[Eski] Surround/5.1/Dolby Mix hakkında bilgi başlığı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Berkay

Yeni üye
5.1 mixe başlamak için bilmemiz gerekenler nelerdir?

Bu konuda bir bilgisi olan veya internetten bilgi alabileceğim bir site bilen var mı?

Merak ettiğim şu aslında, mevcut 5 hoparlör pan işlemleri için kullanılıyor, foley, atmosfer vs. ne ise panlanabiliyor.

Peki alttaki Sub kanala ne gönderiliyor?

Tüm miksin lo-pass edilmiş hali mi gidiyor, yoksa bağımsız bir sub kanalı mı hazırlamak gerekiyor?

Tüm miksi gönderirsen homurdanıp duruyor sub woofer benim tecrübelerime göre.

Duyulmasını istediğin sesleri optimize edip koymalısın bence. Mesela etkileyici olmasını istediğin bir kapı kapanma sesi.

Teşekkürler Selçuk,

Surround mixle ilgili başka ipuçları, tavsiyeler ve başlangıç bilgilerine de ihtiyacım var.

İlgilenenlere teşekkürler.

Selam
ingilizcen varsa bir dolu kaynak var, ozellikle www.dolby.com un icindeki pdf dosyalarini oneririm.
ornek:
http://www.dolby.com/assets/pdf/tech_li ... Mixing.pdf

daha sonra "Bass Management" hakkinda arastirma yapman lazim.

hangi DAW calisacaksin, ses kartin, hoparlorin, onlarin yerlesimi, kontrol yuzeyin.. etc
liste uzunca gider.

eger tam spesifik birsey sorarsan yardimci olmaya calisirim. ama surround nedir, nasil mix yapilir, nelere ihtiyacim var dersen, sayfalar dolusu yazmak gerekir.
onun icin sen dolby.com basla bence.

bol sans ve kolay gelsin

berk

Ps: sub ile sordugun soru "bass management" ile ilgili. arastirdiginda sende goruceksin.
tiyatratik sunumlarda(sinema) dusuk frekansli ve etkisinin cokca duyulmasini istedigin elemetleri o kanala gonderirsin, bomba, carpisma, ucak gecmesi... etc
Ev sunumlari(dvd film, dvd music) bass management delen olay devreye girer, daha onceden engineeer tarafindan belirnenen-cogunlukla 120Hz- dusuk freakansin asasi otomatik olarak dvd player tarafindan sub kanalina gonderilir- bir nevi low pass filter-, sen ayrica mixinde o kanala gondermezsin. onun icin "bass management" plug-inleri mix sirasinda, ev sunumu icin sana optimasyonu saglar, final urunun nasil duyuldugununa yardimci olur.

kilit noktasi ise , bir cok sistemde geri dinlemen gerekli, $30 alinmis 5.1 sistemler, 10bin$ alinms sistemler, sistemi almis ama encoder da stereo birakmis, 5 speakeri yanyana koyan kullanicilar. optimizasyon cok onemli...

Berkay' Alıntı:
Peki alttaki Sub kanala ne gönderiliyor?

Tüm miksin lo-pass edilmiş hali mi gidiyor, yoksa bağımsız bir sub kanalı mı hazırlamak gerekiyor?
O zaten bass management sayesinde gidiyor oraya. Selçuk'un dediği gibi özel durumlarda kullanmalısın LFE kanalı.
Atmosferler her kanala yayılabiliyor sahne persfektifine göre. Orta kanala genelde dialog kanalına uygun atmos gönderiliyor. Diğer kanallar daha serbest. Foley genelde ortadan gelip duruma göre sağa sola panlanabiliyor.

yazigimi okuyunca cok anlamli bulmadim,
onun icin toplamak istiyorum.

bass manegement, cok kabaca;
mixini alip 120Hz yada 85Hz de bir low pass koyup, bundan asasini sub a, ustunude gerekli speakerlara gonderir.

mix de ayrica sende sub daha cok sinyal gonderirsen, kontrolsuz olarak, sub asiri yuklenmeden dolayi pis ve camur gibi bir ses cikabilir.

onun icin eger sinemaya yonelik bir mix yapmiyorsan, ilk bu deneme asamasinda sub a birsey gonderme derim.
atiyorum patlama etkisini, level veya EQ ile siddeti artirmani tavsiye ediyorum

kolay gelsin

berk

Cevaplar için teşekkür ediyorum.

