlerini acip kapamak, scroll secenekleri arasinda hizlica gecis yapmak ve daha nice ozellik artik bir iki tus otede.
Bunu yapmak icin:
SYSTEM PREFERENCES -->
KEYBOARD & MOUSE --> asagiya inip -->
APPLICATION KEYBOARD SHORTCUTS --> Oradan
" + " dugmesine basip yeni bir kisa yol ekliyoruz. Eger Pro Tools listede yoksa -ki ilk defa da olmuyor- other'i seciyoruz. Oradan Pro Tools altinda menu listesindeki herhangi bir secenegi aynen yaziyoruz. Mesela continuous scrolling icin "Continuous" yazip dilediginiz bir tus kombinasyonunu giriyoruz. Mesela ben bunun icin option + apple + 1 tuslarini sectim. Daha once secilmemis kombinasyon olmasi gerekiyor.
Bunu tamamladiktan sonra Pro Tools'u restart ediyoruz.
Iyi eglenceler.

:wink:

Geri