[Eski] Pro Tools ve Cubase SX

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Atalay

Yeni üye
Son 10 gündür Cubasee ile çalışıyorum ve birkaç noktada Protools'un artılarının yanında eksiklerini de gördüm. Bunlar şu ana kadar sadece komutlar ve onlara ulaşım şekilleri, böylece zamandan tasarruf ile ilgili.

- Cubase SX2.2 (3 çıktı yakında onunda tadına bakarız umarım) nin kolaylıklarından biri, waves dosyası üzerinde anında volüm ayarı yapabilmek, Protools için kanal üzerinden volüm moduna geçmek gerekiyor. Sadece bu bile profesyoneller için çok büyük zaman kazancı.

- Protools'da volüm ayarı real time yapılamıyor. Cubase SX2.2 de volüm ayarı yapılırken o dosyadaki desibel değişikliği anında (real time) duyuluyor.

Ne yazık ki Cubase SX 2.2 de hiçbir Waves 3rd party plug-in çalışmıyor. Büyük kayıp!

Atalay' Alıntı:
- Cubase SX2.2 (3 çıktı yakında onunda tadına bakarız umarım) nin kolaylıklarından biri, waves dosyası üzerinde anında volüm ayarı yapabilmek, Protools için kanal üzerinden volüm moduna geçmek gerekiyor. Sadece bu bile profesyoneller için çok büyük zaman kazancı.

- Protools'da volüm ayarı real time yapılamıyor. Cubase SX2.2 de volüm ayarı yapılırken o dosyadaki desibel değişikliği anında (real time) duyuluyor.

Ben tam olarak anlayamadim Atalay. Edit penceresindeki "Show" komutu ile mix penceresindeki fader, I/O ve benzeri kontrolleri edit penceresine de tasiyabiliyoruz. Ayrica otomasyona ya da otomasyon enable edilmemisse pan ve volume gibi kontrollere parca akarken real time olarak mudahele edebiliyoruz.

UfukOnen' Alıntı:
Atalay' Alıntı:

Ben tam olarak anlayamadim Atalay. Edit penceresindeki "Show" komutu ile mix penceresindeki fader, I/O ve benzeri kontrolleri edit penceresine de tasiyabiliyoruz. Ayrica otomasyona ya da otomasyon enable edilmemisse pan ve volume gibi kontrollere parca akarken real time olarak mudahele edebiliyoruz.

Protools edit bölümünde volüm ayarını standart waveform modunda yapamıyoruz (Versiyon 6.4). Volume moduna geçmek gerekiyor.

Protools edit bölümünde parça çalarken waveform üzerinde oynanan volüm parça durmadan etkisini göstermiyor. Durdurup yeniden çalmak gerekiyor. (versiyon 6.4)

Atalay' Alıntı:
Protools edit bölümünde volüm ayarını standart waveform modunda yapamıyoruz (Versiyon 6.4). Volume moduna geçmek gerekiyor.

Protools edit bölümünde parça çalarken waveform üzerinde oynanan volüm parça durmadan etkisini göstermiyor. Durdurup yeniden çalmak gerekiyor. (versiyon 6.4)

Bug mi var acaba 6.4'de. Ben 6.1 kullaniyorum (Mac, Jaguar), bu problemler yok.

Mac versiyonunu bilemem ama bug ile ilgisi yok. Kanallarda görülen wave dosyası, sol tarafındaki kanal adı ve hemen altındaki opsiyonları ile waveform, volume,pan,mute gibi seçenekleri sunuyor. Waveform seçeneği varken ses dosyası üzerine tıklayarak volüm ile ilgili bir işlem yapılmıyor. Volume seçeneği alınınca zaten ses dosyası yarı saydam görünüyor ve volüm çizgisi çıkıyor. Sadeve volüm ile oynanıyor.

Mac'de nasıl?

Protools LE Mac versiyon manueline bakayım netten...

Atalay, ben bu Cubase'de wave plugin kullanamama olayına takıldım. Mesaj atmıştım gözünden kaçmıştır belki. Orada yanıldığın bir şey mi var yoksa ben mi tam anlayamadım çünkü cubase'de wave pluginleri son derece verimli kullanabiliyorsun.

