[Eski] Turk yapimi ziller en iyisi mi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

korkig

Yeni üye
Arkadaslar, davul isinden fazla anlamam ama herhangi bir yerde davul gorsem, hemen arkadaslarima "Bak gordun mu, bu ziller Istanbul da yapiliyor ve dunyanin en iyi zilleri" diye hava atiyorum:) Cunku duydugum kadariylan Istanbul,Zilcan,Bosporus gibi markalar tamamen Turk yapimi ve cok iyiler. Acaba yanlismi biliyorum? Hem bunu ogrenirsem, ileride zil almak gerektiginde bir fikrim olmus olur.

Evet benim de merak ettiðim bir hadise bu. Istanbul, bosphorus çok olmasa da zildjian larý pek çok ünlü davulcunun ekipman listesinde görebiliyoruz. Sanýrým Zildjian artýk bizim tarafýmýzdan üretilmiyor, ama hikayeyi merak ediyorum doðrusu. Davulcular?

Zildjian ailesi Osmanli zamaninda Mehteran takiminin zillerini yapan aile. 400 kusur yillik tarihi var.
Bizim bildigimiz modern zildjian 1930'larda Amerika'ya goc eden Avedis amca tarafindan kuruluyor. Ilk once jazzcilara ziller yaparak unleniyor. Hatta simdi ismini hatirlamadigim bir Jazz davulcusunun istegi uzerine ilk Hi-hat'i icad ediyorlar filan.
Artik Zildjian el yapimi degil maalesef, makina isi. Bu aileden bir baska kardes gidip Sabian sirketini kuruyor vs. Istanbul zilleri de zildjian'in ciragi tarafindan kuruldu gibi bir seyler hatirliyorum.
Sonucta dunyaca unlu butun zillerin koku ayni teknige ve Istanbul'a dayaniyor.

kesinlikle kötülemek için demiyorum ama efekt zillerim haricinde hiçbi zilimi türk zili almadım ve almayacağım. sanırım bu türk zillerindeki ekşi tiz ( işte gerçekten bu geleneksel ve her türk zilinde bulunan , tüm crashleri bile china gibi duyurtan bu sesten nefret ediyorum) el çekiçlemesi yoluyla oluşuyor. belki ilk duyuşta el ile dövme işlemi çok manevi bir hava yaratıyor olabilir ama bence getirdiği bir artısı yok( bence )

sonra da bu " her zilimiz farklı bir eşi daha yok " olayı var.heheheh bu nası bişeydir. düşün çok sevdiğin bir zilin kırılıyo. ve aynısından bulamıyosun sonsuza kadar. çünkü bu manevi hava içinde maneviyattan nası dövüldüğü falan bilinmiyo hehe garip geldi bana sadece.

yani demek istediğim 2005 yılına gelmişsin adam orda ne bilym lazerlerle kesiyo ve yıllardır milyonlarca zilin hep aynı milimetrekaresini dövüyo hiç bi sapma olmadan . bu nası bi standardizasyon ve nasıl bir güvenilebilirlik. ve açıkcası zildijan sabian meinl bu damların zillerinin tonu kesinlikle daha dolgun ve olması gerektiği gibi geliyo.

kızmayın sadece düsündüğümü söledim

Her markanin getirisi götürüsü var. Sahsi zevkim Paiste zillerdir benim. Tinilari oldukca yumusak, rezonanslari yüksektir. Yalniz cabuk yipranirlar, narin bir yapilari vardir.

Türk zilleri bana göre Jazz davulculari icin bicilmis kaftandir. Davula tekme tokat girmeyip, bir kadina dokunur gibi calanlar icin özellikle el yapimi olanlari mükemmeldir.

Konu döner, dolasir, yine zevk ve tarz farklarina baglanir.

