[Eski] Protools LE

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

midisyen

Yeni üye
Selamlar
Protools yazılımını PC de XP altında çalıştırmak mümkünmü. demosu da olsa olur.
donanım desteği olmadan çalışmıyor galiba
okulda protools göreceğiz merak ediyorum programı.
saygılar.

Pro Tools donanım-bağımlı (hardware-dependent) bir yazılımdır, Digidesign'ın kendi donanımı yoksa çalışmaz.

PTLE Pro Tools'un küçük versiyonudur, 32 Audiokanalı ve 128 MIDI kanalı okur/yazar, DSP özelliği kaldırılmıştır, sadece yüklendiği host bilgisayarın gücünü kullanır, dolayısı ile plug-in'lerde sadece RTAS formatını kullanır. 32-bit dalgalı nokta (floating point) çalışır.

Pro Tools tam versiyonu ise PC'ye ilaveten Digidesign'ın ürettiği DSP kartlarının işlem gücünü kullanır, DSP'de 24-bit sabit nokta (fixed point) çalışmada TDM II plug-in formatının yanında host gücü ile 32-bit d-n RTAS da kullanır.

PTLE Mac'larda MacOs 9.x ve OsX, PC'lerde ise WindowsXP'de çalışır.

Demo olarak PT Free diye donanım-bağımsız çalışan bir mini versiyonu da mevcuttur, PTLE'nin aynısıdır ama sadece 8-kanal audio ve 48 MIDI okur/yazar, bilgisayarınızdaki mevcut ses kartı ile çalışır, Digidesign hardware gerektirmez, ancak o da sadece MacOS 9 veya Windows 98SE/Me'de çalışır, Windows XP'de çalışmaz (boşuna denemeyin).

PT Free'yi indirmek için http://www.digidesign.com/ptfree/ adresine gidiniz.

Son 10 gündür Cubasee ile çalışıyorum ve birkaç noktada Protools'un artılarının yanında eksiklerini de gördüm. Bunlar şu ana kadar sadece komutlar ve onlara ulaşım şekilleri, böylece zamandan tasarruf ile ilgili.

- Cubase SX2.2 (3 çıktı yakında onunda tadına bakarız umarım) nin kolaylıklarından biri, waves dosyası üzerinde anında volüm ayarı yapabilmek, Protools için kanal üzerinden volüm moduna geçmek gerekiyor. Sadece bu bile profesyoneller için çok büyük zaman kazancı.

- Protools'da volüm ayarı real time yapılamıyor. Cubase SX2.2 de volüm ayarı yapılırken o dosyadaki desibel değişikliği anında (real time) duyuluyor.

Ne yazık ki Cubase SX 2.2 de hiçbir Waves 3rd party plug-in çalışmıyor. Büyük kayıp!

Atalay' Alıntı:
- Cubase SX2.2 (3 çıktı yakında onunda tadına bakarız umarım) nin kolaylıklarından biri, waves dosyası üzerinde anında volüm ayarı yapabilmek, Protools için kanal üzerinden volüm moduna geçmek gerekiyor. Sadece bu bile profesyoneller için çok büyük zaman kazancı.

- Protools'da volüm ayarı real time yapılamıyor. Cubase SX2.2 de volüm ayarı yapılırken o dosyadaki desibel değişikliği anında (real time) duyuluyor.

Edit window'da volume ayari yapabilirsin. Wave'in solundaki kontrol pencerelerindeki numara yazan yere tikla ufak bi fader cikar orda. Ya da "command" ve "=" tuslarina ayni anda basarsan mixer penceresi cikar, bi daha basarsan edit penceresi tekrar gelir.
Volume ayari da real time yapiliyor, bunu biraz acarmisin? Belki ben yanlis anliyorum. :)

Geri