[Eski] SEM, moduler sistemler ve Telemark hakkinda.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

8bit

Yeni üye
Oncelikle ogrenmek istedigim bir konu var. En acik sekliyle sormak gerekir ise, SEM tam olarak nedir? Tom Oberheim 'in tasarladigi bir sentezleme bicimi midir? Yada sadece son olarak piyasaya sundugu modulun isminden baska bir sey degil midir? Yoksa ben cok alakasiz bir seyden mi bahsediyorum :D

Yakin zamanda bir synth almayi dusunuyorum, ilk baslarda bir Oberheim OB12 alacaktim daha sonra bundan vazgecip aslinda bunu yapmayi cok istesem de her hosuma giden aleti degil de ihtiyaclarimi en iyi karsilayan aletleri alma karari aldim, az ama kaliteli bir ekipman listem olsun istedim belki ilerde koleksiyon ve hobi amacli olarak her hosuma giden aletten elimde bulundurmaya calisirim.

OB12 guzel alet fakat gercekten basarili synthler kategorisine koyacagim bir synth degil ki kaldi ki safkan bir Oberheim degil. Ondan vazgecip "Acaba modular bir sistem mi kurmaya calsmaliyim?" dedim kendi kendime. Fakat henuz yeterli bilgiye sahip degildim moduler sistemler hakkinda ve onlarin yaninda daha 'compact ' sayilabilecek evlerimizde..vs kullandigimiz synthlerde elde ettigimiz seslerin butununu bu modeline gore duvar boyutlarina ulasan bu synthlerde elde edebilir miyiz? Bu konu hakkinda da pek bir gorsel bilgiye ulasamadim. Gorduklerimin nerede ise tamami sequencer ile kullaniyordu bu aletleri. Oysaki benim hayalimdeki tumbu kucuk synthlerimi satip bir modular system yaratmak ve ihtiyacim olan her sesi en kaliteli sekilde onla uretmekti. (Aslinda modular konusu icin ayri bir baslik acmayi dusnuyordum, ama yazmis bulundum)

rs8500xnewbig.jpg

Analogue Systems rs8500 ve French Connection sahip olmayi dusundugum ilk sistem oldu fakat 20.000 dolar gibi bir rakama ulasiyorlar yanlis hatrlamiyorsam.

Modular sistemlerden bilgi yetersizligim ve harkulade fiyatlari nedeni ile simdilik vazgectim ancak dedigim gibi simdilik. Sonra ise daha onceleri dikkatimi pek cekmeyen fakat bir kac videousunu oylesine izlerken aslinda hosuma gittigini dusundugum Telemark (Analogue Solutions) ile ilgilenmey basladim. (SEM konusu burada tekrar konuya dahil oluyor.)

tm-angle-wood.jpg

Kendisi hem yari modular haliyle hem de sesleriyle dikkatimi cekti. Fakat kedisi bir SEM klonu ve ben bu noktada da tam olarak neyi klonladigindan tum yazinin iceriginden hemen hemen anlasilacagi uzere emin degilim. Bu aletle ilgili videolarda da genelde - hatta sanirim tamaminda - sequencer uzerinden kullanim gordum oysaki benim amacim gerektiginde lead sesler, pad ler ..vs de elde edebilmek. Videolarin beni yaniltmasini istemedim, bu alet bu sekilde sequencer kullanimina gore ozellestirilmis bir alet midir yoksa bu tamamen benim sansima videolarda karsilastigim bir durum mudur? Gayet bir synth modulu seklinde istedigim her sesi eldebilr miyim? Yada duruma gore ne kadar basarili eldebilirim?

Biraz karisik yazmis olabilirim. Tam kafamdakileri netlestirmeden aceleci davranip hemen sormak istedim. Buraya kadar okudugunuz ve vakit ayirdiginiz icin tesekkurler.

SEM, modular sistemler ve Telemark konusunda bilgilerinizi ve fikirlerinizi paylasirsaniz sevinirim. Telemark disinda onerileriniz var ise onlari da duymak isterim.
Telemark hakkinda pozitif gorusler alir ve ihtiyaclarimi karsilayacagi konusunda kafamdaki bosluklari doldurursam hemen bir tane edinmeye calisacak ve gercekten cocuk gibi sevincegim cunku ahsap kenarliklariyla odamda duracagi yeri simdiden hayal edebiliyorum..

