[Eski] synthesizer önerirmisiniz?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

cosmic

Yeni üye
arkadaslar synthesizer almaya karar verdim.Birkac gündür arastırma yapıyorum bu konuda kendimce birkac marka belirledim.roland juno d,roland juno g,birde roland sh-201 modeli cok hoşuma gitti bu model hakkında bilgisi olan varmı kendi içinde ses bankası bulunduruyormu anlayamadım.Bazı kavramlara yabancıyım mesela analog synthesizer nedir diğer synthesizerlerden bir farkı varmıdır bilen bir arkadaş acıklayabilirmi?benim ilgilendiğim müzik tarzı trance-techno bu amaca yönelik daha önceden kullanan bilen arkadaşlar öneride bulunabilirmi bana.Birde fiyat aralığı olarak 1 milyara kadar olabilir yada biraz üssü olabilir.yardımlarınızı bekliyorum.

Korg un micro korg unu öneririm fiyatına göre iyi sesleri var bacaksızın biz mağazada goa-trance ve trance yapan iki kişiye satmıştık memnunlardı korg.com dan seslerinide dinleyebilirsin...

Access Virus C serisi veya Indigo 2 bulabilirsen ikici el tavsiye ederim. Korg MS2000'den de mutlu olanlar var ben kullanmadım bilemiyorum. Bunların hepsi virtual analog bu arada. Nord serisi de var tabii ki.

Roland Sh201 şık bir alete benziyor ama özelliklerini pek bilmiyorum.

Bu arada Satılıklar forumunda bir dizi Virtual Analog synth satışı var, güzel aletler. Novation falan da tatlı cihazlar.

birde anolog kavramına yabancıyım bir arkadas acıklarsa sevinirim.anolog ve anolog olmayan synthesizer arasında ne fark vardır öğrenmek isterim.tavsiyelerinize göre hareket edeceğim.

Juno-D'de benim de gözüm var. Alet hakkında henüz fazla bilgim yok ama beni en çok çeken yönü fiyatının düşük oluşu. Birazcıkta sanki XP serisindenmiş gibi duruşu hoşuma gidiyor (bu seriden bi alete hiç sahip olamadığımdan sanıyorum). Tuşesinin pek iyi olmadığını biliyorum. Ama fiyatına göre iyi bir alet gibi duruyor. Kullanan arkadaşlar izlenimlerini belirtirlerse güzel olur.

cosmic' Alıntı:
birde anolog kavramına yabancıyım bir arkadas acıklarsa sevinirim.anolog ve anolog olmayan synthesizer arasında ne fark vardır öğrenmek isterim.tavsiyelerinize göre hareket edeceğim.
soruma cevap alabilmiş degilim bilen arkadas acıklayabilirmi.

Analog synthler, osilatörler sayesinde ses üretirken virtual analoglar örneklenmiş ses dalgarını synthin içine yerleştirilmiş DSP yonga ve üreticinin yazdığı program sayesinde işlemene olanak verir.

Dijital cihazların sonik kalitesini bitler belirler, analog cihazlar bitlerle sınırlı değildir, salınır, sallanır, ısındıkça sesin karakteri değişir, ama dijital cihazlar bu tür şeylerden etkilenmezler, ne programlandıysa onu verirler.

www.vintagesynth.com bu linkten modelleri görüp ve ses örneklerini de dinleyebilirsin, aradaki farkı senin duyman lazım anlatmakla pek olacak iş değil.

Bir ilave de ben yapayım: dijital teknolojinin mevcut olmadığı dönemlerde ilk ortaya çıkan sintiler tamamıyla analogdu. Yani bildiğimiz direnç, kapasitör, transistör gibi elektronik devre elemanlarından oluşuyordu. Bu elemanları kullanarak ses üretmek için osilatörler, bu sesleri filtreleyerek kullanışlı hale getirmek için genellikle alçak geçiren filtre (LPF) devreleri ve filtre çıkışında elde edilen sesin hacmini belirlemek için amplifier devreleri bulunurdu. Bu üç ana bloktan oluşan temel sinti yapılarında seslere dinamizm katmak için düşük frekanslı osilatör (LFO) ve zarf (envelope) devreleri ilave ederek sesler modüle edilirdi. Bahsettiğim tüm bu bileşenler analog devrelerle oluşturulurdu. Dijital teknolojinin gelişmesi ile bu bileşenler tamamıyla sayısal ortamda taklit edilebilir hale geldi. Kare dalga veya testere dişi gibi dalga şekillleri üreten analog osilatörlerin (VCO) yerini aynı dalgaları sayısal olarak üreten DCO'lar aldı. Analog olarak üretilen filtre modülleri de yine sayısal olarak üretilir hale geldi. İşin ilginç tarafı dijital sintilerde sinyal osilatörden başlayıp amplifier'a kadar tamamen sayısal bilgi şeklinde kalıp en son D/A dönüştürücü de fiziksel bir sinyal halini alıyor. Bu nedenle dijital yani sayısal sintiler daha ucuz, daha güvenilir ve daha esnekler. Bu arada, Korg Triton veya Roland Fantom gibi aletlerin aslında sinti olmadığını, bunlara Rompler veya sampling keyboard falan dendiğini de hatırlatayım. Sinti için gerçek zamanlı sinyal üretmek lazım. Hazır sample okumak-genel kabul gören sınıflandırmaya göre-sinti kategorisine girmiyor. Tabii Korg Tritonda da filter var o zaman ben onu da sinti sayarım derseniz ona da kimse birşey demez. Günümüzde bahsettiğim sebeplerden dolayı dijital sintiler piyasada hakimiyet kurdu. FM, PM, wavetable gibi alternatif sentez tekniklerinin dijital olarak hayata geçirilmesinin kolay oluşu da dijital sintilerin popülaritesini güçlendirdi. Ama analog sintilerinde kendilerine özgü bir organiklikleri olduğu ve bir müzik parçası içinde anında dikkat çektiğini de söylemek lazım. Umarım faydalı olmuşumdur. :wink:

