[Eski] Türkiye'deki büyük sahne seslendirme ve ışık şirketleri?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

tahautku

Yeni üye
merhaba.Türkiye'de mevcut en büyük sahne seslendirme ve ışık şirketlerini arıyorum.Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.İnternet üzerinden ulaşabildiklerimin kapasiteleri ve büyüklükleri konusunda bi fikrim olmadığı için buraya yazıyorum.Teşekkürler...

İlk aklıma gelenler aklıma gelme sırasıyla:

Staras.
Playback.
Phantom.
Altınçizme.
Modül.

Daha çok firma var ama aklıma şu anda gelenler bunlar.

Başlığı Ses Işık forumuna taşıdım.

M.

Mahcem' Alıntı:
Staras.
Playback.
Phantom.
Altınçizme.
Modül.
Listeye
Park
Kontrol
Doğuş
de ekleyebiliriz.

En büyükleri Staras, Playback ve Park sanırım.
Modül artık kalmadı galiba
Daha sonra Altınçizme Doğuş Phantom Kontrol CSG CTI BTS
yenilerden DigiLive ve BrosTechnic.

Geçen günlerde bir hayko cepkin konserinin kurulum aşamasında staras firmasının çalışanlarıyla konuşma imkanı buldum ve bu tür firmaların sürekli olarak eleman ihtiyacı duyduğunu,tatmin edici fiyatlarla olmasada bu firmalarda dönemlik çaışma imkanlarının sunulduğunu söylediler.Özellikle müzik teknolojileri,elektrik-elektronik mühendisliği gibi bölümlerin öğrencilerini tercih ettiklerini söylediler.Bende bir müzik teknolojileri öğrencisi olarak iyi bir deneyim olacağını düşündüm ve bir cv hazırlayarak bu şirketlere sunacağım.bu konuda sizinde görüşlerinizi almak isterim.iyi bayramlar...

Doğru firma ve kişilerin yanında olursan iyi bir tecrübe olacaktır. Ancak canlı seslendirme işi oldukça yorucudur. Önceleri çok hırpalanırsın, hırpalarlar. :)

LeventUslu' Alıntı:
Doğru firma ve kişilerin yanında olursan iyi bir tecrübe olacaktır. Ancak canlı seslendirme işi oldukça yorucudur. Önceleri çok hırpalanırsın, hırpalarlar. :)

Zaten görüştüğüm ilk kişinin konuyla ilgili yorumu ''hamallık yapmaya hazırmısın?'' oldu:)

LeventUslu' Alıntı:
Önceleri çok hırpalanırsın, hırpalarlar. :)

Zevklidir ama :)

Şov başladığında bütün yorgunluk gider.

Bittiğinde yeniden başlar gerçi, o başka... :roll:

Hehe 8)

Sahne çok şey öğretir adama. Hızlı düşünmek, pratik çözümler üretebilme, pratik çözümleri daha mekana gelmeden üretebilme, önceden eksiksiz hazırlık gibi birçok yetiyi kazandırır. Zira tırlar dolusu ekipmanı mekana indirdikten sonra "aaaa bilmemne adaptöründen kalmamış" diyemezsin, bütün şovu durdurur bir tane kıçı kırık jak.

M.

LeventUslu' Alıntı:
Mahcem' Alıntı:
Bittiğinde yeniden başlar gerçi, o başka... :roll:

Hehe 8)

M.

En dayanılmazı da budur değil mi? :) Toplamak için ayrı bir ekip kurmalı. :)

Turnelerde ayri ekip olabiliyor toplanmak icin. Tabi isin boyutu onemli bu durumda. Ayrica firmanin malzeme parki da onemli. Diger firmalari bilmem ama Staras ayni anda cift malzeme ile 5 turne cikarabiliyordu. Inanilmaz bir malzeme parki var, calistigim icin biliyorum. Diger firmalari bilmiyorum, ama Staras kesinlikle Turkiye'deki en buyuk malzeme parkina sahip diyebilirim.

Islerin nasil isledigine gelirsek.

A ve B seklinde iki takim malzeme var. Butun sistemlerden iki tane var. Toplam 3 ekip var. X, Y, Z. X calistirici ekip. Y ve Z kurucu ve toplayici ekipler. Olaylar soyle oluyor.

