[Eski] Restoran Bar için Sahne ve Genel Müzik Tesisatı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

KronikDeli

Yeni üye
Selamlar.

Öncelikle 150 m2 lik L şeklinde bir mekan var elimizde.Burasının yalıtımı 90-100dB destekli şekilde profesyonel mimar lar ve firmalar tarafından yapılacak.Canlı müziğe uygun olması ve içeride genel müzik yayını yapılabilmesi adına ses sistemi kurulması gerekiyor.
Ses sistemi için 2 tanesi monitör olmak koşulu ile Düzgün açılarla ve sesin homojen yayılmasını göz önünde bulundurarak 6 Adet Mackie SRM 450 Aktif Kabin ve Mackie SWA 1501 Sub bas ve 16 Kanal Mackie mixer veya Yamaha mixer düşünmekteyiz.

Poweramfi speakon seçeneğinin fazla kaliteli pasif kabinlerle birlikte hem ekonomik olmaması ve kabloların dolanacağı mesafe göz önünde alınarak stabil olmayacağını düşündük.

Bunun dışında dB Technologies markası diye bir marka araştırdım.Opera 202 12" lik limiterli aktif kolonları mevcut.Dinlediğim üzere frekansları karıştırmadan düzgün bir performans sağlıyor.SRM 450 ler yerine bu Opera 202 serisinden kullanmak konusunda değerli yorumlarınız nelerdir?

Son olarak Mixer konusunda Yamaha MG16FX veya Mackie 12 CFX serisinden bir mixer düşünmekteyiz.Bunlar hakkında alternatif yorumlarınız nelerdir.Böyle bir sistem ile canlı müzik konusunda nasıl bir randıman elde edebiliriz.
15000 Ytl lik bütçeyi geçmemek koşuluyla alternatif önerileriniz neler olabilir?

Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler saygılar.

Mikser konusunda bir yorum yapmak isterim.

İki mikserde hemen hemen aynı ama Mackie'yi al. Zira ilaveten external effect (harici efekt) kanalı var. İleride faydalı olur.

Mixer konusunda Mackie nin daha deneyimli bir firma olduğu hakkında bilgiler işittim.16 Kanal bir mixere sanırım dışardan takılacak bir efekt prosesör alınmaz komple değiştirilir diye düşünüyorum.Bu 2 mixer için genel olarak beklediğim özellik eq ayarlarının hassas olması ve tonlamayı yumuşak bir ses tarzına göre yapabilmek.Behringer ubx serisinden sonra mixerlere biraz daha temkinli yaklaşıyorum.Dijitallikten ne kadar uzak olursa benim için o kadar iyi olur aslında bir yerde.Yönlendirmeleriniz doğru seçimi yapmamda etkili olacaktır.

Bence o sistemi kurmak için düzgün bir şirket bulun kofti şirketlerle uğraşmayın, en azından bu markayı kim satıyosa gidin konuşun sistemi kurarlar bişey oldumu bakımını yaparlar başınız ağrımasın.

Bu sistemi kurabilecek Deneyime bir miktar sahibim.Bunun dışında destek alabileceğim tonmaister ve yerel tesisat şirketlerinden tanıdıklarım mevcut.Kurulumda, işletiminde ve garantide herhangi bir sorun olacağını tahmin etmiyorum.

Önemli olan bu ekipmanla nasıl bir ses kalitesi, uzun ömürlülük yeterlilik sağlarım.Yada daha iyi kombinasyonlar neler olabilir..

