[Eski] Pro Tools'u Kullanamıyorum ! (Ayarlar)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

sc2oo7

Yeni üye
Arkadaşlar tarihi eser bi mbox ses kartı varmış onu kullanmaya çalıştım fakat kullanamadım.Mbox 1 serisinden sanırım 2001 yılından kalma.Her neyse Pro Tools 8 LE yi kurdum ( verdiği driverlar çalışmıyor ) program eksiksiz çalışıyor ama kayıt giremiyorum.B1 Condenser Mik. var ayarları nasıl olmalı acaba yardım edermisiniz?

1) Foruma hoşgeldin.

2) Hepsini kalın karfle yazmana gerek yok, normal yazdığına vereceğimizden daha çabuk cevap vermiyoruz öyle bağırarak yazınca. Forum kurallarına iyice bir göz atıver, orda yazdık bütün bunları.

3) Sonra MBox üzerinde mikrofonu bağladığın kanalın Mic/Line seçicisini Mic'e getir, +48V Fantom düğmesine bas, mikrofon kazanç düğmesini (mic gain) saat yönünde ortaya getir.

4) Ekranda kaydedeceğin kanalın (track) Input seçici menüsünü mikrofonu bağladığın girişin adına yönlendir (Mic 1 gibi), sonra R düğmesine bas, kırmızıya dönsün.

5) Kanalın Audio 1 yazan kutucuğuna tıkla, o kelimeyi Vokal 01 olarak değiştir. (Her yeni kanal açtığında o kanala kaydedeceğin şeyin adını kanala isim olarak kayıda girmeden önce ver ki sonradan hangisinin içinde ne olduğunu tek tek dinlemeden bilemeyeceğin yüzlerce Audio 05, Audio 172.3.1 gibi beynini sulandıran wav dosyaların olmasın.)

6) Mikrofona konuş, R'si kırmızı olan kanalın vumetresi yeşilimsi oynamalı. Seviyeyi yeşil ortalara vuracak şekilde ayarla, fazla sarılara çıkmasın, hele tepe kırmızıyı hiç yakmasın. Eğer ibre oynamıyorsa kablondan başlayarak daha önceki bütün maddeleri gözden geçir.

7) Sonra yukardaki menüde içinde nokta bulunan büyük Rec(ord) tuşuna bas, kırmızı yanıp sönmeye başlar. Kayıda hazır demektir. Sağa doğru bakan üçgenli Play tuşuna bastığın anda kayda girer, akan kanalda kaydedilen sinyalin dalga formunun oluştuğunu görürsün.

8 ) Kayıttan çıktıktan sonra Ctrl+S yap, session dosyasının son halini hemen harddiske kaydet.

M.

İlk önce kalın yazdığım için özür dilerim alışkanlık olmuş artık kusura bakmayın.

Dediğiniz tüm kısımları yaptım fakat 6. kısımda takıldım,kırmızı olarak ilerliyor yeşil yapamadım.
Yeşil yapmak hakkında biraz daha bilgi verebilirseniz sevinirim.

Ayrıca teşekkürler.

Sesim kayıta girmiyor sadece düz bir çizgi kırmızı olarak ilerliyor.Bazen kayıt alıyomuş gibi oluyor ama ses çıkmıyor.

OS: Windows XP / W7 Driver'ı yok diye XP'ye çevirdim. Pro Tools LE 8.0 olması gerek.

Kablonu ve mikrofonunu başka yerde dene, doğru çalıştıklarından emin ol. MBox üzerindeki kazanç potansını açtığından emin ol. Proramın içinde track input'u doğru girişe yönlendirdiğinden emin ol. Bağlanan giriş seçicisinin line'da değil mic'de olduğundan emin ol.

M.

Giriş kablosu XLR mi olması gerek ? TRS de olabilir mi ?

----------------------------------------------------------------------

Diğer konularından yola çıkarak XLR olması gerektiğini anladım.Ben gidip bir XLR kablo alayım.Sağolasın abi :)

XLR.

El kitabını indir ve oku. Orada diyagramlarla hangi giriş için ne kablo kullanman gerektiğini söyler.

M.

Abi kablo yaptırdım,taktım herşeyini yaptım gayet güzel sesim çıkıyor fakat patır patır sesler geliyor.Sebebi ne olabilir ? Ben konuştukça patır patır patır sesler çok rahatsız ediyor ?

ve ekstra olarak

rec yaptıktan sonra patır patır ses çıkıyor demiştim ya recten sonra mikrofon sesini kolonlara verincede patır patır ses çıkıyor ve hafif yankı yapıyor.

Onboard ses kartını BIOS'tan ve Windows'tan disable et.

Hoparlörler ses verecek şekilde açıkken mikrofonu açık tutma, kayıt alma. Mikrofondan kayıt alırken sesi duymak için çeperi kapalı kulaklık kullan, hoparlörlerin sesini kapat.

Hatta kayıt yaptığın kanalın M düğmesine basıp çıkışının hoparlöre gitmesini engelle, duyumu monitor mix düğmesini ortaya getirerek yap.

Mikrofon kazancını (gain) çok açma, makul seviyede tut.

M.

Çok teşekkürler oldu sağolun.Fakat tek bir eksiğim kaldı;
Kayıt ettiklerimi nasıl mp3 haline getirebilirim?

Pro Tools'dan mp3 çıktı alabilmen için mp3 konvertör opsiyonunu aktif hale getirmen gerekir. Kodunu Avid web sitesinden alman gerekiyor, ilave bir ücreti var 15$ kadar.

Onu açtıktan sonra mp3 haline getirmek istediğin kısmı üst zaman barından seç (highlight et). Sonra File menüsünden Bounce to Disk > Audio'yu seç. Oradan dosya tipi olarak interleaved stereo mp3'ü seçip çözünürlük/kalite ayarlarını istediğin gibi seçip Bounce düğmesine bas. Sana şarkının mp3'e dönüştürülen halini çalarken çevirimi yapar, diskte gösterdiğin yere kaydeder.

Hayırlı olsun.

M.

Çıkışlarını MP3 alma. Wav ya da Aiff al, sonra iTunes gibi bir program kullanarak MP3'e çevir. Kayıpsız formatı bulunsun elinde.

Protoolstan wav çıkış al, itunesta convert to mp3 yap. Yardım istediğin nokta tam olarak neresi, gelip ben mi bounce edeyim? :)

Çıldırıyorum sanırım.Herşey güzel sorun yok gibi görünüyor,kulaklığı takıyorum kayıta giriyorum fakat müzik sesi benim sesimden fazla geliyor,ses ayarıyla oynuyorum müziğin sesini azaltıyorum benim sesimi açıyorum bu sefer iyice karışıyor işler.Bu işin püf noktası varmı acaba ?

veya Adobe Audition kullanma şansım varmı ?

Geri