1. Lokasyon Y konserden bir gun(ya da bir kac gun/hafta once gelir boyutuna gore) A sistemini kurar X konser gunu gelir, konseri yapar, konser bittigi gibi 2. Lokasyona yola cikar, Y toplar 3. Lokasyona gider.
2. Lokasyon Z konserden bir gun(ya da bir kac gun/hafta once gelir boyutuna gore) B sistemini kurar X konser gunu gelir, konseri yapar, konser bittigi gibi 3. Lokasyona yola cikar, Z toplar 4. Lokasyona gider.
3. Lokasyon Y konserden bir gun(ya da bir kac gun/hafta once gelir boyutuna gore) A sistemini kurar X konser gunu gelir, konseri yapar, konser bittigi gibi 4. Lokasyona yola cikar, Y toplar 5. Lokasyona gider.
.
.
.

Tour management tamamen ayri bir konu, kolayi yoktur, bir kere yanlis yaparsaniz isin icinden cikamazsiniz. Hersey zincirleme olarak birbirine girer. Domino etkisi mi denir, bilemedim su an. Hatanizi duzeltmeye vaktiniz yoktur, bir gun sonra baska bir konser yapacaksinizdir, en basit yanlis planlama butun turu batirir.

Türkiye'de, büyük kiralama firmalarında çalışmış, tecrübeli bir çok ses ve ışık teknisyeni, düşük maaşlar ve emeklerine saygı duyulmaması yüzünden artık freelance çalışmaya başladılar.Bu yüzden bir çok firma, tecrübesiz ve yetersiz teknisyenlerin eline kaldı.Bir çok şirkette malzemelere bakım bile yapacak adam olmadığını biliyorum.Dolayısıyla eleman ihtiyacı şu sıralar had safhada.

Ben, staras ya da altınçizmede oldukça tecrübe kazanabileceğinizi düşünüyorum.Özellikle staras'ın ekibi çok kalabalık,orada inanılmaz tecrübeli arkadaşlarım var.Her gün birinden, bir şey öğrenseniz, çok ciddi tecrübe sahibi olursunuz.Ancak şunu da belirtmekte fayda var, uzunca bir süre angarya işler yaparsınız.Çünkü büyük firmalarada hiyerarşik bir düzen işler.Bu, aylarca kablo çekmek, toplamak, silmek anlamına gelebilir..

Ayrıca, herkesin söylediği gibi; çok keyifli ama çok da yorucu bir sektördür..

O management işinde sonisphere de son noktayı gördüm.. 3 gün sayısız grup çıktı bir grup hariç hepsi zamanında çıktı zamanında indi..
birde şöyle bir olay yaşandı insanlar "ses kötü" dediler. L'acoustics K1 var main. DV Dosc var Arcs var Kudo var varoğlu var digidesign venue var heritage 3000 var ama gelen grupta bundan iyi ses çıkartacak adam olmazsa mort.
Staras benimde ekipman parkı olarak senelerdir takdir ettiğim Türkiyedeki bu konuda en büyük firma.. 2011 le beraber Meyer Milo da katıcaklar sanırım ekipman Parklarına. Sırf line array olarak EV Xline, EAW KF 730, Nexo Geo D nin yanına meyer milo ve melodie de eklemiş olacaklar. Bu A ve B malzemesi işini Türkiyede yapabilecek nadir şirketlerden bir tanesi. Ben şahsen altınçizme yi yaşadığım bir olay yüzünden burunları havada olduğu için sevmem.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
Meyer Milo da katıcaklar sanırım ekipman Parklarına. Sırf line array olarak EV Xline, EAW KF 730, Nexo Geo D nin yanına meyer milo ve melodie de eklemiş olacaklar.

Bu yukarida bahsettiklerinin yaninda halen duzgun calisan KF650 ve KF850 sistemlerde var. Line arraylerin avantajlarini saglamasalarda bir ton arti ekipman. Bu arada ufak bir 'inside information', Milo'lar katildi benim duydugum kadariyla. Buradan duymak zor oluyor biraz. :)

Ayrica Staras EV Xline'i dunyada ilk kullanan kiralama sirketlerinden birisi. Hatta kullandiklari ilk set prototip bildigim kadariyla. Butun gelistirmeler o sistem uzerinde yapildi, EV'nin teknisyenleri birebir Staras'tan feedback(geribildirim) alarak gelistirdiler. Bu da buyuk bir fark tabi.

Tunca, Sonisphere'a katilma imkanim olmadi, fakat bir cok yerden Metallica'nin sesi disindakiler berbatti yorumunu duydugumda, ekipmanda bir problem olmadigini, isin icinde insan faktoru oldugunu anladim. Zaten ekipman bir problem etmez cogu zaman. Konserlerde calisan bir ses muhendisi icin kaliteli ekipman sadece isi kolaylastirir, isi daha iyi yapmaz. Eger sistemde kalite eksikligi varsa, ses muhendisi onu kompense edebilmeli, edemiyorsa da cekedini alip gitmeli. Ayrica o kadar grubun ise dahil oldugu bir organizasyonda bir buyuk goze batan problem cikmadan isler cozuldugu icin Purple Concerts'i tebrik etmek lazim. Super bir management ornegi sergilemisler.

