[Eski] Trigger

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

anx003

Yeni üye
davulu triggerlamak ne demektir?
bu iş nasıl yapılır ve hangi amaçla yapılır?
kicki triggerladım diyen birinin; aksayan kickleri tam yerine oturttum demek istediğini mi düşünmeliyiz?
trigger hangi program vasıtasıyla yapılır?

valla benim bildigim triggersa yapilan sey davulu normal mikrofonlamak ama mikrofonlari ismini simdi hatirlayamadigim bi cihaza giriyolar (onun da adinin trigger olma ihtimali var tabi) ve davulun vurdugu yerlerde cihaz kendi seslerini veriyor; baska sekilde anlatayim, kick'i mesela triggerliycaz, normal mikrofonu dayiyoruz, sonra onu trigger cihazina giriyoruz, alet o mikrofondan sinyal gelince kendi icindeki kick sample'ini caliyor, bir nevi sampler yani.
boylelikle kasmiyorsun davulu mikrofonliycam tonliycam diye; ses gelmesi onemli, ama tonu onemli degil.
yazilimsal bazda yapilirken de (kendim hic yapmadim) davul kaydediliyor, ve davulun vurdugu yerlerde mesela midiyle sample'lar doseniyor. kickin vurdugu yerde kick, zillerin vurdugu yerde ziller gibi, ve kayda o dizilmis dosenmis sample'larin oldugu kanal veriliyor. yine davul tonlama zahmetinden kurtulmak icin, bizim davulcunun caldigi geliyor kayittan, ama atiyorum omar hakim'in davul sample'lariyla :)

anx003' Alıntı:
"triggerlamak" diyen birisi Turk ise, diline kirmizi biber surmelidir.
"triggering" cogunlukla midi enstrumanlarla (ya da sinyallerle), sesleri "caldirmak" anlaminda kullanilir cogunlukla.
"triggering the drums" ya da "davulu tetiklemek", davulu midi klavye ile, sample kullanarak "calmak" demektir en nihayetinde.
Sadece davul icin de kullanilmaz bu ustelik. Isin icinde sample'in oldugu her midili duzenlemede ve her enstruman icin kullanilabilir.
Aksayan kaydedilmis midi mesajlarini duzeltmeye de "quantizing" denir.

Trigger'lamak yerine "Tetiklemek" kullanılsa daha hoş olur.

http://www.ddrum.com/drumtriggers.htm adresinde göreceğin gibi akustik davulun derisinin üzerine yerleştirilen sensörler aracılığı ile derinin üzerindeki baget titreşimlerini kapıp MIDI sinyali haline dönüştürerek elektronik bir sampler'daki davul seslerini tetikliyorsun, böylece teknik ve akustik sınırlamalardan dolayı normalde mikrofonlama teknikleri ile çok zor elde edilebilecek, hatta elde edilemeyecek davul soundlarını akustik davul çalım tuşesi ile bir nebze çıkarabilme imkânına kavuşursun.

Kimileri sever, kimileri sevmez. Kayıtta idare edersin ancak bir davulcuyu canlı sahnede oldukça etkileyici de yapabilir, rezil de edebilir, müziğine göre. Zira davulun akustik sesi ile sampler'dan tetiklenerek çıkan ses arasında az da olsa bir gecikme olur ve bu salon akustiğine göre bazan hafifçe, bazan da bariz bir şekilde duyulur "tı-tah! tı-tah!"

Belki de Ddrum ismini o yüzden verdiler:

"D-Drummm! D-Drummm!"

triggerlamak" diyen birisi Turk ise, diline kirmizi biber surmelidir.

:D kırmızı biber konusunda haklısın :D
ama ingilizde triggerlamak demez ki :)
tetiklemek güzel...

bu arada o zaman software bazında düşünürsek işi davulun kanallara ayrılmış vaziyette kaydedilmesi gerek tek bir davul kanalına tetikleme yapılamaz..