Çalıştığım şirket İstanbulda ve Antalyada bi çok bu işe benzer ihale işleri yaptı oldukça zor iştir yani sakın yanlış anlama sistemin mekanda verimli çalışması açısından diyorum sesler nasıl olacak gibisinden zor bi seçim senin için. Db yi gördüm az çok biliyorum Anadolu üniversitesinde bi kaç salondada rastlamıştım. Mackie lere gelince sanırım dediğin SRM 450 serisi son yıllarda seslendirmecilerde feci meşhur olan bi monitör :lol: Şöyle örnek veriyim mesela Staras alıyo bi sistem görenler hurrrraaa hemen ondan alıyolar ama sesleride gerçekten muhteşemdir Mackie lerin umarım salon ile kolay anlaşırsınız :)

Hepsini Aktif Alacağımız için XLR jackları bağlamak olacak tek mesele.Mackie SRM 450 de bizzat çaldım.Oldukça iyi performans veriyorlar.Sahne monitörü olarak hemen her sesi doğru frekanslarda karıştırmadan duyabildim.dB lere gelince onların da üzerinde bulundurduğu teknoloji ve tonlarını dinlemem itibariyle Mackie den çok aşağı kalır yanı olduğunu görmedim ya da anlayamadım:).
Salonun akustik ölçümleri profesyonel manada yapılmadı maalesef.Bunlar genel tesisat olarak salonda hep kurulu kalacak.Aktif Kolon seçmemizin diğer bir sebebi de ; akustik sorunlar yaşarsak yerini kolayca değiştirebilme olanağı.
dB Technologies markası hakkında daha fazla yoruma ve öneriye ihtiyacım olduğu bir gerçek.Diğer işi bilen arkadaşlarımızdan öneriler bekliyorum..

BeatMaster' Alıntı:
Çalıştığım şirket İstanbulda ve Antalyada bi çok bu işe benzer ihale işleri yaptı oldukça zor iştir yani sakın yanlış anlama sistemin mekanda verimli çalışması açısından diyorum sesler nasıl olacak gibisinden zor bi seçim senin için. Db yi gördüm az çok biliyorum Anadolu üniversitesinde bi kaç salondada rastlamıştım. Mackie lere gelince sanırım dediğin SRM 450 serisi son yıllarda seslendirmecilerde feci meşhur olan bi monitör :lol: Şöyle örnek veriyim mesela Staras alıyo bi sistem görenler hurrrraaa hemen ondan alıyolar ama sesleride gerçekten muhteşemdir Mackie lerin umarım salon ile kolay anlaşırsınız :)

Son zamanlarda mackie SRM 450 lerin uretimi uzak doguya kaydırıldı.
Malesef o eski ilk serilerdeki gibi srm 450 performansı ve dayanıklılığı kalmadı bu aletlerin.İçinizde uzakdoğu mallarına önyargılı davranma diyenleriniz çıkabilir ancak bu malzemeler gercekten birilerinin canını sıktı.

Ama unutulmaması gereken bir şey de var. Her alet ve konfigürasyon tercihi, mekana ve kullanım amacına gore değişiklik gösterir.

Piyasada Mackie SRM 450 furyasını şu anda RCF ART 322-A kapmış durumda.

Biz şirket olarak portable sound anlamında bi hoparlor almayı planladığımızla ilk alternatif RCF olarak düşünüyoruz.
Aklınızın bir köşesinde kullanıcı ve arkadaş tavsiyesi olarak bulunsun. :)

Herkese iyi çalışmalar.

Teşekkürler Mustafa Sarı.

Bu RCF leri Türkiye de kim getirir fiyat aralıkları nelerdir.12" aktif kabin modellerinin performansları hakkında oldukça olumlu yorumlarda bulunmuşsunuz.Mackie SRM serisinin RCF firmasında speakar sebebiyle anlaşmazlığa düşmesi temeli oluşturuyormuş sanıyorum.Yeni üretim SRM serilerinde RCF speakarlar olmaması sebebiyle piyasada tutulmadığı yorumlarını aldım.Bunun dışında SRM serisindeki bocalamanın başka sebepleri de varmıdır?

Alternatif olarak SRM serisi yerinde dB Technologies İtalyan yapım monitörler düşünülebilir mi?

RCF ler için haricen fiyat listesi alıcam.Aklıma takılan diğer bir sorun da Sahnenin ışıklandırma sistemi.