Zildjian eskiden turkiye'de uretiliyordu ama sanirim 1940 gibi butun uretimi amerikaya tasidilar. Hemen hemen son on senedir de el yapimi zil uretimini biraktilar. Butun uretim su an bilgisayarla ve makinelerle yapiliyor. Istanbul zilleri ise istanbul mehmet ve istanbul agop olarak iki ayri firmadan olusuyor. Bu insanlar amerikaya goc eden unlu zil ustasi zilciyan'in ciraklari. O amerikaya gittikten sonra turk yapimi zil uretimine istanbul markasi adi altina devam ettiler fakat bir sure sonra ortakliktan ayrildilar bildigim kadariyla. Diger bilinen turk zilleri ise Turkish, Bosprus gibi markalar. Turk zilleri tonlardaki cesitlilik ve kuruluklari ile bilinirler. Her zilin sesi birbirinden farklidir. Ayni buyuklukte ayni modelde iki zili yan yana caldiginizda ikisinden de degisik sonuclar alirsiniz ve iki zilinde degisik kaliteleri vardir. Rock calandan jazz calana kadar bir suru insan zildjian kullaniyor, ama zildjian'a klasik el yapimi turk zili denemez artik. Bir de Sabian'da zildjian'dan ortakliktan ayrilip kanadaya gecen zildjian ailesi tarfindan kurulmus bir sirket ve onlar da ayni turk teknigi kullanip uretiyorlar zillerini ve zildjian'dan cok daha basarili olmaya basladilar son zamanlarda. Ozellikle son 10 senede bir suru zildjian kullanan davulcu Sabian'a gecti. Bunun en buyuk sebeplerinden biri de zildjian'in tamamen makinayla uretiliyor olmasi. Oysa sabian'in hala el ile cekiclenmis ya da uretilmis modelleri var ve cok basarililar bu konuda. Yukarida arkadasin dedigi gibi klasik turk zilleri genelde jazz gibi tusenin onemli oldugu muzik turlerinde tercih ediliyor. Cunku sanatcilar bir zilden yuzlerce ses elde edebiliyor. Ben ise sahsen isvec yapimi Paiste zillerini tercih ediyorum. Hem makinayla uretilmis hem de el uretimi modellerini bulmak mumkun. Turk zillerinin aksine her zil kalite kontrolde master cymbal dedikleri ana test zili ile karsilastirilip tipatip ayni tonlari vermedigi noktada cope atilip tekrar eritiliyor. Her zilden alicagin ses belli ve hepsinin tonlari harika. Dunyanin en iyi zili kanimca paiste'tir, ve buyuk cogunlukta paiste kullanmasalar bile isini bilen davulcular sana bunu soyliyecektir. Cogu insaninda albumlerde yazdiklariyla studyoda kayit esnasinda kullandiklari tutmaz. Ve bir suru zildjian, sabian gibi zilleri kullanan davulcularin kayit esnasinda paiste kullandiklarini gordum. Bu arada en tuzlu ziller de bu paiste'lerdir...

Birde Masterwork var. O firma hakkında ne düşünüyorsunuz? Okuduguma göre ilginc organik bir madde katıyorlarmıs zil alasımına ve boylece sesi giderek guzelleşiyormus :shock: . Biliyorum komik geliyor ama Modern Drummer incelemesinde öyle söylemişlerdi. :?

Her zilin sesi kullanim sartlarina, muhafaza edildikleri yere ve bicime gore zaman icinde iyi ya da kotu yonde degisir. Mesela caz davulculari genelde el yapimi turk zillerini temizlemezler ve kirin uzerinde biraktigi tabakayla daha kuru tonlar elde edebilirler...

Bu arada aklima bir de italyan el yapimi Ufip ve cin yapimi wuhan zilleri geldi. bunlarin arasinda da saglam ziller bulmak mumkun ama cok tercih edilen bir marka degil. Ufip'nin roto-casting adini verdigi ozel bir uretim sekli var. Ziller gobekten baslanip plak gibi dondurulup sekil veriliyor. Bu ziller de genelde caz ya da pop calanlar tarafindan tercih ediliyor. Masterworks sanirim Turk ama fazla birsey bilmiyorum onlar hakkinda. Yaygin ya da populer bir marka degil sanirim yurt disinda. Modern Drummer'a senelerdir aboneyim ama hatirlamiyorum o zilin tanitimini okudugumu. Eger yilini ve ayini soylersen bir goz atmak isterim.

walla şahsen ben achemy den başka zil kullanmıyorum kullanacağımıda zannetmiyorum....

