[Eski] SynthMaster OSX RTAS softsynth, huzurlarinizda....

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

bulent_biyikoglu

Synthmaster
Selam OSX'ci arkadaslar,

Her ne kadar Operating system'inizi sevmesem de "ne yapalim ekmek parasi" diyerek OSX icin de pluginimi yaziyorum. Az once ilk betayi nete yukledim. Kurulum bilgilerini ProTools forumundaki mesajimdan okuyabilirsiniz.

Bulent,

Merak ettigim icin soruyorum. Neden OS X'i sevmiyorsun?

Ben 12 seneden beri Mac kullaniyorum. Tabii is geregi bircok PC'de de calistim (Win 95, 98, XP vs). Bir sure oncesine kadar Mac OS 9'un en kullanisli sistem oldugunu dusunurdum ama OS X'e gecince, ki ilk basta gecmemek icin direnmistim, fikrim tamamen degisti.

Tabii bu genel kullanim acisindan. Diger yandan Pro Tools acisindan bence hala en stable sistem OS 9. Pro Tools'u X'e tasirken biraz aceleye mi gelmis, ne dersin? :D

Amacim Mac-PC tartismasi degil. Herkes rahat ettigi platformu kullansin. Sana bu soruyu sormamin nedeni benim kullanici senin de yazilim tarafinda olman. Sadece fikirlerini merak ettigimden.

Ufuk aslinda seviyorum, ama acikcasi PC'de yazilim gelistirme sureci cok daha kolay, Mac'de zorlaniyorum bazi seyleri bastan ogrendigim icin. O yuzden biraz direnc gosteriyorum olay bundan ibaret :D

Bu arada Protools sanirim daha native Mac OSX app degilmis (Mach o mu deniyor onlara?), ama 2005 ilk ceyreginde olacak galiba.

Sonucta herkesin alistigi bir platform var ve dogal olarak insan en cok onda rahat ediyor degil mi?

Evet PT artik tam anlamiyla native olsa cok iyi olacak cunku performans acisindan cidden farklar var. Benim makina dual boot, yani hem 9 hem de X de boot edebiliyorum. Boyle olunca birebir karsilastirma sansim oluyor. 9 versiyonu CPU ile daha barisik. Ozellikle real time calisan reverb gibi cpu-hungry plug-in'lerde bu fark iyice ortaya cikiyor.

Bende Logic yok ama denemem icin gondermislerdi. Mesela X uzerinde PT ile Logic'i karsilastirinca da buyuk farklar cikiyor ortaya. Logic native oldugu icin CPU'yu cok randimanli kullaniyor. PT ile plug-in count olarak arada dunya fark cikiyor.

Bak ben bunu bilmiyordum, yani native olmayan uygulamalarin yavas calistigini. Belki o yuzden benim plugin'in performansi kotuydu. Reason ile karsilastiriyordum da biraz sinirim bozuldu acikcasi. 800 mhz cpu var Reason'da 16 ses calisiyorum alet %25 cpu gosteriyor, ben kendi pluginim'de 10 ses calisiyorum %40-50 oluyor, gel de sacini basini yolma. Neyse Mac OS olayina yeni oldugum icin kod optimizasyonunu bilmiyorum tabi henuz, PC'de kodlarin buyuk bolumunu assembler ile yazdim, compiler'lara guvenmem pek o konuda :) Simdi belki 1-2 hafta ayirip PowerPC asm ogrenip bi denerim optimize etmeyi kodlari, belki ise yarar.

Bulent,

Reason o konuda gercekten çok enteresan. Açıyorum bir sürü synth, efekt vs gerçekten cpu'ya hiç yük binmiyor. Üstelik sadece standalone çalışırken değil Rewire üzerinden PT altında çalışırken de...

Ama şöyle birşey var, hazır seni bulmuşken sorayım :lol:

Bu biraz kulak referansıyla ilgili belki ama... Mesela bir SampleTank'deki "sonic quality" Reason'la bir değil. SampleTank çok daha kaliteli bence. Genel anlamda konuşuyorum, yani SampleTank veya Reason'daki sample kalitesinden ya da bu synth şundan daha iyi şeklinde değil. FAKAT SampleTank makinayı felaket kasıyor. Örnek olarak Reason'da 10 tane synth açıyorsun birşey olmuyor SampleTank'de enstrümanlar arttıkça makinanın kasıldığını hissediyorsun. CPU meter fırlıyor hemen.