Sanirim kimsenin fikri yok, ben biraz daha arastirma ile SEM 'in "Synthesizer Expander Module" oldugunu ogrendim ve bu acikcasi tek basina bir synthesizer ihtiyacini karsilayip karsilayamayacagi konusundaki endiselerimi arttirdi.

Bu arada "expander module" klavyesiz modül anlamında kullanılıyor. Bildiğin modül yani. Herhangi bir midi klavyeyle rahatça kullanırsın.

Oyle ise sevindim, ben "genisletme modulu" anlami uzerinde durmustum bu nedenle bir "upgrade" dusuncesi olusmustu. Bildigimiz masa ustu veya rack modulleri sinifinda ve kullaniminda ise dedigim gibi sevindirici.

Moduler synthesizerlar hakkinda daha fazla bilgi edinmek istiyorum, bunu nasil yapabilirim? Onerebileceginiz kitaplar, tutorial videolar veya daha farkli materyaller var midir?
Gorece olarak daha ufak, butce dahilinde ve genisletmeye acik basitinden bir sistem kurmaya kalksam nereden, hangi parcalarla ve nasil baslamaliyim? Kurcalayarak daha hizli ogrenebilirim acikcasi.

Cok fazla insanin bilgi sahibi oldugu bir konu degil fakat kucuk de olsa bildiginiz her turlu bilgiyi benimle paylasirsaniz gercekten cok sevinirim.

Bu arada eger var ise Telemark hakkindaki goruslerinizi de duymak istiyorum. Hatta ayni siniftaki yari moduler SEM modulleri de ilgimi cekiyor, TomOberheim SEM gibi ancak karar veremiyorum.
Elimdeki butce ile Telemark..vb almak veya basitinden bir moduler sistem kurarak moduler dunyaya simdi giris yapmak istiyorum. Bu asamada cok uzatmadan bir karar verip alisveris kisminda takilip kalmak yerine ilerlemek istiyorum.

Merhaba,
Analogue Solutions Telemark benimde inceledigim urunlerden. Bence oldukca iyi bir synth, ozellikle de elinde oberheim ses renginde birseyler yok ise. Sayin Tom Oberheim kendi urununude cikardi ama benim daha cok hosuma giden analogue solutions inki oldu, ses rengi gercekten hosuma gitti. Ah iste el altinda kurcalam imkanimiz olsa daha net kararlar verebiliriz aslinda.
Yalniz benim kafamin takildigi nokta, anladigim kadari ile ilk synth in olacak, biraz sert bir giris degilmi? yari moduler bir alet ile baslamak, biraz heves kirici olabilir gibi geliyor bana. Tabii ne kadar bu ise vakit ayirmak filan istedigini bilemedigim icin bir sey diyemiyorum.
Ayrica yukarida direk moduler isine girebilecegini de yazmissin. Bu gercekten cok abartili bir giris olur. Ben ornegini duymadim, tabii mumkun ama cok cok sert ve cok cok cok maliyetli bir baslangic olacagi kanisindayim.

Ah yok : ) ilk synth im olmayacak olabildigince sifirdan bilgi ister ve alcakgonullu yazmaya calistigim icin boyle dusunmus olabilirsin. Ancak evet, Telemark alirsam kendime ait, patch panel i olan ilk gercek analog synthesizer olacak. Preset kulanamamin eksikligini ne oranda cekecegimi de az cok ongorebiliyorum.

Modular in maliyetli olacagi konusunda sana katiliyorum fakat aslinda diger VA ve yeni nesil analog synthlere hatta gormesi bile beni heyecanlandiran vintage synth lere verdigimiz para da toplamda hic az degil bu nedenle o kadar da uzak gelmiyor bana ancak maduler synth tecrubem olmadigi icin sahip olmaya calisacagim moduler bir sistem baska hic bir synth e ihtiyac duymadan isteklerimi karsilayabilir mi bu noktada emin degilim.