daha önce sabian da kullandım zildjian da kullandım fakat alchmey zillerinden aldığım ses tonunu ve zevki hiçbir zilde göremedim...

ama her zaman dedeiğim gibi tercih meselesi :wink:

bir kaç şey eklemek istiyorum.
tabi bunları bende duydum davulla ilgilenen kişilerden
Zildjian makine ile üretiliyormuş ancak adamlar makineleri zil ustası gibi düşünecek şekilde yapmışlar. ayrıca zildjianın ta seneler önce istanbul yapımı zillerini ebay de bulmak mümkün. ne yazıkki amerikalılar satıyor bu zilleri gerçekten kolleksiyonluk parçalar kanımca.
Agop ta çırağıymış Avedisin yıllarca zil üretmiş ancak kimseye tam olarak açıklamamış tekniğini ve gene duyduğum kadarı ile silivride yatında kalırken yatta çıkan yangın sonucu vefat etmiş.

Zildjian zillerinin üstünde Turkish Cymbals yazar ve osmanlıca harfler yer alır. herşeye rağmen, bunu yazmaları bile insanların türkiyeyi tanımasına bir vesile.
Ayrı bir tezat ise Zildjianın türkiyede çok pahalı olması dolayısı ile satılmaması ve getirilmemesi. 4c firması distribitördü kendileriyle konuştum kimse talep etmiyor ve pahalı oluyor o yüzden 6 ayda bir getiriyoruz diyorlardı. Şimdi kıvılcım Müzik almış onlar deneyecekler şimdide.
Ben davulcu değilim ancak davula ve zillere karşı ilgim her geçen gün artmakta.
bunlar benim bilklerim

amediacymbals

Hepinize Merhaba Turk zilleri Dunyaninen iyi kalitelio lan

markasidir.

10 senedir Frankfurt Muzik Fuarin giderim

en buyuk reon TurK Zilleri reonudur .Binlerce Kisi

zevkle urunleri tetkik eder.Yabanci zilcilerde bulunuyor fuarda
ama turk firmalari gibi ilgi cekici degil.

Gurur verici .

fuara katilan bir zil Turk firmasi daha
Amedia cymbals

Ikitelli Dolapdere Sanayi Sitesi 13. Ada No 33

Küçükçekmece-Istanbul

Turkey

http://www.amediacymbals.com/

http://www.amediacymbals.com/history.htm

http://www.amediacymbals.com/cymbals.htm

Re: Turkish Zilleri

Herkese Selamlar,

Gecenlerde tunelin oradaki Turkish zil girip birkac zil denedim. Sesleri bana guzel geldi. Ama bu zilleri kullananlarin fikrini merak ediyorum. Nasil dayaniklilar mi? Zamanla sesleri cok degisiyor mu? Diger markalarla karsilastirinca fiyatlari deger mi sizce? Genel dusunceniz nedir bu ziller konusunda? Simdiden tesekkurler.

DaDrummer
Vurdum mu patlatirim :D

Alpay' Alıntı:
Hepinize Merhaba Turk zilleri Dunyaninen iyi kalitelio lan

markasidir.

10 senedir Frankfurt Muzik Fuarin giderim

en buyuk reon TurK Zilleri reonudur .Binlerce Kisi

zevkle urunleri tetkik eder.Yabanci zilcilerde bulunuyor fuarda
ama turk firmalari gibi ilgi cekici degil.

Gurur verici .

fuara katilan bir zil Turk firmasi daha
Amedia cymbals

Ikitelli Dolapdere Sanayi Sitesi 13. Ada No 33

Küçükçekmece-Istanbul

Turkey

http://www.amediacymbals.com/

http://www.amediacymbals.com/history.htm

http://www.amediacymbals.com/cymbals.htm

Ben zillerin kayıt performansları hakkında görüş belirtmek isterim.Ülkemde üretilen zillerin tüm dünyada ses getiriyor olması hakikaten gurur verici.Ben, kendi stüdyomda, prova da genelde İstanbul tercih ediyorum bu yüzden...

