[Eski] Profesyonel Mikser Seçimi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

basstone

Yeni üye
Merhaba...
Öncelikle bu forumu yaklaşık 3 yıldır takip ettiğimi, her sayfasını, her başlığını hatta özel atışmaları bile :) üşenmeden okuduğumu söylemek istiyorum.
Ben 12 yıldır gitar çalıyorum ve müzik hayatımın devamında yaklaşık 7 yıldır da Konya'da bir prova ve demo kayıt stüdyosu işletip aynı zamanda da stüdyo teknisyenliğini yapıyorum. Çoğu insanın müzikal sektör açısından aklına bile gelmeyecek, hatta küçümsenebilecek olan; döküman, teknik bilgi, kalifiye ve profesyonel insanların bile çok kıt olduğu Konya'da yaptığım bazı besteler bazı işler Türkiye çapında dereceler aldı. Bunun gururu beni her geçen gün daha da heyecanlandırıyor. Ayrıca bir de müzik organiasyon şirketim var; buna bağlı olarak ta kendimize ait olan profesyonel ses & sahne & ışık sistemlerini kuruyorum.
Peki madem bu kadar müziğin içindesin de neden bu kadar yıldır sadece forumu okumayla geçirdin vaktini derseniz galiba başlarda biraz çekingenlik sonradan da biraz üşengeçlik ya da hazıra konma duygusu diyebilirim :)
Ama artık ben de elimden geldiğince merak ettiklerimi, dertlerimi, faydalı olablirsem de kendi tecrübelerimi sizle paylaşmak istiyorum...

Şimdi soruma geleyim;
Canlı performans için 32 kanal ve en az 6 auxlu (direkt 6 aux) bir mikser ihtiyacım var; piyasayı baya araştırdım ve araştırmalarım sonucunda dört tane marka kaldı elimde.
Sizlerin fikirleri ve tavsiyeleri nelerdir bunu öğrenmek istiyorum teşekkürler şimdiden...
Liste fiyatları...
1. Soundcraft Spirit Live 4 = 4.300 $
2. Allen & Heat GL2400 = 5.300 $
3. Phonic 4283 ( Phonic ne alaka ? diyebilirsiniz ama özellikleri ve fiyatı çok başarılı, ancak potans kalitesi, gücü ve tonlamadaki yumuşaklığı hakkında bir bilgiye sahip değilim ) = 2.300 $
4. Carvin C3244 = 2.450 $

SOUNDCRAFT
spirit_live_4_2.gif

ALLEN & HEAT
GL2400-32-large.jpg

PHONIC
img79249-65057.jpg

CARVIN
carvinconcert44c3244.jpg

Sadece analog masa mı düşünüyorsunuz? 5000$ seviyeisnde dijital ve split masalarda var. Örneğin Mackie tt 24

24 / 8 bus /12 aux (pre-post) . En çok store ve recall özelliğini sevmiştim ben. Bu 2-3 topluluğun aynı yerde sahne aldığı durumlarda inanılmaz bir kolaylık. Yazılı ne varsa tutuyor ve geri çağırıyor. Dsp işlemcinin ayarlarını bile.

Ayrıca stereo kaynak girişi ( cd/laptop ) talkback mikrofon , her kanalda
4 band parametrik eq , dinamik işlemciler , hipass filtre ve fx , usb ile laptopa bağlanma, tek tuş ile Foh'dan monitör özelliğine geçme , iki tt 24'ü birbiri ile entegre etme , arka paneldeki boş slotlar ile i/o imkanlarını genişletme aklıma ilk gelenler. Bence bu kadar özelliğe bu fiyat uygun. Bir bakmakta fayda var. Bu masanın istanbuldaki önemli açık /kapalı sahnelerde önemli sanatçılarda kullanıldığına çok şahit oldum.

Bakın digital konsollar elbette iyidir ama analog kadar herşey elinin altında değildir yani pratik değildir, tamam zamanla çözersinizde ama analog kalıcıdır. Mesela feedback olayı diyelimki ötme yapıcak mic ler var hadi onlarıda tahmin edebiiyosun bi kaç ihtimal var genelde ya vokal ya overheadler yada falan filan neyse şimdi sahnede ötmeye başladı teki sen o öteni bulacaksın ki tahminde etsen onu doğru bulup eq menüsüne girip knob lar ile doğru frekansları kesene kadar cayırtı cayırtı ortalığı alıp götürebilir. Ama analogda elinin altında zırt diye ulaşırsın ama digitali asla kötülemem ben sadece ihtimalden bahsettim. Bence Soundcraft al derim zaten Phonic le Carvin i baştan ele ve Allenheath de ikinci ihtimalin olsun.

Seçimini şöyle yap.

İki ayrı fiyat alanındasın. Zira ilk ikisinin fiyatı son ikisinin iki katı ve görnüşte aynı özelliklere sahip olmuş olsalarda aralarında hardware açısından çok büyük kalite farkı vardır. Bunun da en büyük etkisi potansiyometrelere olur. Özellikle fader kalitesi.