Evet, yoksa hem kick, hem trampet, hem hi-hat aynı sample'ı tetikleyebilir :D
Aslında stereo davul kaydını MIDI kanallara ayrıştıran bir plugin olsa... 8)

abicim software den sadece trigger işlemini peak vurduğu notaları gör ve buna göre her peak vurduğunda mesela bu sesi çal falan diye yapabilirsin. ama trigger cihazı farklı bişy derideki sarsıntıyı alarak modüldeki önceden ayarlanmış sesi çalar her sarsıldığında. yani bu alıcıyı kafanada yapıştırıp her duvara kafa atıığında hihat sesi de çıkarabilrsin. farklı şeyler olayı dağıtmayın lütfen

Vallahi trigger olayının en iyi örnegi Akira Jimbo dadır. Önceden hazırladığı loop vaziyetindeki sesleri kullanarak melodi olusturması ve kendi basına orkestra işi görmesi taktire şayandır.

Trigger tuseyi buyuk olcude yok eder. Akustik davullara trigger takip bunu tetikleyip akustik davuldan istenilen efekti almak icin falan idealdir ama. Butun elektronik davullar trigger sistemi ile calisir. En son cikan roland v-drum'da 3 trigger'li plastik ziller bile bulmak mumkun (3 trigger'in calicagin konuma gore efektlerini degistirebiliyorsun. Mesela kenarina vurdugunda crash, ustune vurdugunda ride gong'a vurdugunda da bell sesi almak icin programlayabiliyorsun bu zilleri). Trigger'in ve kullanilan beyinin kalitesine gore davullarda tuseyi cok iyi olmasa da ayarliyabiliyorsun. Snare'de ise kasnak icin bir trigger bulunuyor. Bir de benim sahsen en uyuz oldugum sey ise hi-hat trigger'lari. Latency (gecikme) olayi da artik kalmadi gibi birsey bildigim kadari ile. Belki cok dusuk modellerde vardir hala.

anx003' Alıntı:
bu iş nasıl yapılır ve hangi amaçla yapılır?
kicki triggerladım diyen birinin; aksayan kickleri tam yerine oturttum demek istediğini mi düşünmeliyiz?
trigger hangi program vasıtasıyla yapılır?

Kick triggerlama olayi Metal dunyasinda cok sik rastlanir bir hikayedir. Ozellikle double basslarda cikir cikir tonlari almak icin basvurulur. Akustik kayida destek olarak kullanilirsa daha etkili olur.

Eskilerden kalma baska bir yontem de midisiz, triggersiz kickleri enhance etmek. Kick sinyali miksere gelir, guzelce gatelernir ki sadece kick duyulsun, sonr abu sinyal mult edilir, yani iki ayri yere yonlendirilir: biri mikserin cikisina, digeri ise ikinci bir gate'in "key input", ya da "trigger input" dedigimiz yere baglanir. Bu ikinci gate'in girisine de 80 Hz lik gibi bir sinus sinyal gonderilir. Boylece kick'e her vurusta gate acilacak ve bu 80Hz bas sinyali kick soundunun bir parcasi gibi duyulacaktir.
Ama teknolojideki gelismeler artik bu yontemi unutturdu.

Double bass'de iki bass drum'i akordlayip ayni tonu tutturmak cok zor oldugu icin trigger tercih ederler genelde...

merhaba..bu triggerlardan ses çıkması için bir ses modülüne bağlanması gerek değil mi? peki roland TD-6 bunun için uygun mudur? ya da sadece mixer yeterli mi bu iş için? nasıl bağlanacağı hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim..

Td-6 uzerinde tetikleme yapabilirsin fakat yeterli input bulamayacaksin bunun icin. Roland'in tmc tetikleme modeli tetikleme ve v-drumlara ek trigger pad baglantilari icin yapilmis baska bir urun.Roland'in nternet sayfalarindan daha fazla bilgi edinebilirsin.

Kolay gelsin.

TMC-6'ya baktım.. teşekkür ederim.. ddrum'ın kırmızı tetikleyicileri var.. rolandın da var ama daha pahalılar.. bunlara bağlıyorsun.. bir de mikrofon kiti gerekiyor sanırm.. garbage konserinde görmüştüm.. davulcunu tomlarında hem mikrofon hem o kırmızı tetikleyici vardı..

Geri