[Eski] Sanırım Ekran kartım yandı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

krushmut

Yeni üye
Gece yatmadan herşey normaldi her zamanki gibi download için pc yi açık bıraktım sabah kalktığımda pc de siyah ekran vardı.Restart edip pc'yi açtım fakat bir görüntü hala yoktu ekranda. Ben de acaba monitöredemi sorun dedim ama monitörü açıp kapatınca kablonun takılı olmadığı yazıyordu ve menülere ulaşabiliyordum. Sonra BIOS pilini çıkarıp bir 5 dakika beledim aynı zamanda ekran kartını da yeniden yerine yerleştirdim hala bir düzelme yok. Kasanın güç tuşuna basınca harddisk ışığı sürekli yanıyor ve hiçbir ilerleme olmuyor.Sanıyorum ekran kartı yandı.

Ekran kartımı daha 2 ay önce Gigatek'ten aldım ayrıca ekran kartımın modeli ''MSI - NX8800GTS-T2D320E-HD OC'' bu durumda ne yapmalıyım garanti kapsamında hala alet nasıl bir yol izlemeliyim.Şimdiden okuyan ve yardım eden herkese çok teşekkür ederim

H.G. :cry:

ekran kartının yandığını düşünerek biraz aceleci davranmış olabilirsin..
mainboarddan ses geliyor muydu kısa-uzun bip sesleri, eğer öyleyse şanslısın gerçekten ekran kartında problem var, ama beep sesi çıkmıyorsa bence büyük ihtimalle mainboardında bir arıza olabilir zira ekran kartları mainboarddan bagımsız olarak kolay kolay arıza cıkartmayacak donanımlardır.

Monitörde durum nedir? Bilgisayardan sinyal alamadığı zaman monitörün ışığı yanıp söner, sinyal aldığı zaman hiç sönmez.

accuracy'nin dediği gibi Ekrana hiçbir görüntü gelmiyor ve sesli hata veremiyorsa mutemelen anakart problemi vardır.
Yalnızca ekran kartında problem var ise anakart bios modeline göre farklı sinyallerle uyarı verir.

Bios u rasetlemeyi dene.Pili çıkartarak denemişsin ama bazı anakartlarda pili çıkartmak bir işe yaramıyor.
Anakartın kitapçığında belirtmişlerdir. Büyük bir ihtimal bir klemensin yerini değiştirip bilgsayarı çalıştırman yöntemi ile rasetliyor olabilir.

Misal benim Pc'de de anlamsız bir şekilde restart atınca ekrana görüntü gelmiyor ama monitörün kablosunu söküp takınca görüntü geliyor. Anlam veremedim bende hayatıma böyle kabul ettim onları :)

Kolay gelsin.

Bilgisayarınızda her hangi bir donanım gerçekten yanmışsa bile bu donanımın garanti kapsamında değiştirilmesini istiyorsanız, cihazı teknik servise bırakırken sorununun ne olduğu sorulduğunda "yandı" demeyin. Bilgisayar donanımları fabrika ayarlarında çalıştırıldığında soğutma sisteminde bir problem yoksa yanmazlar. Yanmaları için cihazı sobanın yanına koymak veya normal değerlerinden daha fazla elektrik vererek aşırı ısınmasına neden olmak gerekir ki her iki durumda kullanıcı hatasıdır ve garanti kapsamı dışındadır.

krushmut, senin problemine gelecek olursak, dediğin gibi ekran kartının arızalanmış olma ihtimali yüksek. ikinci bir ihtimal de anakartının arızalanmış olması ihtimali. Bios' u resetlemek için bios pilini çıkmış durumdayken bilgisayarı çalıştırmalısın. Sonra bilgisayarı kapatıp pili geri takabilirsin. Veya internetten anakartının kullanımın klavuzunu bulup jumperlardan nasıl resetleyeceğini öğrenebilirsin. Bios u resetledikten sonra sorun düzelmiyorsa Ekran kartını başka bir bilgisayarda deneyerek veya anakartında çalıştığından emin olduğun bir ekran kartı deneyerek sorunun anakartta mı yoksa ekran kartında mı olduğunu anlayabilirsin.