Bu iki olay birbirine bağlantılı mı sence? Yani sonic quality daha iyi ama bunun için daha fazla mı cpu power gidiyor.

Bu yazdıklarım hem OSX, hem OS 9 hem de Windows için geçerli. Yani tüm sistemlerde SampleTank kasıyor ama Reason'da synth'leri yükle dur, birşey olmuyor.

Bülent,

Sana mail adresimi gönderdim. Eğer ilgilenirsen sen de bana adresini gönder sana PDF olarak geçen yaz bir Bilkom (Apple distribütör) bayiisi için hazırladığım PT6 - Logic 6 karşılaştırmalı raporu göndereyim. Alabildiğim plug-in sayılarına filan bakarsın.

UfukOnen' Alıntı:
Bulent,

Reason o konuda gercekten çok enteresan. Açıyorum bir sürü synth, efekt vs gerçekten cpu'ya hiç yük binmiyor. Üstelik sadece standalone çalışırken değil Rewire üzerinden PT altında çalışırken de...

Ama şöyle birşey var, hazır seni bulmuşken sorayım :lol:

Allahim cok sukur sonunda birisi farketti Reason'in uyduruk oldugunu :lol: Saka yapmiyorum arkadaslar, Ufuk hakli.

Teknik olarak aciklayayim Ufuk. Bu sampler'larda sample'i calabilmek icin resampling yapilir, bunun icin de interpolation algoritmalari kullanilir. Nedir basitce interpolation:

elinde sample'larin olsun: x[0], x[1], x[2], x[3] .... diye giden. resampling'de bu degerlerin arasinda degerler de hesaplamak gerekiyor, ornegin x[0] x[1] arasi bir degeri hesaplaman lazim. Ne yapilabilir en "basit" olarak ? lineer interpolasyon:

x[n] = x[0] + n* (x[1]-x[0])

Gayet basit toplama cikartma ve carpma, 3 islemle isi bitirdik... bitirdik de kaliteden haber verin? Eger sinyalimiz oversampled ise lineer interpolation bir yere kadar ise yarar, hata olur da duyulacak bir aralikta degildir. Ama sampler'larin caldiklari sample'lar cogunlukla oversampled degildir, o yuzden boyle Reason gibi lineer interpolasyon yapan (oyle oldugunu tahmin ediyorum kulagima ve CPU yuzdesine dayanarak) sampler'lar CPU harcamiyor gorunup dusuk kaliteli cozumler sunarlar. Tabi kullanicilar da reklamlara / guzel user interface'e aldanip "aa bu Reason ne guzel gorunuyor!" diye Reason kullanir :(

Ben de sevindim "reason soundu" ile ilgili benimle ayný þeyleri düþünenler olduðuna. Teknik olarak açýklamasýný görmek de içimi rahatlattý doðrusu. Gerçekten Reason 100 metre öteden tanýnabilir bir "color" veriyor sese. Yani interpolasyon ile alakalý olduðunu bilmediðim için "coloring" olarak tanýmlýyordum kendime daha önce. Ýçine ne atýlýrsa atýlsýn o karakteri çýkýþýndan yine alýyorum. Ama mesela psikolojik midir bilmiyorum, bir kontakta, bir gigasamplera verdiðim samplelar ayno etkiyi vermiyor.

Fruityloopsun da kendine has bir sesi var. Genelde çok fazla post iþlemden geçmemiþ parçalarýn/demolarýn þayet reason ile veya floops ile yapýldýðýný ayýrdetmek mümkün olabiliyor. Gerçi bunda bir etken de programlarýn modüler yapýlarýnýn genelde tek þekilde kullanýlmasý ve ses kompozisyonlarýnýn o programa has olmasý genellikle ama "sound" da da bir fark hissediyorum ben her þekilde. Umarým psikolojik deðildir, bir açýklamasý vardýr.

Bu arada yeri gelmisken yazayim, Virus de kullaniyor lineer interpolasyon. Ama virus'un sample'lari saniyorum biraz oversampled o yuzden fazla farkedilmiyor.

