[Eski] Tempo(Bpm) Değiştirmek ve Şarkıya Oturtmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

zaz

Yeni üye
Merhabalar,
Belki çoğunuzun 3 sn.de yaptığı birşeydir ancak ben baya bir kurcaladım ve beceremedim :)

Sorunum şu;

Cubasede 100 Bpm'lik küçük bir davul sampleını 90 Bpm'lik çalışmama eklemek istiyorum ancak;

-Biraz araştırdım ve Time Strecth ten yapılabileceğini öğrendim fakat davul sampleını 90 Bpm e düşürdükten sonra clicke denk getiremiyorum getirsem bile çok küçük senkron sorunu oluşuyor ve tam oturmuyor şarkıya..Bunu direk metronoma oturtabileceğim bir yöntem var mıdır? Bu arada Sx2 kullanıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim..

Yukarıdaki Tool-bar'da, sol yukarı gösteren bir ok simgesi var ya. Onun olduğu kutucuğun sağ altında aşağıyı gösteren bir ok vardır. Ona basınca, farklı fonksiyonlar açığa çıkar.

Oradan time-strech'i seçmek lazım. "sizing applies time-strech" yazar.

100 bpm'lik loop'u projeye import ettikten sonra, transport'tan tempoyu 90 yaptığın zaman, grid'e baktığında, loop uzamış gibi görünecektir. Loop'u sağ alttan tutup, grid'e oturttuğun zaman (sizing applies time-strech opsiyonu seçiliyken), otomatik olarak time-strech işini yapar.

Tempo ile ilgili benimde bir sorum olacaktı. Önceden yapılmış bir parçanın kaç bpm olduğunu nasıl bulabilirim ?

Pro Tools'da o kolay, Beat Detective'den tempo map çıkarılabilir kolayca, ama diğer platformlarda farklı çözümler olabilir.

M.

Cubase de ben onu bir türlü bulamadım açıkcası. Zaten neye göre tempoyu oturtturuyo oda ilginç yani parça içerisinde ritim değişiklikleri varsa nasıl olacak.

Diyelimki davul kick leri ne göre algılar yada ne bilim onun gibi şeyler seçici olabilir bu konuda. Ya koyduğum parça sadece akustik gitar olan bi parçaysa bunlarında bpm ini bu şekilde bulabilirmiyim.

EmreAraz' Alıntı:
Cubase de ben onu bir türlü bulamadım açıkcası. Zaten neye göre tempoyu oturtturuyo oda ilginç yani parça içerisinde ritim değişiklikleri varsa nasıl olacak.

Diyelimki davul kick leri ne göre algılar yada ne bilim onun gibi şeyler seçici olabilir bu konuda. Ya koyduğum parça sadece akustik gitar olan bi parçaysa bunlarında bpm ini bu şekilde bulabilirmiyim.

Benim dediğimi yanlış anladın herhalde. Ben oturtmayı bilmiyorum parçayı tempoya.

Sadece elinde bir parça varsa tap tempo kısmından metronom gibi space tuşuna basıyorsun sana orda bir BPM gösteriyor, dolayısıyla şarkının temposunu bulmuş oluyorsun.

Yada ben sorduğun şeyi anlamadım. Nurkan Abinin dediği şeyde çözüm olabilir.

İçinde tempo değişikliği olan parçalarda da bir tempo map oluşturmanın mümkün olduğunu biliyorum. O warp denen fonksiyon ile oluyormuş ama henüz hiç kullanmış değilim.

Fakat, başı sonu düzgün kesilmiş bir loop ile iki yönlü çalışılabiliyor. Ya loop'un temposuna göre proje temposu değişiyor veya proje temposuna göre loop strech edilebiliyor.

2. metodun adı time-strech. Nasıl yapıldığını bu başlıkta izah etmeye gayret etmiştim.

1. metodu vakit bulunca yazarım.

Warp fonksiyonu da şu işe yarıyor anladığım kadarıyla. Diyelim ki, click filan olmadan, açığa bir kayıt aldık grupça. Sonra getirdik eve. Üzerine bir synth arpeggio partisi çalmak istedi canımız. İşte burada devreye bu "warp" isimli arkadaş giriyor. Deneyen varsa, tecrübelerini yazarsa sevinirim.

Hatta bir başlık açayım Cubase kısmına, oradan takip ederiz.

edit: Açılmışı var.