Bass Management olayını ilk defa duyuyorum, sanırım sorularımın cevabı orada saklı.

Berk'in link verdiği pdf'i ve dolby.com'daki bilgileri okuyup daha spesifik sorularla başlığı devam ettireceğim.

Bu arada, surround mix hakkında hiç bilgim yok, o yüzden sorularım epey genel.

Setup hakkında özet bir bilgi vermem gerekirse;

003 Rack, Pro Tools LE.

İşe başlarken satın alınacak Neyrinck Audio Mix 51.

5 tane HS 50m 1 adet HS 10m. (bununla ilgili sorum; bu şekilde 5.1 dinleme setup'ı oluşur mu? Yoksa bu iş için yapılmış özel setup mı gerekir?)

Peki ya 5.1 premix için, bu Encoder ve Decoder'lardan edinmemiz gerekli mi?

Selam Berkay
dolby linkinde pdf ler cok basarali ve ogretici...
ordan devam et, bass management olayi icin ayrica bir pdf olmasi lazim, oyle hatirliyorum.

Sahsi fikrim;
LE ile 5.1 hayatta girmezdim. Neyrinck plug-ini ne gerek kalmadan, 5.1 calistirabilirsin -istersen linkini gonderirim- ama cok kotu bir calisma yontemi, aux lar ve buss lar uzerine kurulmus bir sistem hic optimize degil. tamamen LE kullanicilarini susturmak icin yapilmis birsey. o plug-in ile yapacagin calisma sekli, seneler once manual olarak nasil yapilacagi aciklandi... yani tabiki bir artilari var ama gerekten optimize calisma yontemi degil. en onemlisi bir elementi 360 derecelik surround alanda her herhangi bir yere yerlestirmen, LE ile cok sikici ve zor.. surround mixerin yok cunku.

onun icin baska DAW leri oneririm. ASIO veya Core driverlarla 003 ucunu rahatca kullanabilirsin. Apple urunleri bu is icin cok uygun, tek tusla DVD ye cikarsin. hepsi built-in AC-3 encoderla geliyor. burasi tartisilir, cunku bu urunler ev kullanicilari icin. ama is goruyor evet goruyor :p

PT icin evet, Neyrick veya diger encoder plug-in leri alman sart. Neyrick sayfasinda, evdeki surround amfiden nasil decode edilecegi gosteren aciklama var. oraya bir bak

Hoparler konusunda, ise evet 5 hoparlor bireberir aynisi olmali. kalibrasyon ve oda icindeki yerlesimleri cok onemli. gene dolby nin pdf inde bu konulari kapsayan bilgiler var.

daha degisik linkler senin icin

http://www.surroundassociates.com/
fundamental bolumune bak
http://www.grammy.com/Recording_Academy ... uidelines/

simdilik bu kadar
sorularin oldukca yazarim

kolay gelsin

berk

Yeri gelmişken de Dolby'nin mafya gibi bir kuruluş olduğuna da değinmeden geçemeyeceğim.
Dolby lisansı almak için (ki sinema işi yapmak istiyorsanız bu şart) odanızı Dolby'nin ölçümlerine göre yapmanız gerekiyor. Yani odanın boyutları, miks pozisyonunun ekrana uzaklığı, ışıklandırma, gürültü seviyesi vesaire hepsi Dolby elemanları tarafından değerlendiriliyor. Bunun üzerine binlerce dolara Dolby'nin "kutuları" alınıyor. Ayrıca her Dolby miks sonrası Dolby'e belli bir lisans ücreti veriliyor. Miks Dolby'e gidiyor, onaylanıp size geri dönüyor.

Berkay' Alıntı:
Neyrick'e vereceðimiz paraya Logic alýrýz o zaman.

Editleri PT'de çözer miksi Logic'e býrakýrým.

