[Eski] TV Genel Sistemi konusunda yardım.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

sedatyilmaz

Yeni üye
Öncelikle Merhaba ,

Teknik Ekibinde görev aldığım küçük çapta yerel bir TV istasyonunda sistem karmaşa içersinde bulunmakta.Buda canlı yayınlar da sorunlara neden oluyor.

Sistemi basit bir hale getirerek şemasını çıkarttım.Ancak kafamda bir kaç soru işareti daha var.

Şöyle ki ,

Yayın bilgisayarı dışında, TV logosunun olduğu, canlı yayında Kj lerin hazırlandığı ve alt yazıların geçtiği Scala bilgisayarı da mevcut (şemada yer almıyor.)Bu sistemi normal yayın akışı içersinde ve canlı yayında sürekli olarak aktif tutmak için görüntü mixerinin hangi girişine girmem gerektiği konusunda bir karara varamadım.

Görüntü girişleri ise ,

Source1 - Yayın Bilgisayarı
Source2 - Kamera 1
Source3 - Kamera 2
Source4 - Kamera 3

Şeklinde...Ayrıca bu girişlerin yanında "MATE" isimli bir giriş mevcut ama aradığım giriş bu mu? Diye düşünüyorum...

Diğer bir sorum ise, Canlı yayın kameralarının görüntü mixerine giden kablosu arasına normal bir 2 çıkışlı "dayzek switch" ile ön izleme monitörüne bölmem mümkün mü? Yoksa Video Switch mi gerekli?

Görüntü konusunda daha önceden fazla bir tecrübem bulunmamakta.Ses konusundaki problemleri çözdüm ancak diğer sorunlarıda benim çözmem bekleniliyor.

Ve Buyrun Şema,

Şema içersindeki aletler gerçeğine uygundur.

Saygılar....

Switcher'ın markasını/modelini yazar mısın?

Kamera çıkışlarına pasif bir splitter koyarsan sinyal seviyesinde düşüş olabilir. Deneyerek bakacaksınız.

Sanirsam MATE degil MATTE olacak o giris. MATTE bu televizyonlarin renk ayarlarini yapmak icin kullanilan referans goruntuye verilen ad.(Genellikle renk barlarindan olusur, duz renk olanlari da mevcuttur.) Bazi goruntu mixerlerinin kendi icinde Matte Generator olmasina ragmen(WJMX-50 gibi) bazilarinda da bulunmuyor (ya da farkli bir matte generator kaynagi icin) ve disaridan giris yapmaniz gerekebiliyor.

Goruntuyu on izleme monitorune gondermek istiyorsan ve ciddi sorunsuz duzgun bir olay icin kullanman gereken cihaz VDA(Video Distribution Amplifier).Internetten birkac devre bulup denemistim bir arkadasim icin, calistiramamistim sonra hazir almisti arkadas. 8x24 olana sanirim 300 YTL gibi bir rakam vermisti. (Yerli) Eger ki bu onizleme monitoru resim secici icinse yapabileceklerin.Arkadas her kameradan gelen goruntuyu, bir kayit, bir onizleme, bir de goruntu mixeri olmak uzere uce boluyordu.Goruntu mikserinden o anda aktif olan Projeksiyon veya LED 'e goruntuyu veriyor, kayitlar ile de sonra studyoda montaj yapiliyordu farkli projeler icin.(Konser) Kameraman icinse de farkli seyler dusunulebilir, ki genellikle profesyonel kameralarin cogunda Preview icin ayri bir cikis oluyor.

TV logosu ve KJ olaylarini hic kullanmadim (bilgisayar destekli olarak), ama tahmin yurutmem gerekirse, herhangi bir Source kanalina girip sonrasinda da Chroma Key ile sabit bolumleri yok edip iki goruntuyu birbirinle mixleyebilirsin. Fakat bu dedigim sekilde diger goruntuler arasinda gecis yapamazsin altyazi vs var iken.
Benim daha once calistigim canli yayinlarda, goruntu SNG de logosuz mixlenip, uplink ile ana kumandaya gonderiliyor, orada da gerekli kj olsun, kanal logosu olsun bunlar konulup yayina veriliyordu. Direkt olaraktan canli yayin, yayina verilmiyordu. Sanirsam bu Scala bilgisayarini mixer den sonraki bir adimda eklemen gerekiyor. Ama yayin akisina direkt olarak bir bilgisayar sokmak nasil olur hic bilmiyorum.