Aslinda buyuk ihtimal ile Telemark alacagim yakin zamanda hic yurtdisi planim olmadigi icin nasil getirtebilecegimi simdiden dusunmeye basladim. Eger benden once davranip bir Telemark sahibi olursan lutfen bunu benimle paylas cunku kullandiktan sonraki fikirlerini merak ediyorum.

Evet bir aralar ben de ilgilendim bu modül ile, ama yeterince alım yaptığımı düşünerek vazgeçtim :) Yine de eğer bulma şansınız varsa orjinal SEM'lerden temin etmenizi tavsiye ederim. Zaman içinde eski analogları daha fazla takdir etmeye başladım. Yine de yeni SEM'de discrete analog yapısıyla dikkate değer bir ürün...

Şahsen ilk synth olarak modüler yerine modülasyon seçenekleri geniş klavyeli bir polysynth alırdım. Katmanlama ile iki osilatörden fazla osilatörü kullanmak mümkün olurdu. Modüler sistemlere göre daha fazla polifoni sunmaları da cabası.

Yani ben (analog olarak) Alesis Andromeda'yı bir modülere tercih ederdim, özellikle ilk synth olarak alınacaksa (Andromeda 16 polifoni ayrıca) ve sık kullanılacaksa daha kullanışlı olurdu. Modülasyon seçekleri de gayet geniş. Çok sık sahneye çıkarma kaygım olmasa ikinci klavyem olarak alırdım. Ama VA'lar hep taşınabilirlik hem de stabilite olarak daha uygun. Yani 21 kg luk Alesis'i sürekli taşımak kolay olmasa gerek.

Bu arada discrete analog ile çipli analog tasarımlar (curtis, alesis chip vb) arasındaki ses tokluğu ve farklılığı fanatiklerin hep tartışma noktasıdır. VCO vs DCO tartışması gibi :)

Evet aslinda gorece olarak diger synthler kadar pratik olmayacak fakat bilemiyorum bende yarattigi bir cekicilik hissi var ve 8-10 ogeden olusan "basic" bir moduler sistemden baslamak ve zamanla alinan her yeni parcada yeni ozellikler kazanmasinda mutlu olmak ve onu zamanla gelistirmek bence cok heyecan verici ve sanirim bana cekici gelen de bu.

Ancak evet su an elimdeki synthler ve yakin zamanda eklemeyi dusundugum Telemark ile yeterli maddi guce ulasana kadar yetinmeliyim, ki yetinmek yanlis kelime aslinda cunku onlari da gayet seviyorum ve severek kullaniyorum.

Bir insanin bu aletlere bu sekilde hayranlik duymasi gercekten garip, ebay de gordugum her aletten birer tane istiyorum gercekten :D

Doepfer A100 de seceneklerim arasinda hatta hemen hemen tum moduler synthesizer ureticileri arasinda Doepfer en uygun fiyatlisi. Basarili bir marka oldugunu da eski midi kontrol unitelrinden beri biliyorum.

Dedigim gibi moduler sistemleri simdilik biraz daha ertleyecegim ancak tum bu surecte hedefimi daha iyi belirleyecek bilgilere ulastim.

Artik geriye Telemark getirtmek kaliyor ama sunu da soylemeliyim ki eger su an ki imkanim Doepfer A100 Basic 'e yetseydi hic dusunmeden onu alirdim :)

schneidersbuero.de 'den Hakan Bey ile konustum biraz once yakin zamanda (bir hafta on gun gibi) Turkiye'de de satis yapacaklarini, sitelerinde ve Berlin 'de ki magzalarinda satmakta olduklari urunleri artik burada da satacaklarini ogrendim.

Istanbul 'da hali hazirda guvendigimiz bir distributor ile anlasmaya da varmislar kendileri zaten gerekli bilgilendirmeyi yapacaklardir.

Kendi adima cok heyecanlandim ve sevindim diyebilirim eger fiyati makul olculerde olursa Telemark icin en kisa surede kapilarini calacagim.

urunlerin gelmesinden cok urunlerin fiyati cok onemli...
umuyorum hem urunler gelir hem fiyatlar uygun olur.
cok sevindirici bir haber

Türkiye'den kiminle anlaştıklarına dair, Schneidersbuero'dan haber var mı acaba? Ürünlerin satışına başlanmış mıdır?

Geri