Staras'da uzunca bir sure cay ismarlarsiniz herkese. (Cay ocagindan cay alip getirmek olur, cebinizden para cikmaz, korkmayin :)) Kablo toplarsiniz, kablo silersiniz, lehim yaparsiniz, angaryadir bu isler, ama o yerinde olmaya ozendiginiz, imrendiginiz kisler bu yollardan gecerek oralara geldiler, var demek ki bir bildikleri.

grego' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
Meyer Milo da katıcaklar sanırım ekipman Parklarına. Sırf line array olarak EV Xline, EAW KF 730, Nexo Geo D nin yanına meyer milo ve melodie de eklemiş olacaklar.

Bu yukarida bahsettiklerinin yaninda halen duzgun calisan KF650 ve KF850 sistemlerde var. Line arraylerin avantajlarini saglamasalarda bir ton arti ekipman. Bu arada ufak bir 'inside information', Milo'lar katildi benim duydugum kadariyla. Buradan duymak zor oluyor biraz. :)

Ayrica Staras EV Xline'i dunyada ilk kullanan kiralama sirketlerinden birisi. Hatta kullandiklari ilk set prototip bildigim kadariyla. Butun gelistirmeler o sistem uzerinde yapildi, EV'nin teknisyenleri birebir Staras'tan feedback(geribildirim) alarak gelistirdiler. Bu da buyuk bir fark tabi.

Tunca, Sonisphere'a katilma imkanim olmadi, fakat bir cok yerden Metallica'nin sesi disindakiler berbatti yorumunu duydugumda, ekipmanda bir problem olmadigini, isin icinde insan faktoru oldugunu anladim. Zaten ekipman bir problem etmez cogu zaman. Konserlerde calisan bir ses muhendisi icin kaliteli ekipman sadece isi kolaylastirir, isi daha iyi yapmaz. Eger sistemde kalite eksikligi varsa, ses muhendisi onu kompense edebilmeli, edemiyorsa da cekedini alip gitmeli. Ayrica o kadar grubun ise dahil oldugu bir organizasyonda bir buyuk goze batan problem cikmadan isler cozuldugu icin Purple Concerts'i tebrik etmek lazim. Super bir management ornegi sergilemisler.

Staras'da uzunca bir sure cay ismarlarsiniz herkese. (Cay ocagindan cay alip getirmek olur, cebinizden para cikmaz, korkmayin :)) Kablo toplarsiniz, kablo silersiniz, lehim yaparsiniz, angaryadir bu isler, ama o yerinde olmaya ozendiginiz, imrendiginiz kisler bu yollardan gecerek oralara geldiler, var demek ki bir bildikleri.

Staras a geldi geliyo gelmek üzere filan diye biliyorum. Türkiyede Milo bunun dışında Altınçizme ve Midas da var bildiğim kadarıyla.
Starasta Xline Arraylerde sırf sub olarak 40 tane var diye biliyorum. Buda heralde ellerinde 2 takım çıkartabilirler demek oluyor sanırım.
Sonisphere Ben genelde 3 gün sabah akşam orda olmama rağmen dinlemedim.. ama dediğim gibi sahne içinde sidefill Arcs vardı ana sistem K1 di yanlarda DVDosc asılıydı arkada delay towerlardada Kudo vardı diye biliyorum. Sahne önü boydan boya sub diziliydi. Malzemeden yana bir sıkıntı yoktu.. Rammstein ında sesi iyiydi mesela.. herkes hazır sistemi kullandı.. İkinci gün setup a Kontrol Ses Işıktan kiralanan ikinci bir H3000 eklediler.. Metallica kendi XL8 ini getiriyordu zaten.. filan falan.. yani tamamen insana odaklı bir olay bencede. Ses mühendisleri başlamadan kısa bir soundcheck alabiliyordu her performans öncesi..