Soundcraft vs Allen & Heath

ve

Phonic vs Carvin

Eğer çok büyük volümde iş yapıyorsan Soundcraft ya da Allen & Heath düşün. Yoksa Phonic ve Carvin de işini görür. Yalnız Carvin'in stereo çıkışında grafik eq fark ettim. Eğer harici olanını kullanmıyorsan bu bayağı kolaylık olabilir.

Dijital mikserin faydaları ve çalışma prensipleri hakkında 3 yıllık bi tecrübe sahibiyim. Şu an stüdyomda ddx 3216 dijital mikser kullanmaktayım, ancak bahsedildiği gibi dijital mikserin hafıza avantajına karşın ani tepkilerde müdahale şansın çok az ; malesef sahnedeki müziysen de biraz doyumsuz ve ne istediğini bilmeyen biriyse seni "şunu aç, şunu kıs" diye maymuna çevirmeye kalktığında elin ayağına dolaşabliyor :)
Ben sadece özellik ve tasarım olarak neredeyse aynı olan iki mikser ( soundcraft, allen & heat) arasında hangisini tercih etmeliyim, seçimimde neyi gözönünde bulundurmalıyım bunu düşünüyorum.
Fikirler için teşekkürler...

Bütün teknik detaylarını tek tek gözden geçirecek zamanım yok. Ama ikisinin arasında sonik olarak çok büyük fark oluşturacak bir etkenin olduğunu zannetmiyorum. Allen & Heath mekanik olarak daha kuvvetli bir mikser. Dirsek desteği biraz kullanım rahatlığı sağlar. Ayrıca pilot lambaları da standard aksesuar gibi görünüyor. Eğer bunların önemi yoksa Soundcraft'ı al. Ama extra 1000 dolarım var dersen Allen & Heath'e yürü.

Çalıştığım şirketteki gözlemler sonucu Allenheath GL 4800 den sonra Eq tonlaması farkı olarak Yamaha M3000 in eq su daha soft geldi. Ama en kral soundcraft daha bi kaç gün önce bi SM20 satışı yapıldı ses farkı gerçekten çok kral sanırım Allen heath daha ucuz değilmi Cemal abi.

Daha pahalı olarak yazılmış ilk mesajda. Ben onu baz aldım.

Verdiğim fiyatlar, distrübütör liste fiyatlarıdır. Allen & Heat yaklaşık 1.000$ daha yüksek, aslında benim de bildiğim kadarıyla Soundcraft daha pahalı bir mikser ancak bu Fiyat farkı Soundcraftın alt serisi olan Spirit olmasından kaynaklanıyor sanırsam...
BU arada seçimi yaptım ve Allen & Heat'in siparişini verdim.
Hayırlı olsun vatana millete :) İngilizler para kazanıyor işte...

Tam Allen&Heath'i tavsiye ederim diyecektim ki almışsın bile. Hayırlı olsun. Spirit serisini de Allen&Heath'i de kullandım. Soundcraft'ın kalitesi tartışılmaz ama Allen&Heath'in tonlarını çok beğenmiştim. Spirit'ler de bu fazla mümkün değil ...

Analog istiyorsan Allen Heath GS 3000, Digital istiyoosan Tascam 3200..
Ama benim tavsiyem Tascam, yaklasik 3500 Euro civarinda, üzerinde EQ, Compressor, Delay ve Cubase icin özel panel var.. 16 bus, 4 aux cikisi, 36 kanal.. paneli de cok iyi ve bu fiyata gercekten cok ucuz....

Hayırlı olsun diyelim öncelikle...

Gerçi alınmış ancak benim tavsiyem Soundcraft olurdu.Çalıştığım işletmede Soundcraft kullanıyorum ve kullanımı çok pratik.

Allen & Heath masada bir kaç dış seslendirme konserinde kullandım.Cemal Bey inde söyledğiğ gibi mekanik olarak kuvvetli.Sağlam bir mikser.

Onun dışında tekrar Hayırlı Olsun.

Saygılarımla...

bende bir tane soundcraft LX7ii 32 32 kanal bir soundcraft var
canlı seslendirmelerde kulllanıyorum bence oldukça iyi
tavsiye ederim
carvin ve phonic ten uzak dur derim

masa

LIVE masalarda MIDAS Heritage 4000 yada Heritage 3000 suan icin en iyi analog masalardandir...ML 5000 de cok basarilidir...Soundcraft ve Yamaha dusmanbasina dedirtecek cinstendir...Hele Yamaha M serisi digital masalar behringerden sonraki en buyuk felaketlerdendir...sevgiler...

Hayırlı olsun.Souncraft ve Allen&Heath serisinden firmamızda birkaçmasa var.Ki MIDAS markasından sonra dünyadaki 2. ve 3. en iyi analog mixer üreten firmalar.

Geri