Selam Selçuk,

Yaw nereden haber aldın hemen Juno'yu hayret valla :lol: Bence çok fazla şey kaçırmadın çünkü alet %50 fonksiyonel vaziyette. Çok ciddi bir onarıma ihtiyacı var ve Ankara'da maalesef beklediğim desteği göremedim. Ya İstanbul'da anlayan birisine götüreceğim ya da yolum düştüğünde Almanya veya Hollanda'da bir teknisyene göstereceğim. Becerebilirsem modifiye ettirip filtre girişine external audio girişi yaptıracağım. Çünkü filtresi gerçekten çok güzel. Ama illa da Juno sesi istiyorsan Nord Lead 2/2X'ler çok ciddi kafa tutabiliyor haberin olsun. Bir sonraki hedefte Jupiter-8 vardı ama Türkiye'de bir kaç fiyatı duyunca vazgeçtim. Belki ileride MKS-80 türü birşeyle vintage Roland mevzusunu bağlayacağım. Kolay gelsin.

Bahadır'a sormuştum İstanbul'a gittiğimde elinde Juno var mı diye o söyledi elimde vardı Ankara'dan Teoman aldı diye. MKS-80 ben de arıyorum fakat bulmak pek mümkün değil, ebay'de bile pek fazla yok.

Hocam ben bir tane Oberheim Matrix1000 aldım (Onur sağolsun), onu kurcalıyorum şimdi bu da canavar bir alet edit etmesi pek zahmetli ama içindeki presetler bile yeter.

Bendeki Virus Ti bence Virtual Analog kotasını yeteri kadar dolduruyor başka VA'e gerek yok bulabildiğim kadar analoglara saldırıyorum. Bulabilirsem tabii.. :D

Cihazın tamiri için sanırım İstanbul'da bir kaç kişi varmış özellikle bununla ilgilenen, cihazın çiplerinde mi sorun var?

Bahadır'da en son gördüğümde çok temiz JD800 ve SY77 vardı. Bir Juno ve birde A-Station aldığım için onlara para kalmadı :lol: MKS-80 OberheimCem'de bol miktarda vardı en son bildiğime göre. Arasıra onu yoklamakta fayda var...Benim Juno'da ilginç bir şekilde envelope'un ADS kısmı çalışıyor Release kısmı çalışmıyor. Osilatörün kare dalgası çalışıyor, testere dalgasında tık yok, keza subosilatörde çalışmıyor. Chorus devresinden ise hiç ses çıkmıyor. Sanırım kontrol devresinde ciddi bir sorun var ve bu konuda iş başa düşecek gibi görünüyor. Eğer İstanbul'da tanıdığın uzman kişiler varsa telefonunu alabilirim.

Matrix 1000 analog filtreleriyle iyi ses verir diye tahmin ediyorum. TI aldıysan tabii diğer VA'leri beğenmemen normaldir :) Güle güle kullan...

Cem'in kolleksiyondan eksiltmeye hiç niyeti yok, yokladım kaç kere. :)

Abi bende telefon yok ama araştırayım sonuca ulaşınca sana ulaştırırım. JD800 duruyor sanırım hala ama bence biraz fazla para istiyor cihaza o yüzden niyetlenmedim pek fazla.

Tamamdır hocam...yetkili kişilerin telefonlarını edinirsen beklerim. Sana bedava bir deneme sürüşü, yanında da bolca sample vaad ediyorum :lol:

MKS-80 iyi bir alet ama Juno serisi kadar karakteristik değil bence... 300-500$ fiyata 60 veya 106 her zaman iyi bir alternatif.. çokta kolay bulunabiliyorlar. benim gibi 80'li yılların sinti seslerini sevenlere Juno'lar birebir bence... Alan Parsons Project bile çoğu parçasında Juno kullanmış. Bizde kullanalım o zaman :)

Bu arada unutmadan ekleyeyim, Bülent'in SM'i Prophet, Juno ve Jupiter seslerinde çok iyi. Yakında insanlar duyacak !

teoman, selcuk... agzinizi sulandirayim biraz..

burasi Roland Müzesi, Roland Genel Merkezinin içinde Japonyada..

DSCF0507.jpg

DSCF0530.jpg

DSCF0570.jpg

DSCF0574.jpg

Geri