[Eski] Protools MCU faderlarını nasıl serbest bırakıyor ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

srcn

Yeni üye
Tam bir çömez sorusu olacak :) :oops:
Protools'u 2 gün önce kullanmaya başladım ve aynı zamanda ilk defa bir DAW controller kullanıyorum. Sormak istediğim;
Protools'ta MCU (Mackie Contol Universal) kullanırken faderlara ben müdahale etmek istiyorum ve yaptığım müdahaleleri Protools'un kaydetmesini istiyorum. Programı baya bir karıştırdım ama çözemedim. Faderlara müdahale ettiğimde programın mixerinde bir hareketlenme olmuyor ve programda fader hangi seviyedeyse motor haliyle MCU üzerindeki faderı aynı seviyeye çekiyor. Cubase i bu konuda pek karıştıramadım ama aynı durumu Cubase'de de cözebilmiş değilim. Mutlaka ufakcık bir ayarı vardır ama ben bulamadım :(
Kısaca iki sorum var.

1 Faderlar Protools'ta ve Cubase'de nasıl serbest kalır ?
2 Protools'ta kayıt esnasında yaptığımız ayar değişikliklerini kayıda yansıtmak için ne yapmamız gerekir ?

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

Pro Tools'da her kanalın automation ayarını "read" den "Latch" moduna getirmen gerekiyor. Ayrıca automation penceresinde (command + 4) Automation Suspend olmayıp, volume düğmesinin de seçili (kırmızı) olduğuna dikkat et.

Bu arada Pro Tools manual'ini okumanı tavsiye ediyorum. :wink:

Read = Kanalda otomasyonda ne yazılıysa onu okur
Write = Şarkı akmaya başladığı anda fader nerde duruyorsa bütün kanal otomasyonuna onu yazar. Dolayısı ile önceden yapılmış bir otomasyon varsa alayı silinecek, yeni fader konumu ne ise otomasyon bilgisi onunla değiştirilecektir.
Latch = Sen fader'a dokunmadıkça Read gibi çalışır, dokunduğun anda ve sürece Write modu gibi davranmaya geçer, bıraktığında tekrar read modu gibi davranmaya döner. Yapılmış bir otomasyona akarken ince ayar çekmek için idealdir.

M.

Çok teşekkür ederim Vedat abi, Mahcem abi.

Mixerin üzerindeki bu ayarların yapıldığı yerin üstünde auto diye bir ibare var. Ayarlarda latch, read, diye değilde auto latch, auto read gibi yapılıyor. Yani bağışlayın ama yine yapamadım. :( Ayarı latch e allıp Vedat abinin söylediklerini uyguluyorum ama yine olmuyor.

Söylediklerinizi yaptığımda programın kendi mixerinden yaptığım otomasyon kaydediliyor aslında. Yani bu konuda problem yok. Ama mixeri MCU üzerinden kontrol etmeme izin verilmiyor. MCU tam anlamıyla çalışıyor. Bütün tuşlar vazifelerini yerine getiriyorlar. Mixer program üzerinden yaptığım otomasyona göre hareket ediyor. Ama MCU ile mixe müdahale edemiyorum. Protools ve MCU kullanma klavuzlarında da buna dair bir ifadeye raslayamadım kırık ingilizcemle.

Setup-->Peripherals--> MIDI controller bölümünde gerekli ayarları yaptın mı?

MCU HUI modunda çalışır.

Bir de send kanalı ile receive kanalını orada ayrı ayrı ataman lazım diye hatırlıyorum. Yoksa komut almasına alır ama gönderemez.

M.

Yok abi, zaten Peripheralsdan ayarları yapmadan alet hiç çalışmıyor. MCU sinyal gönderiyor ve alıyor. Projede mousela yapılan otomasyona göre MCU mixeri sorunsuz hareket ediyor. MCUnun tüm fonksiyonları çalışıyor. Faderlara dokunduğumda yada diğer kontrollerle oynadığımda digirackin üzerindeki midi in lambasıda yanıyor. Yani görünürde hiçbir sorun yok. Faderlarda tüm tuşlar gibi midi sinyali gönderip almasına rağmen programın mixerinde tık yok. Sıyırmak üzereyim. Karşı komşumda Axiom var herif çatır çatır çallışıyo. Bu MCU rezil etti beni. Bu gidişle hafta sonu satarım ben bu aleti. 1 sene yaşlandım. Şimdi komşuyu aradım birazdan ondan bir Midi-USB çeviri alacağım. Ümitsizim ama birde USB den deneyeceğim. Bakalım ne olacak. Yinede çok teşekkür ederim.

Hemen pes etme.

Şu dokümana baktın mı?

http://www.mackie.com/pdf/mackiecontrol_pt.pdf

Öncelikle elindeki MCU'nun firmware güncellemesinin yapıldığından emin ol. Şuradaki "Full Mackie Control Universal Upgrade" MIDI dosyasını indirip MIDI kablosu üzerinden MCU'ya yüklemen lazım:

http://www.mackie.com/products/mcu/mcu_upgrade.html

Güncellemeyi yaptıktan sonra kapat tekrar aç ve ilk dokümandakileri takip et.