Soundtrack Pro da iyi bir cozum olabilir, aklinda olsun. Final Cut Studio dan ayri olarak satiliyor mu bilmiyorum ama NAB 2007 de seyrettigim demosu senin isini fazlasi ile gorur.
onu da arastir.

evet, PT dan stereo stem ler seklinde Logic e alip ordan 5.1 mix yapma yontemi cok yaygin ve bir cok muzisyen veya composer tarafindan uygulaniyor

Vedat hakli
eger urunune Dolby surround 5.1, Dolby Digital yazdirmak istiyorsan, evet o kosullari uyman sart. burdaki workaround lar var tabi. filmine 5.1 surround sound yazanlar, surround yazanlar, optimized for 5.1 diyenler.. etc hepsi dolby licence fee sini vermemek icin. Indie dunyasi ne yaparsin :D

bol sans

Hehe benim çalıştığım şirket 5+1 surround yazmıştı. :p

5.1'i halk anlamaz mantığıyla.

Ben Vegas kullanıyordum bu arada. Soundtrack Pro da fena görünmüyor.

Sanırım Logic alındığı zaman içinde Soundtrack pro çıkıyor.

Benim yapacağım iş premix olacak. O yüzden lisans vs. derdimiz olmayacak herhalde.

Mundox' Alıntı:
Yeri gelmişken de Dolby'nin mafya gibi bir kuruluş olduğuna da değinmeden geçemeyeceğim.
Dolby lisansı almak için (ki sinema işi yapmak istiyorsanız bu şart) odanızı Dolby'nin ölçümlerine göre yapmanız gerekiyor. Yani odanın boyutları, miks pozisyonunun ekrana uzaklığı, ışıklandırma, gürültü seviyesi vesaire hepsi Dolby elemanları tarafından değerlendiriliyor. Bunun üzerine binlerce dolara Dolby'nin "kutuları" alınıyor. Ayrıca her Dolby miks sonrası Dolby'e belli bir lisans ücreti veriliyor. Miks Dolby'e gidiyor, onaylanıp size geri dönüyor.

Dolby burada (Fransada) 100 bin euros istiyor :)
Deli para :shock:

Kendim için ses sistemi testlemek için bir dosya yapmıştım. Bir savaş ambiansı yaratmak istedim. Çekme imkanı olanlar çekip bir DVD'ye yazıp sistemlerini testleyebilirler; yorum yapan olursada sevinirim. DVD'de izlenip dinlebilmesi açısıdan hareketli bir resim dosyası koydum.

Kod:
Biçim                            :MPEG-PS
Dosya boyutu                     :158 MiB
Süre                             :4dk 7s
Kapsamlı bit oranı               :5 347 Kbps

Görüntü
ID                               :224 (0xE0)
Biçim                            :MPEG Video
Biçim sürümü                     :Version 2
Biçim profili                    :Main@Main
Biçim ayarları, Matrix           :Varsayılan
Süre                             :40ms
Bit oranı kipi                   :Değişken
Bit oranı                        :3 440 Kbps
Düşük bit oranı                  :8 300 Kbps
Genişlik                         :720 piksel
Yükseklik                        :576 piksel
En-Boy oranı                     :4/3
Kare hızı                        :25,000 kare/s
Standart                         :PAL
Renkölçüm                        :4:2:0
Tarama türü                      :Aşamalı
Bit/(Piksel*Kare)                :0.332

Ses
ID                               :136 (0x88)
Biçim                            :DTS
Biçim/Bilgi                      :Digital Theater Systems
Süre                             :4dk 7s
Bit oranı kipi                   :Sabit
Bit oranı                        :1 536 Kbps
Kanal(lar)                       :6 kanal
Kanal konumları                  :Front: L C R, Surround: L R, LFE
Örnekleme oranı                  :48,0 KHz
Çözünürlük                       :16 bit

Menü
Biçim                            :DVD-Video

157 mb - tek seferde çekilebilir; VIDEO_TS klasörünü sürükle/bırak ile yeniden yazılabilir bir DVD'ye yazabilirsiniz.

http://www.megaupload.com/?d=I327TFN8

Geri