[Eski] Pro Tools'a başlamalımıyım?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

rizlo

Yeni üye
Herkese selamlar,

1.5 yıldır mix,kayıt işleriyle evimden uğraşıyorum. Kayıt,edit ve mixlerimde cubase kullanıyorum. 1. yılda cubase'i bırakıp pro tools'a geçmek ne derece mantıklı?
İngilizcem yeterli ama yeterince anlayıp birşeyler elde edebilirmiyim?
Pro tools'ta basit mixleri yapmak cubase'deki kadar kolaymı?

teşekkürler

Protools ile Cubase arasında temelde hiçbir farklılık yok. Her ikisi de squencer. Her ikisinin de çalışma prensipleri aynı.

Arayüzleri farklı ( Buna çalışmaya başladıktan, emek ve zaman harcadıktan sonra alışacaksındır )
Jargonları farklı ( Birinin aux dediğine diğeri fx send yada cue der. )
Tool işlervleri aynı ama kullanım şekilleri farklı.
Bunlar sadece örneklerden bir kaçı.

Yani 1,5 yıldır cubase kullanıyorum , protools a geçsem ne olur sorusunun cevabı ; Çalışırsan hiçbirşey olmaz.
Dünyanın sonu değil protools.

Doğrudur Abi. Benimde katılmadığım şeyler oluyor. :D Temelde kelimesini bir squencer programının daw içerisindeki yeri anlamında kullandım. Hepsi program yani, bence !

Kendi kayitlarini mixliyorsan, yazilim degistirmenin mantigi yok, baska studyolarda is bakacaksan ProTools bilmen muhtemelen gerekli olacaktir.

Burak' Alıntı:
Kendi kayitlarini mixliyorsan, yazilim degistirmenin mantigi yok, baska studyolarda is bakacaksan ProTools bilmen muhtemelen gerekli olacaktir.

Buna katılıyorum mesela ancak eksik olduğunu da düşünüyorum. Bence bu alanda çalışan insanların '' Bilmiyorum '' deme lüksü yoktur. Tercih çok ayrı bir durumdur. Sen Cubase ile çalışmayı tercih ediyorsundur ancak karşına Protools çıkınca da '' Bu ne arkadaş, hani benim cubase'im '' demiyorsundur.Logic ile karşılaştığında işi prodükte edecek kadar değilse bile , bir sonraki aşamaya devredecek kadar hakimsindir.

Çünkü baside indirgediğinizde, bir yüzeyi temizlemek için 10 çeşit yüzey temizleyici vardır. Ancak sen papatya kokulusunu seviyorsundur. Bu nedenle onu tercih edersin. Günün birinde eline menekşelisini verdiklerinde , '' Ben bununla temizleyemem'' dersen insanlar senin işçiliğini sorgular.

ahmetvuralkaya' Alıntı:
Çünkü baside indirgediğinizde, bir yüzeyi temizlemek için 10 çeşit yüzey temizleyici vardır. Ancak sen papatya kokulusunu seviyorsundur. Bu nedenle onu tercih edersin. Günün birinde eline menekşelisini verdiklerinde , '' Ben bununla temizleyemem'' dersen insanlar senin işçiliğini sorgular.

Ne alakası var yahu? :lol:
Mesela şöyle bir örnek vermek daha doğru olur:
Bir gitarist vardır Fender'den başka gitar çalmamıştır hayatında. Eline ver bakalım Gibson'ı.
Çalar çalmasına ama Fender'de verdiği performansı veremez.
Ya da boyu 1:60 olan davulcuyu 1:80'lik adamın davuluna oturt. :twisted:

Bir programı hakkı ile kullanabilmek için altını üstüne getirmek lazım, bu da çok zaman alan bir şey.
Bence birini seçip üstüne uzman olmak, ve diğerlerine de el verdikçe yönelmek mantıklı tabi.

Ben 13 senedir bu işten ekmek yiyorum, ev geçindiriyorum. Pro Tools'tan başka bir programa dokunmadım.
Artık şans mı bilemiyorum ama kimse de Logic ya da Cubase biliyor musun diye sormadı.

Benim buradaki arkadaşa tavsiyem henüz yol yakınken PT'a geçmesi. :wink:

Mundox' Alıntı:

Aslında aynı alakayı kurmuşsun Vedat Abi sende. Müzikal bir örnek üzerinden olmuş seninkisi hepsi bu.
Eline Fender'den başka gitar almayan adama gitarist denmesi kadar alakası var bence :D

Mundox' Alıntı:
Bir programı hakkı ile kullanabilmek için altını üstüne getirmek lazım, bu da çok zaman alan bir şey.
Bence birini seçip üstüne uzman olmak, ve diğerlerine de el verdikçe yönelmek mantıklı tabi.