Ucuz maliyetli bir cozum dusunuldugu icin belki compressor konulmus ses cikisina, ama onun yerine Orban gibi bir markadan is icin ozel uretilmis bir processor daha mantikli olabilir.
Bir de cok bilgili degilim bende goruntu konusunda ama ses ile goruntuyu ayri ayri vericiye gondermek muhtemelen senkron problemleri yaratabilir gibi geliyor bana. Bilgili arkadaslar daha ayrintili yardimci olabilir bu konuda.

Mundox' Alıntı:

Kamera çıkışlarına pasif bir splitter koyarsan sinyal seviyesinde düşüş olabilir. Deneyerek bakacaksınız.

Pasif Splitter olarak düşünmüştüm ama deneyerek umarım bir sonuca varabilirim. :roll:

Mundox' Alıntı:

Sanirsam MATE degil MATTE olacak o giris. MATTE bu televizyonlarin renk ayarlarini yapmak icin kullanilan referans goruntuye verilen ad.(Genellikle renk barlarindan olusur, duz renk olanlari da mevcuttur.) Bazi goruntu mixerlerinin kendi icinde Matte Generator olmasina ragmen(WJMX-50 gibi) bazilarinda da bulunmuyor (ya da farkli bir matte generator kaynagi icin) ve disaridan giris yapmaniz gerekebiliyor.

Goruntuyu on izleme monitorune gondermek istiyorsan ve ciddi sorunsuz duzgun bir olay icin kullanman gereken cihaz VDA(Video Distribution Amplifier).Internetten birkac devre bulup denemistim bir arkadasim icin, calistiramamistim sonra hazir almisti arkadas. 8x24 olana sanirim 300 YTL gibi bir rakam vermisti. (Yerli) Eger ki bu onizleme monitoru resim secici icinse yapabileceklerin.Arkadas her kameradan gelen goruntuyu, bir kayit, bir onizleme, bir de goruntu mixeri olmak uzere uce boluyordu.Goruntu mikserinden o anda aktif olan Projeksiyon veya LED 'e goruntuyu veriyor, kayitlar ile de sonra studyoda montaj yapiliyordu farkli projeler icin.(Konser) Kameraman icinse de farkli seyler dusunulebilir, ki genellikle profesyonel kameralarin cogunda Preview icin ayri bir cikis oluyor.

TV logosu ve KJ olaylarini hic kullanmadim (bilgisayar destekli olarak), ama tahmin yurutmem gerekirse, herhangi bir Source kanalina girip sonrasinda da Chroma Key ile sabit bolumleri yok edip iki goruntuyu birbirinle mixleyebilirsin. Fakat bu dedigim sekilde diger goruntuler arasinda gecis yapamazsin altyazi vs var iken.
Benim daha once calistigim canli yayinlarda, goruntu SNG de logosuz mixlenip, uplink ile ana kumandaya gonderiliyor, orada da gerekli kj olsun, kanal logosu olsun bunlar konulup yayina veriliyordu. Direkt olaraktan canli yayin, yayina verilmiyordu. Sanirsam bu Scala bilgisayarini mixer den sonraki bir adimda eklemen gerekiyor. Ama yayin akisina direkt olarak bir bilgisayar sokmak nasil olur hic bilmiyorum.

Ucuz maliyetli bir cozum dusunuldugu icin belki compressor konulmus ses cikisina, ama onun yerine Orban gibi bir markadan is icin ozel uretilmis bir processor daha mantikli olabilir.
Bir de cok bilgili degilim bende goruntu konusunda ama ses ile goruntuyu ayri ayri vericiye gondermek muhtemelen senkron problemleri yaratabilir gibi geliyor bana. Bilgili arkadaslar daha ayrintili yardimci olabilir bu konuda.