Selçuk DXi çalışıyor ama registerli olarak VST çalışmıyor. Sende registerli ve VST çalışıyorsa ve cubase 2.2 SX ise söyleyiver. DX yaramaz direk çöpe.

Atalay' Alıntı:
Mac versiyonunu bilemem ama bug ile ilgisi yok. Kanallarda görülen wave dosyası, sol tarafındaki kanal adı ve hemen altındaki opsiyonları ile waveform, volume,pan,mute gibi seçenekleri sunuyor. Waveform seçeneği varken ses dosyası üzerine tıklayarak volüm ile ilgili bir işlem yapılmıyor. Volume seçeneği alınınca zaten ses dosyası yarı saydam görünüyor ve volüm çizgisi çıkıyor. Sadeve volüm ile oynanıyor.

Mac'de nasıl?

Protools LE Mac versiyon manueline bakayım netten...

Mac'de de aynisi ama benim demek istedigim "show" komutu ile kanal adi alaninin hemen yanina fader, pan kontrollerini de acmak. ayrica otomasyon enable edilmisse parca akarken mouse (veya controller varsa controller'in fader'lariyla) real time olarak mudahele edebilmekti.

Farkli seylerden de bahsediyor olabiliriz... :lol: :lol: Communication Breakdown! :lol:

Atalay otomasyon çizgilerinden bahsediyor. Ama neyi sıkıntı ettiğini anlayamadım, yani volüm otomasyonu çizgisini tabii ki kanal başından özellikle seçmen lazım, zira orada bir tek volüm otomasyonu yok, pan da var, ayrıca bir de yukarıdaki menüden destructive waveform touch-up da var. Birini kapatmadan diğerini kullanmak pek mümkün değil. O yüzden PT'daki o özellik bana oldukça doğal geldi.

Mahcem,

Tamam ama bir de su durum var: Otomasyon cizgilerini ister mouse'la istersen de controller'daki fader'la parca akarken degistirebiliyorsun ve degisiklikleri duymak icin durdurup baslatmana gerek yok. Sanirim Atalay bu konuda da problem yasiyor.

Ben öyle bir problemle karşılaştığımı hatırlamıyorum, dur bir tekrar etmeye çalışayım, neticeyi bildiririm. Ben de PTLE 6.4.1 kullanıyorum Command¦8 ile beraber.

Bende hala 6.1 ve Jaguar var. Panther'i yuklemedigim icin 6.4'e upgrade etmedim. Bu islerde biraz korkak davranirim ben. Simdi makina tamamen sorunsuz calisiyor, upgrade edersin bir halt olur, sorunsuzsa birak gittigi yere kadar gitsin :D

Olay aşmış! Kısaca Cubase'in volüm ayarı kolay ve çabuk geliyor bana. Read enable konusuna girmeden Cubase de hemen değiştirebiliyorum.

Plugin informationdan baksana abi. Orda görürsen eğer bil ki Waves'i vst olarak kullanıyorsun. Eğer install ederken cubase'in göremeyeceği bir folder'a kurmuşsan pluginleri o zaman yine vst olarak görmezsin.

Atalay, ben diamond bundle kullaniyorum. Ilk yükledigimde ayni sorunu ben de yasamistim. Herseyi denedim olmadi ki ben 3 nesil cubase kullaniyorum. En sonunda cözdüm. Bazi plug-in leri yüklerken informationlari steinberg dosyasina atmiyor. Yada DX önceligi taniyorlar. Insan da salak gibi arayip duruyor. Veri tabanina kadar indigimi hatirliyorum bu sorunla karsilastigimda.
:D

Teşekkürler herkese. Bir iki yabancı forumda da Cubase ile Waves çalışmıyor dediler ben de bıraktım aranmayı. Aslında direkt olarak Waves'e yazıp sormak lazım. Öyle yapayım dedim zaten ama eski login bilgilerimi unutmuşum sıfırdan başlamam gerekti uzadı da uzadı. Birşeyler düşünürüm artık.

Geri