Fakat iş kayıt konusuna gelince durum biraz farklı.Bu güne kadar Türkiye'de üretilen zillerden pek de iyi sonuçlar alamadım.Genelde, zildjian zilleri kayıt için tercih ediyorum.

Mix de yerleşimleri ve freq konumlanmalarını diğer markalara göre çok daha iyi buluyorum.Özellikle sert tuşeli çalımlarda yerli ziller iyi sonuç vermiyor.

Sadece Jazz kayıtlarında biraz koyu kapalı ve kalın zil seslerinde kullanabiliyorum.

Bunlar da benim subjektif fikirlerim.Herkese saygılar...

Davuldan gerçekten anlamıyorum.Ancak okuduklarım doğrultusunda şu kanıya vardım:Türkiye'ye fabrikasyon zil üretilme zamanı gelmiş.Hem zil şirketleri büyüme yoluna giderler,ihracat hacmine katkıda bulunurlar,hem daha çok istihdam olur hem de sert tuşeli davulcular için makine yapımı ziller üretmiş oluruz.

Türk zillerinin pazar payının yüksek olduğunu varsayarak söylüyorum bunları.Katılmayabilirsiniz elbette :)

Yerli ziller cazda etnikte iyi de, pop ve rock için pek ideal değil gerçekten. Mikste parlatması zor, adamı uğraştıran çok kompleks harmonikler üretebiliyor, ayrıca da sert tuşeye dayanmıyor, kırılıyor meretler. Oysa Zilciyan, Sabian veya Paiste'lere abanıyor davulcu, bir numara olmuyor.

İşin bir güzel tarafı da, yabancı zillerde bir istikrar var. Mesela çok sevdiğin bir Paiste vardı, kayıtta zımba gibi çıkan, diyelim kırıldı. Gidip aynı model bir Paiste daha aldığında tamamen aynı ses olmasa da neredeyse tıpkısını elde edebiliyorsun. Oysa yerli üretimlerde bul bir daha o sesi bulabilirsen. Her yeni zil, yeni macera demek. Yepyeni bir deneme yanılma süreci. Vakti bol olan müzisyen için belki çekilir de, kayıt işiyle uğraşanlar için ölüm. O yüzden zaten kayıt işinde millet sample olayına dönüyor ya. Davulcu ne çalarsa çalsın, alayı Drumagog'a giriyor sonra, çatır çutur sample ile değiştir gitsin, yoksa uğraşılmaz.

Oysa öyle olmamalı, ama öyle oluyor. eğer yerli üreticiler o istikrarı üretimlerinde sağlayabilirlerse zaten ellerinde olan dünyayı daha iyi kullanmış olurlar.

Zaten dünyada Zil deyince akla "Türk Zili" geliyor. Yani bu avantajı kullanmak için ille de Yunanlıların "Greek Cymbals" diye zili sahiplenmelerini beklemeye gerek yok. Yoğurt'u Karagöz Hacivat'ı Yunanlılara kaptırdık, bir de Zilleri vermeyelim.

M.

Selamlar arkadaşlar.

Ben Mahcem Abi' nin dediği şu ''Drumagog'' programının demo versiyonunu inceliyorum.

- Kullanan var mı? Neler yapılabilir, yada yapılamaz?

- Kayıttan sonra programın başına oturup davul kayıtlarını tedavi etmek, ve aksayan bölümleri düzeltmek gibi ( bir nevi quantize imkanı :wink: ) olanakları var mıdır?

- Başka ne gibi alternatifler üretiyor?

Bu üç sorunun cevabını arıyorum :)

Teşekkürler.

Kadir

Bence, öncelikle "iyi zil"i ve "en iyi"yi tanımlamak gerekir. Kısa süre önce A Custom gibi nispeten solid tonlara sahip ziller "benim için" iyi iken, bugün HHXTreme tonlarını daha kabul edilebilir buluyorum. Ama o karanlık kapalı tonları artık seviyor olmama rağmen hâlâ yerli üretim zillerimizin tonlarını sevemedim. "Fazla" olan bir şeyler var formülünde sanki...