Öncelikle teşekkür ederim.Son adımda Scala bilgisayarını görüntü mixerinden sonra girmek ne gibi sonuçlar yaratır?Şu an ki bağlantı şekli ise still olarak girilmiş ve görüntü değiştirici koldan kumanda ediliyor.(Kol aşağıda iken logo ve Kj ler aktif, yukarıya doğru çıkarttıkça logo ve kj ler siliniyor.)Şu an ki sisteme göre görüntü mixerinden sonra vericiye yayını göndermeden eklemek daha mantıklı geldi.Bu şekilde yapmak istesem nasıl bir PCI kart ile bunu çözebilirim ? Ayrıca şu anki mevcut sistemde görüntü ve ses vericiye ayrı olarak gidiyor.Senkron bozukluğuda yok fakat şöyle bir çözüm de uygulayabilirmiyiz ;

Ses mixerinin ana çıkışalarından, comp.a, comp. un ana çıkışlarından ise görüntü mixerinin ses girişine stero olarak girip vericiye görüntü ve sesi aynı anda yollamak...

Ayrıca comp. mevcut değildi.Kanalın bütçesine göre volume dengesi kurulması açısından benim önerimdi. Orban gibi bir processor almaya bütçe yok ne yazık ki.Benim amacım düşük bütçe ile canlı yayınları sıkıntı olmadan, kablo takıp çıkartmadan ve nispeten daha düzgün bir ses ile yayın yapmak. 8) Bahsettiğim gibi küçük çapta yerel TV istasyonu.

Daha farklı önerileriniz varsa paylaşabilirsiniz.Hazırlamış olduğum şema benim önerdiğim sistemdi.Elimizdeki aletlerle ve ufak tefek eklemeler ile daha farklı bağlantı şemasıda önerebilirsiniz.

Saygılarımla...

Simdi elinde farkli bir goruntu mixeri daha olsa hareketli goruntu disinda diger KJ isleri icin de farkli bir mixer kullanabilirdin, sanirim normalde yapilan da bu. Eger Scala bilgisayarinin ozellikleri ile ilgili bir bilgi verebilrsen, bir websitesi, pdf dosyasi(aradim bulamadim) ya da bir model numarasi Google etmek icin, en azindan nasil calistigini tam olarak anlayip sana ona gore bir cozum onermeye calisayim.

Bence senin öncelikle bir ADA ve birde VDA dağıtım ünitesine ihtiyacın var. Bu şekilde kameralardan yada IRD lerinden ya da yayın bilgisayarın (kısacası tüm kaynaklarından) gelen video sinyalinin voltajını ve omajını bozmadan istediğin yere dağıtabilirsin ( ön izleme monitörlerine , resim masanın kanallarına vs.)

Logo ve KJ de kullandığın bilgisayarı ise masanın DSK yada KEE girişinden RGB olarak girmen gerekir ve KJ senkron çalışıcağı için birde referans siyali girmelisin.

Öncelikle teşekkür ederim.Logo ve Kj bilgisayarının ekran kartından çıkan çıkışı masanın DSK yada KEE girişine RGB olarak girdikten sonra, nasıl bir referans sinyali göndermem lazım, bunu biraz daha açabilirseniz sevinirim.

Saygılar...

Resim masanda mutlaka bir referans sinyal üreticein ve bunun yanında dışardan herhangi bir referans jeneratörü girmen için giriş ve çıkış bulunur. bu genelde ADV ref,REF yada GN lock olarak firmalara göre değişen isimde yer alır. Bunun yanında KJ bilgisayarının video kartında mutlaka bunlara rastlarsın . çünkü senkron olmayan yani asenkron sistemlerde dahi KJ senkron bağlanır. Senin yapman gereken resim masası ile KJ arasına bu bağlantıyı kurman. tabi iş bununlada bitmiyo daha sonra subcarire ve faz ayarlarını yapman lazım bunu PGM çıkında KJnin ekrandaki yerini ve rengini görerek yapabilirsin. Ankarada yaşıyosun galiba bende ankarada türkmeneli tv nin teknik yönetmenliğini yapıyorum yolun düşerse sana sistemi tanıtıp sistem üzerinde uygulamalı olarakta gösterebilirim .

sedatyilmaz' Alıntı:
Yayın bilgisayarı dışında, TV logosunun olduğu, canlı yayında Kj lerin hazırlandığı ve alt yazıların geçtiği Scala bilgisayarı da mevcut (şemada yer almıyor.)Bu sistemi normal yayın akışı içersinde ve canlı yayında sürekli olarak aktif tutmak için görüntü mixerinin hangi girişine girmem gerektiği konusunda bir karara varamadım.