4mx4m lik bir sahneye nasıl bir truss yaptırmalı.Üzerine nasıl bir ışık sehpası ve spotlar koyulabilir.Bunların fiyatları , piyasada en çok kabul gören ekonomik ürünler nelerdir.Bu konu hakkında da biraz bilgilenmeye ihtiyacım var.

Özür diliyorum.Mesut Sarı olacakmış:)

Kusura bakmayın kafamda bin tane şey var.Tahmin edersiniz ki epey kafam karışık.Soracak çok sorum , yapılacak çok işim var.Yardımlarınıza minnettar olacağım..

KronikDeli' Alıntı:
RCF ler için haricen fiyat listesi alıcam.Aklıma takılan diğer bir sorun da Sahnenin ışıklandırma sistemi.

4mx4m lik bir sahneye nasıl bir truss yaptırmalı.Üzerine nasıl bir ışık sehpası ve spotlar koyulabilir.Bunların fiyatları , piyasada en çok kabul gören ekonomik ürünler nelerdir.Bu konu hakkında da biraz bilgilenmeye ihtiyacım var.

Özür diliyorum.Mesut Sarı olacakmış:)

Kusura bakmayın kafamda bin tane şey var.Tahmin edersiniz ki epey kafam karışık.Soracak çok sorum , yapılacak çok işim var.Yardımlarınıza minnettar olacağım..

Mustafa Abim Mahcem abi. :mrgreen:

RCF türkiye distribütörü Asimetrik. google da bi arama yaparsan hemen ulaşırsın.

Senin anlattığın hoparlör üreticilerinin aralarındaki problemleri detaylı olarak bilmiyorum. Bir ara benim de kulagıma bu tarz soylentiler gelmişti.

Ama mackie nin son zamanlardaki düşüşünü fabrika değişimi ve işçiliğe bağlıyorum.Onun haricinde Mackie gercekten harika bi aletti zamanında.

Sahnenize kullanacağınız truuss ın boyutu konusuna gelince; benim sana tavsiyem,

4x4 truss tan ziyade 4x6 veya 4x8 m truss oneririm.

Sahnenin hemen bitiminden ışık kullanmak isterseniz sahnedeki kişiye ışığın açısı çok dik olacaktır.

Dolayısıyla sahnedeki kişilerin yüzünün ve sahne genel aydınlatmasının saglıklı olabilmesi için sahnenin tam bittiği yerin hemen ustu değil 2-3-4 metre ilerisinden ışık vermek daha saglıklı olacaktır.

Bunun yanı sıra PA hoparlörlerinizi trussa asmak isterseniz de farklı metrekareli trusslarda projelendirilebilir.

Ayrıca bütün truus ı direk tavana asma şansın var ise sağlam bir şekilde tavana asılırsa cok daha şık olur.

Bütün bunlar bütçe meselesi tabi.

Truss alma konusuna gelince birçok şirkette truss bulunmakta.

Bu şirketler;

Ertekin Elektronik
Focus
Telesine (İthal truss ın yanısıra yerli üretim truss' da bulunmakta.)
Promedia (Yerli üretim Truss)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar...

Herkese iyi çalışmalar.

Truss konusundaki bilgiler sanırım ciddi anlamda yararlı olacak.2m ilerden alma fikrini akıl edemezdim sanırım:)

Şimdi duvara tavana monte edilecek her türlü sistemin bana şöyle bir sorun olarak dönüyor;

İçeriye çok ciddi bir ses yalıtımı yapılacak.Etrafa ses kaçırmaması mekanın yeri sebebiyle önemli.Bu sebeple Truss sistemi veya duvarlara monte edilecek kolonlar binanın statik yapısına direk olarak aparatlarla tutturulacak.Bu aparatlar bilindiği üzere metal ve ses titreşimlerini iletebilecek nitelikte.Bu aparatların duvarla birleştikleri yerlere kauçuk plakalar koysak ne gibi sonuç alırız acaba?