Söylemek istediğim şey tam da buydu.

Mundox' Alıntı:
Ben 13 senedir bu işten ekmek yiyorum, ev geçindiriyorum. Pro Tools'tan başka bir programa dokunmadım.
Artık şans mı bilemiyorum ama kimse de Logic ya da Cubase biliyor musun diye sormadı.

Bence kesinlikle şanslısın Abi. O projede mutlak seninle çalışmak isteselerdi ve sana tanıyabilecekleri başka bir imkan olmasaydı , o durumda ne cevap verecektin ?

Mundox' Alıntı:
Benim buradaki arkadaşa tavsiyem henüz yol yakınken PT'a geçmesi. :wink:

Benim de tavsiyemdir, geçsin tabi. Bir tanesini çok sıkı öğrensin. Günümüz standartlarında en yükarıya yazması gereken başlık ProTools'dur. Ama Logic de kucalasın , Cubase'de , Ableton Live'da..vs. Şans eseri birisi biliyor musun diye sorduğunda verecek daha olumlu bir cevabı olur.

Bence kesinlikle şanslısın Abi. O projede mutlak seninle çalışmak isteselerdi ve sana tanıyabilecekleri başka bir imkan olmasaydı , o durumda ne cevap verecektin ?

SSL Pro Convert, Digi Translator, OMF, Stem Bounce...

grego' Alıntı:

SSL Pro Convert, Digi Translator, OMF, Stem Bounce...

Abi olayın başını kaçırdın sanırım. Ortada henüz birşey yokken, yani sıfırdan aldığımızı var sayarsak üzerine konuşuyorum. OMF veya stem alıp evinde projeyi mikslersin , yada key programlar kullanırsın kendine geçici çözümler yaratırsın durumu farklı. Dediğim gibi, endüstri standartı olmuş bir programı ana başlığın olarak alıp , diğerlerine de kapılarını kapatmamalısın. Çünkü ben bir stüdyoda ses üretiminde çalışıp, sadece X programı bilirim diyen birini düşünemiyorum.

Ne alakası var yahu?
Mesela şöyle bir örnek vermek daha doğru olur:
Bir gitarist vardır Fender'den başka gitar çalmamıştır hayatında. Eline ver bakalım Gibson'ı.
Çalar çalmasına ama Fender'de verdiği performansı veremez.
Ya da boyu 1:60 olan davulcuyu 1:80'lik adamın davuluna oturt.

Benim buradaki arkadaşa tavsiyem henüz yol yakınken PT'a geçmesi.

Vedat örnekler bombaymış gece gece güldüm:)

Son paragraf için +1 diyorum... :D

ahmetvuralkaya' Alıntı:
Mundox' Alıntı:

Aslında aynı alakayı kurmuşsun Vedat Abi sende. Müzikal bir örnek üzerinden olmuş seninkisi hepsi bu.

Ahmet'cim senin verdiğin yüzey temizleyici örneğindeki problem şu:
Bütün yüzey temizleyicileri hemen hemen aynı prensiple çalışır: Eline bezi alırsın, temizleyiciyi yüzeye sıkarsın. Birini kullanan hepsini kullanabilir. Ama senin de dediğin gibi kokusunu beğenmediğini tercih etmezsin.
DAW'da ise durum böyle değil, ben onu izah etmeye çalıştım. Birini kullanan ha deyince öbürkünü de kullanamaz, biraz zaman alır.

ahmetvuralkaya' Alıntı:

İnsanlar çoğu zaman şanslarını kendi yaratır. Baştan Pro Tools'a gömülüp kalma kararımı iyi ki vermişim ki bu gibi sorunlar yaşamamışım. :twisted:

Anlıyorum Vedat Abi. Aslında aynı şey üzerinde konuştuğumuza da eminim.Hadrware anlamında değil, sadece software bazında düşürüsek. Nitekim bütün gitarların hemen hemen aynı prensiple çalışmaları gibi. ( En azından bir fender ile gibson ın ) :D

Protools ile kesinlikle bir sorunum yok. Cubase ile de, diğerleriyle de. Hiç birinin fanatiği değilim. Hepsi işimi görüyor. Ancak bir yere gittiğimde karşıma % 80 Protools çıkacağı gerçeğini gözardı etmiyorum.

ilgi,tartışma ve fikir trafiğiniz için teşekkür ederim :D

pen pro tools'a ufaktan geçeyim o zaman :D

Geri