Birkaç arkadaşla hemfikirim ben. Türk zilleri caz müzikte çok tutulabiliyor gerçekten. Jeff Hamilton'dan tutun da bazı saygın uluslararası caz festivallerinde, sahnede Bosphorus gibi zillerimizi görmek sevindirici tabi ki ama peki başka?

Lisedeyken baba çok sevineceğimi düşünerek bir 16" İstanbul Crash hediye etmişti bana ("aah ah ne babalar var" demeyin - ilk ve son oldu!). Sesi kötü değildi ama kulağımdaki zil sesi ile örtüşmüyordu. Tabi ki örtüşmeyebilir, o model, o inch yanlıştı belki. Ama hep beraberinde gelen yanlış tınılar alıyordum ve bugün bile alıyorum o hoşuma gitmeyen tınıları pek çok yerli üretim zillerimizden.

Fakat Amedia ve Grandmaster zillerimizin bazı modellerinin beni şaşırttığını söylemeliyim. Ama buna rağmen, pek çoğumuzun da bildiği gibi, el çekiçlemesi diye diye hiç bir zaman adam gibi bir standart oturtamadık.

Bakın fizik kuralları gereği hiç bir madde eşiyle aynı değildir, olamaz. Bu kural gereği dünyanın en iyi firmasının eş zilleri arasında da fark vardır. Ama yapanlar bu farkı en aza indirmiş durumdadır. Ben, Ankara Zuhal Müzik'ten, yanyana koyup beğenmediğimi elemek suretiyle 25-30 ayrı Grandmaster 14" MiniChina arasından beğendiğimi seçtim. Aslında "evet bunu beğendim" demedim, "ah işte bu!" diyerek seçtim. Ama o en iyisiydi ve oldukça kötüleri de vardı!... Bu kadar fark olmamalı, bu kadar mid-frekans farkı olmamalı zillerde. Bence bu noktada, sanırım fabrikasyon ve kimyasal olarak daha çok ar-ge'ye ihtiyacımız var...

Diğer bir konu da el çekiçlemesi yapmayan firmaların "kötü" sınıfa konulması. "Zildjian tamamıyla makina üretimi yapıyor" diye bir şey yok arkadaşlar, web-sitesinde bile yazmıyor, yok ki böyle birşey. Özellikle K Custom gibi modellerde halen el işçiliği kullanılıyor. El çekiçlemesi sarsılmaz bir gelenek; bırakmazlar bu tekniği. Ancak, tamamıyla makina üretimi ve çekiçlemesinin üzerine, lezzetini artırmak ve monotonluğunu kırmak için el çekiçlemesiyle takviye ederler en fazla ama el işçiliğini komple bırakacak cesarette olduklarını sanmıyorum ki zillerinin üzerinde hâlâ rastlansal nokta ve yönlerde çekiç darbeleri bulunmaktadır...

Norton' Alıntı:
...şu kanıya vardım:Türkiye'ye fabrikasyon zil üretilme zamanı gelmiş.Hem zil şirketleri büyüme yoluna giderler,ihracat hacmine katkıda bulunurlar,hem daha çok istihdam olur hem de sert tuşeli davulcular için makine yapımı ziller üretmiş oluruz...
Bu fikre katılıyorum. Çoğu genç davulcularımız aldıkları isabetsiz modeldeki zilleri kırıyorlar istemeden. Modelde, incelik ve renk olarak bir standart olmayınca istediği tona ulaşabilmek için yanlış kullanım sebebiyle zile zarar verebiliyorlar. Cd'lerden dinledikleri sert rock tonlarına uygun pek bir model yok bence. Alchemy gibi modeller gözde şu aralar ama bence onlar da sert rock tınısını karşılar düzeyde değil. Bence herşey çekiçli zil değil. Başka amaçlara yönelik fabrikasyon -ama kalitesiz değil- ziller de üretilmeli.

Artı artık şu kimya üzerinde daha fazla çalışılmalı. Bir zilin overtone'u olduğu, o istenmeyen frekansların da istenilirse kontrol edilebileceği farkedilmeli ve az önce dediğim gibi ar-ge çalışmalarıyla daha leziz ziller üretilebilmeli. Bu gelenekselcilik bir yere kadar...

...diye düşünüyorum...

Geri