KronikDeli' Alıntı:
Truss konusundaki bilgiler sanırım ciddi anlamda yararlı olacak.2m ilerden alma fikrini akıl edemezdim sanırım:)

Şimdi duvara tavana monte edilecek her türlü sistemin bana şöyle bir sorun olarak dönüyor;

İçeriye çok ciddi bir ses yalıtımı yapılacak.Etrafa ses kaçırmaması mekanın yeri sebebiyle önemli.Bu sebeple Truss sistemi veya duvarlara monte edilecek kolonlar binanın statik yapısına direk olarak aparatlarla tutturulacak.Bu aparatlar bilindiği üzere metal ve ses titreşimlerini iletebilecek nitelikte.Bu aparatların duvarla birleştikleri yerlere kauçuk plakalar koysak ne gibi sonuç alırız acaba?

izolasyon konusunda cok bilgim yok ama zincirle asıldığı zaman "tahminimce" cok bişey iletmez. :)

o konuda bu işin uzmanlarına danışmak gerek :roll:

kolay gelsin... :)

Yardımlarınız için tekrar Teşekkürler.

Son günlerde Proje için daha farklı alternatifler ararken Full Range diye bir olay duydu.Daha küçük ses sistemi kolonlarla yüksek nitelikte performans elde edildiğini işittik.Bu Full range olayı hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Alphaef_painted.jpg

Bak bundan bizde Nexo Alpha E bununda full range özellği var ve geçtiğimiz yaz 4 tanesiyle yapmadığımız iş kalmadı Demet Akalın, Vega, Anathema bunlar sadece bi kaçı. 8 tanede ayrı bir marka line array sistem alındı. Ve yine şimdi Dynacord V serisi alıcaz anlaşırsak, bu sistemden Türkiyede Atempoya sorduk sanırım yokmuş.

http://www.dynacord.com/wDynacord/en/pr ... mily_id=20

Neyse açıldık Nexo nun full range e göre söyliyim: power dan sonra tek kablo giriyosun içinde bi kaç slot değişikliği ile kendi crossover ı 3yola ayırıyodu ama passive girmek daha mantıklı prosesörden sonra.

ozgur abi burda olsada detayli bir sekilde bize full range ve bi amp ayrımını anlatsa :)

ben elimden geldigi kadar anlatayim.

full range sistem hoparlore frekansları ayrılmamış halde sinyal giren sistemlerdir.
içindeki pasif cross over giren sinyali high-mid-low surucuye dagıtır.

bi-amp sistem ise adı uzerinde bi amfilikasyon dur.yani driverlera ayrı ayrı sinyaller ayrı amplilerden beslenir.
bu sistemde tercihe gore 3 yol veya 4 yol olarak kullanılabilir.
bu sistemle PA eq sundan cıkan sinyali aktif crross over a ya da speaker management processore gonderirsiniz.cross over ın uzerinde yada processor uzerinde hangi driverlara hangi frekansların gitmesi gerektigini verirsiniz.
sonra ampililerle besledikten sonra hoparlorlere gonderirsiniz.

full range ler cok güçlü diye bir şey yok.ikisininde guçleri aynı denecek kadar yakındır.

cok buyuk profesyonel işlerde kesinlikle bi amp sistem kullanılır.

şimdi bunları konuştuk ama sen aktif sistem kullanacaksın.
powered hoparlorlerde içindeki aktif crossover tize ve bass surucuye böldükten sonra amfiye gonderir ve ayrı ayrı beslemiş olur.yani yukarıda bi-amp ta anlattıgım şeyi hoparlor içinde yapar.

Hmm anladım sanırım.

Şimdi almayı normalde almayı düşündüğüm Mackie veya Rcf Setler aktif ve kendi Crossover Limiter Comp. sahipler.Full range sistemde bu frekansları bir p.amp - prosesör - kolon şeklinde belli hopörlere belli frekansları ağırlıklı vererek bir yapı mı oluşturuyoruz.Yani kolonlara giden sinyaller prosesör tarafından işlenmiş ayrıştırılmış oluyor öyle mi?Biraz daha detaya ihtiyacım var sanırım :roll:

Geri