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... rp&start=0

nurkan' Alıntı:
http://www.pistonsoft.com/bpm-detector.html

Bu yapıyormuş o işi.

Şunu merak ettim ücretsizmiş hem program, evde deneyeceğim.

nurkan' Alıntı:
Warp fonksiyonu da şu işe yarıyor anladığım kadarıyla. Diyelim ki, click filan olmadan, açığa bir kayıt aldık grupça. Sonra getirdik eve. Üzerine bir synth arpeggio partisi çalmak istedi canımız. İşte burada devreye bu "warp" isimli arkadaş giriyor. Deneyen varsa, tecrübelerini yazarsa sevinirim.

Tunc_Akin İşte benim tam olarak yapmak istediğim olayda yukarıda anlatılandır. :D

EmreAraz' Alıntı:
Tempo ile ilgili benimde bir sorum olacaktı. Önceden yapılmış bir parçanın kaç bpm olduğunu nasıl bulabilirim ?

Abicim soru bu yani dediğinle hiç alakası yok :) Sen çalınan şeyi metronoma oturtmak istiyorsun, kaç BPM olduğunu bulmak değil.

Zaten metronomsuz çalınmış bir şey herhangi bir BPM olamaz düzgün şekilde.

Neyse sen bulduysan cevabını sıkıntı yok zaten. Ben anlamamışımdır dediğini :)

Kolay gelsin.

Haklısın biraz anlatamamışım sanki. :D

Neyse eve gidince deneyeceğim bunları o zaman öğreneceğiz sorumun cevabını bulup bulamadığımı. :)

Cubase'de de bpm saptama fonksiyonu var. Yarin kendime ve kendi bilgisayarima gelince yazarim.

Da... soru neden Cubase forumunda sorulmadi?

ilterocktive' Alıntı:
Cubase'de de bpm saptama fonksiyonu var. Yarin kendime ve kendi bilgisayarima gelince yazarim.

Da... soru neden Cubase forumunda sorulmadi?

Güzel soru. :D

Bpm ile ilgili bir başlık görünce yeni bir başlık açmak yerine burada sorayım dedim. Yani illaki cubase olmak zorunda değil ek bir programlada bu sorun giderilebilecekse oda işime yarar. Ama cubase kullandığım için cubasede bunun çözümü varsa daha iyi olur tabi benim için.

Cubase Beat Calculator (bpm hesaplama)

1- Temposunu bpm cinsinden hesaplamak istediğin sesi düzenleme penceresine al (Audio Import).

2a- Eğer bu ses bir loop ise ve doğru yerlerden kesilmişse, sesi (Event'i) seçip klavyedeki "p" tuşuna bas. Sesin başı ile sonu arasındaki bölüm seçilecektir otomatik olarak.
2b- Eğer bu ses bir loop değil de, mikslenmiş bir parça ise Range Selection Tool'u seç

RangeSelectionTool.jpg

ve hassas ölçüm yapabilmek için sese zoom yapıp, herhangi bir ölçünün başladığı yer ile sonu arasındaki bölümü Range Selection aracı ile işaretle. Ölçünün başı ve sonu ne kadar belirginse, işaretlemesi ve hesaplaması o kadar kolay olur.

3- Seçilen bölümün kaç adet 4'lük nota içerdiğini say. Ya da seçimi en azından 8 beat'lik (8 X 4'lük notalar = 2 ölçü) seç ki, hesaplamanın sonucu mümkün olduğunca doğru olsun.

4- Project > Beat Calculator
menüsünü aç

BeatCalculator.jpg

ve menüdeki Beats kutusundaki sayıyı 8 yap (eğer 2 adet 4/4lük ölçü seçildiyse)
BPM kutusunda tempo ortaya çıkar. Her yeni seçimde, bu menü kapanmadan çalışılabilir. Yalnız yeni seçim yapıldıktan sonra, Refresh tuşuna basılmalı ki, yeni hesaplama yapılabilsin.

Ayrıca eğer istenirse bu hesaplanan bpm, Insert Tempo into Tempo Track tuşları kullanılarak, çalışılmakta olunan projeye aksettirilebilir.
At Tempo Track Start tuşu, bu saptanan bpm'i, parçanın en başına kaydeder.
At Selection Start tuşu ise, bu tempo bilgisini, yaptığınız ses seçiminin başındaki yere yerleştirir. O noktaya gelininceye kadar ise, önceki Tempo Track ayarları geçerlidir.

Geri