Evet, benzer bir sorun da yaklaşık bir ay önce benim başıma geldi. On-board ekran kartımla şu tycoon oyunlardan birisini oynuyordum. Önce renk çubukları oluştu ekranda, PC'yi restart edince de monitöre görüntü gelmedi bir daha.

PC'yi başlattığımda harddisk çalışıyor, PC'den herhangi bir "bip" ya da başka bir melodi gelmiyor :) Bu da "anakart sorunu" olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Yalnız, benim bu başlığa asıl yazma nedenim, bu durumun power supply'la da alakalı bir sorun olabileceğini duymamdır. Bunun ihtimali ve belirtileri nedir bilmiyorum ama aynı sorunu yaşadığından mütevellit, eski ev arkadaşımın yeni bir anakart ve ram alması sonucu değiştirmemiş, sonuç power supplyda imiş.

Velhasıl kelam, merak içindeyim, n'aptın, ne ettin diye. Bir çözüme varamadığımdan dolayı ben, bir aydır hatunun PC'yi kullanıyorum. Sorun neymiş, neredeymiş, çözebildiysen söyle de geri vereyim artık ben de hatuna bilgisayarını. Bıktım Pentium3'ten vallahi :)

rammyroo bence sen "hatun" un bilgisayarına kendi monitörünü bağla, eğer görüntü geliyorsa anakartın arızalanmıştır, görüntü gelmiyorsa monitörün arızalanmıştır.

S' Alıntı:
rammyroo bence sen "hatun" un bilgisayarına kendi monitörünü bağla, eğer görüntü geliyorsa anakartın arızalanmıştır, görüntü gelmiyorsa monitörün arızalanmıştır.

S, monitörde bir arıza yok, zaten dediğin gibi kullanıyorum şimdi makinayı. Merak ettiğim şey, arızanın anakart dışında power supply'da da (veya başka bir birimde) olabilme ihtimali. Öyleyse bunu nereden anlayabileceğiz. "On board ekran kartı" yanmışsa ya da, anakartın da gitmiş olma ihtimali %100 müdür? Eğer öyle değilse, bir ekran kartı alıp takarak, çözüme ulaşılabilir mi? Vesaire...

Genellikle deneme yanılma yöntemi kullanılır. Anakartında bir arıza olmayıp sadece onboard ekran kartında arıza çıktığını düşünüyorsan, emin olmak için, çalışan bir ekran kartı bulup anakarta takıp denemen gerekir.

Power Supply arızalarında genelde kasaya hiç elektirik gitmez. Yani bilgisayarın çalıştırma düğmesine basarsın fakat hiç bir şey olmaz, ne bir fan çalışır ne bir ışık yanar. Genellikle ani voltaj değişimleri power supply arızalarına neden olur, kalitesiz güç kaynaklarında devre kesme sistemi genelde bulunmadığından yüksek voltaj geldiğinde anakartta bu gerilime maruz kalır ve yanar. O esnada güç kaynağından dumanlar çıkar ve ynaık kokusu gelir, bir dahada 100000 volt versen güç kaynağı çalışmaz. Güç kaynağı çalışmadığında haliyle makinaya elektrik gelmez... Kusura bakma aceleyle yazıyorum yoğunum yanlış bir şey yazdıysam affola...

bip

arkadaşım ekran kartın o/b mi? yoksa haricimi? 2. olarak monitör kablosunda veya pininde sorun olabilir. 3. eger açılırken bip sesi gelmiyorsa bu sadece anakarttan degil işlemcidende olabilir anakart işlemciyi geçmeyebilir.makinanın içiini aç ve anakartın üzerinde ki konsantratör kontrol et şişme varmı üzerinde veya zayıflama eger varsa geçmiş olsun anakartın gitmiş yoksa büyük ihtimal ekran kartı veya işlemciden olabilir.birde ramleri çıkar silgi ile sil slotları üfle toz kalmasın snra tak ramdende yapabilir anlattıklarım olabilecek şeyler daha kesin birşey demek için makinayı görmek lazım ...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri