[Eski] Render'dan sonra titreşim problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

akaynak

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar,

Çok sıklıkla karşılaşmakta olduğum bir problem var. Video montaj için Adobe Premier Pro 1.5 veya Canapus Edius kullanıyorum. Programlarda editleme sırasında görüntüler gayet net ve düzgün olmasına ragmen render yaptıktan sonra program dışına çıkan görüntüde titreme oluyor. Biraz araştırdım ve sorunun de-interlace efekti kullanılarak giderilebileceğini öğrendim. Ancak bu efekti kullandığımda görüntü kalitesinde düşme yaşıyorum. Buna gerek kalmadan render yaparak titreşimsiz bir görüntü elde etmenin bir yöntemi var mı? Ya da software'ler üzerinde edit yaparken dikkat etmem gereken noktalar mı var? Yoksa hardware bir problem mi yaşıyorum? Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.

Selam,

Eðer görüntün kelimenin tam anlamýyla "titriyorsa" yani framelerin belli yönlerde saða sola ve/veya yukarý aþaðý doðru periyodik olarak kayýyorsa, de-interlace ile alakalý bir þey yok sanýyorum. Interlacing efekti tam kat olmayan framerate çevrimlerinde bazý framelerde yarýsý önceki yarýsý sonraki framelerden olmak üzere görüntü bulunmasý zorunlu kaldýðýnda oluþur ve görüntüde oluþan yatay çizgiler(fiziksel-renkli çizgiler deðil bunlar, kaynamýþ framelerin uyuþmamasýndan oluþan bir þey) görülür. Fiziksel bir titreme olmaz, ve en çok hýzlý sahnelerde kendini ele verir. duraðan sahnelerde pek bir fark hissedilmez.

De-interlace de bu etkiye maruz kalmýþ bir videoyu düzeltmek için kullanýlýr.

Yani sorunun bu deðilse de-interlace ile iþin yok sanýyorum. Titremenin kaynaðý hakkýnda bir fikrim olmamakla birlikte, en azýndan cevabý yanlýþ yerde aramaman için yazdým bunu.

Videonun çýktýsýný alýrken herhangi bir tip sýkýþtýrma kullanýyor musun? Sýkýþtýrdýðýn codec ile ilgili bir sorun olabilir mi?

Merhaba Batuhan.

Yaşadığım titreşim kimi videolarda sürekli ve yukarıdan aşağıya doğru, kimilerinde ise arkada örneğin tül perde, jaluzi veya beyaz fonlar varsa meydana çıkıyor. Programda edit yaparken bi sorun gözükmediğine göre sanırım söylediğin gibi codec problemi olma olasılığı yüksek. Yada hardware bi problem de olabilir diye düşünüyorum. Teşekkürler.

eğer görüntülerin hızında oynama yapmışsan, yani hızlandırıp, yavaşlatmışsan adobe'da blend frames seçeneğini işaretlemelisin.aksi taktirde tireme olur.eğer %100 hızda olduğu halde titriyorsa, ona bir şey diyemeyeceğim.

selamlar

Histograma bakmak gerek, gamut warning var mı diye... Uncompressed halde, (ya da lossless bir sıkıştırmada) referans monitöründe titreme varsa nedeni gamut olabilir... Level'ları biraz daraltın; uçlarda kalan, mesela FF0000 gibi bir kırmızı broadcast gamutuna girmez, biraz kısmak gerek... Beyazları da biraz grileştirmek gerekebilir.. Jaluzi gibi keskin kontrast yaratabilecek şeyleri çekim sırasında ışıklandırırken dikkat etmek gerek. Ayrıca, örneğin, çok sık desenli kumaşlardan yapılan giysilerde tarama (titreme) yapabilir... Color correction ile düzeltilmesi mümkün olmayan taramalar olabilir (Düzeltirken kullanılan filtreler; blur, anti-flicker vs. resmi çamura çevirebilir). Bu nedenle çekimde dikkatli olmak gerek.

Uzun lafın kısası; renk patlamalarının önüne geçmek için color correction yapmanız gerek...

akaynak' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,

Çok sıklıkla karşılaşmakta olduğum bir problem var. Video montaj için Adobe Premier Pro 1.5 veya Canapus Edius kullanıyorum. Programlarda editleme sırasında görüntüler gayet net ve düzgün olmasına ragmen render yaptıktan sonra program dışına çıkan görüntüde titreme oluyor. Biraz araştırdım ve sorunun de-interlace efekti kullanılarak giderilebileceğini öğrendim. Ancak bu efekti kullandığımda görüntü kalitesinde düşme yaşıyorum. Buna gerek kalmadan render yaparak titreşimsiz bir görüntü elde etmenin bir yöntemi var mı? Ya da software'ler üzerinde edit yaparken dikkat etmem gereken noktalar mı var? Yoksa hardware bir problem mi yaşıyorum? Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.

merhaba,
premier`in pro versiyonu cikmadan onceki versiyonlarinda da import edilen still image`lar arada titrerdi. 6 sene sinema okudum ama o neden oluyordu hic ogrenemedim :) neyse, once de-interlace yapip, editingi bitirdikten sonra re-interlace yapip render etmeyi dene.

selam arkadaşlar konuya yeni ulaştım aynı sorunu adobe premiere pro 2.0 da yaşamaktayım görüntüyü %50 yavaşttığımda aynı sorun bendede oluyor çözüm bulamadım aynı şeyi sony vegasta yaptığımda çok hafif bozulmalar oluyor! ediusta denedim oda aynı premire 6.5 te denedim gayet güzel adobenin yeni versiyonları sorunlumu diye düşünmeden edemiyorum yada kullanımda hatamı yapıyoruz.

akaynak' Alıntı:
Merhaba Batuhan.

Yaşadığım titreşim kimi videolarda sürekli ve yukarıdan aşağıya doğru, kimilerinde ise arkada örneğin tül perde, jaluzi veya beyaz fonlar varsa meydana çıkıyor. Programda edit yaparken bi sorun gözükmediğine göre sanırım söylediğin gibi codec problemi olma olasılığı yüksek. Yada hardware bi problem de olabilir diye düşünüyorum. Teşekkürler.
öncelikle kareli gömlek giyen adamlarda yada işte bunun gibi durumlardaki titreşimle diğer titreşim birbirinden ayrı şeyler
tv nin çözünürlüğü örnek olarak gömleğin desenine yetmediği zamanlarda bu olur, aslında her monitordede farklı olur mesela 450line bir sony 9044 monitorde bu titreşimi görmeyebilirsin ama 250line bi 9042 de görebilirsin bunun önüne geçmek istiyorsan ya adama onu giydirmeyeceksin (tül perde çekmeyeceksin) yada olduğu gibi kabul ediceksin, görüntü yavaşlattığında oluşan titreşim gayet normaldir adobe premiere kullanmayı bilmiyorum ancak bildiğim diğer programlarda bunun renderlı opsiyonları vardır, kameraman slow olucak çekimleri shuttherla çekerse daha iyi sonuçlar alırsın bir üçüncü titreşim şeklide bazı efekt ve animasyon programlarından çıkış alındığında oluşan titreşimlerdir bunlardada render opsiyonlarını değiştirerek düzeltebilirsin (frame-field)

Geri