Ayrıca Peripherals'da MCU'nun kanalını HUI diye seçmiş olduğundan emin ol.

Kolay gelsin.

M.

Cihaz aldığımda günceldi Mahcem abi. Açılırken led ekranda v2.1.2 görünüyor.
Bu dökümana daha önce bakmıştım. Hatta bu gecede http://akmedia.digidesign.com/support/d ... _25939.pdf buna da baktım ama malesef yok.

Peripherals'da Type: HUI Receive From : FW 003 MIDI (in\out) Send To: FW 003 MIDI (in\out) seçili. Windows XP altında sanıyorum doğru seçimleri yapıyorum. MCU zaten ses kartı üzerinde bu giriş ve çıkışlara bağlı. Digi 003 rack üzerinde 2. midi Out var bilirsiniz. Out u denemek için çıkarıp, digi üzerindeki out 2 ye de bağlayıp denedim ama olmadı. Olmaz ama Receive from ve Send To seçenekleri altında FW 003 MIDI (in\out) dışında FW 003 MIDI Async Midi ve FW 003 MIDI MidiControl diye iki seçenek daha var bunlarda da bir ihtimal denedim ama yine olmadı. Eski bir g4 eMac im var. Herşeyi ona bağlayıp denedim ama OSX kitlendi. Haliyle kaldırmıyor emektar :|

Hiçbir kullanma kılavuzunda bununla ilgili birşey olmaması bana çok ilginç geliyor. İngilizcem iyi olmadığı için anlamadığım yada çat pat anladığım yerler oluyor. Ama genelde kullanma kılavuzu mantığı belli zaten. Bir başlık altında neyin anlatıldığı açık. Yok canım burası değildir diye atladığım bir başlıkta yok. Bu sayede meretin hemen hemen bütün özelliklerini uygulamalı olarak öğrendim diyebilirim. Tek eksiğim yabancı forumları karıştıramıyor olmam. Gerçi böyle günde bir kullanma kılavuzu bitirirsem yakında onlarıda anlıyor olacağım sanırım :) Bu konuda google crome un çeviri özelliğini deniyim dedim ama bildiğim ingilizceyide unutturur o.

Mahcem abi biliyorum çok şey istiyorum ama benim için google da bir aratırmısınız ingilizce. Ne yazıp aratacağımıda bilemiyorum ben. Ciddi çıldırmak üzereyim. :(

Lost communication with the audio interface. Please try increasing "H/W Buffer Size" or removing some plug-ins, and make sure you have a valid clock source. (-6097
Bu nedir abi ?

Yüklenmiyorumda tek kanal piano kaydederken bu mesajı alıyorum.

Pc den vazgeçtim gidip, imac aldım aynı, en kral macbook proya bağladık aynı. Power kablosunu değiştirdim aynı. İşletim sistemini 10.6.6 yaptım aynı. Avid'i aradık sorduk. Utanmadan CPU yetersiz olabilir gibi alakasız bir yanıt verdiler. Firewire kablosunu değiştirin dediler 5 farklı kabloyla denedik yine olmadı.

Ömrümü yedi bu Protools. Ciddi ciddi para tuzağı olduğunu düşünür oldum. O uymaz, bu uymaz, şu uymaz, pc de olmaz, MCU doğru düzgün çalışmaz. Digirack'i de satacağım. Logic ve MCU ikilisi mcu logic control modundayken süper çalışıyor. Şu fader olayını Logic'de de hala halledemedim gerçi ama hiç değilse knobları kullanarak kanal seviyelerini konrol edebiliyorum. Herşey elimin altında, gözümün önünde. Nedir abi bu protoolsun olayı, kafayı biraz daha bozsam arabayı satıp hd sistem kuracağım. PCmi, Cubaseimi, EMU 1212mimi özledim. Eski G4 ümle bile logicte neler neler yaptım ben.

Şeytan icadı :evil: Gidip abdest alıp Cubaseimme , logicime döneceğim. Sigara kullanımım arttı, kalbe zarar.

Pro Tools çalışana çalışıyor. Ama sen iyisi mi Cubase'e Logic'e dön, mazallah PT yüzünden kalpten gitme. :!:

Mundox' Alıntı:
Pro Tools çalışana çalışıyor. Ama sen iyisi mi Cubase'e Logic'e dön, mazallah PT yüzünden kalpten gitme. :!:
:D

O zaman nedir bu Vedat abi ?

Bilgisayarın üzerine Buda oturmak. Rack'i açıp içine nazar duarsı gizlemek MCU yu zemzem suyuyla silmek işe yarar mı ? Bi okuyup üfleseniz, nefesiniz kuvvetliymiş öyle diyorlar :)

Valla üfleriz icabında, güzel üfleriz. :wink:
Ama senin ilacın bu işi bilen birinin gelip aleti kurcalaması.
İngilizcen de fazla yokmuş git forumları araştır diyemiyorum.
Yoksa elindeki malzemelerle çatır çatır iş çıkaran bir ton insan var.
Suç Pro Tools'da ya da MCU'da değil yani, onu demeye getiriyorum.

Geri