Çok yakın bir zamanda staras ın bir konserinin kurulumundan toplanmasına kadar her aşamasını izleme fırsatı buldum ve bende(acizane benim fikrim) görülen ekipmanlara yakışır bi sound olduğunu düşünmüyorum.hatta müzik teknolojileri bölümünden arkadaşlarla tartıştık ve sanki tüm sistem özensizce kurulmuş ve çalıştırılmış gibi bir sound vardı.Sesler inanılmaz boğuk ve birbiriyle orantısızdı.Ama çok kapsamlı bir iş ve içinde olmadan,aşamalarını,sorunların nedenlerini bilmeden birşeyler söylemek haksızlık olur.Okul kapanır kapanmaz böyle bir firmada(her alanda:) ) çalışmak üzere başvuruda bulunacağım.Bir yerlerden başlamak gerek...

tahautku' Alıntı:
Çok yakın bir zamanda staras ın bir konserinin kurulumundan toplanmasına kadar her aşamasını izleme fırsatı buldum ve bende(acizane benim fikrim) görülen ekipmanlara yakışır bi sound olduğunu düşünmüyorum.hatta müzik teknolojileri bölümünden arkadaşlarla tartıştık ve sanki tüm sistem özensizce kurulmuş ve çalıştırılmış gibi bir sound vardı.Sesler inanılmaz boğuk ve birbiriyle orantısızdı.Ama çok kapsamlı bir iş ve içinde olmadan,aşamalarını,sorunların nedenlerini bilmeden birşeyler söylemek haksızlık olur.Okul kapanır kapanmaz böyle bir firmada(her alanda:) ) çalışmak üzere başvuruda bulunacağım.Bir yerlerden başlamak gerek...

Sorun Staras ta mı? yoksa Hayko nun tonmaisterindemi peki sence? özensiz kurmak ne demek? line arrayler havaya mı bakıyordu? monitör mü yoktu? nedir?

Ozensizi tanimlarsan gercekten guzel olur :) Calismis biri olarak, iceriden gorduklerimi anlatayim. Staras'ta cakma bir urun yoktur, hersey standartlara uygundur. Kurulum asamasinda kablolarin duzenli olmasi, herseyin numarali olmasi, ve ekipteki herkesin o numaranin ne anlama geldigin bilmesi en onemli konulardir. Bunlarin yaninda ekipleri devamli guncel egitimler gorur, sirket ici bir okul gibidir zaten. Bilenler bilmeyenlere anlatir. Kimsenin ben bunu biliyorum, kendime kalsin huyu yoktur. Ben calisirken oradaki abilerimden cok ogrendim, ogrenmeye niyeti olanlar da ogrenir. Staras yurtici konserler haric, yurtdisinda da bir cok organizasyona ekipman ve ekip saglar. Ayni sekilde yurticinde olan yabanci konserlerde de Staras ismi sikca gorulmektedir. Bu da yurtdisi standartlarini sagladiginin gostergesidir. Tunca'nin bahsettigi gibi, ses sistemi degil, ses sistemini kullanan onemli. Sonisphere'da dunyanin en iyi sistemlerinden biri(K1) kuruldu da ne oldu? Isini yapamayan ses muhendisleri(!) cuvalladi. Sorun surada basliyor, iyi ses sistemi iyi ses muhendisi ile birlestiginde olaganustu bir sonuc veriyorsa, kotu bir ses muhendisinin hatalarini da kotu bir sisteme oranla daha ayrintili ortaya cikarir. O yuzden ses sistemini kiralayan firmanin bir sucu yok bahsettigin olayda.

grego.. sonisfer de sadece elektrik kablolarının dizilişini gördüm oda bizimle almanlar arasındaki farkı gösteriyor valla.. bizde arapsaçı gibi gider herifler nerdeyse bi 50 kabloyu yanyana dizmiş ve çekmişler köşeyi bile yanyana dönüyo kablolar bozulmadan keşke fotoğrafını çekseydim.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
tahautku' Alıntı:

Sorun Staras ta mı? yoksa Hayko nun tonmaisterindemi peki sence? özensiz kurmak ne demek? line arrayler havaya mı bakıyordu? monitör mü yoktu? nedir?

Yanlış kelime kullandım özensiz ayarlamak demeliydim.sorun kesinlikle ekipte yada ekipmanda değildi.Bunu söylemek yine haddime düşmez ama tonmmaisterle ilgili bir durum olma ihtimali yüksek.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
grego.. sonisfer de sadece elektrik kablolarının dizilişini gördüm oda bizimle almanlar arasındaki farkı gösteriyor valla.. bizde arapsaçı gibi gider herifler nerdeyse bi 50 kabloyu yanyana dizmiş ve çekmişler köşeyi bile yanyana dönüyo kablolar bozulmadan keşke fotoğrafını çekseydim.

Tunca, Staras'da da oyledir. Bir daha is yapma imkani bulursan dikkat et.
Gorecegin su asagidaki gibi bir manzaradir. Bu yurtdisindan bir is, Staras'a ait degil.

Geri