[Eski] Prophet 08 videosu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Güzel video , sonic state'te seyrettikten sonra , özellikle osc slope parametresi hakkındaki şüphelerimi tamamen yok etti , osc'lerinin ister bir dco ister bir vco gibi çalışabildiğine ikna oldum artık .

Vintage cihazların arızaları ile uğraşmaktan ciddi biçimde sıkılmış birisi olarak prophet 08'i düşünüyorum artık .

Prophet 08'de tercihe göre Osc Slop parametresinin dozunu (0-5) ayarlayarak, osilatörde hafiften frekans kaydırması yapıp VCO modundaki detoneleri kolayca verdirebilmek mümkün olabiliyor gerçekten. Ya da tamamen stabil frekanslarla DCO modununun avantajından aynen yararlanılabiliyor.

Yarım yamalak çalışan vintage cihazlarla uğraşmaktansa, başta Prophet 08 olmak üzere 8); Moog Little Phatty, Voyager, Andromeda, Poly Evolver gibi tam fonksiyonel ve yepyeni analoglardan bir/birkaçını alıp, bunların tadını çıkartmak bana da daha mantıklı geliyor. Bu arada, başarısını kabul ettirmiş belli dijital synth'lerin de hakkını teslim etmek ve onları da sonik yelpazeye dahil etmekte yarar var. :wink:

Arkadaşlar nedir bu Osc Slope?

Ben multisegment envelope'lar düşünüyorum yeni SynthMaster'da. Sizce faydalı mıdır multisegment?

(32 tane envelope point olacak yani)

bulent_biyikoglu' Alıntı:

Ben multisegment envelope'lar düşünüyorum yeni SynthMaster'da. Sizce faydalı mıdır multisegment?

Osc Slop fonksiyonu ile A ve B osilatörlerinin fine tune değerleri periyodik bir hızda ve değişken bir genlikle ters yönlerde ''tweak'' ediliyor, böylelikle eski VCO analogların doğal drift hareketleri simüle ediliyor. Envelope nokta sayısı konusunda, ben zaten KV 331 ekibinden olduğum için, yorumu diğer arkadaşlar yapsın :D

synthfan2' Alıntı:
Osc Slop fonksiyonu ile A ve B osilatörlerinin fine tune değerleri periyodik bir hızda ve değişken bir genlikle ters yönlerde ''tweak'' ediliyor, böylelikle eski VCO analogların doğal drift hareketleri simüle ediliyor. Envelope nokta sayısı konusunda, ben zaten KV 331 ekibinden olduğum için, yorumu diğer arkadaşlar yapsın :D

VCO voltajını belli aralıklar ile kontrol eden sistemi kademeli olarak devre dışı bırakıyor , böylece vco üstündeki digital kontrol azalıyor ya da arttırılıyor .

bulent_biyikoglu' Alıntı:

Synth tarihi boyunca 4 stage ve 7 stage envelope 'lara hep alternatifler denenmiş tabiki ama bir çoğu çok başarılı olmamış .

Oberheim Matrix serisindeki tracking generator benzeri bir modulu olup olmadığını bilmiyorum synth master'ın , yok ise onun ilavesi çok şey katacaktır .

Yine bence envelope'ların her bir adımının curve karakterlerinin ( lineer , exponential vs... ) ayrı ayrı değiştirilebilir olması ( yine synth master'da olup olmadığını bilmiyorum ) , var ise çeşitlendirilmesi önemli , bu özellikle
envelope'ların velocity ile module edilmesinde çok önemlidir , çok ciddi artikülasyon kazandırır çalan kişiye .

32 envelope point yerine , 7 stage envelop'u koruyup , envelope chain tipi bir opsiyon konulabilir .

Envelope chain'den kastım şu , örneğin filter cut off 'u env 1 kontrol ediyor normalde , chain opsiyonunda 1' e mesela 3 sonra 4 no'lu envelope'lar chain edilmiş ise , env 1 süresini tamamladıktan sonra env 3 ondan sonra env 4 sırasıyla devreye giriyor ve sonunda tekrar başa ya da istenilen bir envelope'tan retriger oluyor , gibi düşünebiliriz .

Burada her envelope'un yanına ilave edilecek chain 1 , chain 2 , retriger start env , key off release ( key off 'da chain'deki hangi envelope'un release'nin kullanılacağı ) gibi 4 parametre işi kurtarabilir .

32 stage bir envelopu kullanmak malum pratik anlamda daha zor , 7 stage yada 4 ise çok daha basit ve ayrı ayrı envelope 'ları uç uca eklemek de benzer bir işlev görür gibi geliyor bana .

Synth master'ın yapısını ve envelope'larının ne şekilde organize edildiğini bilmiyorum , o yüzden daha fazla bişey söylemem de yanlış olur . Haddimi aşmak istemem :roll:

Valla çok söyledim Bülent'e, 32 stage envelope ile ancak sequence yapılır diye ama dinlemedi :D

Tabii işin aslı şu ki, 4 stage envelope bile yıllardır yeterliliğini ispatlamış bir seviye. Gelişmiş aletlerde ise 6 veya 7 safhayı pek geçen yok. Çünkü filtre ve amplifier'ın olası 6-7 seviye kombinasyonlarını düşündüğünde, müziksel uygulama oranı oldukça düşük kalır. Ama deneysel sesler ve efektler için ne kadar fazla stage o kadar iyi denebilir. Multi stage envelope'ları LFO gibi cyclic modda kullanınca son derece karmaşık LFO dalga şekilleri elde edilebiliyor. Bununsa birçok uygulaması olabilir. Özellikle rekabetin yoğun olduğu batı dünyasında Synth Master'ı daha yukarılara taşıyabilmemiz için herkeste olmayan özellikleri sunmamız gerekiyor. Özellikle Bülent'in bu aralar üzerinde artan oranda yoğunlaşmaya başladığı 2. Sürüm'de çok gelişmiş özellikler olacak. O bakımdan, yeni soft sintimiz ve yeni ses bankalarımız umarım çok büyük bir kesime hitap edecek.

Şöyle birşey de yapılabilir ,

Envelope'lara 4-7-16-32 gibi stage seçme opsiyonu konulur , hangi opsiyon seçilmiş ise penceler ona göre açılır , böylece daha hızlı çalışma şansı olur kullanıcıların , yeni başlayanlar ve tecrübesiz programcıların da gözü korkmaz . Diğer türlü işler arap saçına döner .

Uzun süredir FM 'e ve additive synthesis'e kafa patlatıyorum . DX7 , TX802 'deki envelope 'lar bazen kabusa dönüyor benim için , hep içimden geçirmişimdir keşke DX7 'de 4 ya da 7 stage olarak seçme şansımız olsaydı diye . Diğer yandan additive uygulamalarda ise multi stage envelope'lar tabiki müthiş işler çıkarır .

Sanırım stage sayısı seçmeli olacak. Öyle konuştuğumuzu hatırlıyorum. Aksi takdirde çok karmaşık olur. Hocam boşver FM gibi nankör bir teknikle uğraşmayı :D Benim gibi temel dalga şekilleri+spektral dalgalarla subtractive sentez, birazda wavetable ve vector sentez işleri neyine yetmiyor şu üç günlük dünyada. :lol:

Teoman'ın dediği gibi seçmeli olacak:

ADSR / Multistep

ADSR olunca 4 step. Multistage olunca 16/32. 16 yeter sanıyorum.

Multistage'de stage sayısını, loop start/end noktalarını filan edit edebileceğiz. Böylece LFO gibi de kullanılabilecek.

Geri