Görüntü girişleri ise ,

Source1 - Yayın Bilgisayarı
Source2 - Kamera 1
Source3 - Kamera 2
Source4 - Kamera 3

Şeklinde...Ayrıca bu girişlerin yanında "MATE" isimli bir giriş mevcut ama aradığım giriş bu mu? Diye düşünüyorum...

Diğer bir sorum ise, Canlı yayın kameralarının görüntü mixerine giden kablosu arasına normal bir 2 çıkışlı "dayzek switch" ile ön izleme monitörüne bölmem mümkün mü? Yoksa Video Switch mi gerekli?

Görüntü konusunda daha önceden fazla bir tecrübem bulunmamakta.Ses konusundaki problemleri çözdüm ancak diğer sorunlarıda benim çözmem bekleniliyor.

Ve Buyrun Şema,

Şema içersindeki aletler gerçeğine uygundur.

Saygılar....

öncelikle şunu söylemeliyimki yayın mixerin sanırım mx50.. ve kameralar dan görüntü bnc ile geliyor ve bir tek geliyor ve doğal olarak ön izleme yapamıyorsun.. bu durumda kameraların eğer adam gibi kameraysa ve 2 tane bnc out u varsa bunlardan çift kablo ile çıkar birini monitöre diğerini mixere girebilirsin.. ancak biz mesela daha önce kameradan monitöre ordanda monitor out tan masaya girmeyi denedik sinyal ciddi bir şekilde düştü yani sinyali pasif bir şekilde bölmek gibi bir lüksün malesef yok.
bu kj bilgisayarın ın girişi ve çıkışı nedir?
normalde iki şey yapabilirsin bi tanesi kj bilgisayarınıda normal bi kaynak gibi yayın masasına girmek ve keyleyip yayına göndermek yada yayın çıkışını buna girmek ve bunun çıkışını (eğer yapıyorsa) yayına göndermek.

Adam gibi bi sistemde bu söylediklerinin hiç biri geçerli deyildir. Birincisi kameradan 2 çıkış almak kablo masrafından ve kargaşadan başka bi işe yaramaz ki biz DVC PRO kullandığımız halde 2 tane composit çıkışı yok:) önce bütün sinyallerini çoğaltman gerek VDA ünitesinde ki istediğin yere gönderebilesin. KJ nin masanın kanalına girdiğini ilk defa duyyorum bu arada, DSK dururken neden kanal işkal edesinki? Masanın PGM çıkışınında KJ ye girildiği görülmemiş LOGO GENERATÖR ile karıştırdın galiba?

screamindream' Alıntı:
Adam gibi bi sistemde bu söylediklerinin hiç biri geçerli deyildir. Birincisi kameradan 2 çıkış almak kablo masrafından ve kargaşadan başka bi işe yaramaz ki biz DVC PRO kullandığımız halde 2 tane composit çıkışı yok:) önce bütün sinyallerini çoğaltman gerek VDA ünitesinde ki istediğin yere gönderebilesin. KJ nin masanın kanalına girdiğini ilk defa duyyorum bu arada, DSK dururken neden kanal işkal edesinki? Masanın PGM çıkışınında KJ ye girildiği görülmemiş LOGO GENERATÖR ile karıştırdın galiba?