Reason'in ben Subtractor'ini incelemistim. Onda gordum ki lineer interpolation kullaniyor ve her oktavda sample (wavetable) degisiyor.
O yuzden eger filtrelerin cutoff'unu max'e getirip biraz resonance acarsaniz ve yuksek notalara dogru calmaya baslarsaniz aliasing noise'i hemen duyarsiniz, ve de rahatsiz olmaya baslarsiniz bir sure sonra...

Karsilastirma olarak ben ne yapiyorum mesela SynthMaster'da:

1. Her notada bir sample (wavetable) ornekliyorum, orneklenen sample'lar oversampled. O yuzden aliasing noise duyulamayacak seviyelere iniyor ve lineer interpolasyon mumkun hale geliyor.

2. Eger bir osilator 1'den fazla waveform'dan olusuyorsa (her osc 8 tane waveform'un toplamindan olusabilir) o osilatorde 8 noktali sinc interpolasyonu kullaniyorum yani bir degeri hesaplamak icin 8 tane deger kullaniyorum, tabi oyle olunca da ses kalitesi profesyonel kalitede oluyor, ama CPU da zorlaniyor tabi. bu zorlanmayi azaltmak icin PC'de SIMDden faydalaniyorum, Mac'de de insallah kullanacagim Altivec.

Yok abi piyasada rekabet cok. Farkedilmek icin gercekten her acidan cool bir urun gerekiyor. Daha o noktaya gelmeye cook var, sabir isi...
Albino'ya da bakacaktim bi bakayim haftasonu...

Bulent,

Cok sagol bizi interpolation konusunda aydinlattigin icin. Kiyisindan kosesinden biraz okumustum onceleri ama senin yanit tam benim sorunun cevabi oldu. 8)

Batuhan,

Evet Reason konusunda boyle soyledigimde insanlar biraz kuskulu olarak bakiyorlardi, neyse artik teknik aciklamasi da mevcut... 8)

Bence de her plug-in'in veya programin kendine has bir "sound"u var. Ben elimden geldigince bir parcada farkli kaynaklar kullanmaya ccalisiyorum bu yuzden. Reason ek sesler, yani farkli tatlar katmak icin :lol: guzel ama lead'leri ve ozellikle davul gibi ana enstrumanlari Reason'dan kullanmamaya calisiyorum.

Ufuk, rica ederim. bu arada ben de Mac konusunda gaza geldim, 1-2 rutini assembler'e cevirecegim, onlarda performans bekliyorum :)
Zaten bu performansla dergiler iyi review vermezler biraz optimizaston sart!

Bulent,

Az once install ettim... Herseyden once cok gurur duydum dogrusu. Daha sonrasi ise, SynthMaster gercekten derin dusunulmus bir plug-in. Kullaniciya her turlu kontrolu sagliyor. Bir de mail atiyorum simdi sana...

Reason 3 bu konuda baya bir ilerleme göstermiş gibi. Ben 1.5 yıldır Reason kullanıyorum ve ses kalitesinin kötü olduğunu baştan beri biliyorum. Dolayısıyla genelde drum computer olarak kullanıyorum. Fakat bu Line Mixer ve Mastering Suite işe yarayacak gibi gözüküyor ne dersiniz? 8)

Valla bilemiyorum Mert, ben sonucta Reason'in sadece Subtractor unitesini inceledim konum geregi. Onda filtreler cok iyi hakkini vermek lazim ama sampler'i iyi degil, benim vurguladigim da buydu zaten. Performansi arttirmak icin kaliteden taviz vermisler. Umarim tum modulleri oyle degildir :)

reason'daki kalite sorunu konusunda anlamadığım bir nokta var. Bahsedilen interpolasyon aslında programla değil sample yani ilgili refill dosyasındaki örneklenmiş seslerin sayısıyla ilgili değil mi? Yani 8 sesin 4 tanesi gerçek sample diğerleri interpolasyonla elde ediliyorsa kalite farkı anlaşılır. 8 sesin 8 inin de örneklenerek tek bir refill dosyası haline getirildiği durumlar da var. Yani bu reason'la değil refill dosyasının kalitesiyle ilgili bir durum. İnterpolasyona gelince. Bu yöntem zaten diğer formatlardaki sample larda da kullanılmıyor mu?

Geri