merhaba
sanırım benim ne söylediğimi tam olarak anlamamışsınız,
sizin "dvcpro" diye bahsettiğiniz kayıt formatını kullanan kameraları türkiyede ilk kullanan insanlardan birisiyim ben, kaldıki halende ajd910 ve 610 kullanıyorum ve her ikisindede çift bnc çıkışı var, ama konumuz bu değil.. ben sadece arkadaşa kolay bir çözüm önermiştim aynı kameradan hem masaya hem monitöre görüntü alabilmesi için.. yoksa alternatif çözümleri bende biliyorum...
kj olayına gelince acaba benmi yanlış biliyorum acaba diye piyasada çokça kullanılan bir kj sistemine baktım
link burda http://www.computorium.com/Products/102 ... tails.aspx
okumak zor gelmesin diye açıklamada burda
Jade® Green görüntü mikserinizin DSK'sından bağlanır veya mikserinizden çıkan görüntü Jade® Green'in içinden geçerek yayına yansır. tamamıyla amatör bir altyapı kullanan ve masası wj mx50 için kullanılabilecek alternatif ortada...
selamlar

Oradaki yazı KJ nin resim masasının DSK girişine bağlanacağını haaa olmadı masanın PGM çıkışının KJ içerisinden geçerek yayına yansıtılabileceğini yazıyor.

Ben MX 70 kulanıyorum ve PLAYBOX marka KJ sistemim DSK girişine bağlı. Bu demektirki yayın sırasında ihtiyaç duyduğum anda DSK ya basarak yayına KJ basabilirim (insert bağlantı).Ama hiç bir zaman yayınımı KJ üzerinden yapmam bu benim için büyük bir risk. DSK nın hem kullanımı rahat (amacına uygun bi şekilde) hem de yayınımı riske etmemiş olurum (sonuçta bir bilgisayar ve bütün KJ bilgisayarları sıkça arıza verir).

Tabiki KJ üzerinden yayın yapmakta bir alternatif ama ben bir televizyon kurulumu ve birde canlı yayın aracı kurulumu yaptım ve bu şekilde bi bağlantı kullanmadım.Bu bağlantı sadece LOGO GENERATOR de kullanılan bi bağlantı.Şayet zevkler ve renkler tartışılmaz kullanımı daha rahat geliyosa o şekilde bağlanır ,ama bana göre risk :)

Kamera konusunda da bu gün bizde bulunan 615 leri inceledim ve dediğin gibi monitör out diye bir çıkışı daha var. Biz genelde multicore bağlantı ve CCU ile kullandığımız için pek dikkat etmemişim. Ama bu konuda da benim fikrim VDA kullanılmasından yanadır.

screamindream' Alıntı:
Oradaki yazı KJ nin resim masasının DSK girişine bağlanacağını haaa olmadı masanın PGM çıkışının KJ içerisinden geçerek yayına yansıtılabileceğini yazıyor.

Ben MX 70 kulanıyorum ve PLAYBOX marka KJ sistemim DSK girişine bağlı. Bu demektirki yayın sırasında ihtiyaç duyduğum anda DSK ya basarak yayına KJ basabilirim (insert bağlantı).Ama hiç bir zaman yayınımı KJ üzerinden yapmam bu benim için büyük bir risk. DSK nın hem kullanımı rahat (amacına uygun bi şekilde) hem de yayınımı riske etmemiş olurum (sonuçta bir bilgisayar ve bütün KJ bilgisayarları sıkça arıza verir).

Tabiki KJ üzerinden yayın yapmakta bir alternatif ama ben bir televizyon kurulumu ve birde canlı yayın aracı kurulumu yaptım ve bu şekilde bi bağlantı kullanmadım.Bu bağlantı sadece LOGO GENERATOR de kullanılan bi bağlantı.Şayet zevkler ve renkler tartışılmaz kullanımı daha rahat geliyosa o şekilde bağlanır ,ama bana göre risk :)

Kamera konusunda da bu gün bizde bulunan 615 leri inceledim ve dediğin gibi monitör out diye bir çıkışı daha var. Biz genelde multicore bağlantı ve CCU ile kullandığımız için pek dikkat etmemişim. Ama bu konuda da benim fikrim VDA kullanılmasından yanadır.
tekrar merhaba
bu arkadaşın mx50 kullandığı ve mx 70 le mx50 arasında dağlar kadar fark olduğu göz önünde bulundurulduğunda benim neden bu konuda bu kadar laf söylediğim de anlaşılmış olur (bütçe durumları vs.)... bide camcorder ıda stüdyo kamerası olarak kullanmak ne kadar mantıklı ayrıca tartışılır..

Geri